Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Как ни влияят цветовете?  (Прочетена 3359 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Март 31, 2010, 19:41:38 »

  Как ни влияят цветовете?

  Всичко, включително и хората, е създадено от електромагнитна енергия, която трепти с различни честоти, съответстващи на звук, светлина и цветове. След като сме създадени от електромагнитна енергия, логично е да реагираме на електромагнитни сигнали. Цветовете са вълни с определена честота и дължина на вълната - първичните цветове се подреждат в строга последователност, която ние можем да видим в дъгата: червен, оранжев, жълт, зелен, син, индигово син, виолетов.
  Цветовете са имали много важна роля в живота на нашите предци, чието оцеляване е било управлявано от светлината и тъмнината. Концепцията за хромотерапията, вероятно, произлиза от древен Египет от преди няколко хиляди години. Тя се базира на факта, че в отговор на цветовете, нашето тяло реагира с различна функция.

  Цветовете и светлината са тясно свързани с човека, земята, реките, гората, океаните. Факт е, че всяко живо създание е зависимо от светлината и за да съществуват повечето организми зависят от цветовете.

  Специалистите по цветотерапия използват цветовете по най-разнообразни начини, за да подобрят качеството на живот или да лекуват. Повечето живи същества, включително и хората получават енергия от цветове на деня: червеният, оранжевият и жълтият цвят. Успокоение и младост носят синият, индиговият и виолетовият, които са цветовете на нощта.

  Има някои научни изследвания доказващи, че всяка клетка в тялото ни излъчва светлина. Цветотерапията или както я наричат още хромотерапия, се практикува от множество последователи на алтернативната медицина.

  Как обяснява алтернативната медицина влиянието на цветовете?  
  Епифизата е органът, който определя влиянието на светлината  и цветовете върху нас.
  Епифизата е малка жлеза в мозъка, която секретира мелатонин в зависимост от светлината. Цветовете и светлината играят голяма роля в контрола на денонощния ни ритъм. Ние живеем в океан от енергия, където цветовете работят вътре в нас. Слънчевата светлина съдържа в себе си всички дължини на вълната от видимия спектър.

  Човешкото око, обаче е способно да възприема не повече от 1% от електромагнитния спектър. То не може да види инфрачервените лъчи, които се излъчват от всеки топъл предмет, например от радиатора в стаята, камината или дори от самите вас. Ултравиолетовите лъчи също остават скрити, а те са навсякъде около нас.
  Пътят на светлината.

  Когато светлината достигне до очите или кожата ни, тя предизвиква възбуждане в нервните окончания и импулси, които се предават до епифизата. Не случайно тя е наричана в миналото „трето око“. Разположена е в геометричния център на главния мозък и е приемана от предците ни като материален носител на човешката душа. Светлината е специфичен активатор на жлезата и осъществява контрола на множество биоритми в организма. Тя работи заедно с хипоталамуса - друга жлеза, свързана с чувствата на глад и жажда, либидото, биологичния часовник и определя скоростта на стареенето.

  Съществува връзка между ретината и хипоталамуса. Тя носи информация, дали е тъмно или светло, към региона на хипоталамуса (супрахиазмално ядро). От там нервен импулс по симпатиковата нервна система достига до епифизата. Тези импулси подтискат продукцията на мелатонин от епифизата. Когато възбудните импулси спрат през нощта и няма светлина, която да  подтиска секрецията на мелатонин от епифизата, започва неговата продукция. Следователно епифизата е фоточувствителен орган и важен хронометър за човешкото тяло. Мелатонин обаче се секретира и в моменти на релаксация и наблюдение. Благодарение на неговата секреция ни се доспива.

  Мелатонинът се образува от серотонин - хормона на щастието. Следователно нощта води до намаляването на серотонин в мозъка, с което веднага си обясняваме защо сутрин настроението ни е най-понижено. След подтискането на епифизата от светлината и стопа в продукцията на мелатонин, серотонина покачва нивата си в мозъка и ние се чувстваме по-щастливи.
   
  И така различните цветове носят различна енергия и имат различна честота и дължина на вълната, което води до различно влияние върху физическото и психическото ни състояние. Множество изследвания и наблюдения са показали, че различните цветове водят до установяване на равновесие в нашите физически и емоционални функции.

  Как ни влияят цветовете?

  ЧЕРВЕН
  Това е цветът на енергията, силата и живота. Той затопля помещенията иуспокоява болката. Червеният цвят е мощен лечебен агент за лекуване на заболявания на кръвта и кръвообръщението. Той помага при депресия. Червеният цвят е свързан с мъжествеността. Червен килим или стена в офиса, ще ви донесат пари. Ако сте търговец, опитайте да носите нещо червено! Това се дължи на силата, увереността и склонността към риск, който носи червеното.

  Нетрябва да се използва при хора с високо кръвно налягане и тревожност. Ако останете под лъч от червена светлина продължително време, той ще винакара да се чувствате много ядосани и агресивни.

  ОРАНЖЕВ
  Този цвят отразява умствената сила, както в логическата, така и в представната й форма. Той се използва за укрепване на имунитета, повишаване на потентността, подобряване на храносмилането, при гръдни и бъбречни заболявания. Светлите нюанси на оранжевият цвят имат леко затоплящ ефект.
  Той не трябва да се носи твърде дълго. Оранжевият цвят не трябва да е предпочитан цвят от нервни и лесно ядосващи се хора.

  РОЗОВ
  Това е цветът на любовта и емоциите и романтиката.

  ЖЪЛТ
  Жълтият цвят символизира интелекта и се използва като стимулатор на умствената дейност. Той ще ви помогне да мислите по-бързо. Той е добър за избистрянето на мисленето, когато сте объркани.
  Трябва да се използва внимателно, тъй като е силно стимулиращ и може да доведе до преумора и депресия.

  ЗЕЛЕН
  Това е цвета на лечението и спомените. Той ще въведе ред в емоциите и ще ви успокои. Зеленото е добър основен лечебен цвят, тъй като той стимулира растежа и възстановяването на тъканите, което го прави полезен при костни счупвания. Със зеленият цвят като лечебна честота можете да обградите вашите близки, когато боледуват.

  Използвайте зеления цвят за да се свържете с природата. Пригответе се като за медитация. След като се отпуснете, представете си, че сте в природата, в прекрасно зелено поле, цветя, животни, водопади. Ще усетите как връзката ви с природата и красотата ви дават нови сили и са неизчерпаем източник на спокойствие.

  СИН
  Това е цвета на електричеството. Ние живеем в програма създадена от електромагнитна енергия. Синьото е цвета на истината, спокойствието и хармонията, като носи и утеха на ума. Синият цвят е добър за охлаждане, успокоение, възстановяване и защита. Синьото ще ви помогне при треска, кръвотечения и при раздразнена нервна система. Добре действа при изгаряния. Твърде много синьо ще ви направи студени, депресирани и тъжни.

  ВИОЛЕТОВ
  Виолетовият цвят, също ще ви свърже с вашата духовна същност. Добър е при умствени и нервни проблеми. Добре е да се носи  при епилепсия и ревматизъм. Помага при болка в костите.
  Ако прекалите с виолетовото, няма да ви останат сили да живеете.

  ЛАВАНДУЛА
  Това е цвета на равновесието. Използва се за лечение на духа.

  БЯЛ
  Това е цвета, който включва в себе си всички останали цветове. Той представлява източник на израстване на съзнанието. Той пречиства тялото и е най-зареждащият начин да си предоставите мир и комфорт от най-високо ниво.

  Бялото винаги е смятано като пресечна точка на чистотата, невинността, перфектността и триумфа на непорочността над плътта.

  За китайците и древните гърци бялото е цвят на траура. За всички останали – будисти, християни, католици, баптисти и в хиндуизма, както и ацтеките, маите и римляните бялото е носител на чистотата, съвършенството, божественото, непорочното, любовта, живота, мира издравето.

  СРЕБРО
  Това е цвета на мира и устойчивостта. Той е най-пречистващият цвят и поради това е много добър за отстраняване на неприятни заболявания. Най-добре действа при кръвни и ракови заболявания.

  ЗЛАТО
  Златото представя алхимията на съзнанието. Той е най-силният цвят, използван за лечение на всички заболявания. Той е толкова силен, че много хора не могат да свикнат с него. Необходим им е период, за да се приспособяткъм златният цвят. Златото подобрява всички елементи на духа и тялото.

  Използвайте свещи!
  Палете свещи, оцветени с необходимия за вас цвят. Ако например искате да учите по-добре, запалете жълта свещ. Запалете розова свещ за да изпратите любов. Синя за да разрешите духовен проблем, лилавата е добра за лечение, а сребърната, за да се предпазите от заболявания или нападки.

  Облеклото!
  Цветовете на дрехите, които носите се отразяват както на вашето настроение, така и на тези около вас. Вие, може би, изпитвате определено желание да облечете дреха с даден цвят точно днес. Това обикновено означава, че оцветяването ви е необходимо, за да попълните определена липса, например, на знание, увереност, сила, любов... Направете си експеримент:
  Облечете се в розово и наблюдавайте колко от приятелите ви, които ще срещнете, ще ви говорят за любовния си живот.

  ВНИМАНИЕ! Хромотерапията е много интересна област от алтернативната медицина, която според съвременните проучвания има предимно психологичен ефект. Ако имате сериозни заболявания не опитвайте да използвате статията за самолечение. Тя съдържа материал, който има за цел да информира, а не да лекува!

  източник: медицинско списание (C) 2007 E-placebo
  « Последна редакция: Март 31, 2010, 21:55:22 от indigo » Активен

  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #1 -: Март 31, 2010, 20:59:27 »

  Моят любим цвят е червеният.
  Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #2 -: Март 31, 2010, 21:54:36 »

  А моят оранжевият (и белият понякога).
  Активен
  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #3 -: Април 01, 2010, 15:34:34 »

  Моите - зелен, син 
  Активен

  OnlyGodCanJudgeMe
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 11


  « Отговор #4 -: Април 20, 2010, 18:50:55 »

  Моите - зелен, син 
  Активен
  ssacrifice
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 58


 • Град: Sofia
 • « Отговор #5 -: Април 20, 2010, 19:41:53 »

  Синьо и сребристо
  Активен

  Горчива Истина няма. Тя е най-сладкото нещо. Да кажете грешките на хората, това не е Истина. Да кажете Доброто на един човек, да!
  Mira_X
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 29


  « Отговор #6 -: Юни 03, 2010, 14:56:49 »

  Ох лелеее... имам една преподавателка, която всеки път се облича в лилавата гама Ухилен

  Аз харесвам всички цветове, но имам повече дрехи в зелено и синьо. Усмивчица
  Активен
  lessus
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 249


 • Град: Абсолюта, У Дома
 • До скоро :)

  « Отговор #7 -: Юни 15, 2010, 22:06:06 »

  Мога от личен опит да потвърдя писаното горе за цветовете и епифизата... Това е Светът... Намигване Ние сме Черно-Бяло (в Ин-Ян е засегната тази тема мисля че хаха ) - Контролираме цветовете спрямо това колко свтлина "поемаме" (Бялото) и това колко "отразяваме" (черно) - Така с тази пропуснато-отразена светлина се получават всички цветове. А как се "пропуска-отразява" ? И това ще стане ясно ,ако е нужно Намигване (пак се вгледайте в "Ин-Ян"  Прегръдка
  Активен

  Отразената светлина не топли ...
  lessus
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 249


 • Град: Абсолюта, У Дома
 • До скоро :)

  « Отговор #8 -: Юни 15, 2010, 22:12:38 »

  Любими цветове няма да казвам - ползваме такива каквито ни  потрябват ..спрямо случая който сме си създали . Намигване
  Активен

  Отразената светлина не топли ...
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #9 -: Юни 15, 2010, 22:17:59 »

  Бяло, синьо, жълто и зелено!
  Бялото- като бяла светлина, синьото- като дълбоко море и светло небе, ярко-жълто-като слънцето и тъмно, плътно зелено-като короната на вековно дърво! Е, от зеленото обичам и тревен цвят, като току-що поникнали стръкчета! Но по принцип обичам всички цветове (ама черно... не...)
  Активен
  zahra_bg
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 7


 • Град: София
 • http://www.facebook.com/t
  WWW
  « Отговор #10 -: Юни 27, 2012, 03:53:44 »

  Има една книжка на Луиз Хей - "Цветове на щастието и числа на късмета". Според нея за всеки ден съответства определен цвят, който ни носи определени качества. Като цяло препоръчва да се обличаме цветно и да имаме от всеки цвят по нещо в гардероба си и разбира се да ограничим черното.
  Аз лично известно време се придържах към схемата от книжката и определено се чувствах супер като редувах всякакви цветове. Стига човек да не се фанатизира, че днес му е ден за червено, а червената му тениска е мокра... всичко е наред Усмивчица А за черното аз лично мисля, че няма проблем да имаме и по малко черно, но не и отгоре до долу в черно. Особено при чувствителни хора това лесно би могло да доведе до депресия и песимизъм.
  Активен

  Щуродино
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 256

  « Отговор #11 -: Юли 01, 2012, 09:58:23 »

  Имам лилави дрехи.Преди време ми казаха,че това бил цвета на "леките жени".Наскоро прочетох,че е цвета на мъдростта Усмивчица
  Активен

  Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Упражнения и лечение с цветовете
  Ароматерапия и цветотерапия
  giti 7 6130 Последна<br />публикация Август 15, 2010, 18:04:14
  от giti
  Цветовете на Д-р Бах - Цялостен метод на самолечение
  Ароматерапия и цветотерапия
  Админ 14 24570 Последна<br />публикация Януари 07, 2013, 21:49:17
  от milesOfSmiles
  Цветовете на аурата - тайна и мистика
  Духовни учения
  pufi 7 2694 Последна<br />публикация Януари 10, 2011, 16:24:46
  от ivaqna
  Как бихте описали цветовете на един незрящ човек?
  Въпроси и отговори
  ... 4 1377 Последна<br />публикация Октомври 12, 2011, 14:48:56
  от ИВЕВЕ
  ЦВЕТОВЕТЕ НА НЕБЕТО - Aurora
  Снимки
  dayana 4 1945 Последна<br />публикация Януари 26, 2012, 19:02:23
  от dayana

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright