Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Мандала  (Прочетена 4760 пъти)
7dc
Гост
« -: Февруари 17, 2010, 03:28:02 »

Мандала

На Санскрит думата Мандала има две значения - Кръг и Център. Кръгът представлява видимия външен свят, и Центъра - вътрешния свят на тялото и душата. Мандалите са с формата на кръг. Използват се като символи за медитация, закрила и лечение.

Могат да бъдат нарисувани, направени от най-различни материали: хартия, цветен пясък, издялани от камък, или да се нарисуват върху стъкло, така наречените -витражи... Всеки един от нас може да си направи собствена. Не се изискват никакви специални умения за направата... единствено желание.

Мандалата е картина, която може да разкаже история, да опише пътешествие, което си поел, да покаже и изясни връзката между всеки един от нас и вселената. Tя ни учи, че във всяко човешко същество има място за красота, мечти, свобода и мечтите на всеки за щастие, любов и успехи са различни. Тя може да ти бъде водач в намирането на отговорите на твоите най-съкровенни търсения, въпроси и желания, да ти помогне да бъдеш доволен от твоя живот и всичко, което те заобикаля.

Когато рисуваш мандала - можеш да нарисуваш това, което е дълбоко в теб или да нарисуваш света около теб, такъв какъвто ти го виждаш и искаш да бъде. Рисувайки, ти изваждаш своите мечти навън и им придаваш форма и ги събереш в един кръг - кръгът на твоите мечти, на твоето вътрешно истинско Аз. В тази твоя мандала можеш да сложиш всичко и всеки когото искаш да бъде с теб и около теб и ако настоящият ти живот не те удовлетворява и искаш да го промениш и средата в която се намираш и всичко, което те заобикаля - не ти харесва - и това можеш да направиш, достатъчно е да им придадеш нова форма и в тях да вложиш своите желания.

Можеш дори да си направиш мандала, когато си уплашен, когато има някой или нещо, което е около теб и не ти дава мир и спокойствие, просто сядаш избираш си цветовете, които изпълват престава ти за това твое безпокойствие и рисуваш...крайният резултат може да ти помогне да разбереш по-добре този твой страх и преодоляването му. Дори можеш и на приятел да подариш Мандала... да нарисуваш своите чувства към него, например за празници, рожденни дни - вместо да кажеш своите пожелания, можеш да ги нарисуваш в една мандала и да я подариш...

Ако искаш можеш да си направиш малък експеримент - рисувай всеки ден по една мандала за да видиш как се променят настроенията и усещанията ти според това какво преживяваш и през какви събития преминаваш в даден ден и как те са повлияли на твоите рисунки.

Мандалите съществуват от древни времена. Съществуват и днес и са използвани в много култури и религии като: Индийската, Китайската, Тибетската и Индианската. Почетени са във Будизма, Христианството, Даоизма, Хиндуизма чрез изкуството.

Пясъчните мандали са произведения на изкуството сътворявани от Будиските свещенници. Традицията предавана от поколения продължава да съществува и днес. Наричат ги dul-tson-kyil-khor или преведено, означава: Мандала от цветни прахове. Съществуват две, които са най-трудните за направа - Колелото на времето и Kalachakra.
ето и един пример за индианска мандала:
намерих и христианска, която си е наша българска и се намира в Рилският манастир:
Те са и навсякъде около нас в природата. Не е нужно да отиваш надалеч, достатъчно е да се огледаш и да ги откриеш... В този слънчоглед, например:
или в тази пайжина,сама по себе си перфектна и уникална...
и дори в тази малка снежинка...
а защо не и в една от най-красивите мандали- тази в която живеем... нашата Земя:
По материали от сайта: http://www.jenite.net/2009/10/kakvo-e-mandala.html
Wikipedia:

Мандала - от Санскрит: मण्डल "същина" + "има" или "съдържа", също се превежда като "кръг-обиколка" или "завършване", отговарящо на тибетския термин дкил кхор и двете означават концентрична диаграма, която има духовно или ритуално значение в Будизма и в Индуизма. Първоначално, термина се появява в Риг Веда, и след това се появява в различни Индийски религии, особено в Будизма.

Горните изображения на мандали са от сайта http://photo.i.ua/channel/462/1705635/
Изображенията са от: http://sunflower.blog.bg/izkustvo/2006/10/15/mandala.18785


Картинките са от сайта: http://shamballa-bg.net/forum/index.php?showtopic=477

Активен
7dc
Гост
« Отговор #1 -: Февруари 17, 2010, 03:54:02 »

http://www.mandalas.com/gallery.php - на този сайт има 15 галерии с мандали 
А ето и още няколко (отвори ги в цял размер, за да заблестят в истинската си красота):


   

   

Активен
delfin
Гост
« Отговор #2 -: Февруари 25, 2010, 01:45:44 »Натиснете върху картинките за увеличаване на размера.

« Последна редакция: Февруари 25, 2010, 01:51:59 от delfin » Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #3 -: Юли 14, 2010, 12:03:29 »

Чудесни са! Някои изглеждат сякаш трептят!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright