Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Червено вино  (Прочетена 3389 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 23, 2010, 16:34:50 »

  Легендата за червеното вино


  Преди много, много години в далечна Персия принцесата загубила благосклонността на своя баща - кралят, и измъчвана от този факт, решила да се самоубие, като изяде купа гнило грозде. Но вместо да умре, тя се унесла и заспала, а след като се събудила, осъзнала, че чуствата, които я тревожели, са изчезнали и тя успяла да се сдобри с краля, като му разкрила чудната тайна на гнилото грозде.

  Произходът на виното е стар, колкото и човешката цивилизация и вълшебните качества на ферментиралия гроздов сок са открити по случайност, а не са изобретение на човека. Най-ранните доказателства за пиенето на вино датират от 6000 - 5000 г. пр. Хр. в района на днешна Грузия и Иран. Известно е, че и древните египтяни са произвеждали вино и бира. Пиктограмите разказват, че виното е запазено за фараоните, жреците и висшата аристокрация, докато бирата е достъпна само за смелите строители на пирамидите.

  Смята се, че египтяните са първите хора, които установяват връзката между начина на съхранение и качеството на виното. През 1991 год. при археологически разкопки в земите на Древен Шумер са открити фосилизирани зърна от грозде, за които се смята, че са на повече от 10 000 г. пр. Хр.., което означава, че произходът на виното е далеч в каменната ера. Най-вероятно обитателите на долината на реките Тигър и Ефрат, където възникват най-ранните човешки цивилизации, са първите, които откриват способ за производство на вино.

  В епохата на гръцката цивилизация виното се превръща във важна част от живота на хората. То присъства на всяка трапеза, превръща се в израз на гостоприемство, дори в стока. Именно елините са първите, които започват да прибавят ароматни треви и билки във виното, за да подобрят неговия вкус. В епохата на гръцката цивилизация виното добива своя завършен образ, символизиращ радостта от живота и плодородието.

  Най-голяма роля за развитието на лозарството в Западна Европа изиграват римляните, които за първи път класифицират различните сортове грозде, те са и първите, които започват да използват бъчви и стъклени съдове за съхранение на виното. Освен това, римляните поставят зехтин във виното, защото има по - ниска плътност и остава на повърхността, като по този начин се предотвратява достъпът на въздух до безценната напитка.

  Вино с вкус на сушени плодове, дим и кожа...

  Думата „вино" произлиза от гръцката дума: „Fοινος", която означава вино и лоза. Представлява алкохолна напитка, която обикновено се получава чрез ферментация на грозде или други плодове (ябълки, касис, боровинки). Виното, произведено от грозде, е най-комплексната от всички напитки, познати днес на човека. То съдържа около 85% етанол, 12% етилов алкохол, захари (от 0 до 150 г на литър), общи киселини (от 4,5 до 10 г на литър, еквивалентни на винената киселина), феноли и танин, който се съдържа в люспите на гроздето и определя неговия цвят.

  Любопитен факт е, че две вина могат да бъдат с напълно идентични лабораторни показатели, но да са абсолютно различни по качество и вкусови характеристики. Ето защо основната цел на винопроизводителите е да получат напитка, която съчетава гама от приятни и интересни вкусови и обонятелни характеристики, като това зависи изцяло от гроздето и начина на неговата преработка.

  И въпреки че България е далече от традициите на френското Beaujolais и немското Eiswein, то тя също може да се „похвали" с превъзходни сортове грозде и пивко червено вино. Според дегустаторите: „в дългия послевкус на българското червено вино доминират тонове на сушени плодове, дим и кожа...".

  Най-популярните български червени вина са:

  * Мерло (широко разпространен и класически сорт, това вино е с по-високо съдържание на танин);
  * Каберне совиньон (класически червен сорт, тези вина са с наситен цвят и с изобилие на танини);
  * Гъмза (сорт с богата история, в миналото представлява основна част от продукцията в Северна България, а днес за жалост заема само 2% от лозовите насаждения);
  * Мелнишка лоза (вината от Мелник се отличават с богатството си на екстракт);
  * Памид (сорт, известен по нашите земи още от времето на траките);
  * Мавруд (слави се като най - висококачественият български сорт).

  Според френска класификация за разделяне на вината, която е заимствана и в България, те се делят на:

  * Местни качествени вина, към която спадат: Мавруд, Мелник;
  * Вина, произведени от качествени сортове в сравнително малък район: Мерло, Каберне совиньон;
  * Вина с контролиран произход - към тази категория спадат вината от висококачествени местни и чужди сортове, произведени в акредитирани за целта райони: Широка мелнишка лоза;
  * Трапезни вина: Гъмза, Памид.

  Червено или бяло вино - кое да изберем?

  Със сигурност всеки от нас има предпочитания към определена напитка, но червеното вино освен, че има прекрасен вкус е и здравословно, когато е прието в разумни граници. От векове наред са познати лечебните свойства на червеното вино, но особена популярност добиват през 90-те години, когато френският лекар Серж Рено доказва, че във Франция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ. Дължи се на факта, че французите консумират значително по-големи количества качествено вино. В резултат на което червеното вино се превръща в една от най-консумираните напитки в цял свят.

  Каква е тайната на червеното вино?

  Отговорът се крие в полифенолите или по-точно техния представител - ресвератрол. Съединение, което има чудодейната сила да неутрализира свободните радикали. Ресвератролът е изключително рядко срещана субстанция - освен в лозата по-значими количества от него се срещат само при фъстъците и в някои редки видове горски плодове. Играе ролята на собствен антибиотик на лозата, като я защитава от вредните UV - лъчи, бактерии, гъби и др.

  Количеството на ресвератрола е различно в различните видове вина, но по правило в червеното вино има с пъти по-голяма концентрация на това съединение, отколкото в бялото. Средно се съдържат 5-6 мг/л вино, но при някои вина това количество може да достигне до 15 и повече мг, като това изцяло зависи от сорта и климатичните условия. Вината Мерло и Каберне совиньон съдържат най-голямо количество ресвератрол.

  Свойства на „безценната напитка"

  * Намалява нивото на „лошия" холестерол и повишава нивото на „добрия", като по този начин се превръща в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт. Изследвания сочат, че пациенти, които в продължение на четири седмици приемат по 300 мл червено вино, увеличават с 16% нивото на „добрия" холестерол и намаляват с 15% наличието на фибриноген, който се свързва със съсирването на кръвта.

  * Червеното вино „смекчава" тенденцията към свиване на артериите при стрес, увеличава диаметъра на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Учените доказват, че червените вина с най-голямо съдържание на процианиди, защитават най-добре кръвоносните съдове. А алкохолът във виното, заедно с фенолите подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма, като антиоксиданти.

  * Пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия;

  * Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване.

  * Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от „старчески" болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции.
  Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето).

  * Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е перфектна профилактика срещу камъни в бъбреците.

  * Предпазва от кариес и периодонтит. Стоматолозите твърдят, че антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит, както и на други болести, причинени от свободните радикали.

  * Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт.

  * Полифенолите, съдържащи се в червеното вино и особено в семената на гроздето, притежават противовъзпалителни свойства и успешно възпрепятстват развитието на тумори.

  * Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.

  Джон Стайнбек е казал: „Малко любов е като малко вино - прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето!". Най-вероятно е бил прав, защото за да има полза от червеното вино, то трябва да се приема умерено. Оказва се, че броят има значение, а точните цифри варират според индивидуалните характеристики - пол, възраст, ръст, тегло и т. н.

  Съвременните учени смятат, че нормата за употреба на вино е от една до три чаши, изпити по време на хранене. За мъжете дневното количество не бива да надвишава 300-350 мл, докато за дамите това количество е редуцирано до 150 мл.

  bb-team.org
  Активен

  The One
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1537


  Винаги на точното място в точното време

  WWW
  « Отговор #1 -: Февруари 23, 2010, 21:46:17 »

  Много хубава тема,току що съм си сипал по една чашка 75Мл за мен и жена ми Мавруд Асеновград.
  Има още доста интересна информация за виното подобна на тази на водата,и понеже Делфин скоро прочете май "Диагностика на кармата" от Лазарев там са описани много добре своиствата му.
  Ставаше въпрос за информацията която се съхранява получена от слънцето и също пише,че е много важно човека които прави виното да влага любов вътре.Тогава напитката става като вълшебен елексир,но за съжаление паметта ми изневерява,не се сещам подробности.
  Може би Делфин ще изложи повече по тази тема.Има още доста какво да се каже.
  Наздраве
  Активен

  Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
  Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

  Всичко перфектно е точно такова,
  течащ в безкрая свещен резултат!
  Бъди сега причината нова,
  за твоя бленуван в мечтите ти свят.
  izida
  Гост
  « Отговор #2 -: Февруари 23, 2010, 21:57:28 »

  Ами така де, да си дойдем на думата! За майка ми водката си е панацея!
  Грип - 1 водка,
  Настинка - водка,
  Хрема, ооо как само отпушва носа....
  За схващане - водка, нищо не я отпуска така!!
  Веднъж на бебето му направи млякото с домашна ракия, сипана в шише досущ като мин. вода!
  /на малкото му беше запушен носа/..... Ухилен, а на сутринта?Хммм? О чудо Шокиран , нямаше и помен от настинката !!!
  Наздраве и от мен!
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #3 -: Февруари 23, 2010, 22:49:50 »

  Амазинг, за алкохол изобщо не ме питай. Тотално съм скарана с него. А четох 7 част на "Диагностиката..." и по-скоро ме заинтригува там това, което той дава за Времето. Иначе това, което ти даваш за направата е така и съм го срещала в някой от томовете, но къде точно - не помня.

  Знам само, че червеното вино помага за повишаване на кръвното.

  При един мой опит, докато имах понижено кръвно, реших да пробвам по рецепта - в чаша вода по 1-2 суп. лъж. вино и 1-2 пъти дневно се пиеше. Точно 1-2 пъти опитах по този начин и така ме хвана веселото насторение, че повече не опитах. Никакъв алкохол повече не пробвам да приемам за каквото и да лекувал. Само билкови екстракти в спиртен извлек и то те се капят по определено количество капки във вода.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Червено тигрово око
  Минерални и скъпоценни камъни
  Админ 0 2804 Последна<br />публикация Април 25, 2010, 10:19:27
  от Админ
  Цвекло и червено цвекло
  Даровете на природата
  Админ 0 2770 Последна<br />публикация Февруари 10, 2011, 19:08:03
  от Админ
  Червено подъбиче
  Даровете на природата
  Админ 0 5063 Последна<br />публикация Февруари 10, 2011, 19:18:03
  от Админ

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright