Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Нумерологично описание на 2010 година  (Прочетена 1183 пъти)
The One
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1537


Винаги на точното място в точното време

WWW
« -: Февруари 24, 2010, 03:11:12 »

 

И така, очаква ни поредната интересна година, която в системата Самватсара, състояща се от 60 години, е 24-та по ред, нарича се Викрути и се намира във втората част на 60-годишния кръг, който е под влиянието на Вишну, а значи продължава периода на поддръжка. Такава астрологична ситуация е била наблюдавана през 1890, 1950 и ще се повтори едва през 2070. Тази самватсара ще настъпи изцяло на 16 март 2010 година, така, че имаме време да се подготвим поне малко за този предстоящ период от нашия живот. Понякога наричат този ден нова лунна година. Така че имаме още един повод да се порадваме малко! Трябва да кажем няколко думи за тази система на летоброене. Самватсара означава година на санскрит. В индуиската традиция има 60 самватсара, всяка от които има свое название. Тази система е основана на зодиакалния ритъм на Юпитер, чиято обиколка около слънцето е почти 12 години. Пълният цикъл самватсара съдържа пет такива периода. Освен това, цикълът на Сатурн е 30 години и той, както и Юпитер, оказва концептуално въздействие на нашата планета във всички нейни събития, кризи, подеми и падения. Това са най-силно влияещите планети, тъй като цикълът им на движение около Слънцето е най-дълъг по време. Цикълът самватсара започва от момента, когато Юпитер и Сатурн се съединяват и образуват 0 градуса помежду си. След това ъгловото разстояние между тях нараства до 180  градуса и отново намалява до 0, което е и крайната точка на цикъла самватсара, който се извършва за всичките тези 60 години. Шестдесетте самватсари се разделят на три групи по двадесет самватсари. Първите двадесет от Прабхава до Вяя се отнасят към групата наречена Брахма. Следващите двадесет от Сарваджит до Прабхава се отнасят към групата с името Вишну, а последните двадесет се отнасят към групата Шива.

2010 година е година на Слънцето. Сурия (Слънце) – е един от пазителите на света, локапала, който поддържа и пази този свят на своята колесница, в която са впрегнати седем могъщи коня, които представляват седемте лъча на светлината, разгонващи тъмнината в този свят. Борбата с невежеството е основното Служение на Сурия, ето защо този, който иска да изпълни изискванията на повелителя на тази година, трябва да прилага всички усилия, за да не остане нито един невежа около него. Искаш ли да получиш благословията на Слънцето – стани негов войник!

Това не е просто година на светлината, това е година на разпространението на светлината и не трябва да има страх, че тя ще боде в очите – това е естественото състояние на човек, който излиза от тъмнината. Ето защо не напразно в ръцете на Сурия има кханга – меч, а не кутия с бонбони. На такъв смел човек, който не ще се страхува да вземе източника на светлина в ръцете си, Сурия ще помогне през тази година с каквото може, но това не означава, че е длъжен да помага във всичко и даже за глупости. Пазителите на света са много разумни и за това те няма да помагат на онези, които му служат, но искат да унищожат живота си с някаква ужасна глупост. Така че, разчитайте на помощ само в работата за разпространяване на духовни знания. Така че, можете да започнете да вършите това направо от новата година и да включите в своите подаръци няколко духовни произведения. С една дума, най-добрият подарък през тази година това е знанието или както по-рано се казваше: книгата е най-добрият подарък. Влиянието на Сурия е доста разнообразно, то се изменя всеки месец, преминавайки през различните зодиакални знаци - раши, затова и съществуват 12 имена на Слънцето. Във всеки един от тези периоди Слънцето има свое особено настроение и различни имена в зависимост от неговото положение.

Ако Слънцето се държи като приятел, наричат го Митра и произнасят съответната мантра-молитва – Ом Митрайа Намаха. Това е и приветствието към Слънцето като наш приятел, но велик приятел, и за това му поднасяме своите поклони, а не само го прегръщаме или потупваме по рамото. Наричат слънцето приятел, защото непрекъснато ни дава светлина, топлина и енергия не само за нашата подкрепа, но и на цялото космическо проявление. В трактатите Митра се описва като пробуждащ хората за активност и гледащ без дискриминация на цялото творение, точно така, както Слънцето рано сутрин дава сигнал за начало на дневната активност и облива със своята светлина всичко живо. Ето защо и ние през тази година сме длъжни да проявим истинско дружелюбие, изразяващо се в непрекъсната подкрепа на всички обкръжаващи ни хора чрез светлината на знанието, топлината на взаимното разбиране и вдъхновението за достигане на действително високи цели. Просто помнете, че приятел е онзи, който не престава да полага усилия и не оценява другите според годността им да му предоставят някаква милост, а може да предава духовното знание на всички без изключение. Просто помнете, че през тази година трябва да се научите да не делите хората на глупави и умни, а да се опитате да споделите с всички духовното знание.

Равая се нарича Слънцето като източник на светлина и се обръщат към него с мантрата Ом Равайа Намаха. А това означава, че не е достатъчно само Слънцето да свети приятелски за всички нас със своето милосърдно могъщество, ние също трябва да положим усилия, за да приемем тази светлина както се полага. А това означава, че през тази година трябва да бъдем особено добри ученици, настройвайки се към финото разбиране на всички уроци, които ще идват при нас в течение на годината. За да е доволен Сурия не трябва да се пропуска нито една негова дума, нито един негов пример, нито един негов урок. Учителят е винаги благосклонен към ученика, който внимателно го слуша. С една дума - през тази година трябва да се помни, че всичко се случва не просто така – във всичко има вътрешен смисъл, който ние сме длъжни да разберем и това ще направи пробив в нашето съзнание.

Казахме, че Слънцето вдъхновява човека за активност и в тази му роля го наричат Сурия и се обръщат към него с мантрата Ом Суряи Намаха. Слънцето не е просто бюрократ, прекарващ целия си работен ден в своя прашен кабинет, то е изключително активно и постоянно пътешества по целия свят в огнената си колесница, запрегната със седем коня. Затова добрите ръководители също постоянно посещават различни места на своето владение, за да видят какво става там, но най-вече за да придадат активност на тези, които имат склонност към отпускане и пасивност. Седемте коня на Слънцето представляват всичките седем нива на планетните системи, по които той преминава на инспектираща проверка. Никой не трябва да остане извън неговото влияние. А това означава, че през тази година ще получи благословия онзи, който ще действа активно и вдъхновено, който не търпи в живота си тъмнина и мързел. Трябва да проверите всички ъгли на своето сърце и да въведете идеална чистота и ред. През тази година не трябва да останат тъмни петна в нашето съзнание.

Слънцето не само свети, Слънцето ни просветлява. Ето защо го наричат Бханава и се обръщат към него с мантрата Ом Бханаве Намаха. Слънцето е физическото олицетворение на гуру или учител, който премахва тъмнината от нашите заблуждения, така както тъмнината на нощта се отстранява с всяко разсъмване. А това значи, че през тази година трябва да бъдем особено внимателни в отношенията си със своите учители. А това означава, че трябва да помагаме на своя учител да разпространява духовното знание чрез тяло, ум и реч. Всеки път, срещайки се с хора, трябва да помним, че учителят ни е дал знание за щастието и сега ние сме в неизплатим дълг пред него, а значи, сме длъжни да споделим тези знания с другите. Помнете, Слънцето не е просто атомна бомба в небето, Слънцето - това е нашия учител, който вижда всички глупости, които вършим.

Слънцето за нас е време и за това го наричат Кхагая и се обръщат към него с Ом Кхагайя Намаха. Слънцето се движи по небето и ни позволява да видим как тече времето. А това означава, че през тази година трябва да се отнасяме уважително към времето като такова и да се стараем никъде и при никого да не закъсняваме. Слънцето ще даде сила и щастие на този, който ще е пунктуален и точен във всичките си дела. И разбира се, Слънцето ще даде цялата си милост на този, който внимателно се отнася към смяната на деня и нощта, а значи, ще се старае да не пропусне нито един негов лъч, а през тъмната част на денонощието ще бъде спокоен и умиротворен. С една дума – това е годината, в която не трябва да се губи нито минута. Всяка такава загуба ще се възприема от Слънцето като оскърбление и ще доведе до пагубни последици.

Слънцето е източник на всички сили и за това го наричат Пушне и се обръщат към него с Ом Пушне Намаха. Също като баща, то ни храни с енергия, светлина и живот. И силата на ума, и физическата сила, и силата на духа – всичко това е проявление на милостта на Слънцето. Което означава, че ние изцяло зависим от него във всички аспекти на живота си и задачата ни през тази година е да не използваме енергията си за глупости. Няма нищо по-обидно от това, скъпоценното да не се оценява по достойнство и за това не е достатъчно да изключваме светлината, излизайки от стаята или да затваряме крана на водата; трябва още и да насочваме цялата енергия на тялото, ума и речта си към духовното развитие, тъй като Слънцето ни дава сила именно за това. На него никак не му харесва, когато силата на духа се насочва към греха, а значи - към самоунищожение.

Слънцето събужда и творческата активност на човека и за това го наричат Хираня Гарбха и се обръщат към него като Ом Хираня Гарбхайа Намаха. Това означава, че от самосебе си Слънцето представлява творческа сила, силата на цялото космическо творение. Това е силата, с помощта на която Брахма е сътворил този свят. Ето защо в определен смисъл целият живот се съдържа в Слънцето като потенциал и това е велик космически принцип. Ето защо тази година е година на възможността да проявите всички свои таланти и да създадете нещо действително полезно, духовно и възвишено. С една дума – това е годината на всички творчески личности, така че, ако ви се е искало да създадете нещо велико – то сега му е времето да започнете.

Слънцето разсейва илюзиите и миражите. Ето защо го наричат Маричи и се обръщат към него с мантрата Ом Маричайя Намаха в чест на неговите лъчи и синове. Лъчите на светлината също са синове на Слънцето. През целия си живот ние търсим истинския смисъл или цел, също както жадния човек търси вода в пустинята, но бива измамен от танцуващия на хоризонта мираж, създаден от слънчевите лъчи. И през тази година, ако действително се положат всички усилия, тогава със своите лъчи Слънцето може да разсее илюзията и да ни осени озарението, което се състои в умението да се различава временното от вечното, духовното от материалното. Това е годината за излизане от илюзиите, тъй като е дошло времето да се види истината такава, каквато е тя по своята същност.

Слънцето се явява също и син. Ето защо се обръщаме към него като към Адити, което означава сина Адити, и казваме мантрата Ом Адитяйа Намаха. А това означава че ние сме длъжни да уважаваме родителите във всички техни проявления, започвайки от родителите, които са дали живот на нашето тяло и завършвайки с родителите, дали живот на нашата душа: това е самият Бог и разбира се духовният учител, който е представител на Бога и който ни е дал второто, духовното раждане. Ето защо през тази година, благословение и късмет ще има за тези, които са добри деца, обичащи, грижовни и уважаващи своите родители.

Слънцето е пробуждаща сила. Ето защо към него се обръщат като към Савитри и произнасят мантрата Ом Савитри Намаха. Слънцето оживява човека още с разсъмването и му позволява да постигне поставената цел. Ето защо, ако поискаме, през тази година ще можем да пробудим не само разума и физическата си сила, но и желанието за духовен прогрес, желанието да станем мъдри и прочистени. Това не е просто година - това е година будилник, в която може истински да се събудим от вечния сън в безкрайния кръговрат на раждане и смърт. Разбира се събуждането не е леко, а и не ни се иска, но си струва. И тази година може да стане преломна в прехода от временния свят в света на вечността.

И за всичко това, разбира се, е необходима огромна енергия. Ето защо наричат Слънцето Аркая и произнасят мантрата Ом Аркайя Намаха. Арка означава енергия. Слънцето е най-големия източник на енергия в този свят. Тъй като сега никой не признава Бог, а Слънцето е основния представител на Бог в този свят, то представлява погледа на Бог, то и всички са обхванати от проблема за липса на енергия, което сега се нарича не атеизъм, а депресия. Думата депресия звучи по-приятно, отколкото атеизъм, тъй като се подразбира лечение по всякакъв начин, но не и чрез придобиване на духовно знание. Какво да се прави: ако на човек не му се иска да признае собствените си проблеми, то най-лесния начин е да смени названието на проблема и за всичко да обвини медицината или някакъв пореден грип.

 И на края, Слънцето ни отваря духовния път към вечното щастие, и за това го наричат Бхаскарая и повтарят молитвата Ом Бхаскарайа Намаха. Това е приветствие към този, който води към просветление. Слънцето – това е символ за отваряне на всички трансцендентални и духовни истини. То осветява пътечката, която ни води към нашата крайна цел – освобождаването от материалните илюзии. Ето защо през тази година ще се молим на Слънцето тази пътечка да бъде винаги отворена за нас. В някои астрологически моменти всичките 12 сили на Слънцето могат да се появят заедно и да проявят особена активност. Такова съвместно явление се нарича “двадашадитя”. И годината ще ни позволи изцяло да проявим нашите духовни желания, като се възползваме от тези 12 благословения. Но в действителност Сурия има не 12, а 108 имена, а значи и 108 благословии, така, че даже няма възможност да бъдат описани всички, толкова е влиятелен този представител на Бога. Сурия е подготвил за нас специално лекарство, което се нарича мадху-видя или медено знание. Това е знанието, че всичко, което виждаме в този свят, е проявление на Божествената енергия. И ако ние развием в себе си това духовно виждане, тогава светът ще престане да бъде материален капан, притискащ ни към земята както мишката е притисната в капана. Светът ще се превърне за нас в интересен път към духовно щастие, изпълнен със сложни задания и приключения. В една и съща гора може да се заблудиш и да страдаш от глад и страх, а може и да се занимаваш със спортно ориентиране. И разликата е в компаса и картата. Ето защо няма нищо по-хубаво от това да се обърнем към духовните трактати и да получим онези инструменти, които веднага ще ни позволят да се ориентираме в този свят и да превърнем живота си в едно голямо, интересно и възвишено приключение. Слънцето олицетворява душата на човека, а значи, неговото истинско его. Ето защо е необходимо да помислим за своята душа и това ще бъдат за нас най-слънчевите мисли през тази година. Но трябва да се помни, че няма да е достатъчно само да проявяваме  своята активност, тази активност трябва да се прояви благородно, а значи, трябва да престанем да бъдем дребнави и подли. Великодушието и благородството – ето го условието за благочестива активност. Без тези качества активността води не към постигане на целта на живота, а към още по-дълбоко потапяне в блатото на обидите. Запомнете този закон – активността трябва да бъде уважителна, иначе тази година ще ви донесе не напредък в духовно  развитие, а активна деградация. Правете каквото искате: започнете бизнес, пишете книга, рисувайте картини, музика, стройте храмове, служете на хората, но правете това уважително! Иначе всичко това не ще струва и пукната пара! Но ако не искате да разкриете новите си таланти, а тази година е именно такава, то поне се концентрирайте върху общуването си с талантливи хора, и това ще ви донесе много щастие, удоволствие и разбира се духовни откровения. Съпругата на Сурия е богинята на утринната зора Ушас. Ето защо на изток е прието да се става по-рано и да се посреща зазоряването. Хората знаят, че ако не са станали в зори - са обидили жената на Слънцето, а значи, целия ден ще премине под неговата недоволна светлина, която може лесно да се превърне в пек. Слънцето далеч не винаги свети милосърдно, то може да прояви и обучаващата си природа. Затова ще ми се наложи да кажа нещо и за това, че през новата година освен благословенна топлина някой може да получи и обучаващата жега на Слънцето, която е жегата на закона за карма. Ненапразно се казва, че в ада има един плюс: там не е студено... И ако става дума за тази година, то този, който трябва да получи през годината последствията от своята греховна дейност, може да ги получи като бедност – Слънцето ще изгори разцвета и богатството, и ние виждаме, че това вече започна да се проявява. Така че не мислете, че във финансово отношение всичко ще бъде леко и просто. Но освен процъфтяването, Слънцето ще изгори и тялото, а значи, ще се проявят физически проблеми и недостатъци. Виждаме, че годината на негативното Слънце вече е встъпила в своите права и първите проблеми от пожарите вече се случиха. Те се изостриха като следствие от това, че идващата година на негативното Слънце се наслагва върху отиващата си година на Марс. А ние знаем, че годината започва примерно от ноември. И вече само за тези два месеца става ясно, че годината е дошла и ни е научила на много неща. Вече всички се страхуват не само от огъня, но и от всички негови проявления, даже във вид на фойерверки. Всички разбраха, че през тази година шегите с огъня са лоши. Слънцето ще изгори също и разума и човекът, напълно загубил се в живота си, ще престане да разбира кое е хубаво и кое е лошо. Едно от невидимите влияния на Слънцето през тази година ще бъде също така тенденцията да се хитрува. Запомнете - това е основния капан през тази година. Ето защо се старайте да избягвайте хитростта във всичките й проявления и тогава ще е възможно да бъдат избегнати много неприятности и проблеми. И не мислете, че Слънцето няма да може да прояви изпепеляващата сила на закона за карма. Във Ведите се казва, че Слънцето било толкова силно, че се наложило силата му да се намали и от 1/8 от неговото могъщество били направени чакра за Вишну, тризъбец за Шива, виман за Кувер и копие за Картике. Как да се противостои на годината на викрути или в аюрведическата традиция – викрити? А значи и на годината на нарушаване на съотношенията на гуните и дошите? Само по един начин – Слънцето представлява Бога в този свят. Ето защо само три действия могат да бъдат използвани през тази година: да се вярва в Бог, да се молим на Бог и да се служи на Бог. Но това трябва да се прави не от страх, а с безкористност, любов и преданост. Само в това настроение може да се достави удоволствие на Слънцето!
Активен

Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

Всичко перфектно е точно такова,
течащ в безкрая свещен резултат!
Бъди сега причината нова,
за твоя бленуван в мечтите ти свят.
The One
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1537


Винаги на точното място в точното време

WWW
« Отговор #1 -: Февруари 24, 2010, 18:44:10 »

Утре ще посрещна Слънцето на плажа,каня се от доста време но сега е по топло и подходящо.
Активен

Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

Всичко перфектно е точно такова,
течащ в безкрая свещен резултат!
Бъди сега причината нова,
за твоя бленуван в мечтите ти свят.
ИНТИ
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 11


بشرى - أحلى كلام

« Отговор #2 -: Септември 27, 2010, 01:22:46 »

Кой е източника на тази индийска мъдрост.

Виждам корелация с астрологичните аспекти, примерно 108 - те имена на Слънцето се свързват с аспекта тридецил, който се равнява на 108 градуса в астрологията.

Активен

ИНТИ
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 11


بشرى - أحلى كلام

« Отговор #3 -: Септември 27, 2010, 15:55:36 »

Кой е източника на тази индийска мъдрост?

Виждам корелация с астрологичните аспекти, примерно 108 - те имена на Слънцето се свързват с аспекта тридецил, който се равнява на 108 градуса в астрологията.


Активен

Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright