Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Карго култове и древни астронавти  (Прочетена 1291 пъти)
delfin
Гост
« -: Януари 31, 2010, 18:35:34 »

"Воинът от космоса сякаш изпитваше удоволствие, виждайки крехкостта на тези хора. За да им демонстрира силата си, той вдигна 'гръмотевичното си оръжие',  насочи го към едно дърво, а после към скала и ги унищожи. Всички разбраха, че Беп-Коророти искаше да покаже, че не е дошъл, за да започне война." – древна амазонска легенда


Свидетели сме на това как светът се е развил от простото до сложното, от каменните сечива до днешната технология. Но редица истории от  туземни култури усложняват този образ, който ние смятаме за правдив. Разкази за огромни мегалити и древни извънземни посетители идват от всеки ъгъл на планетата.   


Джон Фръм: обяснение за карго-култовете

От деня, в който той пристига през май 1941 г, вече нищо не е същото за обитателите на Тана, един от най-малките острови от архипелага Вануату в западния Тих океан. „Денят на Джон Фръм” отдавна се е превърнал в най-важното събитие на острова. Проведени са многобройни паради в чест на милостивото американско божество, посетило този народ преди много години.   

Мнозина смятат, че жителите на Тана просто са обожествили североамериканския войник Джон Фръм (или “Джон от (на англ. from)…Америка”), който живее с племето през първата половина от 40-те години на миналия век. Това е най-известният случай на явлението, известно в антропологията като “карго-култ”. 

Карго култът е необикновен етносоциален феномен, който често присъства в северноамериканските експедиции до тези тихоокеански острови по време на Втората световна война. Разпределението на провизии или товари, продължителните посещения, подаръците и приложението на лекарства сред хората от местните примитивни племена пораждат вълна от пророчески култове в целия регион. В продължение на години пророчествата известяват за забележителното завръщане на боговете, като белокожия Джон или Херцог Филип Единбургски, който е боготворен от племето Яохнанен (Yaohnanen) от архипелага Вануату.   


Беп-Коророти: астронавтът, който посещава Амазонка

И докато тези култове завземат малките тихоокеански острови, те съвсем не са единствените примери за проявата на дълбоко преклонение към чуждестранни посетители от страна на примитивни племена. Всъщност феноменът на карго-култа може да води началото си от племето Каяпо (Kayapo) от поречието на река Амазонка. Всяка година един от членовете на племето надява ракитова премяна във формата на съвременен астронавтски костюм и Каяпо празнуват пристигането на тайнствения Беп-Коророти или “този, който идва от космоса”.   

Според племенните вождове странният човек дошъл от планинската верига Пукато-Ти (Pukato-Ti) и първоначално всявал страх, но бързо придобил месиански статут сред туземците. Според древната племенна легенда хората от селото постепенно били запленени от чуждоземеца, както заради красотата му (блясъка на бялата му кожа), така и заради великодушието му. Те разказват, че тайнственият посетител бил много по-интелигентен от повечето от тях и с времето им показал ценни умения.     

Легендата разказва как един ден Беп-Коророти избухнал в пристъп на лудост, крещейки и забранявайки на членовете на племето да го доближават. Тогава племето станало свидетел как в подножието на една планина чуждоземецът се понесъл към небето в страховита експлозия, която разтърсила всичко наоколо. Историята описва как Беп-Коророти изчезнал в облаци от огън, пушек и гръм. Земята до такава степен се разтресла от експлозията, че дори имало изкоренени растения. Джунглата била опустошена, животните изчезнали и сред племето настъпил голям глад.

Етнологът Жоао Америко Пере, който през 1952 г интервюира старците от аборигенското племе, потвърждава, че историята на Беп-Коророти се простира в далечното минало. Ако карго-култът се заражда около действително същество, съвременните изследователи се питат какъв тип човек би посетил джунглата Мато Гросо през толкова далечен период, облечен в космически костюм и разполагащ с набор от магии, които, според Каяпо, могат да умъртвят животно просто с едно докосване.

Наистина, Беп-Коророти не се вписва в образа на хуманитарно настроен северноамерикански войник, когото продължават да боготворят на остров Тана-Вануату. Може би още по-странно е, че по времето, когато историята на племето Каяпо е първоначално разпространена, дизайнът на космическия костюм, който става част от вспоменателната церемония за Беп-Коророти, все още не съществува в нито една космическа агенция по света.

Освен това описанието на заминаването на астронавта "всред облаци от дим, светлина и гръм" напомня за съвременен реактивен двигател. Според преданието механизмите на движение били управлявани от нещо, което аборигените сметнали за клони, а корабът бил замаскиран като дърво. Легендата разказва, че човекът от космоса се върнал и седнал обратно в това специално дърво и махал с клоните, докато то докоснало земята. Друг път той причинил експлозия и дървото изчезнало във въздуха.


Догоните: племе с извънземни познания

Може би най-интригуващото доказателство за феномена на карго-култовете е открито у догонското племе, живеещо в западноафриканската република Мали. Въпреки че не отбелязват толкова шумно посещението на чуждестранния си посетител,  както племената в примерите по-горе, жителите на това племе добиват познания, които са едва ли не свръхестествени.

През 1947 г, след като живял с догоните в продължение на повече от 17 години, френският антрополог Марсел Грюел научава удивителна история. Старейшините на племето разкриват пред  Грюел една от най-строго пазените си тайни, неизвестна и за по-голямата част от племето.

Водачите разказват как номите (полуриби и получовеци) основали цивилизация на Земята. Въпреки примитивната си култура, старейшините на догоните получили проникновено разбиране за Слънчевата система от мистичните номо. Старейшините разказват за съществуването на четирите луни на Юпитер, за пръстените на Сатурн и за спираловидната форма на Млечния път. Дори се смята, че знаят за пустотата на лунната среда и притежават познания за движението на планетите около Слънцето.

Най-поразителното познание на догоните, останало от номо отпреди векове, е свързано с орбитите, размерите и гъстотата на звездите в системата Сириус. Догоните точно потвърждават Сириус А, В и С и имат познания за тези звезди, които науката е успяла да разпознае едва наскоро.

Сириус С остава неоткрита до 1995 г, когато астрономи забелязват влиянието й над движението на цялата система. Въпреки това в продължение на стотици години догоните не само са знаели за съществуването на тази звезда, но са имали доста подробна представа за нея.

Как бихме могли да разбираме историята на догоните, както и на многобройните други култури по света, които говорят за контакт с древни астронавти?

Може би мнозина, подобно на голям брой учени, ще настоят, че древните догони трябва да са имали скорошен контакт с астроном, който да им е предал тези детайлни обяснения, и те просто са добавили това познание в своята вековна измислена приказка. Но дали такова обяснение помага да се достигне до истината или просто предпазва измислената приказка на собствената ни култура – че живеем в технически най-развитото общество, което светът някога е познавал?

Превод: Анна Цекова
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Древни цивилизации - новини « 1 2 3 »
Древни цивилизации
delfin 34 6792 Последна<br />публикация Октомври 26, 2012, 11:15:07
от krem
Древни градове под водата: Преосмисляне на нашите предци
Древни цивилизации
delfin 0 1680 Последна<br />публикация Януари 28, 2010, 19:15:53
от delfin
Петимата тибетци - Пет древни тибетски ритуала « 1 2 »
Здрав дух здраво тяло
Administrator 20 58151 Последна<br />публикация Март 02, 2018, 01:08:37
от nevil
10-те най-големи древни цивилизации с напреднали технологии
Древни цивилизации
delfin 0 2724 Последна<br />публикация Януари 28, 2010, 23:59:07
от delfin
Древни атомни бомби
Любопитни факти
Evolution 0 1483 Последна<br />публикация Септември 25, 2010, 11:05:42
от Evolution

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright