Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Евангелие на Юда  (Прочетена 2030 пъти)
delfin
Гост
« -: Март 12, 2010, 15:48:42 »

Свети Петър нито е любимият, нито най-смелият ученик на Христос. "Скалата", крайъгълният камък на християнството, е бил в сянката на Филип, Юда и Мария Магдалена. Затова и ги е мразел.

Това свидетелстват тайните евангелия, които през последните години излязоха на бял свят и са на път да обърнат с краката нагоре религията. 

Истинска паника настъпи, когато официално Евангелието от Юда стана достояние на света благодарение на Националното географско дружество на САЩ и официалното му издание - списание "Нешънъл джиографик". Копието на Евангелие от Юда е останало скрито в продължение на векове в египетската пустиня, докато само преди няколко десетилетия, в началото на 80-те години на ХХ век, било намерено. После изчезнало в света на трафикантите на антики. В крайна сметка през 2001-ва стигнало в ръцете на професор Рудолф Касер, чийто екип разчел посланието.

Един от най-шокиращите цитати, които променят прочита на Библията завинаги, идва именно от това Евангелие. "Ти ще надминеш всички. Ще принесеш в жертва човешкото тяло, което ме облича", обърнал се Христос към Юда. Юда ще убие Исус и така ще му направи услуга. Фактът, че тази задача е възложена на Юда, е белег за специалното му положение, твърдят експертите по религия. Юда получава откровение, в което влиза в "сияен облак". Хората на земята чуват глас от облака. Точно тук обаче папирусът е повреден безвъзвратно и може би никога няма да се разбере какво е казал гласът от облака.

Новият завет разказва как Юда продал Христос в Гетсиманската градина. Но според Евангелието от Юда Исус поискал от най-верния си ученик да го предаде, за да освободи душата му от тялото. Според традиционните разбирания Юда е въплъщение на предателството, най-лошият сред лошите, който предал учителя с целувка и срещу 30 сребърника. В тайния разказ обаче Юда е герой. За разлика от останалите ученици, той наистина разбира посланието на Христос. Като предава Исус, той изпълнява повелята му и Христос го предупреждава: "Ти ще бъдеш прокълнат".

Евангелие от Филип пък разказва как три жени винаги следвали Христос - майка му, сестра й и Магдалина, която била негова спътница. Исус често я целувал по устните. Евангелие от Филип, за което се смята, че е много по-ранно от каноничните текстове, представя "блудницата" като партньор на Исус в създаването на новата религия.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #1 -: Март 12, 2010, 15:52:03 »

ВАДЯТ ЮДА ОТ АДА

Ватиканът смята да реабилитира Юда Искариотски, съобщи "Таймс".

С това са се заели двама високопоставени чиновници в Светия престол. Монсеньор Валтер Брандмюлер, който е шеф на папския съвет по историческите въпроси, и близкият приятел на папата, католическият писател Виторио Месори, смятат, че Юда е жертва на "теологическа инсинуация". Тя е породила и антисеметизма.

За християните Юда е символ на предателството и подлостта. Според Евангелието на Лука той целува Христос и така Го издава на римските вовйници, които Го разпъват на кръста. За предателството те му плащат 30 сребърника.

Повечето средновековни автори и художници го описват с дълъг крив нос и други типично семитски черти. В Дантевия "Ад" заради предателството си Юда е постоянно разкъсван от триглав демон.
Брандбюлер и Месори твърдят, че Юда само е изпълнявал Божията воля, тъй като Господ е искал синът Му да умре за спасението на хората. Освен това старата християнска традиция гласи, че Хростос е простил на Юда.

Папа Бенедикт ХVІ приветства кампанията на двамата си доверени служители. Ако те успеят да "пречистят" образа на Юда, това може сериозно да допринесе за подобряване на отношенията между християнската и юдейската религия, което е един от приоритетите на неговия понтификат.

в-к "Труд", 18.01.2006 г.

-----------------------------

21 януари 2006 | 02:21
Агенция "Фокус"   


Рим. Независимо от непрекъснато появяващите се съобщения за това, че Католическата църква ще реабилитира предателя на Исус Христос Юда Искариотски, за момента Ватикана няма намерение да прави това, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на Валтер Брандмюлер- директор на папския комитет по науките. Миналата седмица британското издание “Таймс” писа, че Брандмюлер е решил да реабилитира Юда като представи неговото предателство като “изпълнение на Божия план”
Активен
delfin
Гост
« Отговор #2 -: Март 12, 2010, 15:54:48 »

ОТКРИХА ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЮДА
31.03.2005

Швейцарски изследователи твърдят, че са намерили евангелие от Юда. През ІІ век текстът с признанията на апостола, предал Исус Христос, е бил обявен за ерес и изчезва. Учените смятат, че в края на краищата са го открили сред ръкописи, намерени в Египет през 50-те години на ХХ век. Вчера швейцарският фонд “Меценат” в Базел направи сериозно изявление: възможно е изгубеното някога евангелие от Юда да е намерено. Директорът на фонда Марио Жан Роберти съобщи, че става дума за ръкописен текст на 62 папирусни страници. Той е бил намерен в Египет още в средата на миналия век, но на няколко пъти е препродаван, докато накрая собствениците му нямали представа за неговата действителна ценност, съобщава електронното издание ГазетаРу, като се позовава на АФП. Ние току-що получихме резултатите от радио-въглеродния анализ на ръкописа – текстът е по-стар, отколкото предполагахме, той датира от периода ІІІ-ІV век от нашата ера, заяви Роберти.

Изследователите считат, че ръкописът всъщност е евангелие от Юда Искариотски – апостолът, който според общоприетата версия предал Исус за 30 сребърника. В момента християнската църква признава само четири евангелия – от Матей, Марк, Лука и Йоан – които са признати за канонични и са внесени в Новия завет през 325 година по време на първия Никейски събор, свикан с подкрепата на римския император Константин Велики. Текстовете описват живота, смъртта и възкресението на Христос и са основните източници на християнското вероучение. Църквата приписва тяхното авторство на самите апостоли на Исус или на техни ученици. Изследователите смятат, че текстовете на евангелията са се появили не по-рано от 70-тата годишнина от рождението на Исус, като най-вероятно е това да е станало на границата между І и ІІ век. Учените не изключват неизвестните автори да са използвали за тяхното написване не достигнали до нас т. нар. логии – учения на Христос, съставени на арамейски. Ето защо не е удивително, че намереното евангелие от Юда е написано доста по-късно. Никой не може да каже със сигурност, че Юда сам е написал текста, отбеляза Роберти. Фондът ще преведе текста, написан на древния диалект на египетската общност на християните копти, на английски, френски и немски език. Той ще бъде публикуват за следващия католически Великден. Засега Роберти отказва да дава подробности за съдържанието на ръкописа. Не искаме да придаваме на нашата работа каквато и да било изключителност, посочи той, но отбеляза, че текстът действително подлага на съмнение някои от принципите на християнската доктрина.
Не напразно е обявен за еретически, коментира специалистът.

По думите на Роберти евангелието от Юда за първи път се споменава от епископ Иреней Лионски. Във ІІ век той обявява писанието за богопротивно. Това е единственият несъмнен източник, благодарение на който знаем, че евангелието от Юда съществува, подчерта директорът на фонд “Меценат”.

Съществува мнение, че именно заради неговото евангелие, противоречащо на традиционното описание на живота на Исус Христос, църквата е “направила” от Юда предател. Преди публикуването на евангелието фондът възнамерява да организира специална изложба, разказваща за манускрипта и за работата по неговото възстановяване, както и да представи документален филм за търсенето на ръкописа и неговата разшифровка.

www.news.bg
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #3 -: Март 12, 2010, 18:00:25 »

Което за пореден път ме навежда,че църквата просто си тълкува религията както тя си знае,сдъвка я и я изплюва на заблудените християни,които от ежедневие нямат време да обърнат внимание на тези правила,които уж са от Бога измиследни.Предполагам,че дори самия Бог е едно извъзнемно имащо за цел да помогне манипулирането на без това разбитите хора по-света.Следователно не вярвам в Бог.Не,аз не вярвам в този Бог,в който църквата вярва,аз вярвам в онази сила,която движи вселената и всичко що изпълнява живот,според нашите разбирания.В това вярвам аз-в любовта,знанието и истината!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright