Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Да спрем тютюнопушенето!  (Прочетена 2330 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Април 27, 2010, 16:31:49 »

  Всички ние знаем колко е вредно тютюнопушенето, постоянно ни се повтаря посредством пресата, телевизията, книгите, интернет и др. На пристрастените информацията не е достатъчна, за да откажат цигарите, пушачите им е пределно ясно до какви последствия водят цигарите. Това което липсва на пушачите да спрат цигарите е ВОЛЯ и СТИМУЛ. Ние не можем да им помогнем да придобият воля, но можем да им помогнем да открият своя стимул, за да откажат цигарите. Отидете при един ваш приятел/познат и му помогнете да открие своят стимул, като разговаряте с него, тук не мога да ви кажа как и какво да му кажете, защото вие най-добре го познавате и най-добре знаете как да подходите към него. Заучените фрази не винаги помагат, с всичко в живота е така, едно за едни е благодат за други не е.

  Сега най-вероятно дойде момента, в който ще си зададете въпроса "С какво ще допринеса аз когато помогна на 1 човек да откаже цигарите?", отговора е много кратък, вие ще бутнете "Доминото". Когато един пушач спре цигарите и усети благодата от това, той веднага ще започне да споделя, на своите близки, приятели и познати. Ние хората обичаме да се хвалим, когато се чувстваме добре имаме нужда да споделим радостта ни! Един пушач когато чуе от един непушач фразата "Спри да пушиш защото е вредно!", навярно всички вие сте ставали свидетел на това как реагират пушачите в тази ситуация, много често те се оправдават сами пред себе си с фразата "Лесно ти е да го кажеш, нали не пушиш". Но когато бившия вече пушач на когото вие сте помогнали да откажи цигарите, се похвали, че е отказал цигарите и започне да говори, говори, говори, той споделя, защото има потребност да изкаже радостта си, този човек вече е жив пример за всички пушачи, и по този начин той ще даде стимул на някой друг. Този някой също ще иска да изкрещи на света колко е хубаво да не се пуши!

  Може да пуснете на пушача да изгледа това клипче, да види нагледно на какво подлага своя организъм:
  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=YSCeF6eoLZU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=YSCeF6eoLZU</a>

  Ако не сте попълнили анкетата във форума, на тема Пушите ли ?, може да го направите от тук.

  Пожелавам на всички, които имат желание да помогнат на близките си да откажат цигарите много успехи и дар слово да се лее от тях.
  Активен

  Administrator
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #1 -: Април 28, 2010, 13:50:57 »

  На първо четене спечелиха пушачите

  Депутатите все пак приеха на първо четене поправките в Закона за здравето, която либерализира тютюнопушенето.

  В подкрепа на промените гласуваха 85 народни представители, 53 бяха против, а петима се въздържаха.

  В пленарната зала те отново се разделиха на пушачи и непушачи.

  Ако забраната за тютюнопушене остане, ще ударим около една трета от собствениците на заведения и "капанчета" и то в момент на криза, заяви Кирил Гумнеров от парламентарната група на "Атака".

  Интерес предизвика идеята му собствениците на заведения за непушачи да плащат по-малко данъци от други, в чиито заведения се пуши.

  Михаил Михайлов от "Синята коалиция" призова вносителите от ГЕРБ да оттеглят предложената либерализация, тъй като сме европейска страна, в която трябва има определени норми. Балканският манталитет е такъв, че ако му дадеш възможност да кръшка, той ще кръшка, добави Михайлов.

  Дайте за нещо, което сме извоювали преди година, да не правим крачка назад,

   подкрепи го и независимият народен представител Димитър Чукарски.

  С призив да не станем "далечният Изток на Балканите", ако отменим забраната за тютюнопушене, към колегите си се обърна и бившият министър на здравеопазването и депутат от Коалиция за България Евгений Желев.

  Рамадан Аталай от ПГ на ДПС каза, че заедно с Иван Костов май са сред най-големите пасивни пушачи в парламента. "Как пък изчислихте, че в заведения до 100 кв. м хората могат да се тровят, а в над 100 кв. м няма да могат?", обърна се той към вносителите на промените.

  Очаквахме днес министърът на здравеопазването, за да я чуем, тъй като тя е защитник на всички документи на Световната здравна организация, исках да чуя мнението и на министър-председателя, защото проблемът е глобален, заяви позицията си Аталай.

  Той предложи да се отложи днешното гласуване по тази причина, което бе отхвърлено от народните представители.

  Според приетия през пролетта на 2009 г. Закон за здравето

  на 1 юни тази година трябваше да влезе в сила пълната забрана на дима в затворени помещения -

  ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради, на работното място.

  В началото на февруари обаче за пръв път се заговори за предлагане на поправки за омекотяване на режима за пушене на обществени места.

  Те предвиждат

  в заведенията за развлечение да могат да бъдат обособявани самостоятелни помещения за пушачи, като условието е общата площ на местата, където е забранено пушенето, да е по-голяма.

  Ако ресторантът е до 100 кв. м, собственикът ще решава дали да се пуши или не. Там няма да бъде задължително да има места за непушачи.

  В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. м, собствениците ще обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи.

  Тютюнопушенето в закрити обществени помещения ще се допуска и ако те са частни и не са отворени за граждански достъп, както и в такива, които са обособени самостоятелно и обозначени.

  Идеята предизвика голямо недоволство сред непушачите, както и протести пред Народното събрание, така и във "Фейсбук".

  Преди седмица в парламента се разрази разгорещен дебат за поправките и депутатите отложиха гласуването.

  http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2942551
  Активен

  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #2 -: Април 28, 2010, 16:31:17 »

  Аз не мисля, че скоро ще прокарат закон за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Просто все още голяма част от българския народ са пушачи. За да се одобри този закон, или % на непушачите в България трябва да се увеличи, или да ни натиснат от Европейския съюз. Иначе няма да стане.
  На този етап, не само, че ще е икономически неизгодно за заведения, ресторанти и тн да се забрани тютюнопушенето, но и представяте ли си политиците, които уж ще са приели този закон, как ще се крият, за да пафнат по една цигара. Никой няма да върви против интересите си.
  Другото нещо- за да се откажат цигарите първо е нужно желание, а след това идва стимула и волята. Ако няма желание, нищо не се получава. Говоря от гледна точка не бивш пушач. Всичко е на психологическа основа. Ако човек сам за себе си не е взел решение и не е сметнал, че тютюнопушенето е простотия, просто няма как да откаже цигарите. Не мисля, че положителен ефект ще има ако някой започне да дудне на главата на някой пушач колко е вредно и тинтири- минтири. Просто всеки човек сам за себе си трябва да реши.

  В този ред на мисли искам само да вметна, че един пушач, отказал цигарите може да насърчи и даде доста голям пример и стимул за някой, който все още пуши. Това е промяна, която изисква време и не става под натиск Усмивчица

  И от гледна точка на бивш пушач ще кажа, че цигарите са едни от най- глупавите харчове- хем даваш не малко пари на месец, хем си тровиш дробовете.
  « Последна редакция: Април 28, 2010, 16:43:56 от Gayatri » Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #3 -: Април 28, 2010, 17:37:40 »

  Не съм съгласна. Непушачите трябва да са с предимство, колкото и малко да са те! Никой не е длъжен да се трови, заради кефа на другите и да им диша пушаците! Искам само да кажа, че миналата година, на 10 годишнината от завършването ни, с класа отидохме на дискотека.... толкова беше задимено, като в лисичарник, че аз предпочетох да запаля цигара, а не да бъда пасивен пушач... Ако не беше класа ми и факта, че се бях затъжела за тях, щях да напусна заведението. Трябва ли непушачите да не ходят на заведения? Глупаво е.... Също искам да ви кажа и нещото което ми направи голямо впечатление... Значи, извадих си извод, че аз не съм никакъв непушач в тази вечер специално. И знаете ли защо? Цигарите съм ги отказвала на няколко пъти и винаги когато пропушвах наново, още с първото дръпване от цигарата ми се завиваше свят и ми ставаше супер гадно. Нея вечер обаче, явно толкова много се бях напушила пасивно, дишайки дима на другите, че когато запалих нито ми се зави свят, нито ми стана гадно, а не бях пушила месеци. Другото нещо: преди дискотеката бяхме на ресторант. И там имаше пушачи, но не беше задимено много... та в ресторанта изпих 4 мартинита и 1 ракия, и не бях пияна, само леко замаена...отидохме пеша до диското и пътюм изтрезнях нацяло, но в димилника дискотека се напих от едно питие....
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #4 -: Април 28, 2010, 17:43:24 »

  Искам да ви кажа и кое ми помогна много да откажа цигарите. Помогна ми това, че тук е забранено да се пуши на общественни места. Дори по домовете си хората не пушат и ако са заклети пушач излизат на балкона, без значение дали е -40 градуса или +40.... Та липсата на цигарен дим покрай мен, ни помогна доста, за да ги откажа. Е не, че някога съм пушела много, но все пак държала съм тази гадост в ръцете си....
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #5 -: Април 28, 2010, 17:51:27 »

  Да, наистина е редно непушачите да са с предимство, но на практика не е така. Просто казвам, че няма да се приеме такъв закон, докато % на непушачите не стане по- голям от този на пушачите. Просто пушачите ще бъдат винаги толерирани именно поради факта, че правят най- голям оборот на заведенията, ресторантите и дискотеките.

  Какво може да се направи за непушачите?! Ами като за начало да се направят заведения и кафенета само за непушачи. В София вече отвориха едно такова кафене.

  Другото е малко дискриминационно, но в Щатите е оказало доста голям успех Усмивчица Надницата на пушача е по- ниска от тази на непушача от гледна точка на това, че пушача губи част от работното си време в пушене. Ако един пушач пуши 10 цигари за един работен ден, то това е средно 1- 1.30 часа повече почивка. Следователно в Щатите се намаля надницата на съответния пушач с 1-2 часа дневно, което на месечна база не е толкова малко. Като се сложи и много високата цена на цигарите- става просто убийствено. Така човек, от немай къде започва сам да се отказва, защото много сериозно му се бърка в джоба.


  Цитат
  Дори по домовете си хората не пушат и ако са заклети пушач излизат на балкона, без значение дали е -40 градуса или +40....

  Това вече е въпрос на лично предпочитание. Ние със съпруга ми сме пушили винаги и само навън, независимо дали е виелица или горещина. Просто въпреки, че пушехме, не можехме да понасяме в апартамента ни да мирише на тютюн и лисичарник...  Ангелче
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #6 -: Април 28, 2010, 18:15:17 »

  Добре, и как си представяш една компания от непушачи и пушачи да бъдат на едно място? Да се върнем към събирането на класа от миналата година. Всъщност ние бяхме 2 класа, защото винаги сме се разбирали и сме били задружни с Б паралелка. Заедно с учителите ни, бяхме 40 души. Да речем грубо, че 20 бяхме непушачи и 20 пушачи. Не сме се виждали с години. Трябва ли да се разделим на 2 групи и да отидем в 2 различни заведения? Всъщност, това също е дискриминация! Кофтито е, че е дискриминиран непушача, а би следвало да е обратното (макар, че и пушача не е виновен за глупостта си, че да бъде дискриминирван) Този, който пуши, трябва да се съобразява, а не обратното! Трябва да се измисли алтернативен вариянт за пушачи, а не непушачи! Според мен, закона за пушене на общественни места, трябва да влезе в сила и да се измислят и приспособят специални места за пушене.
  Нека дам пример с Швеция:Тук всяко заведение си има стая за пушене с добра аспирация! И не само заведенията, но и работните места, банки, общини, та дори и в болницата....
    
  « Последна редакция: Април 28, 2010, 18:22:20 от Giti » Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #7 -: Април 28, 2010, 19:11:31 »


  Нека дам пример с Швеция:Тук всяко заведение си има стая за пушене с добра аспирация! И не само заведенията, но и работните места, банки, общини, та дори и в болницата....
    

  Ето това според мен е страхотен пример и добър/компромисен вариант както за пушачи, така и за непушачи.  Мисли
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #8 -: Май 24, 2010, 20:06:08 »

  Аз съм пушач, но не ме съдете за това, нека кажа моята гледна точка...
  Проблемът в дискотеките и другите заведения е най-вече в аспирацията. Или не я пускат достатъчно често, за да пестят пари за ток, или изобщо не я закупуват толкова мощна колкото трябва да бъде.
  Мисля, че дори на съседната маса някой да пуши, ако аспирацията е качествена, няма да има сикомфорт за непушача.
  В дискотеките, обаче, положението е трагично, щом дори на мен не ми се пуши там. Освен това, като пиинат 2-3 питиета някои пушачи размахват с цигарата наляво-надясно и често се прибираш с изгорени дрехи или коса. Като добавим и факта, че няма къде да се танцува (обезмисля се и целта на заведението), защото е много претъпкано, изтъкнах причините, поради които не обичам дискотеките...
  Всеки има своето лично право на избор и честно казано малко ми е омръзнало да ги слушам вече тия неще кой с кого трябва да се съобразява...вече се изтърка... Не мисля, че някой би трябвало да бъде съден, заради своята слабост или кеф. Според мен, проблема на е в пушач или не, а в толерантостта.
  Според мен не е редно да се пуши в заведенията, НО не виждам какъв е проблема да се пуши отвън. А това да се направят кутиики в които пушачите да се пъхат като мишки е нелепо. Не мисля, че преча на някого навън. В къщи дори пуша на прозореца или на терасата.
  Мисля, че проблемът е най-вече в неприемствеността между пушачи и непушачи, този спор се е превърнал в нещо като спор "Левски или ЦСКА". Нито пушачите се отнасят както трябва с непушачите, нито обратното. Пълната забрана на пушенето, би потъпкало личната свобода на пушача. Винаги може да се измисли нещо средно, така че да има една взаимна приемственост и уважение.
  Не съм пивърженик на никакви западни "норми", не мога да давам за пример царете на "капитализма", дори и зелените им организации са създадени с цел да се печелят пари...
  Според мен най-либерално би било да се забрани пушенето вътре, но не и навън...
  Активен
  sanguinary
  Гост
  « Отговор #9 -: Октомври 08, 2010, 01:35:31 »

  Всичко с мярка.
  Нищо лично, но ...непушачите са някак ...скучни хора.
  Ако човека срещу вас, с който разговаряте пуши, действа отпускащо, неангажиращо. Пушенето е едно от най-древните човешки занимания, не само за мъже. Друг е въпроса, че по онези времена, това е било вид ритуално действие, по времето на което, никой не трябвало да закача пушещия, за каквото и да било, дори и просто разговор.
  При индианците, например, всеки договор, споразумение или приятелство дори, се е подпечатвало с пушене. При тях е нямало документи и ..това може да се разглежда, като един вид административна дейност хаха Ухилен Разбира се, наясно сме всички, че това, което тютюнопроизводителните компании предлагат, няма нищо общо с това, което някога са пушили, където и да било.
  Е, нямам предвид изсушената бизонска тор (което всъщност си е добре преработена трева), а всичките онези треволяци, билки и всякаква растителност, която са слагали в лулите си.
  Никак не е странно защо, по онова време, не е имало зависими към никотина  Ухилен
  Тука гледах и някакви догадки, относно IQ-то, че било по-ниско при пушачите  Ухилен Е няма такава измишльотина просто. По-скоро е точно обратното, ако се замислите.
  Най-малкото, всички гении на нашето време, а в исторически план са не просто пушачи, а брутални пушачи. Да не говорим, че бошинството, от по-съвременните, са се допитвали и до наркотици.
  По въпроса със здравете, също не съм съгласен.
  Сърдечно-съдовите заболявания, инфаркта, диабета и още много от "съвременните бичове", ходят основно при непушачи, колкото и странно да ви звучи това на първо четене. И никак не е чудно, че един дядо, който си свива цигарки и си ги пуши, пече ракийка, и винце, пък и си ги пие, живее до 100 години, докато разни хора - тип майкъл джексън, гушват букета в разгара на дните си.
  И както казваше един землянин. "А бе дайте ми вие пържоли и вино, па ме чекайте да умрем". Аз бих добавил и добър тютюн  Намигване
  « Последна редакция: Октомври 08, 2010, 01:45:22 от sanguinary » Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1374


 • Град: Варна
 • « Отговор #10 -: Октомври 08, 2010, 03:15:03 »

  Нека има кръчми САМО за пушачи,нека има кръчми и САМО за непушачи - който където иска да ходи!
  Избор!
  А да видим кои кръчми ще са по-пълни...
  Вече бих казал че има огромна дискриминация към пушачите.
  О'кей аз съм пушач-имам проблем, и какво - гонят ме като урод мои съграждани непушачи.
  Че аз като пуша кой вика непушача до мен?
  От какъв зор аз да се съобразявам с непушача,при положение че ме знае(ако ме познава) че съм пушач?
  Ако не се пуши някъде - чао,без мен!Няма да ги тровя - като реват толкова.То само май реването им остава...
  Дори и наркоманите са в по-изгодна позиция едва ли не...
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  loop
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #11 -: Октомври 08, 2010, 09:36:42 »

  Споко де! Усмивчица)

  И аз си пуша за удоволствие от време на време.

  На запад как е... в закритите помещения не се пуши. Но винаги можеш да излешеш отвън - под навес, на пейка, на външните маси. И не е толкова лошо, защото колкото и заклет пушач да си, така без да искаш се ограничаваш - не одимяваш всичко около себе си, не стоиш в облак от дим, не се осмърдяваш, а само от време на време припалваш. И така хем непушачите доволни, хем пушачите не прекаляват. Мисля, че е добре за всички.
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #12 -: Октомври 08, 2010, 09:40:17 »

   Ухилен Ухилен Ухилен
  Странник голяма наредба е ударил.

  Активен
  Amazon
  Гост
  « Отговор #13 -: Октомври 08, 2010, 12:37:35 »

  Хахаха, аз съм си пушач и не ми пречи да излизам навън от заведението за да си упражнявам правата там:) Няма дискриминация. Моят приятел е непушач и сме се разбрали така-на терасата ако искам 5 кутии мога да изпуша,но не и вътре... Като пушиш в затворено помещение дрехи, кожа,коса-всичко после мирише на мърша  Ухилен Да не говорим,че ако сме на диско мършата се смесва с алкохол и пот,което е 3 в 1 убийствена комбинация  Веселяк хахахаха
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #14 -: Октомври 08, 2010, 12:47:00 »

  Оставам с впечатление, че доста хора пушат/пушим, от форума...от много време търся отговор на въпроса "Защо пуша". Поставям на кантар нещата, знам, че е по-добре да не пуша, но въпреки това, сякаш намирам някакво глупаво спасение...или самонаказание...или просто успокоение...най-вероятно вече съм вбесила някой непушач с думите си, много съжалявам, знам че няма да ме разберете, въпреки, че аз много добре разбирам защо не пушите.

  Та искам да попитам пушачите - Вие защо пушите? Знам, че не просто заради никотиновата зависимост. Нещо друго е и дори може да е подсъзнателно.

  П.П....http://bg-bg.help-eu.com/pages/page-share-21.html Тук има клипове, уж да ме откажат да пуша, ама трябва да ви кажа, че изобщо не са засегнали истнинските проблеми на един пушач. Много зле... Ама, ако на някой му помогнат - евала.
  « Последна редакция: Октомври 08, 2010, 13:28:53 от Kery » Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  А когато спрем да помним сънищата си?
  Моите сънища
  Amaranth 9 2364 Последна<br />публикация Януари 24, 2011, 03:41:22
  от Еруин
  Да спрем дипломираните убийци в бяло, наречени психиатри!!!!
  Програмиране, световен елит
  Kissing You Good Night 8 1922 Последна<br />публикация Май 26, 2011, 09:52:47
  от notlike

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright