Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Тема за размисъл  (Прочетена 4300 пъти)
delfin
Гост
« Отговор #15 -: Ноември 21, 2009, 08:52:58 »

" МИРДАД: Мълчанието, към което ви водя, е пространство без граници и очертания, където небитието се втича в битието, а битието- обратно- в небитието. В благоговейната пустота на това мълчание всеки звук е роден и успокоен, всяка форма е отлята и разбита; всяко Аз е проявено и скрито, там пише се съдбата, там няма нищо, само ТО. Докато не преминете тази пустота и това пространство в тихо съзерцание, не ще можете да познаете реалността на битието и реалността на небитието. Иначе не можете да разберете колко здраво е свързана вашата реалност с всеобщата реалност.

Каня ви в тази Тишина. Открай до край свободно из нея в мълчание да бродите, за да можете старите си дрехи да захвърлите и да се движите свободно и леко.

На нея отдайте всички ваши грижи и страхове, вашите страсти и желания, цялата си завист, въжделения, за да видите как те ще изчезнат, едни след други, как ще освободят ушите ви от безпрестнанните им крясъци, и избавят тялото ви от шпорите си остри.

На нея подарете вашите копия, стрели, с чиято помощ се надявате покой и радост да придобиете, но вместо тях сдобивате се с горест и печал.

Ето къде ми се иска да изпълзите от тъмната и задушна обвивка на вашите аз, при светлината и чистия въздух на божественото ви Аз.

Тази Тишина, която ви предлагам, не е просто почивка от бърборене.

Това е Тишината на Земята плодоносна, а не мълчанието на злодея и подлеца.

Спокойното мълчание на квачката ви предлагам, а не суетното кудкудякане на нейната сестра, снесла миг преди това.

Едната седи върху яйцата три седмици и в доверие мълчаливо очаква, Тайнствената длан да сътвори чудото си под пухкавите и гърди и криле. А другата изскача от гнездото, кудкудяка истерично и на всички съобщава, че видиш ли, яйце е снесла.

Пазете се, мои спътници, от кудкудякащата добродетел. И както затваряте устата на позора, така и на честта езика попридърпайте. Защото кудкудякащата чест е много по- лоша от мълчаливото безчестие, а шумната добродетел – по- лоша от нямото беззаконие.

Пазете се от многото говорене. От хилядите произнесени думи една е, която е наистина необходима.

От хилядите запечатани думи, всъщност една е, която е наистина необходима. Всички други са разход напразен на хартия и мастило, и напразна загуба на ходене в оловни обувки, вместо полет с крилата на светлината.

Колко трудно, ох, колко трудно е да се напише тази дума, която е наистина необходима!"
От "Книга на Мирдад" на Михаил Найми
Активен
delfin
Гост
« Отговор #16 -: Ноември 22, 2009, 14:48:58 »

"Името Ману е с корен от санскрит и означава "първият човек, който мисли" - от там и ман - мъж, от там и ман, Манас - ум, Разум. От там и личното место-име-ние (и аз обичам да разчленявам сложните думички на по-простите им съставни) 1л. ед. ч. във винителен падеж - мен.

В превод името Е-Ману-Ел / Е-Ману-Ил буквално звучи така - "Мислещият човек е Бог" или "Бог е в онзи, който мисли" или още може така - "Бог е в разумния човек" или "Бог е с мен, който мисля" или още и според мен най-правилно казано - "Бог е в съ-знаващият". А когато един човек говори за себе си като обект - мен, отделен от субекта, то той вече е с наченки на съ-знание. А какво е съ-знанието - знание за себето си.

Е-Ману-Ел = Бог е в съ-знаващия Аз. Бог е в онзи Аз, който се е познал, който се е намерил... в Разумния Аз, пробуденият Аз - Буда. Което е същото, както ти си писал - "Ману е Бог"=Разумът е Бог.

...

В това име - Ману се крие истината за човека и за неговия произход.

И грешката не е в превода, грешката е другаде - точно това о-съ-знаване не е удобно на никоя догма, запрещаваща прогреса, затова в библията го наричат първороден грях - Адам и Ева изядоха ябълката и тогава едва видяха, че са голи... видяха себе си, а дотогава не са можели да погледнат обективно на себе си, съзнанието им е спинкало в зародиш в субекта.

Светлината на знанието и на будното съзнание винаги се е преследвала от силите на мрака и неговите служители.""Открадването на огъня от боговете и донасянето му на хората е не само буквализъм, нито е само митология, но и с много по-голямо и истинско значение за човека. Огънят - това е искрата на живота и светлината на знанието в тъмната нощ на незнанието. Прометеус - това е провиждащият, а Аполониус-поднасящ ябълката на знанието и следователно и Луцифер, и Прометей, и Аполон са дали живот на човека - светлината на знанието. Христос е казал :Аз съм пътя и истината и живота!" Не е ли същото. Под името Аполон е била известна на гърците планетата Меркурий - планетата на изкуствата, на занаятите, на мисловната дейност, на лечителското изкуство. Вечер те я наричали крилатият Хермес. Хермес - посредникът между богове и хора.
Орфей е бил ученик на Хермес, затова и така се казва в легендата за него, че е син на Аполон...

Името Аполон не е елинско. Правилно е да се чете Аболон, но гърците трудно произнасят звука "б", затова е останало и до днес така - в неговия елински вариант, но то е южнотракийско. Означава плодът на познанието - "ябълка". Името на келтския, сега британския стров Авалон иде от там. И неслучайно този остров е наричан още - "островът на ябълките". Знаеш ли, че Исус е посетил този остров заедно с Йосиф Ариматейски... защо ли...
Самата дума в българския ябълка иде от там - от Абалон - от Аполон - я да видим на английски - apple. По случайност или не, това е първата дума, която научих от английския език, когато бях 8 годишна.
Митът за ябълката на познанието, дадена на Ева в Райската градина също иде от там."


Lucia_free
Активен
delfin
Гост
« Отговор #17 -: Ноември 22, 2009, 14:56:55 »

"Великата Богиня-Майка навсякъде по света е било първото божество, на което хората са се кланяли. Тя е соларно божество - в древността женствеността се е свързвала с топлината и светлината на Слънцето. От там и в нашите народни поверия остава приказката за Слънчева Майка.
...

И запитвали ли сте се защо след като Богинята-Майка е толкова известна по света, инфо за нея липсва в Тората, в Корана и в Библията?

И знаете ли какво представлява шактизма като основно направление в хиндуизма? То си е по същество култ към Богинята-Майка, идващ от дълбока древност - от времената на матриархата. Коя е Махадеви? Коя е УМА (Сияйната)?

Изглежда заедно с Тангра тюрките са я взаимствали от нашите прадеди - ТРАКИТЕ, под името УМАЙ, или УМА ХАН. С подобно име е наречена Богинята-Майка в етруския пантеон – УНИ.

Тибетското име на Еверест - Джомолунгма в превод означава Богинята Майка на Света.

Култът към първото божество присъства неизменно във всички религии. В Китай Спасението се дава от богинята на състраданието Куан Ин, която също е Богиня Майка. Дори и в християнството не е пропусната - в образа на Дева Мария.

Богинята Майка никак не се свързва с планински връх или устие на река и най-малко е свързана с материята в нейната твърдост, а се е вярвало, че тя произхожда от недрата на Земята, от земното ядро, където не пръст има, нито вода, а Огън, досущ като Огъня на Слънцето. Първите хора по тази планета са нейните чеда, култът към огнените дълбини на земята е, всъщност, култ към създателите на първите хора, които са били чисти и невинни като децата, непокварени, докато не са дошли "боговете" от небесата, които впоследстие изместват преклонението и уважението към майката-Природа в нечовешки извратени култове и жертвоприношения на хора, поробени от страха към пришълците-богове - отмъстителни, зли и жадни за човешка кръв."


"В човека има едно нещо, което е безсмъртно - това е Душата му. Тя е частицата от божествения Огън дълбоко в скрит в недрата на планетата като ядро и високо горе в небесата в лицето на звездите и слънцата. Неслучайно гностиците наричат този Огън в човека Искра. Душата е Искра от огромния божествен Огън - същността на Бога.

Без въздух скрита дълбоко в материята, всяка искра би се заглушила и би изгаснала. За да се разгаря вечно и да остане неугасима и безсмъртна, й е необходим въздух - същият онзи, който ние дишаме - Духът и който е и в нас, и извън нас - наричат го етер, ефир, още прана. Затова и сърцето е олтарът на Огъня, където той е положен, а белите дробове са меховете, образно казано, от където се подава кислорода за горенето на искрата. Сещайте се вие кое е материалът за горенето.

Светата Пневма - София /Мъдростта/ на гностиците е праната в гърдите ни. Не разни прахоляци, а именно праната. В християнството е преименувана на Свети Дух и е женският аспект на бога в триадата Отец-Син-Свети Дух.

Именно тя - Светата Пневма контактува неслучайно с Дева Мария /аналогът на Богинята-Майка/ - аз все си мисля, че непорочното зачатие наистина е ставало без сексуална намеса и без секс. контакт и обяснението за това е логично - то не е свързано с християнството, нито с някоя друга религия, а именно с този древен първоначален култ, преди още хората да са познали т.нар. първороден грях е ставало един вид клониране на Духа в друго тяло от тялото - приемник. Духът може да пребивава в повече от едно тяло и йогите знаят това прекрасно. Това се е случило и с Девата, мисля, но в Библията няма да го прочетем, именно защото е свързано с Богинята - Майка и е взаимствано точно от този древен и световен култ, а "светите" отци са известни евнуси и женомразци. Всъщност, култът към Отеца и мъжкият аспект на боговете от всички религии идва много по-късно. А кои са Отците вие мислете."


Lucia_free
Активен
delfin
Гост
« Отговор #18 -: Ноември 22, 2009, 15:07:21 »

"Душата в крайна сметка е смъртна (пралая), но Духът е безсмъртен. Не всички имат този Дух в себе си. В момента към 4 милиарда люде на планетата са животински инкарнации - без Дух - животински души в човешки тела. Тифутоидите© (по призвание) са такива - без Дух. В Астрала има едно място от което няма измъкване - те са от там (не помня точния термин - будистите да ми помогнат - те го знаят) - и от Там се захранват енергетически. Директно Прана не могат да усвоят (като фунгусите и паразитите), за разлика от ХОРата, които могат - чрез Слънцегледане.


Душата е "превозно средство" или "съд" за Духът. Духът е Този, който движи съзнателно Живота. Душата е чувствена и женска по своята същност, също така безкритична и безРАзумна. Духът е този, който дава смисъл на съществуването й. И този Дух си има Име - РА. Този Дух е безполов, защото не принадлежи към Матрицата, наречена Самсара. А Праната е само проявление на този Дух, но не и неговата Същност. Тази Прана има три аспекта. Електричеството е един от тях. Топлината не е неин аспект, а резултат от съпротивление на женско начало - материята. Която е нито добра, нито лоша - въпрос на "Камбанария"...


"А за Гоби - ами там е била цВилизация, която е била отпреди "потопа" и епохата на Лъва и "разделянето" на Ариите.

Знаете ли от кой език са се отделили двата (разделили на половина) - санскрита и глаголицата? От сензарския език. Ама това е било преди мангалистанците да ги изгонят за кражба от Храма, където са били прислужници, и да "накацат" като скакалци из Индустан. Което "накацване", или пък от вонята изтичаща от порите им, накарала Арийците (вече разделени на 3 клона) панически да напуснат Индустан, който заслужено по-късно бил наречен Мангалистан. Пураните са били написани след въпросното "накацване". Подобно "напускане" е имало и в Египет отпреди (х)фараоните - разрушаването на Великата Пирамида (не е Хеопсовата) бележи началото на това "напускане". Случайно да сте чували за египетските копти?! И за това, че са стар Арийски Род и също Царски род в Индустан, преди да се нарече Мангалистан?

На този сензарски език първоначално е било написано "Петокнижието", което по-късно е било профанизирано от мангалистанците."


Цар Кару І
Активен
delfin
Гост
« Отговор #19 -: Ноември 27, 2009, 16:43:13 »

"В езотериката е прието, че личността продължава съществуването си само в рамките на едно отделно въплъщение. Тя е низшето аз, низшето его. Това, което преминава през всичките въплъщения на човека е неговата индивидуалност, висш аз, висше его или (духовна) душа. Над нея е духа или монадата, но те за момента са твърде далечни за разбиранията на хората. В последно време личност и индивидуалност доста се смесват и дори си разменят местата, главно поради неразбирането на някои ню-ейдж автори. Усещане за аз, самосъзнание има и при двете. При личността това усещане е изцяло егоистично, докато при индивидуалността то е съчетано и с интересите на цялото. Силната индивидуалност е от полза както за самата нея, така и за цялото, от което тя е част."


Ирис
Активен
delfin
Гост
« Отговор #20 -: Декември 05, 2009, 21:41:04 »

"Пътят към свободата ИЗВЪН Слънчевата система е през центъра на Слънцето... Все пак всички митологии са единодушни, че душите ни са от Слънцето.


На нашата планета нови етерни сили се привличат през северния полюс, а отработените, замърсени етери напускат системата през южния. Първоначалния източник на тези етери /въпреки преминаването им на множество трансмутации, докато достигнат нашата реалност /е същото това Духовно слънце. И така то "свети" над северния полюс, от точно там, където е полярната звезда. И гледайки полярната звезда, ние можем да си представим, че фиксираме Духовното слънце - Изворът на жива вода, която храни Универсума."
« Последна редакция: Декември 16, 2009, 16:52:14 от delfin » Активен
delfin
Гост
« Отговор #21 -: Декември 16, 2009, 16:54:52 »

"Безсмъртието не е плод на изначална даденост, а на отработено в материалните светове качество. Присъщо на Духа и плод на дългата еволюция на Душата, то е качествено състояние на енергията, принципно и трайно непроменяща се от влиянието на средата, в която постоянно или временно пребивава.

Обсъждането на среди от типа космични е невъобразимо сложен и недостижим за съзнанието ни въпрос. Подобен анализ, дори идея за такава среда, е абсолютно недостижим за нашите представи и понятия. Затова ще се спрем само на идеята: Духът в Материята.

Говорим за еволюиралия до Божественост Дух, който по една или друга причина се намира в материята. Тази среда е сравнително ясна за съвременната наука и хората.

Временно пребиваващият в материята Дух (защото не е възможно да бъде постоянно, освен ако самият той не е пожелал "пропадането" да стане вечно) отработва своето еволюционно, тоест опитно, изграждане на критерии, чрез които ще работи в чисто енергийното си състояние. В аспекта на казаното става ясно, че Духът използва материята като средство за собственото си обучение, циклично и неотменно подпомаган от пратениците на Божествената Йерархия.

Те неотменно, закономерно и безкомпромисно попадат в основния антагонизъм на материалните светове - борбата между Дух и Материя. Битката между енергия и форма не е нищо друго, освен специфична категоризация на поведението, известна като Добро и Зло. Тези души водят нескончаеми битки с присъстващите в живота представители на тъмната ложа, както и с обсебените от тях души, които в сегашната епоха са около 60% от населението на Земята.

Така се отработва еволюцията на Човека. За земните хора тя започва отдолу - нагоре. За слезлите да помагат, Голготата - да преминат през материалната форма, е функция на три нива - надолу (в материята), Път на Посветена душа и нагоре - към Първоизточника си.

Един от извървелите този ПЪТ - на Човек (от долу - нагоре) и на Божи Син (слязъл в материята Висш Дух) е Господ Иисус Христос.От "Дванайсетте тайнства на Христос"

Спас Мавров
Активен
omnia
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 59


Omnia ab Uno

« Отговор #22 -: Януари 29, 2010, 05:38:51 »

"Пътят към свободата ИЗВЪН Слънчевата система е през центъра на Слънцето... Все пак всички митологии са единодушни, че душите ни са от Слънцето.


На нашата планета нови етерни сили се привличат през северния полюс, а отработените, замърсени етери напускат системата през южния. Първоначалния източник на тези етери /въпреки преминаването им на множество трансмутации, докато достигнат нашата реалност /е същото това Духовно слънце. И така то "свети" над северния полюс, от точно там, където е полярната звезда. И гледайки полярната звезда, ние можем да си представим, че фиксираме Духовното слънце - Изворът на жива вода, която храни Универсума."

От къде е това и има ли повече информация за тази светлина от север?
Активен

Обичай "противника" си преди и след битката, а по време на нея му разкажи с всяко свое движение за Бога в теб.
delfin
Гост
« Отговор #23 -: Януари 29, 2010, 13:33:28 »

Омния, на малко места съм срещала това нещо, то е разхвърляно и точно от къде съм го взела, вече не помня.
 
Активен
delfin
Гост
« Отговор #24 -: Март 03, 2010, 19:48:44 »

"На китката на лявата ръка се намира най-уязвимият енергиен център в човешкото тяло. От там минава жизненият поток и вампирите много често ни източват именно от тази зони дори без да подозираме", разкриват посветени. Единственото спасение за "ахилесовата пета" е червеният конец. Той блокира негативното вмешателство в биополето ни, известно като магия и лоши очи. Неслучайно нашите прабаби са връзвали на това слабо място кончета на бебетата, младите булки, хубавите моми и родилките, малки ярета, които са и най-уязвими

В самото начало и мартениците били само червени. Закичването е един от най-древните и в същото време уникални български обичаи, дълбоко вкоренен в бита на нашия народ. Той се свързва с вярата в едно неопределено зло в природата, което се събужда през пролетта и обикновено е наричано лошотия.

Конците се носят за здраве, докато не пристигнат щъркели или лястовици, след което се слагат под камък, а на следващия ден се гадае за здравето по това, каква животинка има при нея. Затова и мартеницата е известна също като гадалушка. Според етнографските изследвания първите мартеници, предназначени за окичване на хората и на добитъка, са били изработвани само от алени конци и са играели ролята на амулети. По-късно към тях започва да се усуква и бял, тъй като бялата вълна предвещава дълъг живот, а червената - здраве и сила. Широко разпространено е обаче използването и на други магически цветови комбинации. Така например оранжевите и жълтите нишки защитават от завистливи погледи. Заедно с бели пък помагат да се избегнат неочаквани изненади и непредвидени ситуации. Те развиват паметта, правят лек и увлекателен процеса на обучение на ученици и студенти.

Що касае днешното увлечение към червените нишани, то се оказва, че не е само плод на пусто суеверие. Наличието на червен конец на китката се свързва и с древното учение кабала. Според ведическите езотерични апокрифи червеното е символ на мъжкото начало ян, а бялото на женското ин. Появи се дори теория, че в миналото Мадарският конник е бил боядисан в червено и бяло.
Родни магове предписват червен конец срещу безпаричие. Той е основна добавка към всяка магия независимо дали тя е за добро или за зло. По тази логика и скъсаният джоб, зашит с червен конец, нямало да остане празен."

Активен
7dc
Гост
« Отговор #25 -: Март 10, 2010, 21:57:42 »

"Последните медицински изследвания показват, че човекът е имал трето око, което съществува и сега. Според неврофизиолозите неговият „зародиш", заедно с кристал, фоторецептори и нервни клетки се образува в зоната на междинния мозък при двумесечния плод в майчината утроба.

След това обаче зародишът спира да се развива и се превръща в епифиза -миниатюрно, тежащо по-малко от полови грам зрънце с тъмночервен цвят, скрито в дълбините на главния мозък.
Тази жлеза е удивително подвижна, може да се върти подобно на око и да улавя светлината. При човека жлезата изпълнява важни функции - в ролята на своеобразен биологичен часовник на организма тя ръководи смяната на сън и бодърстване. Тази жлеза вероятно помага и при четене на чужди мисли. От нея, според учените, зависи и продължителността на живота ни.
Хормоните, които епифизата изработва, влияят върху подмладяването на клетките в организма. Възможно е преди време този орган да е реагирал на топлинно излъчване и да е позволявал на предците ни да се ориентират свободно в пълна тъмнина."

http://mikael7.com/modules/news/article.php?storyid=1434
Активен
psyhea
Гост
« Отговор #26 -: Юли 04, 2010, 14:28:00 »

Отново,моля,модовете да ме извинят ако не му е тук мястото на този материал и да го преместят където решат.

http://www.seleq.org/

неоезотерични лекции.интересно инфо,относно космо и антропогенезиса,а също така и теорията лууш
Активен
gorgon4e
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 92


« Отговор #27 -: Август 02, 2010, 16:05:59 »

В руския Институт по мозъчна дейност е проведен експеримент по техника на алтернативно зрение. Поставят пред компютъра момиче, притежаващо и обикновено, и алтернативно зрение. Поставят плътна маска на лицето на момичето и му казват, че на монитора са написани думи. То ги прочита.

 Шокиран
Активен
Страници:  1 [2]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
"Приказки за размисъл"-Хорхе Букай
Книги
Isis 14 8711 Последна<br />публикация Януари 30, 2011, 00:41:56
от georgi.tanev
Търси се... (Сериозна тема в помощ на потребителите) « 1 2 3 »
Обща тематика
Kery 30 2909 Последна<br />публикация Декември 04, 2011, 20:48:01
от zagorka
Какво подразбираш под "его" и до каква степен според теб трябва да го храним? « 1 2 »
Въпроси и отговори
nia.boneva6 25 2199 Последна<br />публикация Май 28, 2013, 01:33:41
от Flip-Flop
Тема за поезия
Изкуство
Herowar 0 991 Последна<br />публикация Август 20, 2011, 02:18:06
от Herowar
Размисъл за индиговите деца
Всичко относно индиготата
Kissing You Good Night 3 1790 Последна<br />публикация Юли 08, 2012, 13:41:24
от Щуродино

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright