Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Послание от Бог!  (Прочетена 2111 пъти)
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« -: Март 22, 2010, 18:36:24 »


Спътник на НАСА е предал на Земята послание от Бог

Учени са открили шифровано съобщение, оставено преди около 14 милиарда години. Данните, получени от сондата WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe), предизвикаха най-малко три сензации. Първо, оказа се, че нашата Вселена не е безкрайна - тя има край. Второ, бе определена нейната възраст. Не приблизително, както преди - между 12 и 15 милиарда години, а точно. Вселената е била създадена преди 13,7 милиарда години. А това от своя страна поражда въпроса: От кого? Отговорът поражда и третата сензация.

Ехо от Големия взрив

Сондата WMAP лети от 2001 г. И лови "сигнали" - т.нар. флуктации на микровълновия фон - фоново излъчване, с което е пълно пространството. До днес сондата е уловила толкова много, че учените са успели да създадат карта на това излъчване, което те наричат реликтово. И смятат, че то се е запазило от момента на зараждането на Вселената. А именно то е "отзвукът" от т.нар. Голям взрив, когато нещо невъобразимо малко и невероятно плътно изведнъж се е "взривило", разширило се е и се е превърнало в света, който ни обкръжава.
При цялото желание на учените обаче, те така и не са успели да разберат как е станало това. Само с помощта на далечна аналогия можем да си представим, че нещо е гръмнало, треснало и се е започнало... Но е останало "ехо" или "светлина", или някакви "късчета", които се разбъркали в мозайката на микровълновото електромагнитно излъчване. То образува картата, където на светлите ("горещи") участъци съответства по-мощен фон и обратно.

Божествено ръкотворство

Картината силно е озадачила космолозите - изследователи на зараждането на мирозданието. Те са видели в редуването на "горещи" и "студени" области на картата неочакван ред, а не хаос. А уважаваните астрофизици Стивън Хсу от Орегонския университет и Антъни Зий от Калифорнийския университет са започнали да търсят в това "пръста на Господ", както го наричат в статията си "Послание от небето". Учените предполагат, че Вселената все пак е била създадена от някого. Защото създавайки я, той е оставил съобщение на бъдните поколения. То се е запазило благодарение на реликтовото излъчване. И се е "проявило" на картата. В нея, според астрофизиците, е шифрована информация за това кой е сътворил нашия свят.

Дъска за съобщения

Ние само си зададохме един напълно научен въпрос: По какъв начин "Посланието на Създателя" е можело да бъде кодирано, казват Хсу и Зий, сякаш се оправдават. И се опитваме да му намерим отговор. Астрофизиците намекват, че едни или други Творци-Създатели се срещат в древните митове и религии на всички народи по света. И това, по всяка вероятност, не е случайно. А самата идея за първото творение е популярна и досега и не се е променила кой знае колко от дълбока древност до днес. По принцип. Други са само тълкуванията. И думите: "сингулярност", "време-пространствения континум", "свръхразум"... Много
съвременни изследователи се опитват да открият именно тях - следите на свръхразума.
Идеи не липсват. Едни вярват, че "Посланието на Създателя" е скрито в човешкия геном. Други, че е в безкрайната последователност на числото "Пи" или, например, в елементите на древните каменни постройки като египетските пирамиди, като английския Стоунхендж. Някои се опитват да разшифроват Библията и еврейската Тора. Други - дори календара.
Не търсят там, където трябва, уверени са Хсу и Зий. Според тях Създателят едва ли би адресирал своето "Послание" само до хората. По-скоро го е отправил до всички същества във Вселената, независимо от техния геном, който може и да е различен. Още по-малко като се е съобразявал с местна писменост, религия и система за летоброене.
Следователно, "Посланието", първо, трябва да е универсално. Второ, да се вижда отвсякъде. Трето, да се съхранява неограничено дълго време, докато не бъде видяно от развити същества и не бъде разбрано от тях. А от гледна точка на изброените параметри няма по-добро от реликтовото микровълново излъчване.
Вселената е идеална "дъска за съобщения", твърдят астрофизиците. Достъпна е за всички цивилизации във всички галактики и то в един и същ вид, независимо от това къде именно се намират. С други думи, всеки умник, дори и да изглежда като медуза, като измери реликтовото излъчване, ще получи същата картина, която и ние.

Какво е казал Създателят?

Все пак какво е написано на небето? Разбира се, отговор все още няма. Съществуват само предположения, че "горещите" и "студените" точки на реликтовото излъчване, различими на картата, представляват двоичен код, с който е шифровано "Посланието". А самите символи са групирани в някаква матрица-таблица. Все още е рано да се заемем с разшифроването. Първо трябва да разберем кои точки на какво съответстват. Тоест да измерим и регистрираме по-малки от установените сега разлики в мощността на реликтовото излъчване. Именно в тази насока ще бъдат извършени и по-нататъшните изследвания, които от година на година стават по-точни. Но още отсега е ясно, че "Послание" има, поне Хсу и Зий не се съмняват в това. Просто е замъглено, сякаш го гледа късоглед човек. Буквите се размиват. Трябва да се сложат очила, за да се види то в най-ясния му и добър вид.
Удивително е, че научният свят не обяви колегите си за малоумни. Учените само започнаха да спорят по някои детайли. Според едни "Посланието" се съдържа в 10 000 знака, според други в по-малко. Размишляват и за неговия смисъл. Хсу и Зий предполагат, че Създателят ни е съобщил за главните физични закони, на чиято основа е създадена Вселената. Опонентите не са чак толкова оптимистично настроени. Според тях в него няма нищо особено: по-скоро е оставен своеобразен печат, подобен на тези, които поставят бижутерите върху изделията си. И е написано: "Това направи еди кой си". Или пък: "Дипломна работа на студента от пети курс в междувселенската академия еди кой си". Но дори и да е така, това ще преобърне с главата надолу всички представи за мирозданието, поне на хората, които все още се съмняват в съществуването на Бог...Анализът на "Посланието" ще се превърне в далеч по-увлекателно занимание, отколкото е търсенето на извънземни цивилизации, обещават Хсу и Зий.

На какво прилича Вселената?

До неотдавна учените не можеха да се закълнат, че знаят със сигурност формата на света, в който живеем. Съществуваха много варианти - от баналната кръгла сфера до параболоид. Някои дори предположиха, че е като чаша с писалка. От Земята не се вижда как изглежда Вселената отстрани. Но сега, с помощта на сондата WMAP, учените май успяха да определят нейната форма. Изследвайки картата на разпределение на реликтовото излъчване, астрофизиците стигнаха до извода, че Вселената прилича на футболна топка, която сякаш е "съшита" от петоъгълници, от додекаедри.
Разбира се, топката е огромна - казва Дъглас Скот от Университета на Британска Колумбия (Канада), но не толкова, че да я смятаме за безкрайна. Учените отново се позовават на странния начин, по който се редуват "студените" и "горещи" участъци - тези, в които Хсу и Зий виждат "Посланието на небето". А техни колеги чрез компютърно моделиране разбраха, че рисунки с такъв мащаб могат да възникнат само в ограничена по размерите си Вселена. И изчислиха големината й. Оказва се, че разстоянието от единия до другия край на Вселената е само някакви си 70 милиарда светлинни години.

Какво представлява краят?

За това учените предпочитат да не мислят. Обясняват: пространството сякаш е затворено в себе си. Топката, в която живеем, сякаш отвътре е огледална. И ако изпратим от Земята лъч към която и да било страна, той задължително все някога ще се върне. Някои лъчи дори вече се били върнали, отразени от "огледалния" край. И то не по един път. Затова астрономи били виждали някои (едни и същи) галактики в различни части на небосвода. Освен това от различни страни.

Всевишният е работил на компютър?

Сега учените експериментират с т.нар. квантови компютри, в които носителите на информация са елементарните частици. В бъдеще те трябва да увеличат мощността и бързината на изчислителните системи до свръхестествено равнище. С помощта на квантовия компютър ние ще можем да правим изчисления, които не могат да бъдат получени по друг начин - казва по този повод професор Марк Ериксън, завеждащ катедрата по физика в Университета Уисконсин.

Възниква въпросът: До каква граница може да се усъвършенства такъв свръхкомпютър? Задал си го е Сет Лойд от Масачузетския технологичен институт. И сам си е отговорил на него. Очевидно е, че най-мощен ще е този компютър, в който са задействани всички частици във Вселената. А според учените те - протони, неутрони, електрони и други подобни, са от подрядъка на 10 на 90-а степен. Ако предположим, че тези частици са били задействани от момента на Големия взрив, те вече са успели да извършат 10 на 120-а степен логически операции. Това е толкова много, че дори не можем да си го представим. За сравнение: всички компютри на човечеството през времето на своето съществуване са извършили по-малко от 10 на 30-а степен операции.
Лойд се запитал: А ако Вселената е нечий компютър? Тогава, казал си той, всичко, което е в нея, включително и ние, сме част от изчислителен процес. Или сме негов продукт...Значи, някъде трябва да има и програмист. А и програма... Според Лойд, във флуктациите на космическия микровълновия фон може да е кодиран набор от тези изходни данни, които програмират Вселената - така, че да създава сложни структури, включително живи същества. Според логиката на учения, Бог не ни е оставил "послание", а цяла компютърна програма, която не е задължително да е много дълга.

Сътворението на света

На схемата Вселената е представена под формата на чаша. На практика това е само нейната проекция върху плоскост. Както и картата на реликтовото излъчване, чиято сферична картина сякаш е опъната като овал. В овал се изобразява и картата на земното кълбо.
Жреците на съвременната космология твърдят: Вселената е възникнала от сингулярността - за нищожна част от секундата при Големия взрив нещо с колосална температура и плътност се е превърнало в кварк-глюонна плазма - в своеобразен компот с парченца елементарни частици. По-нататък, разширявайки се и кондензирайки се, се получила материя. Но е било тъмно. Вселената "светнала" и излъчването започнало да прониква едва 380 000 години след зараждането. Как в този момент да не си спомни човек думите на Господ: "И нека бъде светлина!" След около 400 милиона години се появили първите звезди, а след това всичко останало, включително и ние самите. Твърди се, че Вселената и досега продължава да се разширява. Това дава на учените основание да заявяват, че някога Вселената е била същата тази прашинка сингулярност.
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #1 -: Март 22, 2010, 18:37:08 »

Ето още малко научни факти за Бог:
Господ съществува с вероятност 62%

Вероятността за съществуването на Бог бе проверена от екип учени на немското научно издание P. M. Magazin, съобщава местният ежедневник Die Welt. Групата изследователи под ръководството на Томас Васек (Thomas Vasek), решили да отговорят на сложния въпрос от математическа гледна точка.

Авторите на списанието издигат хипотезата, че “Бог съществува” и за доказването й се опитват да дадат отговор на няколко основополагащи въпроса: Доколко вероятно е Господ да е създател на Вселената?, Доколко вероятно е появата на живота и еволюцията му на Земята, да е станала с негово участие? и Доколко вероятно е понятието за Добро да е немислимо без Бог? Всеки положителен отговор на въпросите говори в полза на съществуването на Бог, а всяко убедително обяснение, което няма нищо общо с “Божият промисъл”, намалява вероятността за съществуването му. В резултат на изчисленията си, учените стигнали до извода, че Бог съществува с вероятност от 62%.

Точният път, по който авторите на изследването стигат до това заключение, е подробно описан в материала в ноемврийския брой на P.M. Magazin. “Списъкът с мнимите доказателства за съществуването на Бог е голям. Никое от тях обаче не издържа проверката с методите на науката”, посочва Васек. По тази причина някои теолози и философи търсят алтернатива за доказване на съществуването на Бог, посредством формулата на свещеника и математик Томас Бейс (Thomas Bayes). Бейс (1702-1761) е британски математик и презвитариански пастор, който през 1742 г. е приет в Кралското общество на науката в Лондон, заради значимостта на основополагащия му математически труд “Въведение в учението за диференциалите” (Introduction to the Doctrine of Fluxions).

При изследванията и изчисленията посредством Формурата на Бейс, като величине са използвани 5-те основни сфери на мирогледа – възникването и устройството на космоса, еволюцията на живота на Земята, Доброто и Злото, и основните религиозни постулати по темата. Оказва се, че вероятността за съществуването на Господ  може да изчисли всеки, на базата на личните си убеждения. За да може всеки сам да направи изчисленията за себе си, списанието прилага подробна инструкция за използването на Формулата на Бейс.
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #2 -: Март 22, 2010, 18:37:38 »

Закодирано ли е бъдещето в Библията?
На много места в Библията се говори за Последните времена и за признаците, по които да ги познаем. Исус предупреждава учениците си за световни катаклизми, войни и преследвания на християните в Последните дни. Все повече изследователи на Библията смятат, че вече живеем в последните времена, и че апокалиптичните картини, описани в Откровението на Йоан” и в Книгата на пророк Даниил ще започнат да се случват в рамките на не повече от 10 години.

Но дали в Библията могат да бъдат открити конкретни предупреждения за събития като атентата от 11 септември, 2001 г.?

Според привържениците на така наречения библейски код в Свещеното писание са закодирани всички важни събития от човешката история с конкретни имена, дати и подробности. Те са скрити в оригиналния текст под формата на таен шифър, който може да се разчете само с компютърна програма. С помощта на библейския код са предсказани множество мащабни политически събития: точният ден на началото на войната в Персийския залив, атентатът срещу израелския премиер Ицхак Рабин (заедно с името на атентатора) и дори атаката на Световния търговски център през 2001 г., но никой не се е вслушал в предупреждението.

Ето какво казва един от изследователите на библейския код Кийт Джаксън: “Използвайки библейския код, открихме 14 думи и изрази от Книгата на Левит, които предсказват някакъв вид терористична атака над Ню Йорк малко след 2000 г.”

Интервюто е публикувано в документалния филм “Библейският код” на „Гризли Адамс Продакшънс”. Годината е 1999 – две години преди атаката на Световния търговски център. Очевидно е, че Кийт Джаксън не е предполагал колко зловещо реални ще се окажат предсказанията му само след две години.

Опити за откриване на скрит код в Библията е правил още Исак Нютон.

Според биографа му Джон Кейнс Нютон е бил убеден, че в Библията Бог е закодирал информация за минали, настоящи и бъдещи събития. Той е търсил този код до края на живота си.
Преди около 50 години е открит първият ключ към библейския код. Равинът Вейсмандел от Прага забелязва, че ако чете всяка петдесета буква от книгата БИТИЕ, се получава думата ТОРА – еврейското име на първите пет книги от Библията. Същото се получава и в някои от следващите книги от Стария завет. Това е принципът, по-който днес математици и теолози изследват скритите послания Библията. С помощта на компютърни програми те търсят думи и изрази, като пропускат 3, 4, 5 или повече букви. Именно по този начин еврейските математици Дорон Уитстум и Елиаху Рипс предсказват точната дата на началото на войната в Персийския залив.

Три седмици преди войната д-р Рипс открива следните изрази, закодирани в Библията: „Огън на трети шеват” (което отговаря на 18 януари 1991 г.), „Ракета”, „Война”, „Хюсеин избра този ден”.

Разполагайки с тази информация, израелското разузнаване подготвя ефективна отбрана, така че изстреляните от Саддам Хюсеин на тази дата ракети “Скъд” нанaсят минимални поражения на Израел.

Впечатлен от точността на това предсказание, американският репортер Майкъл Дроснин се свързва с израелските математици и започва самостоятелно да изследва Библията.

През 1994 г. открива закодирано името на тогавашния премиер на Израел Ицхак Рабин, пресечено с думите „Атентат”, „Тел Авив”, „5756 година” (което отговаря на 1995/96 година от общоприетия календар), а малко по-късно открива и името на атентатора – АМИР.

Журналистът се свързва с приближени на израелския премиер и ги предупреждава за опасността. Самият премиер не приема тази информация твърде на сериозно.
На 4 ноември 1995 г. идва ужасяващото потвърждение на това предсказание. В Тел Авив премиерът Ицхак Рабин е застрелян от Йигал Амир, 26-годишен ортодоксален евреин.

Това е повратен момент за журналиста Майкъл Дроснин, който казва, че до този момент се е съмнявал в истинността на библейския код. Сега пред него стои въпросът, кой е могъл преди 3000 години с такава точност да предвиди събития от нашето съвремие. Майкъл Дроснин систематизира изследванията и откритията си и през 1997 г. издава книга, наречена „Библейският код”. Книгата става световен бестселър.

Ето какво пише Дроснин, който не е религиозен и никога не е вярвал в съществуването на Бога: “Библейският код доказва със сигурност едно нещо – че съществува разум, многократно надхвърлящ човешките възможности, който е могъл да погледне хиляди години напред и да закодира бъдещи събития в Библията.”
Според директния текст на Библията това е Бог.

Именно затова Библията се нарича Свещеното писание, Божието Слово. За нас, вярващите, тя е директното откровение от Бога, Неговото писмо до човечеството.
Тук възниква въпросът за автентичността на Библията. Много хора смятат, че многобройните преписи и преводи са изменили Писанията до такава степен, че те нямат нищо общо с оригинала. Под съмнение се подлага предимно автентичността на Стария завет, защото е писан преди 3000 години, но фактите и археологическите проучвания доказват, че подобни критики нямат никакво основание.

Да се спрем първо на начина, по който се преписва Тората. Евреите смятат, че дори само една буква да се обърка или изпусне, целият ръкопис е невалиден. Занаятът на писаря се предава от баща на син и завършването на всеки ръкопис е тържествено събитие за цялата еврейска общност. Най-безспорното доказателство за автентичността на Библията са така наречените Свитъци от Мъртво море. Това са стотици преписи на Библията, скрити преди 2000 години в пещерите в местността Кумран.

Първите свитъци са открити през 1947 г. от трима бедуини. Оттогава до днес местността Кумран край Мъртво море е обект на постоянни археологически разкопки, а намерените текстове се възстановяват и изследват от много световни учени. Днес повечето от тези текстове се съхраняват в така нареченото Светилище на книгата в Израелския музей в Ерусалим.

В Кумранските свитъци са намерени всичките книги на Стария завет, такива, каквито ги познаваме днес, с изключение на Книгата на Естир. Най-ценната находка е свитъкът на пророк Исая. Ръкописът е дълъг седем метра и е запазен почти непокътнат. Текстът е напълно идентичен с този, който познаваме днес.

Именно този оригинален еврейски текст на Библията използват днес изследователите на библейския код. Макар че е открит от учени, днес библейският код е достъпен за почти всички, които се интересуват и се снабдят с необходимата програма.
Самият Кйит Джаксън е консултант по телекомуникации.

Същият човек, който предсказва с точност трагедията от 11 септември, смята, че апокалиптичните събития, описани в Откровението на Йоана, ще започнат да се случват съвсем скоро.

Времето ще покаже дали това е така или не. Дали библейският код наистина съществува? Дали някой е можел да предотврати трагичните събития, които видяхме?
Едно е сигурно: Библията не е обикновена книга. Тя наистина носи важна информация за нас, за нашия живот, за нашето бъдеще. Информация, която си струва да научим, преди да е станало твърде късно.
Ето думите на Исус Христос в последната глава на Библията:
“Ето, идвам скоро. Блажен, който пази написаното в тази книга пророчество.
“Ето, идвам скоро; и у мен е наградата, която давам да отплатя на всеки, според каквито са делата му.
“Аз съм Алфа и Омега, Първият и Последният, Началото и Краят.”
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #3 -: Март 22, 2010, 18:38:55 »

Най-сетне математиката да ми хареса. Ухилен
 Математик ни кара да се усъмним в материалното съществуване на светаПолски свещеник и математик, приятел на покойния папа Йоан Павел ІІ, получи най-голямата награда за труда си, който демонстрира как математиката може да представи косвени доказателства за съществуването на Бога.

72-годишният проф. Михал Гелер, който е специалист по космология и философия и се специализира по математика и метафизика, получи в Ню Йорк премия от 820 хиляди евро. Теорията на проф. Михал Гелер не съдържа чак толкова много доказателства за съществуването на Бога, а ни кара да се усъмним в материалното съществуване на света около нас. Той разработва една сложна формула, която ни позволява да обясним всичко по математически път, дори и случайността. Както твърдят представителите на “Фонда на Темпълтън”, който дава премията “За прогрес в изследванията или откритие в областта на духовните религии” в продължение на 35 години изследванията на проф. Гелер “са разширили метафизическите хоризонти на науката”. Кандидатурата на проф. Гелер е била предложена от ректора на краковския Ягелонски университет проф.Карол Муйжел.

Преди години архиепископът на Краков Михал Гелер е работил с папа Йоан Павел ІІ и е бил един от учените, които всяко лято са били канени в резиденция Кастел Гандолфо на папата за обсъждане на провежданите от него изследвания. Джон Темпълтън, който е председател на”Фонда на Темпълтън” и син на основателят сър Джон Темпълтън, основал фонда през 1973 година, казва: “Стремлението на Михал Гелер към по-задълбочена представа доведе до важни пробиви врелигиозните концепции, а така също разшири хоризонтите на науката”.

Михал Гелер съобщи, че ще даде наградата си за създаването на новия Център на Коперник в Краков. В този център ще се правят изследвания в областта на науката и теологията.

"Психо"

Сега тази новина ще мине на обстойна проверка от бг медии, за да я пуснат (евентуално!), щото такива неща НЕ би трябвало да вълнува хората. Много по-важно е да се знаят модните тенденции в поп-фолк "култ - урата", предимно да се игнорира процеса на мислене и въобще да се живее в чалгаджийска матрица   ...
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #4 -: Март 22, 2010, 18:40:37 »

ДНК – божественото послание


Карта на живота: дигитално изображение на човешкия геном,
 съхранявано в Природонаучния музей на САЩ, в Ню Йорк.
Всеки цвят представлява един от четирите химични компонента
на ДНК.

Замислете се за сложността зад всичко, зад всичко живо – било то животно или растение. Въпреки напредъка си, технологиите все още не могат да се мерят с чудесата на природата. През последните години науката направи голям напредък в дешифрирането на загадката на ДНК, но какви тайни остават все още скрити?

На определен етап от историята всеки един от обширните процеси, необходими за всяка жива клетка, е бил отпечатан в уникална, удивителна и изключително сложна молекула. Независимо дали това е било – както някои предполагат – в резултат на цяла вечност от проби и грешки, или чрез внимателно планиране от божествен произход, съвременните генетици все още се удивяват на този механизъм. Съществува разследване, продължаващо и до днес, което има за цел да проучи загадката, скрита във вселената на нашата биология – дезоксирибонуклеиновата киселина, или ДНК.

Молекулите на ДНК съдържат главозамайващо количество информация. Ако се посветим на записването на необходимата за живот информация, съдържаща се в тези молекули, лесно бихме могли да запълним малка библиотека с енциклопедия от хиляда тома.

Развийте всяка нишка от ДНК в тялото ни, наредете ги една след друга и последната молекула ще се окаже на много студено място – на разстояние 500 000 пъти по-голямо от това, между Земята и Луната. И всичко това, постигнато чрез няколко редуващи се в молекулата органични компонента, или „нуклеотида”, може да произведе завършено и уникално тяло с азбука, съставена едва от четири букви.

Истинска човешка азбука

В средата на 70-те години учени разработиха поредицата за химичните „букви” в ДНК. През 1990 г. Националният институт по здравеопазването, министерството на енергетиката и други се захванаха да наредят над трите милиона букви, открити в човешкия геном, за да определят пълния състав на ДНК в човешкото тяло. Това начинание, наречено проект „Човешки геном”, бе завършено през 2003 г. Откритията продължават да носят многобройни изненади на учените по света.

Много съвременни изследователи, изучаващи геномния език, са на мнение, че изтънчеността на този сложен код предоставя косвено доказателство за съществуването на Бог. Докато други, боравещи със същите данни, настояват, че езикът разкрива неопровержимо доказателство, че всички живи същества произлизат от един общ  предшественик.

През последните години много молекулярни биолози са се опитвали да разрешат този спор, работейки с криптолози, статистици и лингвисти, както и с други професионалисти, в стремежа си да декодират скритото послание в тази величествена молекула. В резултат на това, не само разбирането и познанията ни за кода бяха обогатени, но през 2006 г. бе открит втори код, наложен върху първия.

Молекулярните биолози откриха, че ДНК кодът и човешкият език са не само съпоставими, но и следват идентичен модел. Компютърни програми, специализирани да извличат информация чрез разделянето на геномната секвенция на милиони части, различават миниатюрните секвенции като „думи” от голяма енциклопедия. Подчинявайки тези „думи” на Закона на Зипф, известен в лингвистиката като главен принцип за целокупността на човешките езици (от китайски до английски), учените бяха смаяни от откритието, че генетичният код следва същия закон.

Законът на Зипф гласи, че във всеки един текст, било то книга или статия, най-повтаряната дума ще се среща много повече пъти от втората най-повтаряна, която на свой ред ще бъде повторена много повече пъти от третата най-повтаряна и т.н. Генетичният код изглежда следва същия закон, което за мнозина е най-значимият признак за по-висш интелект. Представете си само: ако втори код е бил открит в тази вече сложна система, в най-ранния етап от генетичната картография на човечеството, възможно ли е да има и други езици, все още скрити във вътрешността на генетичната карта?

ДНК „боклук”

Човечеството е успяло да състави карта на човешкия геном, но много малко от тази обширна молекула е напълно разбрано. Учените са открили, че броят на активните гени в нашия биологичен вид, както и при много други, също толкова сложни видове, е просто абсурден. Приблизително 96 процента от целия геном е на пръв поглед безполезен – не се въвлича в никакви дейности от каквото и да било осезаемо значение за клетката.

Тъй като тази значителна генетична част изглежда идентична за всички организми, някои учени вярват, че тя служи като историческа библиотека, която ни свързва с другите биологични видове на планетата, в това число плесените, бактериите и изчезналите динозаври. Тъй като „боклукът” не изглежда да играе някаква жизненоважна роля в клетъчните ни функции, тази група изследователи твърдят, че една изумителна част от нашата ДНК служи просто като демонстрация на еволюцията, протичала в продължение на милиони години.

Но подобна генетична прилика (потвърдена при всички биологични видове) би могла да е измамна илюзия по пътя към интерпретирането на истинския произход на ДНК. Всъщност учените вече са открили, че езикът, съхраняван в този все още неразгадан сегмент, би могъл да играе важна роля в живота на организма, свързвайки го с история и произход, които са все още неизвестни.

През януари 2007 г. официални членове на проект „Човешки геном” заявяват, че ДНК просто не би могла да е възникнала на тази Земя чрез обясними химични процеси. По подобен начин молекулярният биолог Франсис Крик, един от откривателите на двойната спирална структура на молекулите ДНК през 1953 г., отбелязва, че понеже няма по-прости еволюционни „индикатори” от ДНК-веригата, молекулата просто изглежда да се е материализирала от нищото за една нощ.

Молекулата на живота – една необяснима технология

Съпоставени с чудото на ДНК, плодовете на човешките технологии са значително по-малко смайващи. От ловуващите ни предци до днес човечеството е развило капацитет да строи все по-високи небостъргачи, да проектира свръхзвукови самолети, да изпраща сателити в космоса и да конструира суперкомпютри. Но независимо от феноменалните ни постижения, на науката тепърва й предстои да създаде нещо, което дори и бегло да може да се сравнява със сложността на една клетка.

Основната градивна единица на всички организми е безкрайно по-сложна от който и да било суперкомпютър, но идеята, че ДНК молекулата би могла да се развие спонтанно от прости първични компоненти в далечното минало, е идея, към която много учени упорито се придържат. Тази теория се изправя пред поразителни статистически предизвикателства, при положение, че молекулярните комбинации, които биха могли да доведат до възникването на най-простите бактерии в предисторически условия, са едно на милиард – цифра, която далеч надхвърля това, което статистиците смятат за практическа невъзможност.

Дали молекулярната структура, постигната в ДНК молекулата – съдържаща цялата информация, необходима на едно същество за неговите растеж, репродуциране, хранене, метаболизъм и взаимодействия с другите – е вследствие на еволюционен процес, е божествено сътворение от по-висш разум, или е дори – както някои предполагат – в резултат от генетична манипулация, извършена от напреднала извънземна цивилизация? Докато човечеството е успяло да начертае карта на тази малка Вселена, значенията и целите, стоящи зад нейните разнообразни компоненти, си остават все още една неразгадаема мистерия.
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #5 -: Март 22, 2010, 18:41:24 »

Брюксел. Животът няма божествен произход. Това заключиха със специална резолюция евродепутати. Те поискаха тази теория да не се изучава в училищата, пише "ИЮ Обзървър". С което подкрепиха Дарвиновите хипотези за еволюцията. Креационизмът, наричан още "интелигентен дизайн", най-общо твърди, че Бог е сътворил живота, и го доказва с научни факти. Той може да е християнски и мюсюлмански. Гласуваната от евродепутати в Съвета на Европа резолюция твърди, че ако креационизмът бъде изучаван в училищата, той ще се превърне в заплаха за човешките права. Критиките срещу учението се засилиха най-вече след като книгата на турския учен Харун Яхия "Атлас на сътворението" започна масово да се учи в европейските училища. Книгата описва точно представите на мюсюлманите на божествения произход.  Резолюцията на евродепутатите няма задължителен характер. Тя бе приета с 48 гласа "за" срещу 25 "против" и три въздържали се. Тя призовава всичките 47 държави от Съвета на Европа "да се противопоставят решително на всеки опит да се преподава креационизъм като научна дисциплина". Либералдемократът от Люксембургския парламент Ан Брасьор, която е автор на доклада по проблема, твърди, че учението е опасно, защото децата престават да правят разлика между убеждение, вяра и наука. Така под формата на наука в училищата се налагала определен тип религия.  Според "ИЮ Обзървър" най-засегнати от опасните тенденции са Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша, Русия, Сърбия, Испания, Швеция, Швейцария, Турция и Великобритания.
ХУБАВА РАБОТА!!!
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #6 -: Март 22, 2010, 18:42:18 »

Ние досега вярваме в Господ, а сега трябва да го видим. Категорично не съм съгласен с тезата, че те са дошли да подчиняват и колонизират, както се пропагандира непрекъснато.

И не смятам, че тази среща трябва да се отлага, защото в крайна сметка цялата еволюция на човечеството е подчинена на антагонизъм, тоест висш подчинява нисш. Така че ние трябва да сме готови и нас да ни подчинят или поне да ни помогнат.

Това заяви ст.н.с., заместник-директор на Института по космически изследвания в БАН Лъчезар Филипов.

От 10 години се знае, че при стъпването си на Луната американските астронавти са видели съоръжения и останки от конструкции и вероятно са били „видени“, коментира ученият.

Сблъсък не е имало, но става въпрос за цивилизация, която е много по-висша от земната, щом преодолява разстоянията на Вселената.

Не може да тръгнеш във Вселената да се разселваш – да правиш наука и цивилизация, и да се стремиш да подчиняваш. Ние сме свикнали с кръста и меча да правим цивилизация, но не смятам, че този манталитет е достоен за вселенския разум, споделя Филипов.

САЩ са разполагали с 4 готови мисии за изследване на Луната след 1969 г., но внезапно са отложили програмата си с близо 50 години, за 2015-2020 г., за да „се избегне срещата“.

На въпрос за какъв разум става дума Филипов обясни, че ако човечеството реши да отиде до една от най-близките звезди, трябва да лети 300-400 години. Очевидно е, че щом тази чужда цивилизация е способна да прелети тези разстояния, значи има технология, която доближава скоростта на светлината или я надвишава.

Ученият смята, че хипотезата за бази на обратната страна на Луната, която е невидима за нас, е много вероятна, тъй като условията на Луната са много удобни поради ниската гравитация и „всяко разумно същество би ги използвало“.

Според него полетът до Луната и в момента е осъществим, а максимално се забавя осъществяването му. Говори се за сонди до Марс, до Юпитер, Нептун, поставят се неестествени цели. Това са много по-големи ресурси, отколкото отиването до Луната.

Защо се заобикаля тя? За да се отложи тази среща, твърди Филипов. Истината е крита нарочно, за да се спести шока на човечеството.

Ако докажем, че сме цивилизация, която можем да решаваме планетарните си проблеми и да сведем до минимум антагонизма си, а не сме враждебно настроени, те ще ни помогнат, заявява ученият.
Активен
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1374


 • Град: Варна
 • « Отговор #7 -: Март 22, 2010, 19:33:59 »

  Вероятността от елементарни химични елементи да се създаде ДНК е равна на тази торнадо да сглоби Боинг 747 от съставните му части в сметище.
  Има мораториум до 2045 г. върху експлаотацията на Антарктида.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Послание от сърцето или послание на Новите деца « 1 2 »
  Послания
  giti 18 6312 Последна<br />публикация Февруари 06, 2012, 04:07:15
  от Ariam
  Послание към всички пробудили се! « 1 2 3 4 »
  Послания
  Evolution 55 6624 Последна<br />публикация Октомври 11, 2012, 22:29:19
  от balar
  МОЕТО ПОСЛАНИЕ
  Послания
  fatima 0 1386 Последна<br />публикация Май 12, 2011, 22:14:22
  от fatima
  Послание за духовните връзки
  Духовни връзки и взаимоотношения
  marushka 2 1816 Последна<br />публикация Май 13, 2011, 18:43:07
  от Странник
  Егоист ли е Господ Бог ? « 1 2 3 4 5 »
  Духовни учения
  viosta 68 3814 Последна<br />публикация Декември 14, 2012, 12:49:27
  от Pelin

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright