Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Медитация за отказване от пушене  (Прочетена 2882 пъти)
Веселин
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « -: Март 22, 2010, 12:07:35 »

  Сетих се за една медитация покрай темите за пушене във форума, която прочетох в "Оранжевата книга" на Ошо. Мошт съвет е обаче  да не използвате тази медитация само за отказване от пушене, ами така да подхождате и към всичко друго, за което смятате, че малко или много ви вреди и по този начин да осъзнаете за себе си искате ли го наистина или не.

  ОШО : Медитацията не е преживяване. Тя е да осъзнаеш Свидетеля. Просто гледайте, наблюдавайте и останете центрирани в наблюдението. Тайната за преодоляване на лоши навици е деавтоматизирането им. Когато вършите нещо вършете го с внимание- вървете внимателно, слушайте внимателно, говорете внимателно. Нека цялата ви дейност бъде в будно състояние.

  При мен дойде един мъж. Той страдаше от непрекъснато пушене, продължило 30 години, той беше болен и лекарите му казали: "Ти никога няма да оздравееш, ако не спреш да пушиш."Но той беше страстен пушач и нищо не можеше да направи. Беше опитвал упорито, но само за един или два дни и след това подтика да пуши идвал толкова силно, че просто го увличал.

  Заради това пушене той изгубил самоувереността си - виждал, че не може да направи едно толкова дребно нещо - да спре да пуши. Станал недостоен в собствените си очи. Нямал уважение към себе си. И дойде при мен.
  Каза: " Какво да направя? Как да спра да пуша?"

  Аз му отвърнах:"Никой не може да спре да пуши. Трябва да разбереш пушенето. Пушенето сега не е само въпрос на твоето решение, то е навлязло в света на твоите навици, пуснало е корени. 30 години са много. Пуснало е корени в твоето тяло, в химията ти, разпространило се е навсякъде. То не е само въпрос да го решиш в главата си, главата не може да направи нищо. То е станало независимо, ти трябва да го деавтоматизираш."

  Той каза: "Какво разбирате под деавтоматизиране?"

  Аз му казах: "Направи едно нещо, забрави за спирането. Няма нужда от него. 30 години си пушил. Забрави за това, ние въобще няма да го спираме. По-скоро ще го разберем. И така, ако практикуващите ДЗЕН могат да превърнат пиенето на чай в медитация и да го превърнат в церемония, защо да не може пушенето да се превърне в медитация?!"

  Той изглеждаше развълнуван. Оживи се. Каза: "Медитация? Кажете ми веднгага - горя от нетърпение!"

  Дадох му медитацията, казах: "Прави едно нещо. Когато изваждаш пакета с цигари от джоба си, прави го бавно. Наслаждавай му се без да бързаш. бъди съзнателен, буден, извади го с пълно осъзнаване. След това извади цигарата от пакета напълно осъзнато, бавно - не по стария забързан несъзнателен начин, механично. След това започни да потупваш цигарата върху пакета - но много бдително. Слушай звука, но точно както хората на дзен правят, когато самоварът започне да пее и чаят започне да ври....След това я сложи в устата си с пълно осъзнаване, запали я с пълно осъзнаване. Наслаждавай се на всяко малко действие и го разделяй на колкото е възможно по-малки действия, така че да можеш да осъзнаваш все повече и повече. След това направи първото всмукване. Напълни дълбоко дробовете си - това е пранаяма. Бог под формата на дим. Аз ти давам новата йога за новия век. След това изпусни дима, отпусни се, ново всмукване - и продължавай много бавно. Ако можеш да го правиш, ще се изненадаш, скоро ще видиш цялата му глупост. Не защото други са ти казвали, че е глупаво да пушиш, че е лошо. ТИ ЩЕ ГО ВИДИШ !!! И виждането няма да бъде само интелектуално. То ще бъде виждане от цялото ти същество, от твоята цялост. И тогава, ако един ден изчезне, изчезва, ако продължи, продължава, Ти няма защо да се тревожиш за това.(да не живее с очакване на резултат)"

  След три месеца той дойде и каза: "ТО ОТПАДНА."


  ПП: Искам да знаете обаче, че публикувам тази медитация просто защото ми се стори интересна, не за да налагам мнението си на пушачите примерно да се откажат от цигарите. Казвам това, за да няма случайно засегнати, защото темата не я пускам с лоша умисъл.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Напътствия за медитация
  Йога
  Админ 11 4044 Последна<br />публикация Март 20, 2013, 20:16:33
  от еос
  ЛЪЧИ ОТ СВЕТЛИНА - Колективна медитация
  Инициативи
  The One 0 2123 Последна<br />публикация Юли 04, 2010, 02:28:28
  от The One
  17 - 18 юли - Глобална Обединяваща Медитация - UNIFY WAVE/conscious harmonic co
  Инициативи
  kim 1 875 Последна<br />публикация Юли 07, 2010, 13:15:51
  от Isis
  Тибетската медитация за изцеление
  Духовни учения
  Reiki 4 2518 Последна<br />публикация Октомври 26, 2011, 09:43:49
  от artist5
  Звуци и обертонове за медитация и релакс
  Видео клипове
  The One 2 1796 Последна<br />публикация Октомври 05, 2011, 07:53:29
  от kedar

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright