Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Хематит  (Прочетена 13172 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Април 25, 2010, 10:10:50 »


  Приписват му се мистични свойства, които ни помагат да пропъждаме злините и да се преборим с отрицателното. Спомага за вземане на ползотворни решения и изостря интуицията. Известен е и като камък за защита от магии.

  Лечебни свойства: от най-дълбока древност се смята, че помага за пречистване на кръвта и за укрепване на кръвоносната система. Помага при анемия; при разширени вени; при проблеми с оросяването на крайниците; при хемороиди. Подпомага фунциите на черния дроб и на бъбреците. Носен под формата на гривна или гердан нормализира и стабилизира кръвното налягане.

  « Последна редакция: Февруари 12, 2018, 15:54:32 от Administrator » Активен

  naturu
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 120


 • Град: Sofia
 • « Отговор #1 -: Юни 15, 2010, 16:18:40 »

  ХЕМАТИТ
  Зодия: Хематитът е един от камъните на Близнаци и Везни. Чрез промяна на температурата си естественият хематит предупреждава притежателите си, независимо под кой зодиакален знак са родени, за предстоящи опасности.
  Чакра: базисна
  Находища: Русия - Курска магнитна аномалия, Украйна - Кривой рог, Бразилия - Минас Жерайс и др.; България -Кремиковци
  Други наименования: кървавик; носи името си от гръц кото haema - кръв.
  Цвят: стоманеносив до червен
  Химически състав: двужелезен триокис
  Твърдо ст: 5,5 - 6,5
  Облик: във вид на плочести кристали и плътни зърнести и натечни агрегати; типични за него са образуванията му с названия "желязна роза" и "стъклена глава".
  Подобни минерали: оникс, въпреки че полираният хематит трудно може да се сбърка с друг минерал поради характерния си метален блясък.
  Търговски вид: като полирани по-дребни и по-едри топчета и висулки; във вид на пирамидки, пръстени, гердани и други дребни декоративни предмети. Един от най-имитираните минерали. Продава се и пресован хематит, който се отличава по ниската цена, на която се предлага.
  Легенди: Хематитът се нарича още "кървав камък" поради това, че водата, коя то се използва за неговата обработка, се оцветява в червено. От древни времена винаги са го свързвали с кръвта, бил е носен от войниците като амулет, който спира бързо кръвотеченията от рани. Амулети от хематит са открити в почти всички гробници на фараоните. От Античността е и поверието, че хематитът може да помогне на човек да спечели съдебен процес.
  Лечебни свойства: Ко н т а кт ъ т на хематит с тялото стимулира образуването на червени кръвни телца. То й помага и при анемия - необходимо е да се масажира продължително време с няколко капки зехтин базисната чакра.
  Хематитът въздейства положително при проблеми с кръвообращението. В този случай се полага върху сърдечния енергиен център. За възстановяване след очни проблеми полирано късче се налага върху клепачите по за 10 минути няколко пъти на ден. Помага и за по-бързо заспиване, когато заедно с розов кварц се постави до възглавницата.
  Верижка от хематит помага за бързото възстановяване на уморени и отекли крака.
  Хематитът може да помогне при хемороидни страда¬ния - три пъти на ден се пие хематитова вода (късчета хематит престояват в съд с 1 л вода 12 часа). При разширени вени с обработен минерал се масажират без натиск и с капка зехтин болезнените места, след ко ето краката се поставят нависоко. Ако минералът се затопли при терапията, се изстудява в чаша със студена вода.
  Украшение от хематит дарява на притежателя си спонтанност и жизнерадост.
  Други указания: Естественият хематит запазва студенината си и през най-горещия летен ден. След употреба се измива с вода и сапун.
  Активен
  LuAn
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #2 -: Октомври 21, 2010, 16:25:03 »
  Хематититът е най-важният руден минерал на желязото с химична формула Fe2O3.Цветът на този минерал варира от железно-черен и стоманено-сив до червен цвят в зависимост от формата на извличане. Названието му произлиза от гръцката дума “хематикос”, което означава “кървав”, какъвто е цветът на праха му, който се използва като естествен оцветител. Въпреки трудността при полирането му, хематитът е известен още от древността на ювелирите – от него са се изработвали пръстени-печати, брошки и гердани.Хематитът е известен със своите лечебни свойства. Още в древността е бил използван като кръвотворно средство, като средство за пречистване на кръвта и подобряване на кръвообращението, а пък хематитният прах е бил използван за спиране на кръвотечението. Хематитът намира приложение и в съвременната медицина, като широко се използва в медицински препарати повишаващи хемоглобина.
  Смята се, че хематитът помага при полови и нервни разтройства и стрес, лекува гнева и благоприятства спокойствието, а също и че лекува болести на черния дроб, бъбреците и панкреаса.
  Ако искате да си купите именно хематит, трябва да се научите да го различавате от фалшификатите. Често като хематит се продават изделия от металокерамика. На външен вид те трудно се различават от истинския хематит, но ако прокарате парче хематит по неравна керамична повърхност (например счупена чиния или чаша), то ще остави червена следа, за разлика от металокерамиката.
  Не е препоръчително да носите хематит плътно до тялото при ярка слънчева светлина защото той може да се нагрее и да причини изгаряне на кожата

  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright