Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Шумен и околностите  (Прочетена 1534 пъти)
delfin
Гост
« -: Февруари 26, 2010, 21:24:52 »

СЕМЕЕН ХОТЕЛ В ШУМЕН "МИНАЛИЯТ ВЕК"


Да спиш върху съкровище. С този лукс без оскъпяване може да се поглези всеки гост на семейния хотел "Миналият век" в Шумен. Съвсем като в приказките на Шехерезада, по-любопитните гости научават за тайните на къщата от преди два века. Казват, че в основите е скрито несметно богатство, смее се на легендата собственикът на комплекса Йордан Петров.

Хотелчето е в сърцето на възрожденската улица. Самата сграда е паметник на културата и всяка керемида и греда по нея се слагат с подписа на няколко институции. Още през 1800 година това е една от най-личните къщи в околията. Собственик е мастит за времето си търговец, който по време на една от руско-турските войни през 1828-1832 година забягва в Цариград. Част от несметните си богатства криел в дебелите стени и в тайни подземия на дома си.

Така и не успял да ги вземе всичките със себе си при бързото изнасяне към Босфора, говорят поколения шуменци. Градските легенди от най-новото време обаче разказват, че преди 35 години в Шумен дошъл наследник на богаташа. Наел стая в местна хижа, носел дори карта на съкровището и през нощта изровил част от златото, скрито в основите на оградата. По това време къщата вече била паметник на културата. Защото турчинът търговец я продава на бащата на Рачко Рачев - основоположника на педагогическото образование. Името на Рачко Рачев се свързва със звуковия метод на преподаване, а историята го нарича един от първите музикални педагози. Фамилията на Рачеви така и не намира тайните подземия на къщата. Но запознати твърдят, че и никога не са разкопавали основите, за да дирят имането.

При последния ремонт за отварянето на семейния хотел "Миналият век" майсторите с охота приели да работят на обекта. Уж само на шега предупредили Данчо и съпругата му Деси, че ако мазачите не дойдат някоя сутрин - значи са забогатели с турското злато. Семейството е категорично, че няма да мръдне и камък от автентичната настилка, дори и да е вярна легендата за заровеното съкровище. За сметка на това обаче държи на всяка подробност от уюта на ХIХ и началото на ХХ век.

Кулинарната история на България е изписана в дебелото меню, като педантично са изредени вкуснотии от Банско и Мелник, шопските разядки и добруджанските манджи. Отлежалата ракия винаги се сервира с юзче, а всяко ястие има свое вино. Мотото на фамилията на Данчо е "За табиетлии люде". Преведено на съвременен български е нещо средно между "знаем, какво искаме" и "майсторски го правим", шегуват се със съпругата Деси.

В "Градината с алафрангите" през лятото вековните дървета пазят хладина, а камината в "Старата одая" нажежава ръжените в снежните вечери. За да е съвсем като "едно време", в ресторанта към хотела се предлага и "турско кафе".

В Гърция го наричат "гръцко кафе", братята сърби също са го "национализирали", а ние го нарекохме кафе "Миналият век", обяснява Данчо.

Сервитьорът се е специализирал в поднасянето на "турско кафе", а модерна машинка му помага в точните дози. Но още не може да свикне с приумицата на клиентите, че трябва да им гледа на обърнатата чашка. За да разчетат тайнствените фигурки, гостите сами започнали да се вглеждат по дъното с останалата утайка. Спечелени дела, взети изпити и наследство излизат като знаци на Съдбата, категорични са познавачите на обърнатите чашки. Има възможност за рум-сървис по стаите А кафето ала "Али Ръза", както го нарекли няколко дами преди дни, освен че буди гостите, ги държи на сладки приказки до след полунощ.


http://paper.standartnews.com/images/articles/orig_314980_bg.jpg


Биляна Веселинова
« Последна редакция: Февруари 26, 2010, 22:48:20 от delfin » Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Всъщност какво сме ние...
Въпроси и отговори
Isis 9 1751 Последна<br />публикация Май 02, 2011, 22:02:49
от Sentinel
Седмата посока" от Жанет Орфану
Книги
Бунтарката 2 2584 Последна<br />публикация Декември 10, 2009, 17:46:37
от Инил
Послание от извънземните през 1977
Видео клипове
Аэ съм 0 2629 Последна<br />публикация Юни 20, 2010, 19:39:33
от Аэ съм
Шунгит
Минерални и скъпоценни камъни
Selinna 1 3083 Последна<br />публикация Януари 25, 2012, 22:13:42
от Love To All

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright