Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Водите - минерални, изворни и други  (Прочетена 10312 пъти)
delfin
Гост
« -: Март 07, 2010, 21:31:00 »

Изворните води, които се продават бутилирани се дообработват по някакъв начин, за да бъдат трайни.

Хисарската вода е радиоактивна толкова, колкото е и тази от Софийската централна баня. Те се употребяват само при нужда от здравословен характер - стомашно-чревни, бъбречни, чернодробно-жлъчни заболявания.

Добре е по принцип минералната вода да се редува от различни извори. Например за София - 1 месец от Горна баня (извора, който е в центъра на квартала, другите два извора, които са известни, са явно с разредена водопроводна вода, не са топли, а по начало Горнобанската вода трябва да е умерено топла при наливането от изворите. А тези два извора, които са около единия завод за пълнене на вода, повече от една година са със студена вода), после 1 месец от Княжево, 1 месец от Банкя, месец от Централна баня. Може да се купува бутилираната минерална вода от Хисаря, защото изворите, от които се пълни, не са с такава радиоактивност, колкото е основната вода при Момина баня и другите два извора, от които се налива вода за пиене при лечение, когато човек се намира в Хисаря (на тези другите извори не си спомням имената, единия е в центъра, другия е около един от санаториумите). Има извор с топла минерална вода и в Панчарево.

В село Рударци (край София) също има минерална вода, в центъра на селото е извора, но тя е от студените.

Зная, че има извори и в Казичене и Биримирци, но къде са точно, не ги зная.

В "Овча купел" изчезна основния минерален извор. В земните пластове има минерална вода (при строежа на новия "Кауфланд" изби вода и някои хора успяха да си вкарат в къщите за отопление и топла вода), но около бившата баня изчезна отдавна, при едно сондиране с цел да се увеличи дебита, вместо да стане това, тя изчезна.

Трапезните води също не са препоръчителни за пиене, и те се обработват за да могат да се пият и всъщност са обикновено водопроводна вода.

Минералните води са си минерални. При общата замърсеност на планетата и водоизточниците, са останали само дълбоките геотермални води все още да не са замърсени до момента.

Това, което написах са неща, казвани ми от лекари, от човек, занимаващ се с изследвания на минералните извори, от прочетено в една книга - "Балнеолечение", от "Семейна здравна енциклопедия" и от личният ми опит.

От две години в къщи минералната вода се използва и за готвене (след лоши случки с изворна планинска вода, уж чиста - на Боровец - с рилска и над Кресна - в село Долна Бешовица). Откакто ползваме само минерална вода (не пиеме изобщо от водопровода след тези случки), нямаме повече никакви проблеми с води. НО... минералната вода си я наливаме редовно от изворите. Позволяваме си само да купуваме от "Хисаря", просто защото няма как да си я наливаме, а и тя ни е нужна от време на време да я употребяваме заради приложението й, нищо че е по-слаба бутилираната.


Най-силната радиоактивна вода в България е тази в Нареченски бани. Тя е като тази вода в Карлови Вари в Чехия или Словакия. И затова водата от Наречен не се бутилира, а се ползва само на място според предписанията на лекар.

По начало всяка минерална вода има някаква степен на радиоактивност. Тези, които са с по-висока радиоактивност не се бутилират. Бутилират се само тези с ниска степен на радиоактивност. Това е и една от причините да се препоръчва честата смяна на различни видове води (от различни извори), когато се употребява основно минерална.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #1 -: Март 07, 2010, 21:33:17 »

Да, моят извод от разните прочетени статии по повод различните бутилирани води, а именно минерална, трапезна и изворна е това, че само минералните са с най-малък процент на преработка (само в някои от тях се добавя озон), а трапезните и изворните се дообработват с някакви неща (не зная точно с какви). Друго е да бъде налята директно от извора, друго е да бъде бутилирана. Просто, за да бъде по-дълготрайна, се налага някаква допълнителна обработка.

Най-доброто съхраняване на вода е в стъклени бутилки. Колкото и да е специална пластмасата на бутилките за вода, все пак не е това, което си е стъклото.

Между другото имаме съседка, която е от Девин. И тя си казва - минералната им е една, изворната е друга.

Това е от моя личен опит. Все пак други хора може да имат по-различна гледна точка от моята.
Твърдо в къщи си ползваме само минерална вода и откакто е така нямаме проблеми със стомашни разтройства или неща от този род. Два пъти се парихме и повече нямаме намерение да рискуваме с какъвто и да е друг род води. Даже и вода от софийския водопровод не употребяваме, въпреки, че където живееме в София две трети от водата ни идва от Боянския водопровод (планинска витошка вода), а само една трета ни е от язовира.
Активен
Kery
Гост
« Отговор #2 -: Юли 08, 2010, 13:59:19 »

Да, минералните води не са съвсем полезни, но поне не съдържат голямо количество хлор като чешмяната. При проблеми с бъбреците е добре да се избягва чешмяната вода. Ако се пие минерална вода е добре да се сменят марките, тъй като съдържат високи количества минерали, които не е добре да се натрупват в организма. Най-добре е да се пълнят бутилки с минерала вода от някой град, където си тече свободно.
Водите от планински извори са много вкусни, утоляват жаждата, но може да съдържат най-различни микроорганизми, които да доведат до чревни неразположения (меко казано).
Друго важно нещо е флуорирането на водата. В Америка и някои страни на запад чешмяната вода се флуорира, под претекст, че спомага за здрави зъби, но всъщност флуорът е изключително токсичен елемент, особено опасен като анийон, който може да се свързва с други йони. Флуор, обаче, съдържат всички минерални води Усмивчица В България това решение за флуориране на водата не можа да се узакони, но кой знае какво слагат...

Ето какво пише в един български сайт:
"Опасният мит – флуориране на водата

* Учените алармират: флуоридите са едни от най-опасните отрови, които трайно увреждат околната среда, тялото и ума

Флуорирането на водата, флуорните таблетки, присъствието на флуора в зъбните пасти се смята за основен елемент в профилактиката на кариеса. Но още от средата на 40-те години на миналия век съединенията на флуора – флуоридите, са смятани за един от най-опасните замърсители на околната среда. Натрупаният досега опит недвусмислено потвърждава този факт. С течение на времето те се натрупват в костите и предизвикват тежки заболявания – скелетна флуороза и зъбна флуороза /размекване и изкривяване на костите, зъбите се покриват с грозни петна и се разяждат/.

Учените установяват директно увреждане на нервната система, намаляване коефициента на интелигентност у децата,
пиещи флуорирана вода и др. Обобщението прави американският учен Чарлз Пъркинс още през 1954 г.

„Фанатизирани идеолози, които проповядват флуориране на питейната вода в тази страна /САЩ/, ни казват, че тяхната цел е да намалят честотата на кариесите при децата. Благовидността на това оправдание, лековерието на обществеността и користолюбието на обществените фигури са отговорни за настоящето разпространение на изкуственото флуориране на питейната вода. Но аз искам да заявя най-категорично: истинската причина, която стои зад флуорирането, не е благото на детските зъби. Ако това беше реално основание, има толкова много начини, по които това може да стане много по-лесно, по-евтино и много по-ефективно.

Истинската причина, за да се флуорира водата, е да се намали съпротивляемостта на масите към господството, контрола и загубата на свобода.

Когато нацистите решиха да нападнат Полша, немският и съветският генералитет си обмениха научни и военни идеи, планове и служители, а също така и методи за осъществяване на масов контрол, като схемата чрез прибавяне на различни вещества във водата за пиене беше приветствана от съветските комунисти, защото идеално пасваше на плана им да комунизират света.

Казвам ви следното с всичката си искреност и честност на учен, който е прекарал почти 20 години в научно-изследователска работа в областта на химията, биохимията, физиологията и патологията на флуоридите: всеки, който пие изкуствено флуорирана вода за период от една година или повече, никога вече няма да бъде същият човек, умствено и физически.“

Източник: http://www.dar-center.com/article/?article=1052

Между другото в този сайт продават книги енциклопедии за здравето, за по 7лв едната...някой преглеждал ли ги е? Някакви отзиви да сте чували?

П.П. Забравих да добавя - знаете, че водата има собствена памет Усмивчица Казвайте и по някоя хубава дума, например "Благодаря" Усмивчица Ние така правим вкъщи с водата, която оставяме да се изстудява в хладилника Усмивчица
Активен
небесният ангел
Гост
« Отговор #3 -: Октомври 06, 2010, 17:49:16 »

Минералната вода от Панчарево е изключителна държавна собственост, съгласно публикувания закон за водите, ДВ бр, 67 от 1999 г. Най-общо, това значи, че право за ползване на находището се дава от Министерския съвет по реда за концесиите, ако водата ще се ползва за бутилиране, извличане на ценни вещества, добив на геотермална енергия. Минералната вода в Панчарево е една от известните в района на София. Тя е с  вековна история. Остатъци от зидове напомнят за римско време. Два от старите басейни  случайно са били открити и възобновени в края на по-миналия век (1894 г.). Днешната баня е била построена  през 1903 г. Многобройните извори по лявия бряг на река Искър са били каптирани през 1937-1938 г. и прекаптиран през 1959 г. с помощта на събирателна галерия. Температурата на водата е 48оС.  През 1956 г., преди завиряване на Панчаревското езеро, е изградена каптажна шахта, която хваща водите на изворите в коритото на реката (39оС). Кулата е разположена над нивото на езерото. По стълби се отива до извора, от който водата се изважда с помпа и използва в банята.             Минералната вода от галерията в Панчарево е хипертермална. В състава й преобладават йони на хидрокарбонатите, калция и магнезия. Концентрацията на натриеви йони е ниска – под 20 г/л. Това, както и концентрациите на нитрати, нитрити, флуорид и микробиологичната чистота на водата, я пречисляват в групата на слабоминерализираните, бедни на натрий минерални води. Този тип води са подходящи за приготвяне храна на кърмачета и малки деца и за провеждане бедна на натрий диета. Водата почти не се използва, поради високата температура. През повече от сто годишния период на изследване минералната вода има практически постоянен физико-химичен състав и свойства (табл.1). Като цяло измененията не надвишават + 20 %. Във водата не се установяват неорганични съединения на азота като нитрити и амоний. Количеството на нитратите  (2-3 мг/л) е много по-ниско от допустимите норми (45 мг/л). Минералната вода от Панчарево е проучена за антропогенни замърсители като феноли, хлорирани въглеводороди, детергенти, пестициди, хербициди, омекотители. Изследванията направихме в Института по химия на водите и балнеохимия в Мюнхен и съвместно с колеги от Институт Фрезениус, Таунусщайн, Германия.  Водата показа безупречна чистота по отношение на повече от 60 единични органични съединения.             Стойностите на микрокомпонентите, радиологичните и  микробиологичните показатели на водата отговарят на изискванията на нормативните документи за минерални води – наши (БДС 14947-80 “Води натурални минерални питейни”, Наредба на МЗ 14/87,95 , Наредба на МЗ  6/95) и чуждестранни (Директива на ЕС 80/777 за минерални води, Наредба на Германия за минерални, изворни и трапезни води и др.) .            Минералната вода от Панчарево след охлаждане отговаря на изискванията и на БДС 2823-83 “Вода за пиене” и Директива на ЕС 80/778 за питейни води. Двата извора –  от галерията и  от кулата в езерото се различават главно по температурата. Като цяло минералната вода от галерията в Панчарево принадлежи към минералните води без балнеологично значими съставки. Тя е в групата на акратотермите, тъй като има повишена температура, но не е носител на съставки с физиолого-терапевтично действие ( флуоридът е под 1мг/л, метасилициевата киселина е под 50мг/л). Формира се в карстов район. Съдържа ниски концентрации метасилициева киселина( 25мг/л) и въглероден двуокис (50мг/л). Съгласно действащите европейски норми, отговаря изцяло на всички изисвания, а именно:

·        Водата е природно чиста – не съдържа санитарно-химични, антропогенни и микробиологични замърсявания

·        Не съдържа микрокомпоненти с неизяснено и токсично действие над определени нормирани стойности

·        Има стабилен физико-химичен състав и свойства

·        Концентрацията на натриеви йони пречислява водата към бедните на натрий води Освен за външно балнеолечение, което има многогодишни традиции в Панчарево, минералната вода може да намери приложение

·        за бутилтране (след оползотворяване на топлинната енергия)

·        за изграждане на спортно-профилактични съоръжения (след оползотворяване на топлинната енергия)

·        за разширяване в количествено и качествено отношение на външните лечебни процедури.

Съществуват модерни способи за оползотворяване на геотермалната енергия на минералните води и приложението й за отопление и другаде, където е необходима. През последните години в района на Панчарево непосредствено над и около галерията за минералната вода се изгради вилна зона, изникнаха ресторанти и увеселителни заведения. Всичко това крие реални рискове от замърсяване на находището.

В случай, че има сериозни намерения да се използва водата, необходимо е да се направят:

·        актуализирани хидрогеоложки проучвания на находището и евентуалната му защитеност

·        контролни физико-химични и микробиологични проучвания.

 Ако препоръчителните изследвания са в границите на нормите,  и ще се кандидатства за концесия с цел бутилиране на минералната вода и/или оползотворчване на геотермалната енергия, физико-химичните и микробиологичните изследвания трябва да бъдат проведени трикратно през два месеца (вкл. еднократно микроелементи) и да бъдат допълнени с данни за стойностите на радиологичните показатели и балнеологична оценка. 

                                                  мг/л                                                     Табл. 1

год. Cl HCO3 SO4 Na Ca Mg Mин.
1896 7 322 36 7.5 67 29 503
1946 2 314 51 23 59 31 526
1952 4 342 36 23 59 31 526
1956 4 307 42 14 59 31 483
1958 4 305 39 9 59 32 496
1964 4 296 40 7 57 31 469
1984 4 317 41 6 63 34 495
1996 4 305 40 8 58 33 473

                   Литература:

1. Азманов А., Българските минерални извори, С., 1940

2.Владева Л., Д. Костадинов. Български питейни минерални води. С., 1996

3.Владева Л., Д. Костадинов, Ю. Харизанов и др. Компютеризация на информацията за балнеологичните ресурси в НРБ, III национална конференция по курортология и физиотерапия с международно участие, Албена, 1985

4.Караколев Д., Л. Владева, Г. Загорски. Основи на балнеолечението, С., 1984

5. Предложение за рационално използване на минералните води в НРБългария, Инф.бюлетин, КИПИТУГА, 1980, 3-4
http://mineralnivodi.wordpress.com/2008/03/19/28/

http://www.pancharevo-bg.com/index.php/2010/08/07/8118/%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright