Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Пътят на душата към задгробния живот  (Прочетена 6354 пъти)
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« -: Май 05, 2010, 17:32:54 »

ъпросът "Има ли живот след смъртта? " със сигурност си задава всеки един от нас в определен етап от живота си. Какво се случва след последния ни земен ден? Добро или зло, черно или бяло, щастие или терзания ни очакват след сетния ни дъх? Има ли Ад? А Рай? И къде е нашето място там?

Християнската религия учи, че живот след смъртта има. "Каквото око не е видяло и ухо не е чуло, и на човешко сърце не е идвало, това е приготвил Бог за тези, които Го любят" (I Коринтяни 2:9).

А какво ли се случва с душата, след като тя се отдели от тялото? Въпреки напредъка на науката, съществуването на душата и къде отива тя след смъртта на земното си тяло, отговорът на въпроса все още не е открит. И всичко е въпрос на художествени интерпретации, свидетелства на хора, били на косъм от смъртта или библейски сведения.

Така например, според книгата на християните, душата преживява дълъг списък с препятствия и изпитания в първите 40 дни след смъртта на човек. Свети Макарий Александрийски ни учи, че когато душата се отдели от тялото, първите два дни престоява на земята.

Душата се скита около дома си и обикаля местата, на които човек е вършил добрите си дела. В третия ден душата отива да небето, за да се поклони пред Бога. Пространството от земята до небето е разделено на 20 съдилища, наречени още митарства. През всичките душата минава, за да бъде изобличена от бесовете в греховете.

Всяко съдилище съответства на определена група грехове. И така, по пътя към небето, душата най-напред минава през първото митарство, чиито зли духове, я изобличават в греховете й на словото (многословие, пустословие, празнословие, сквернословие, насмешки, кощунство, смях, кикот).

Във второто митарство разобличават душата за лъжите й (нарушение на клетвата, излишно призоваване на Божието име, неизпълнение на обетите, дадени пред Бога, премълчаване на греховете пред духовника на изповед).
Пътят на душата към задгробния живот

Третото митарство е на клеветата - оклеветяване на ближния, осъждане, ругатни, насмешки. Четвъртото митарство е на чревоугодничеството - преяждане, пиянство, хранене без молитва, нарушаване на постите, сластолюбие, пресищане, пиршества, чревоугодие.

Петото митарство е леността - неслужене на Бога, оставяне на молитвата. Шестото митарство е на кражбата. Седмото митарство е на сребролюбието и скъперничеството. Осмото – на лихвите (лихвари, рушветчии и присвоители на чуждото).

Деветото митарство е на неправдата - неправдиви съд, мярка, тежест и всички други неправди. Десетото митарство е на завистта. Единадесетото – на гордостта (гордост, тщеславие, самомнение, самовъзвеличаване, непочитане и непослушание). Дванадесетото митарство е на яростта и гнева. Тринадесетото на злопаметността. Четиринадесетото на убийството. Петнадесетото – на магьосничеството, чародейство, правене на отрови, заклинания и магии.

Шестнадесетото митарство е блудството и всичко, което се отнася към това - мисли, желания, наслада от греховете, сладострастни гледки, скверни осезания и докосване. Седемнадесетото митарство е на прелюбодеянието, тоест на несъхраняване на съпружеската вярност. Осемнадесетото митарство е содомското - блудни грехове и кръвосмешения. Деветнадесетото митарство е на ересите - лъжливи мъдрувания за вярата, съмнения във вярата, отстъпления от православната вяра, богохулството. И последното, двадесето митарство, е на немилосърдието и жестокостта.

Въпросите около душата вълнуват не само нас, но и учените безспорно. Преди време специалисти от медицински център в Швейцария успяха да измерят колко тежи душата на човека. Опитите бяха извършени с 23-ма доброволци. Те са били поставяни на легла с вградени в тях свръхчувствителни измервателни уреди. Накарали ги да заспят.

Когато човек преминава границата между бодърстването и съня, губи от теглото си от 4 до 6 грама. При пробуждането измервателните уреди са регистрирали нарастване на теглото със същите 4-6 грама.

Опитът дава основание да се предположи, че душата на човек е с тегло между 4 и 6 грама, съобщават швейцарските специалисти.

Според друга терия обаче душата тежи 21 грама. Хора са претегляни преди и след смъртта им и при второто претегляне са тежали 21 грама по-малко.
Активен
werdim1
Вяра
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 21


 • Град: ТУК И СЕГА
 • Започни денят с усмивка!

  « Отговор #1 -: Юли 12, 2010, 22:30:47 »

  Не зная зя Вас,но аз твърдо съм убедена,че имаме душа,която се отделя при смърта на тялото.Присъствах на смърта на баба си преди години и чаках в стаята й докато издъхне.Втози момент почуствах приятен полъх в стаята и сякаш ме погали за последен път и отлетя през отворения предварително прозорец-дори пердето леко се повдигна.Тогава имахме пинчър ,който не пожела да влезе сам в стаята й около 40 дни.Странното беше ,че когато бях там имах чуството,че стои зад гърба ми и всеки момент ще ме докосне по рамото.Имам интересно свидетелство и за "Ада и Рая", които тя видя предната година по време на 9-дневната й кома.Мога да разкажа как нашите близки починали се грижат в такива моменти за тях,как преди смърта идват от отвъдното за да ги вземат и придружат.Да звучи, като измислица ,но вярвайте ми за мен бе действителност накарала ме да погледна на живота с други очи и да живея раздавайки на другите това познание.  Приемайте нещата философски и не изживявайте раздялата тежко,защото отново ще се срещнем от другата страна на завесата!Ако има други като мен нека пишат и споделят за да не се страхуваме от смърта-тя просто е едно по-дълго заспиване...И все пак Бог е милостив и дава шанс на някои с отсрочка за да имат време да повярват и се спасят! Живейте в мир със себе си и знайте Бог ни обича и е милостив!Амин

  Бог се грижи за нас ,както за врабчетата и познава добре сърцата и помислите ни!
  Активен

  Факти,хора и събития се подреждат по-най добрият начин за мен!
  Златка
  Гост
  « Отговор #2 -: Февруари 24, 2011, 15:17:12 »

  Преди 40 дни загубих баща си,много страдам и не мога да намеря утеха....За това ако някой има доказателства за това че има нещо отвъд или им се е случвало нещо необичайно,моля нека ми пишат....
  Активен
  Paladin60
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 77

  « Отговор #3 -: Март 15, 2011, 15:12:55 »

  Дал съм някои от моите усещания в Трактат за духа.
  Допълнително мога да кажа, че съм написал десетина мой прераждания и при всичките душата отиваше на една равна площадка.
  Там имаше едно синьо око в златен триъгалник. Животът минава като на лента, с най-важните моменти.
  Понеже животът е записан на отделни сцени, отделих ги със звездички при написването им.
  Окото отсъжда делата и сканира, записва вътре в зеницата си този живот.Имам чувството, че е наполовина живо, наполовина кибернетично.
  Според мен това е Ба- безсмъртното ядро на духа, както е в древен Египет.
  Тези записи на животите се намират вътре в Ба, записани и така е възможно те да бъдат достъпни в някой живот, но преценката е пак на ядрото Ба какво да даде и с каква възпитателна цел.
  Какво става с индивидуалната душа Ка след това -не зная. Може би се разрушава и остава просто като запис в безсмъртното си ядро.
  Къде отива ядрото- не е сигурно. При прогласът за апостолите, който написах бях сигурен, че отива в центъра на Hellix nebula.


  * Helix_Nebula.jpg (904.45 KB, 3000x3000 - видяно 418 пъти.)
  « Последна редакция: Март 15, 2011, 15:26:00 от Paladin60 » Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #4 -: Март 15, 2011, 23:10:01 »

  Преди 40 дни загубих баща си,много страдам и не мога да намеря утеха....За това ако някой има доказателства за това че има нещо отвъд или им се е случвало нещо необичайно,моля нека ми пишат....

    Има. Не се предавай.
  Активен
  kaloian1
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 76

 • Град: Плевен
 • WWW
  « Отговор #5 -: Май 15, 2011, 06:31:15 »

  Спокойно Златке , със сигорност е по-добре от тук.Аз лично съм го преживял и не ми се връщаше.
  Погледни темата за смърта има мн.описани случаи http://indigota.com/index.php?topic=714.0
  Даже ако го помолиш със сигорност ще ти даде знак че е добре,защото те чува и не е мъртав като дух.
  Е колко е добре  зависи и какъв човек е бил през живота.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  ПЪТЯТ НА СТРАННИКА!!! « 1 2 »
  Послания
  dayana 16 3544 Последна<br />публикация Юли 10, 2010, 20:15:32
  от nia.boneva6
  Пътят на душите - Д-р Майкъл Нютон « 1 2 3 »
  Езотерика
  Админ 30 4934 Последна<br />публикация Януари 25, 2010, 17:04:52
  от Админ
  Вселенски закони - пътят на възпитанието
  Послания
  MAY 0 2918 Последна<br />публикация Март 11, 2010, 09:19:41
  от MAY
  Гурувците, Егото, Пътят и Илюзията
  Духовни учения
  guru 7 1586 Последна<br />публикация Май 11, 2011, 22:09:30
  от Чиста енергия
  Как си представяте задгробния живот?
  Въпроси и отговори
  ... 3 1163 Последна<br />публикация Юли 17, 2011, 10:12:58
  от Ich

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright