Духовно развитие

          

Анкета
Въпрос: Трябва ли да се премахне егото или трябва да се развива в положителен аспект?
Трябва да се развива в положителен аспект. - 48 (76.2%)
Трябва да се отстрани. - 15 (23.8%)
Общ брой гласове: 53

Страници:  1 ... 3 4 [5]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Его?  (Прочетена 8792 пъти)
chukich
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 18

« Отговор #60 -: Февруари 20, 2011, 17:18:31 »

Моето мнение е ,че Егото е това нещо което ни кара да оцеляваме, което пази интересите на нашето духовно и физическо тяло. Но Егото не трябва да става прекалено силно защото ние сме част от средата в която живеем и ако то стане по-силно от колкото трябва то Егото ще ни поставя в ситуации в които ние не приемаме мнението на другите и освен това ги атакуваме и нарушаваме техните права. Основната задача според моето виждане на Егото е да пази интересите на нашите тела - физически и духовни. Но прекаленото увличане в тази при прекалено силно Его ни кара да нападаме другите хора около нас при най-малкият признак на незачитане от тяхна страна или настъпване на нашите интереси. Тоест Егото с цел да ни пази ни кара да отвърнем на удара с удар като наложим нашето виждане за нещата и нашите интереси.
Това принципно не е лошо ако сме достатъчно силни за да отвърнем на удара но ако сме слаби то ответният удар от другата страна би ни нанесъл сериозни щети.

Затова Егото е добре да се държи в нормални граници, то е добро за запазване на нашата самоличност и това което сме ние. Представете си хора без Его, та това биха били хора без същност. Хора без собствено Аз. Хора които са само част от тълпата и масата. Всички индиго имат силно Его. В това съм сигурен.
Егото е полезно да се държи в малко по-високи нива от нормалното с цел да се държат хората в тонус и да не забравят кои са и за къде са тръгнали. Егото е необхоми за да имаме личности, за да имаме наши уникални Аз. Ако го нямаше Егото то нямаше да имаме наши Аз. А щяхме да сме просто едни овци, едно голямо стадо. За сведение само да се отбележи, че 90% от хората по света са също част от стадото, така, че много малко хора имат собствено Аз. Хмм, това е интересно нещо за размисъл. Защо именно най-комплексираните хора имат и най-силно Его?  Интересно за размисъл да се види защо е така.
Активен
kaloian1
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 76

 • Град: Плевен
 • WWW
  « Отговор #61 -: Април 18, 2011, 19:40:38 »

  Според мен Егото е представата за себе си,а какво става ако сме се заблодили в представите си и другите не ги подържат?Егото е представа ,представата е мисъл,ние си мислим че сме това според мен е Его.А висшия Аз или Реалния е когато не мислим а усещаме и сме,това сме ние когато усещаме и не мислим и от там идват понятията Его и другите Аз-ове в психологията.Когато се усещаме ние знаем че сме без да ни се налага постоянно да си доказваме във вътрешния диалог кои сме и търсим начин да се убеждаваме сами и да се самозаближдаваме понякога само и само да си подържаме представите че сме няой.
  Егото пречи защото ни поглъща енергията постоянно да се убеждаваме и да подържаме представата и вниманието ни се приковава само към него и ни поглъща.Някой какво правят ,унижават други само и само да си докажат че са нещо повече да могат да си подкрепят представата и да си кажат "Е аз съм по-отворен от тоя" и от там идва и идеята избиване на комлеси,кои са комплексарите ,тези които се чувстват зле със себе си.Като останат на саме и почват да и излизат мисли в съзнанието"Аз съм улигофрен,аз съм еди какъв си " че някой ги е убедил че са това, и какво правят?Почват да си доказват по всяакви начини че са нещо защото тези мисли ги мъчат.И там вече си образуват нереални представи за себе си че са нещо или някой.Всички сме били наранявани и убиждани,понякога дълбоко но начина да си излеуваме душевните рани не е да или е не знам да си докажем че не сме такива,но трябва да се внимава да не изграждаме фалшиви представи за себе .
  И разликата между его и висш Аз според мен е че Истинкия аз е примерно когато сме в медитация а другото когато се напъваме в някой кръчма и спорим с някой "Кой си ти бе,знаеш ли кой съм Аз"
  Може и да не съм прав но много съм мислил върху това и според мен е така в моите представи.
  Активен
  Страници:  1 ... 3 4 [5]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright