Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Изразяване на чувствата  (Прочетена 1546 пъти)
Бунтарката
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 179

 • Град: София
 • « -: Февруари 12, 2010, 17:46:24 »

  По темата чувствата и начинът им на изразяване получих един материал от гл.ас.по психология Галина Роглева ще го споделя и с вас, защото аз лично научих доста неща, надявам се и на вас да са ви от полза. Не мога абсолютно всичко да препиша, но ще гледам да извадя най-важното. Ще се радвам да коментира ме после.
  Информацията относно вътрешните емоционални състояния и чувства почти винаги се обменя между хората, общуващи помежду си, макар че често това не се осъзнава от партньорите.

  Потребността от емоционално изразяване е толкова широко разпространена и естествена, както потребността от дишане или хранене.

  "В търсене на самия себе си" обръщам внимание на разрушителните последствия от оценяващото отношение към собствените чувства и чувствата на другите. Смятам, че опитите за манипулиране и за борбата със собствените чувства и с чувствата на другите представлява ирационална пречка в живота на човека и в съвместното съжителствуване. Те също са пример за неправилно насочване на усилията, предприети с намерението да се подобри човешкия живот. Потискането и скриването на чувствата ограничава способността за рационално поведение в контактите между хората. Потискането и игнорирането на чувствата допринася за възникването на предубеждения и предрасъдъци по отношение на другите хора, деформира тяхната оценка и нарушава нашето поведение спрямо тях. Твърде вероятно е изразяването на потиснатите и стаени чувства да създаде възможност за съвместно търсене на решения и за отстраняването на източника на гняв от сферата на взаимните контакти. Погрешно е мнението, че чувствата могат да бъдат "болни", "патологични", "неморални"и т.н. Всеки човек има правото да преживява именно такива чувства, които възникват в него и представляват реално съществуващ факт в неговия вътрешен свят. Конструктивния път в това отношение се изразява в преживяването на чувствата, които вече са възникнали, без каквито и да било деформации. За това обикновено е необходима някаква форма, в която те да се изразят. Ако пък човек не желае да преживява в бъдеще чувства от този род, той може да вземе решения за промяна на собственото си поведение или да направи опит да промени външната ситуация и своето място в нея по такъв начин, че да преживява по иначе, отколкото до този момент своето собствено участие в заобикалящия го свят, в контактите с другите.

  Понякога преживяването на удоволетвореност от изразяването на неприятни чувства пред близко лице без отрицателни последствия, е също толкова ценно, както и приятното чувств, ,свързано с приемането на доброжелателност и симпатия. Нерядко съм срещал хора, които смятат, че между тези, които се обичат или са истински приятели, не трябва да се появяват определени чувства.

  В действителност хората имат трудност не само при изразяването на чувства, които са неприятни, но и на такива, които са приятни.

  Сред различните форми на емоционална комуникация можем да разграничим следните видове поведение:

  - задаване на фиктивни въпроси

  Пример: "Как смееш да ми отговаряш по този начин?", "Кога най-после ще престанеш да закъсняваш?". По същество въпросите от този род не се задава,т за да се получи някакъв разумен отговор.Те изразяват възмущение, негодувание, раздразнение и представляват опит за манипулиране на другото лице с цел да се предизвика у него няякаква определена реакция.

  - даване на препоръки и формулиране на забрани

  Пример: "Трябва веднага да ми се извиниш!", "Недей да се държиш толкова свободно в мое присъствие!". По такъв начин лицето, което разполага с някаква форма на власт над другите, се стреми да контролира това тяхно поведение, което може да предизвика чувства у него. Вместо "Не прави това, защото то предизвиква в мен такива и такива чувства, се казва: "Не прави това, защото не е разрешено". Разбира се, действувайки по този начин, можем да постигнем желаните резултати - промяна в поведението на някого, но това няма да доведе до подобрение, що се отнася до обменянето на информация за взаимните чувства.

  - ругатни и проклятия

  Изглежда тази форма на експресия често доставя задоволство на хората, които по този начин изливат навън натрупалите се в тях чувства на гняв и озлобление.

  Ругатни като "Мързелив кретен" показват,оче разрушителната форма на изразяване се осъществява посредствум определения, които пряко нараняват другите хора, като ги унижават или заплашват. Даже и когато тази форма на изразяване носи на дадения човек временно облекчение, тя предизвиква увеличаване на напрежението и допълнителни конфликти във взаимните контакти.

  - упреци и претенции

  Пример: "Пак си забравил, че не обичам такава супа", "Никога не мислиш колко ми е тежко". Тази форма на изразяване на собствените чувства много често е придружена от "обобщения" относно другот лице. Тези обобщения, които обикновено са свързани с думите "винаги", "никога", "пак", служат за косвено задоволяване на собствените чувства.

  Те имат пресилен характер и предезвекват реакция на протест от страна на партньора, който твърди, че всъщност не става дума за "винаги", никога", а за понякога.

  Много често упреците и претенциите се превръщат в нещо подобно на остатъчни чувства, които някога в миналото не са получили израз.

  Често на упреците се отговаря с упреци, като това нерядко преминава в специфичан пинг-понг, "защото ти никога - аз винаги"

  - ирония и злорадство

  Обикновено непосредсвената цел на изказванията, съдържащи ирония и злорадство, е да предизвикат в техния адресант определени чувства на неудоволствие или срам. Намерението да се предизвикват такива реакции у другите хора обикновено се поражда от факта, че техния автор преживява някакви неприятни чувства. Различните форми на самоирония са често използвон начин за замаскиране на собствените чувства и опит за откъсване или изолиране от това, което човек действетирно преживява. Насочената ирония към себе си, макар и да не представлява ясно разбираемо съобщение за собствените чувства, може да не помогне да се справим с трудна емоционална ситуация.

  - похвала и порицание

  Похвалата и порицанието винаги съдържат някаква забележка по отношение на другото лице,някакво мнение за него. В същото време обаче те представляват и форма за изразяване на чувствата, макар и само косвена. Поради това тези мнения нерядко съдържат в себе си предубеждения и преувеличения. Това разбира си не означава, че изказването на похвали и порицания във всекидневието е нещо неправилно или вредно. Смятам обаче, че в много си заслужава да се обърне внимание на това, дали похвалите и порицанията не са се превърнали в единствената или доминираща форма за изразяване на чувствата. За съжаление често става именно така.

  - приписване на фиктивни качества на другия

  Някой не се чувства добре и му е тъжно, но говори за това, че партньора му е жесток. Това концентриране върху неточно определени черти на партньора и стремеж да му се каже "какъв е" с с цел макар и косвено и не съвсем ясно да бъдат изразени и съобщени собствените чувствапо отношение на неговата личност не допринася за по-доброто разбирателство и води до деформиране образа на партьора.

  - назоваване на собствените чувства

  "Тъжен съм", "Чувствам безпокойство", "Страхувам се", "Чувствам отвращение", "Хич не ми е весело", "Чувствам гняв".

  - използване на сравнения

  "Чувствам се така сякаш съм спечелил на лотария", "Чувствам се като пребито куче".

  Общуването с хората с помощта на такива определения изисква способност да се разтълкува съдържащата се в сравненията информация.

  - определяне състоянието на собствения организъм

  "Сърцето ми заби", Нещо ме дави и души в гърлото". Понякога подобни сигнали изглеждат съвършенно ясни, например ясно се отъждествява биенето на сърцето с възбудата, болката в корема с уплахата, задуха със страха, главоболието с потиснатия гняв. В процеса на общуване учасват не само устните, езикът, очите и ушите, но и сърцето, стомахът и др.части на тялото. Необхомимо е само да се научим да разпознаваме този език.

  - посочване на действията, които се извършват под влиянието на тези чувства

  "Бих искал да те прегърна силно и да те целуна", "Имам желание да те ударя". Изразяването на чувствата по този начин може да стане източник на недоразумения.
  « Последна редакция: Февруари 12, 2010, 18:51:11 от delfin » Активен

  Внимавай какво си пожелаваш!
  Бунтарката
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 179

 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Февруари 12, 2010, 17:47:55 »

  Та сега ,като ми се изясниха някои неща, бих казала,че съм изразявала гневът си по доста не конструктивен начин ,наранявайки хорат около себе си.И чрез даване на препоръки и формулиране на забрани, и чрез ругатни и проклятия ,и чрез упреци и претенции,чрез порицание и чрез приписване на фиктивни качества на другия.Е сега вече се надявам да работя върху това и да не го правя,обичам хората около себе си и смятам ,че не заслужават такова поведение.Между другото незнаех ,че прикриването и потискането на отрицателните чувства всъщност е нож с две остриета,а вие?
  Активен

  Внимавай какво си пожелаваш!
  Special_boy
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 40


  « Отговор #2 -: Февруари 12, 2010, 18:21:36 »

  Темата е е много хубава !  Слънце
  "Гълтането" на лоши чувства в себе си е доста вредно.Може да ти докара сериозни проблеми-психически и здравословни(физически).
  Чувствата са едно от най-важните неща с които разполагаме.В никакъв случай те не бива да бъдат пренебрегвани или подценявани.Чувствата ни водят и ни показват верния път през целия ни живот.Трябва всички хора да се научат да се вслушват в тях.Кофти е когато другите не те разбират,иде ти буквално да си "забиеш" всичките гневни чувства в лицата им и да им покажеш колко ти е зле,понякога това не е чак толкова зле,понякога щом разкриеш свойте чувства будиш чувства и у другите.Чувствата са породили както прекрасни така и много лоши неща.Доста често чувства на ревност или безсилност са отнемали доста животи.Постоянно чувства на привързаност и любов дават нови животи.Всеки ден чувства на милосърдие и съчувствие спасяват много животи.Чувствата са ни водили,водят ни и ще продължават да ни водят,независимо дали за добро или за зло!
  Активен

  Знам,че мога!
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  психология и бъдеще на чувствата и ежедневието,остатъчни и градивни промени
  Послания
  Xristina 0 988 Последна<br />публикация Ноември 23, 2011, 00:58:03
  от Xristina

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright