Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Цветовете на Д-р Бах - Цялостен метод на самолечение  (Прочетена 24660 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 29, 2010, 13:00:17 »

  ЦВЕТОВЕТЕ НА Д-Р БАХ - ЦЯЛОСТЕН МЕТОД НА САМОЛЕЧЕНИЕ

   „Болестта не е наказание или жестокост, а просто средство, с което душата ни показва
  нашите грешки и ни предпазва от по-значителни вреди - за да ни върне към
  истината и светлината, от които никога не трябва да се отклоняваме."
  Едуард Бах


  Тези слова са актуални и днес и намират все по-широко признание.
  Системата на цветовете по д-р Бах може да се определи като „лечение чрез хармонизиране на съзнанието". Отклонената в погрешна посока жизнена енергия трябва да се интегрира отново в нашето цялостно същество. Това е заложено в стария принцип „излекувай сам себе си". В този смисъл системата на д-р Бах все по-често подпомага професионалното лечение на психо-соматичните заболявания, довеждайки все повече хора до душевно пречистване и равновесие. Системата е трудно да се категоризира. В известен смисъл тя има отношение към класическата хомеопатия, както и към някои антропософски учения. Тя не действа по трудния и дълъг път чрез физическото тяло, а чрез по-фините енергетични нива на енергийните системи на човека.

  Духовната същност на лечението се основава на система от отношения, която надхвърля границите на отделната човешка личност. Изградена е нова форма на диагноза - не чрез физическите симптоми, а изключително въз основа на душевното състояние и настроение. Нов и различен днес е и простият и естествен способ на освобождаване на енергията на цветовете от тяхната материална форма и свързването и с носещото вещество. Това води пряко до хармонизиращия ефект на концентратите от цветове, при които не съществуват свръхдозиране, странични нежелани действия и несъвместимост с други лечебни средства и способи. Този безвреден механизъм на действие прави метода достъпен за много широк кръг от хора. Понеже описаните от д-р Бах състояния са последица от общочовешки слабости на характера, а не психически заболявания, лечението с концентрати от цветове може да се прилага и от лица без специално медицинско или психологическо образование. Много по-важни в случая са зрелостта, логическата мисъл и способността за вживяване в проблемите на ближния.

  КАК ДЕЙСТВАТ ЦВЕТОВЕТЕ НА Д-Р БАХ

  Обяснението на д-р Бах
  През 1934 в. д-р Бах обясни по следния начин действието на своите есенции от цветове: „Определени диворастящи висши растения могат чрез своите по-висши трептения да повлияват човешките трептения и да откриват достъпа до нашата духовна същност. Те отмиват недостатъците на характера, които причиняват нашите страдания. Като хубавата музика или другите възвисяващи неща, те са в състояние да ни дарят мир и да ни освободят от нашите страдания. Те не лекуват пряко болестта, а чрез висшите трептения проникват в нашето Висше Аз, в което болестта се стапя като сняг на слънце. Няма истинско излекуване без нагласа към душевен мир и вътрешно чувство на щастие."

  Философията на д-р Бах
  Подтикнат от огромната си любов към природата и от силната си интуиция, д-р Бах започва да свързва пациенти със сходни особености с определени цветя. Постига смайващи резултати и така се убеждава, че в центъра на лечебния метод трябва да бъде болният, а не болестта. д-р Бах залага на 38 вида растения. Всяко отговаря на основните характеристики на психиката и следователно, ако са подходящо съчетани, въздействат на духа и връщат хармонията в тялото, а заедно с нея и неговото душевно и физическо здраве. Според д-р Бах, за да са добре тялото и умът, те трябва да са в равновесие.

  Когато възникне емоционален конфликт, ядовете и тревогите водят до болест. Но за лекаря тя не е нещо изцяло отрицателно. Болестта е послание към човека да обърне внимание на себе си.

  Сътворение и съдба
  Човекът на тази планета е само част от сътворението. Той е и неповторимо Аз, но и част от общото Единство. В това Единство всичко е свързано с мощно Висшестоящо енергийно трептение, което се назовава различно: „творческа сила", „всеобщ принцип на Живота", „космическо начало" или просто „Бог".

  Всеки човек, както и всичко в Космоса, се подчинява на всеобща закономерност. Като част от Висшата промисъл той носи безсмъртна душа - неговата истинска същност, и има своята преходна личност - това, което е той на земята. Неговото Висше Аз е връзката между душата и личността.

  Потенциалите на нашата душа се осъществяват чрез личността. Това са идеалните качества, „добродетелите на нашата по-висша природа". Към тях се числят кротостта, нравствената сила, смелостта, постоянството, мъдростта, радостта, целеустремеността.
  Неосъществяването на заложените в нас добродетели води рано или късно до противоположното чувство - гордост, жестокост, омраза, егоизъм, невежество, алчност. Тези недостатъци са истинските причини за болестта.

  Здраве и болест
  Здраве: Ако личността действа в пълно съгласие с душата си, човек живее в пълна хармония. Общото божествено начало намира израз чрез душата и Висшето Аз в личността, което е и същността на здравето.
  Болест: Когато личността, чрез своята душа, не е в съзвучие с всеобщото космическо енергийно поле, господстват смущение, застой, триене, изкривяване, дисхармония, загуба на енергия. От това произлизат отрицателни настроения, от които се поражда болестта на тялото. Тя е последното предупреждение за опасност, която рано или късно може да доведе до смърт.

  Истинските причини за болестта се свеждат според д-р Бах до две основни несъответствия:
  1) личността не действа в съгласие с душата си - частично или изцяло и
  2) личността нарушава „принципа на единството" с Всеобщото начало. От тази дисхармония произлизат и заболяванията.

  Защо човек се разболява?
  Д-р Бах пише, че главната причина за неуспехите на модерната медицина е нейното вторачване в симптомите, а не в причините за болестите. Болестта не може да бъде излекувана докрай, просто защото нейният произход не е материален. Ние узнаваме за нея чак в крайната й фаза, когато в тялото се проявява резултатът от дълбокото и продължително действие на различни сили.

  Болестите според него могат да бъдат предизвикани и от преки физически фактори като отрови или злополуки. В повечето случаи обаче причина за тях са нарушения на вътрешното равновесие. Болестта е сблъсък между разума и душата и трябва да се лекуват и двете. Затова привидното оздравяване е по-вредно от самата болест, тъй като причината за нея си остава у болния.

  Болестта дори е добра и ако се справим с нея по точния начин, тя ще ни помогне да прозрем своите грешки и да ги елиминираме. Това е то истинското оздравяване - след болестта да си по-здрав, отколкото си бил преди нея. А страданията при боледуването са тези, които ни принуждават да си научим урока. Ето защо това, което наричаме болест, е всъщност вникването в собствената ни дисхармония.

  Терапевтичното начало на д-р Бах
  В своята диагноза д-р Бах изхожда от закона за душата, т.е. от висшестоящата причинна Връзка, за разлика от други системи, които се ограничават върху личността и конкретните явления. Диагнозата се изгражда изключително върху отрицателните душевни състояния. Те не се третират като симптоми, а се отмиват чрез висшестоящи енергийни трептения.

  Всеки от използваните от д-р Бах цветове олицетворява определено душевно състояние или - изразено енергетично - трепти с определена честота, която отговаря на съответната честота от човешкото енергийно поле. В човешката душа се съдържат всичките 38 душевни качества на цветовете от системата на д-р Бах.

  При конфликт между душата и личността настъпва дисхармония в честотата на трептенията. Стига се до отрицателно състояние на духа. Есенцията от подходящ цвят може да хармонизира отново човешките трептения и по този начин да възстанови равновесието между душата и личността. Така човекът възвръща своето здраве.

  Принципи на цветната терапия
  Терапията с цветя е алтернатива на все по-технизираната и отдалечаващата се от човешката природа медицина. Д-р Бах защитава правото на болния сам да участва в собственото си оздравяване, като крайната цел е лекарят да стане ненужен. Друг основен негов принцип е липсата в лечението на каквато и да е форма на насилие като например биенето на инжекции.

  Как действат цветята ?
  Това все още е загадка. Знае се само при какви случаи те влияят и какви изменения определят. Влияят със сигурност на негативните душевни състояния. Но не ги потискат, а ги карат да изплуват и стимулират противодействащи сили, т.е. положителните емоции. Страхът се преодолява с кураж, несигурността с вяра и т.н.

  Новият прост метод на потенциране
  Откакто свят светува се използват растения за лечебни цели. Но д-р Бах прави разлика между обикновените лечебни растения и тези от Висш порядък, които носят божествена лечебна сила. Той открива тези растения по интуитивен път и ги нарича „щастливите приятели от растителния свят". Те трябва да са диворастящи и трябва да се събират само от естествени находища.За да се отдели есенцията на растението (която няма нищо общо с химическото понятие) от неговото физическо тяло, д-р Бах използва „слънчевата метода" и „методата на изваряване".

  Слънчевата метода се прилага за всички цветя, които цъфтят през късната пролет или лятото, когато слънцето е достигнало пълната си сила. Цветовете се берат в пълна зрелост сутрин, в слънчеви дни. Брането става с лист между пръстите, за да се изключи допир до кожата. Цветовете се поставят в съд с чиста изворна вода така, че да покрият плътно повърхността. Съдът се оставя на слънце, докато есенцията на цветовете премине в изворната вода, което става за няколко часа. Последната се налива в шишета с известно количество алкохол. Устойчива е неограничено време.

  Методата с варене се използва предимно за цветовете на дърветата и храстите, които цъфтят много рано, преди слънцето да е достигнало пълната си сила. Цветовете се събират по същия начин, варят се десетина минути, филтрират се два-три пъти през марля и течността се налива в шишета.
  Двата метода са напълно равностойни.

  Психодинамично обяснение на действието
  Освен видимия за всички цикъл на физическо развитие, съществуват и други, по-висши цикли - на духовно и душевно развитие. Цел на живота е изживяването на тези цикли, за да се осъществи в течение на времето целия потенциал на висшето Аз. Всичко, което поощрява този процес, е положително и всичко, което потиска, е отрицателно, като води рано или късно до заболяване. Ето и един опростен пример за тази психодинамична концепция: Индивидът е изживял като дете фалита на баща си. Затова не се решава да открие собствен магазин - импулсът на неговото Висше Аз влиза в конфликт с нежеланието на индивида. Личността страда поради неосъществяването на част от потенциала - блокирана е ценна психическа енергия. Освен това този вътрешен конфликт коства всекидневно допълнителна психическа енергия - изразходвана напразно. При това положение се прилага есенцията от лиственица по д-р Бах, предназначена за тези, които се смятат за „по-малко способни и работливи от другите". Есенцията трепти със същата честота, както потенциала на Висшето Аз, и по този начин влиза в пряка връзка с него, отмива блокадата и подпомага Висшето Аз за пълното й отстраняване. По-нататък личността вижда положението в съвсем друга светлина и решава да предприеме опита с магазина. Резултатът от деблокирането е, че енергията на Висшето Аз сега вече може да се използва изцяло от личността.

  * * *

  Преди да използвате цветните лекове на Бах, обърнете внимание на душевното си състояние - дали изпитвате страх, изтощение, потиснатост, яд - и тогава изберете средството, което му съответства. Ако проблемът е нещо повече от временно настроение, опитайте се да поставите онова, което усещате, в контекста на реакциите си към жизнените ситуации въобще. Ако например се чувствате раздразнителен, дали сте от онзи тип хора, които по принцип правят всичко забързано? Ако е така - "Нетърпение" е точното описание не само на душевното ви състояние, но и на вашата личност. Важно е да се вгледате в личностните си особености и естествения си темперамент, защото в тях може да се крие истинската причина за проблемите ви и като лекувате причината, последиците от настъпилото нарушение на равновесието ще се преодолеят лесно и естествено.

  Можете да вземате до шест-седем от средствата на Бах едновременно, но се опитайте да сведете избора си до възможно най-малко, за да дадете на лековете, от които наистина се нуждаете, възможност да постигнат най-голям ефект. Вземайте избраните от вас средства в продължение на около три седмици и отново направете преглед на ситуацията. Ако е необходимо, съчетанието може да се промени малко, за да съответства на променената ви умствената нагласа. Подобно на хомеопатията, и тук се предполага наличието на „слоеве", които последователно следва да се отстранят, за да се постигне по-дълбоко въздействие.

  Различните методи на приготвяне и приемане на комбинациите:

  1. Метод на чаша с вода:
  Методът на чашата с вода е особено подходящ при остри кризи и при кратковременно приемане. Той се препоръчва при започване на терапия с цветята на Бах. Всяка сутрин в голяма чаша с изворна вода се капват по 2 капки от всеки изходен концентрат (4 капки за Рескю Ремиди) и сместа се пие на малки глътки през целия ден.
  Трайност - до 24 часа

  2. С бренди или ябълков оцет:
  Вземете 20 ml ( 30 ml) тъмно шишенце с капкомер. Налейте до 1/3 или 1/4 бренди (ябълков оцет) и го допълнете с изворна вода. За 20 ml-рово шише капнете по 4 капки от избраните есенции (за 30 ml - по 6 капки от есенция). За Рискю капките се удвояват.
  Пие се по 4 капки 4 пъти на ден: сутрин след ставане, преди обяда, преди вечерята и вечер преди лягане.
  Съхранение: на хладно и защитено от пряка слънчева светлина място, далече от GSM, РС, телевизор и други електроуреди
  Трайност: 2 месеца за приготвена с бренди комбинация; 1 месец за тази с ябълков оцет

  3. Само с вода:
  Приготвя се като в предишния метод, но без бренди или оцет
  Съхранение: в хладилника
  Трайност: максимум една седмица
  Активен

  Админ
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #1 -: Януари 29, 2010, 13:05:22 »

  ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

   Въпрос : Ако изям пресните цветове на европейския улекс (13 GORSE), ще получа ли същото действие, както от есенцията на същите по д-р Бах?

  Отговор : Не. Изяждането на физическите цветове действа на физическото тяло, например върху проводящата система на сърцето. Есенцията от цвета на европейския улекс е от фино вещество и действа на фините нива на човека - в случая уравновесяващо върху чувството за примирение.

  Въпрос: Необходимо ли е при всички случаи да се осъзнава и разбира собственото душевно състояние, за да подействат цветовете?

  Отговор: Не. Както показват успешните резултати при децата, растенията и животните, необходима е само нагласа на неутралност, откритост и съдействие, за да се осъществи въздействието. Въпреки това е добре, по възможност да се запознаваме с принципите на предписаните цветове.

  Въпрос: Може ли да се постави диагноза по стремежа към положителните качества или трансформираните състояния на цветовете по д-р Бах?

  Отговор: Не. Цветовете помагат само тогава, когато отрицателното душевно състояние е остро или предстои да се обостри. Понеже цветовете само възстановяват загубеното равновесие, няма смисъл да се прилагат, докато съществува хармония. Така например, не можем да взимаме джел (15 HOLLY) предварително, за да се предпазим от ревност, която някога в бъдеще можем да изпитаме.

  Въпрос: Каква е разликата между основни и помощни средства?

  Отговор : Основните или типови средства отговарят на потенциали, които са заложени в характера на личността и които могат да станат необходими в известни периоди от живота. Помощните средства помагат на личността да възстанови хармонията при състояния, които не са характерни, но са преходни и остро отрицателни: например нетърпение пред пътуване или натрапливи мисли пред съдебен процес. Всичките 38 цвята на д-р Бах могат да бъдат използвани както като основни, така и като помощни средства.

  Въпрос: Трябва ли в хода на едно лечение с цветове винаги да се стига до начална реакция, т.е. до едно засилване на чувствата?

  Отговор: Не. Началните реакции всъщност са редки и зависят от ситуацията и характера на пациента. По принцип, началните реакции трябва винаги да се оценяват положително, понеже те още веднъж подчертават проблема и по този начин засилват стремежа към промяна. Ето и някои примери:

  Разведена от много години жена, която обаче не е приела и осмислила правилно този развод, след първото приемане на капките се чувства временно твърде зле. Тя осъзнава болезнено, че не би искала да преживее още веднъж нещо от рода на предишния си брак. Въз основа на това решение тя възприема модели на поведение, които я предпазват от повторението на подобна ситуация.

  Собственик на издателство получава след първото взимане на капките силен грип, който го приковава към леглото за десет дни. Точно това той не си е позволявал много години наред, от страх да не изостави работата си в издателството.

  Английският лекар д-р Алек Форба е наблюдавал, че пациенти, които твърде рязко преминават от лечение с психо-фармацевтични средства към капките по д-р Бaх понякога се оплакват от реакции, като световъртеж, главоболие, моторна възбуда и колебливост на настроението. Според неговия опит това не са начални реакции спрямо цветовете на д-р Бах, а абстинентни явления от рязкото прекъсване на психомедикаментите.

  Въпрос : Какво можем да направим, когато настъпи силна начална реакция?

  Отговор : Тук често пъти може да помогнат капките за спешна помощ. Те се взимат според нуждата няколко пъти дневно в продължение на няколко дни. В екстремни случаи, които са доста редки, се препоръчва да се прекъсне приемането на цветовете за един-два дни и след това да се продължи отново лечението, евентуално с намалена доза. По-добре е обаче да се издържи на първата реакция, която представлява лечебна душевна криза. Досега всяка лечебна криза е преминавала за кратко време.

  Въпрос . На какво може да се дължи факта, че след редовно приемане с желание на комбинация от цветове внезапно пациентът отказва да приеме дори една капка от нея?

  Отговор : Обикновено това се дължи на достигането на максималното действие на комбинацията. Цикълът е завършен. Някои пациенти „загубват шишенцето" в този момент, то пада и се счупва, или те просто забравят да взимат капките.

  Въпрос . Какво може да се направи, ако лечението след известно време не дава резултат и човек придобива чувството, че няма напредък?

  Отговор : Едуард Бах препоръчва цветовете на джела и на клонестата овсига (36 WILD OAT) като средства за проправяне на пътя. Джелът е подходящ за отворения навън, енергичен тип. Клонестата овсига се препоръчва за по-пасивните натури. Освен това се е утвърдил гарванският лук (29 STAR of Bethlehem), като общ катализатор и „интегратор на личността". Ако след първоначалното въодушевление пациентът внезапно е обезкуражен и несигурен в успеха, горчивката (12 GENTIAN) възстановява увереността, че трудностите ще бъдат преодоляни.

  Въпрос : На какво се дължи наблюдаваното явление, че след няколкомесечно лечение с цветовете на д-р Бах и постигането на успех, пациентът внезапно прекъсва лечението?

  Отговор : Вероятно той е достигнал чрез лечението до решаването на свой сьществен проблем, което налага основни промени, като например прекратяването на партньорство. Тази промяна той не може или не иска да приеме в този момент.

  Въпрос : Еднакво ли действат есенциите от цветове на всички континенти и във всички климатични зони?

  Отговор: Опитът показва, че в Индия, Австралия, Северна и Южна Америка есенциите имат същия успех, както в Европа. Причината за това се крие в обстоятелството, че душевните чувства, които се повлияват от есенциите, например любов, омраза, вина и съжаление, са универсални за всички хора по света.

  Въпрос : Двама различни лечители по системата на д-р Бах ми предписаха в един и същи ден две различни комбинации от цветове. Някои от цветовете в тях съвпадаха, други бяха съвсем различни. Погрешна ли е едната от комбинациите?

  Отговор: При условие, че двамата лечители са приблизително еднакво квалифицирани, вероятно и двете диагнози са правилни.

  Всеки диагностичен процес представлява енергийна комуникация между два индивида. Затова всеки диагностик възприема определени страни от характера на пациента, и то тези, които сам е изживял или осмислил; точно там той може най-добре да помогне на другия и затова препоръчва съответните цветове.

  Понеже всеки човек едновременно има няколко проблема, двете диагнози могат да бъдат подобни, но не напълно еднакви.

  Получава се и така, че един лечител възприема повече по-проявените процеси, докато друг осъзнава повече подпраговите. В този случай и двамата лечители могат да стигнат теоретично до правилна диагноза, макар и по различен път.

  Пациентът трябва винаги да се лекува само от един лечител в определено време. В противен случай се внася много неспокойствие в енергийния процес и объркване в развитието.

  Въпрос : Две жени от кръга на моите познати се оплакват от хронична лека кашлица, която от години не могат да излекуват. Първата от тях получи гарвански лук и пъпка от конски кестен. Втората получи от същия лечител бук, мимулус и калуна. Действат ли и петте цвята против хроничната кашлица?

  Отговор: По принцип не. Понеже цветовете на д-р Бах не са предназначени за лечение на телесните признаци, а за уравновесяване на дисхармоничните душевни процеси. Независимо от това, всеки цвят може да действа непряко срещу хронична кашлица, като съответстващото му душевно състояние причинява кашлицата.

  При първия случай причината е била в шокиращо преживяване през младите години (гарвански лук). Но от това тя не е направила своите изводи (пъпка от конски кестен). Затова тя винаги отново попадала в подобни шокиращи положения, които след това трябвало да „изкашля".

  Втората жена е била много чувствителна от една страна (мимулус), а от друга - особено критична спрямо другите (обикновен бук) и при това твърде егоцентрична (калуна). Ежедневните преживявания с другите, които отнасяла към себе си, трябвало да „изкашля" вечер.

  Въпрос : Откакто взимам от цветовете на д-р Бах, съм по-чувствителна отпреди и реагирам особено силно на атмосферни смущения и промени на времето. На какво се дължи това?

  Отговор: Понеже цветовете по д-р Бах разширяват обхвата на съзнанието, човек възприема много неща, които по-рано не е усещал, като реагира според своя тип. Към това трябва да се прибави и обстоятелството, че фазите на усилена вътрешна активност и душевно преустройство се съпровождат и с външна лабилност. Тези фази са много ценни, защото именно в тях се извършват промените. Ако ги осъзнаем като положителни стадии на преход, ще намерим веднага и верните средства и пътища за овладяването им. Един цвят от подбора на д-р Бах, който помага на някои хора при промените на времето, е този на едногодишната хрущялка.

  Въпрос: Моята приятелка използва цветовете на д-р Бах за лечение на банални бързопреходни и незначителни оплаквания, например когато сутрин се е събудила с лошо настроение или когато се чувства виновна за грубото отношение към дъщеря си. Целесъобразно ли е това и не отслабва ли по този начин действието цветовете при сериозни случаи?

  Отговор : Не може да се отговори категорично с да или не. Защото това е въпрос на вътрешна нагласа и на съзнание, доколко често и в какъв размер може да се търси помощ.

  По принцип няма противоречие в това, временно появяващите се отрицатели състояния на душата да се довеждат в равновесие чрез цветовете на д-р Бах. Последният казваше: „толкова е просто: когато мръзнем, трябва да облечем нещо топло; ако сме гладни, трябва да хапнем нещо; ако се събудим сутрин без вяра в себе си, трябва да вземем няколко капки от лиственица".

  Въпрос: Днес се говори толкова често за рак и за други страшни болести. Ужасно се страхувам, че мога да се разболея от тях. Няма ли някой цвят от системата на д-р Бах срещу този страх?

  Отговор : Да, и то няколко. Страхът е изобщо една от главните причини за болестите. Продължителният страх ни изолира все повече и повече от нашата душа, а с това и от божествения поток от сила, който ни дава естествена устойчивост срещу болестите. Може да се каже общо, че както срещу всички страхове, така и срещу страха от рак се е утвърдило прилагането на мимулус. Но този страх не трябва да се схваща изолирано, а в съответствие с характера ни трябва да се подбере комбинация и лечението с нея да продължи известно време.

  Въпрос : Взимам от няколко седмици цветове по д-р Бах, по повод депресивни промени в настроението и вътрешно напрежение. Настроението ми се подобри, но получих внезапно кожен обрив и бяло течение. Смятам да спра капките, защото те явно не ми понасят. Правилно ли постъпвам?

  Отговор: Не. Вие сте попаднали в недоразумение, като отдавате на лечението с цветове, състоянията, които сте наблюдавали при дългогодишния си опит с обикновени медикаменти.

  Есенциите действат коренно различно от медикаментите. Те служат на духовното, душевното, но и на телесното пречистване и развитие. Промените на вашето настроение, появата на кожния обрив и на бяло течение показват, че процесът на пречистване е в ход на всички нива. Ако издържите още малко, телесните явления на пречистване скоро ще преминат.

  Помислете си също, че състояния, които са се натрупвали години наред, не могат да бъдат разградени за два-три дни. Въоръжете се с търпение и наблюдавайте своя процес на пречистване и избистряне с интерес и любов. По този начин вие ще го ускорите.

  Въпрос : Боледувам от стомашно заболяване, което е наследствено в семейството ни. Лекарите казват, че трябва да се примиря с него. Има ли изобщо смисъл да опитам лечение с цветове?

  Отговор: Да, при всички случаи. Вместо да действате пряко срещу заболяването, вие можете чрез цветовете да го атакувате на друго ниво. При това ще разберете, какво се крие зад болния ви стомах и какви слабости у вас и семейството ви са свързани с това състояние. Дори когато определени свойства на характера са „заложени в семейството", не трябва да се примиряваме с това. Напротив, те са едно предизвикателство в развитието на собствената личност. Ако осъзнаете това, вие ще имате друга нагласа за вашето заболяване, ще го понасяте по-лесно и вероятно ще получите и значително подобрение.

  Въпрос: (зададен от член на религиозно общество). Нашият водач казва, че трябва да се откажем от собственото Аз, за да се слеем с космическата енергия. Какъв смисъл би имало тогава, да работим върху характера си чрез цветовете на д-р Бах? Не е ли по-лесно просто да пренебрегваме грешките си и само да следваме указанията на водача си?

  Отговор: Това днес е твърде разпространена заблуда. Можем да се откажем от нещо, което вече притежаваме, но не и от това, което още не се е развило. Всичко онова, което пренебрегваме, т.е. към което не насочваме съзнателна енергия, не може да се развива и остава неподатливо. Повечето религии са единодушни, че избраната от нас самите задача на тази планета се състои преди всичко в това, да развием личността чрез просветление на съзнанието и признаване на божиите закони, така че всеки по собствен начин да влага своя принос за добро - на по-висшата общност. Чрез събраният в този процес опит личността ще се усъвършенства все повече и повече и ще развива в себе си това, което д-р Едуард Бах нарича добродетели.

  В този път на развитие личността може да се ръководи от водачи, но същевременно трябва да следва своите вътрешни закони. Защото само чрез връзката между собствената извисена личност и собствената душа е възможно истинското общуване с Бога. Само така може да се осъществи „сливането с Космоса".

  Въпрос : В хомеопатията се откриват все по-нови средства, които по времето на Ханеман още не са били известни. Може ли системата на д-р Бах също да се разширява?

  Отговор: Не. Едуард Бах каза малко преди смъртта си, че неговата система от 38 цветове съдържа всички съществени колективни душевни състояния и затова е завършена. На това изключително колективно ниво естествено не може да има нищо ново. Затова системата на Едуард Бах не може нито да се разширява,нито се нуждае от допълване.

  Въпрос: Подобно на други висши лечебни методи, също и при системата на д-р Бах възниква неизбежния въпрос за плацебо-ефекта.

  Отговор : Сигурното действие на цветовете при „несъзнателните" животни, растения, както и при кърмачетата, би трябвало да убеди дори и недоверчивите, че не се касае за внушение, а за пряко въздействие, макар и от фин разред.

  Въпрос : Повлиява ли трептението на едното шише другото, когато две шишета са поставени отворени едно до друго?

  Отговор: Не. Няма разлика дали шишетата стоят едно до друго отворени или затворени.

  Въпрос: По невнимание докоснах с език пипетката от шишенцето с есенцията. Ще се отрази ли неблагоприятно това на съдържанието?

  Отговор: Не. Енергийната същност на концентрата от цветове не се влияе от това.

  Въпрос : Някои хора твърдят, че наченатото шише с концентрат може да се долива непрекъснато с бренди, без да отслабне действието на есенцията и така шишето може да се използва вечно. Вярно ли е това?

  Отговор : Не. Тук има явно недоразумение. Цветните концентрати имат неограничена трайност при нормално съхранение, но само при тяхното оригинално, хармонично приготовление.

  Въпрос : При изготвянето на моето шише за приемане капна една капка повече поради невнимание от шишето с концентрата. Не става ли с това разтворът в шишето за приемане много силен или въпреки това мога да го използвам?

  Отговор: Можете да го употребявате. Понеже водата в шишето за приемане е само носещо вещество за цветната енергия и при цветовете на д-р Бах не може да има сбръхдозиране, точният брой и големина на капките от концентрата не са решаващи за тяхното действие. Това се доказва и от опита с различни концентрации по европейската и английската метрична система на комбинациите от цветове.

  Въпрос: Говори се, че есенциите от цветове могат да се предписват според хороскопа на пациента. Правилно ли е това?

  Отговор : Не. Понеже всеки случай и всяко явление са единствени във всеки момент, оптималната диагноза се поставя само в момента на контакт между пациента и лечителя. Всички останали опити са налучквания, които повече вредят, вместо да носят полза.

  Въпрос : Смущават ме моралните оценки, които лесно могат да бъдат свързани с диагнозата по д-р Бах. Не е ли възможно това да се оформи по-неутрално?

  Отговор: Този въпрос има два аспекта. Сигурно е, че никой няма право да оценява поведението на другите, понеже никой не знае какви вътрешни закони следва другата душа. Както казва д-р Бах, „лошото е само нещо, което първоначално е било добро, а сега е на погрешно време и място". Това не значи, че трябва да си затваряме очите пред явно разрушителните характерни черти на другите и да пазим благопристоен неутралитет. Защото и това поведение е всъщност също деструктивно. Ако приемем живота на тази планета като гигантски взаимен процес на познание и съзряване, тогава всеки човек трябва не да отблъсква, а да подпомага този процес и то не само в своя полза, но и в полза на другите и на цялата Висша общност. Това значи също, че трябва да реагираме по съвест и ангажирано срещу рушителното поведение на другите, за да им дадем шанс за познание и промяна, които всъщност те подсъзнателно търсят.

  Въпрос : Действат ли по-добре есенциите от цветове, ако се прилагат под формата на инжекции?

  Отговор: Не. Понеже те действат на по-висши нива от енергия, инжектирането им във физическото тяло няма да даде никакво предимство. Напротив, тази сравнително груба форма на приложение би била напълно противна на техния начин на действие и трябва категорично да се отхвърли.

  Въпрос: Може ли есенциите от цветове по д-р Бах да се доставят за алкохолици без съдържание на алкохол?

  Отговор : Способът на производство на оригиналните концентрати не допуска това. Въпреки това може да се постигне почти безалкохолно приемане на есенциите по следния начин:

  При производството на шишето за приемане се използва за консервиране плодов оцет (вместо алкохол). Ако капнем 2 капки от концентрата в шише за взимане с вода и оцет (общо 30 мл.), алкохолното съдържание се свежда до около 0,16 процента. При взимането капките не се капват пряко върху езика, а в чаша с минерална вода или с плодов сок. Тогава алкохолът е намален до минимум и освен това вкусът му е маскиран от охладената течност за пиене
  Активен

  Админ
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #2 -: Януари 29, 2010, 13:07:49 »

  Преди да използвате цветните лекове на Бах, обърнете внимание на душевното си състояние - дали изпитвате страх, изтощение, потиснатост, яд - и тогава изберете средството, което му съответства. Ако проблемът е нещо повече от временно настроение, опитайте се да поставите онова, което усещате, в контекста на реакциите си към жизнените ситуации въобще. Ако например се чувствате раздразнителен, дали сте от онзи тип хора, които по принцип правят всичко забързано? Ако е така - "Нетърпение" е точното описание не само на душевното ви състояние, но и на вашата личност. Важно е да се вгледате в личностните си особености и естествения си темперамент, защото в тях може да се крие истинската причина за проблемите ви и като лекувате причината, последиците от настъпилото нарушение на равновесието ще се преодолеят лесно и естествено.

  Можете да вземате до шест-седем от средствата на Бах едновременно, но се опитайте да сведете избора си до възможно най-малко, за да дадете на лековете, от които наистина се нуждаете, възможност да постигнат най-голям ефект. Вземайте избраните от вас средства в продължение на около три седмици и отново направете преглед на ситуацията. Ако е необходимо, съчетанието може да се промени малко, за да съответства на променената ви умствената нагласа. Подобно на хомеопатията, и тук се предполага наличието на „слоеве", които последователно следва да се отстранят, за да се постигне по-дълбоко въздействие.

  Различните методи на приготвяне и приемане на комбинациите:

  1. Метод на чаша с вода:
  Методът на чашата с вода е особено подходящ при остри кризи и при кратковременно приемане. Той се препоръчва при започване на терапия с цветята на Бах. Всяка сутрин в голяма чаша с изворна вода се капват по 2 капки от всеки изходен концентрат (4 капки за Рескю Ремиди) и сместа се пие на малки глътки през целия ден.
  Трайност - до 24 часа

  2. С бренди или ябълков оцет:
  Вземете 20 ml ( 30 ml) тъмно шишенце с капкомер. Налейте до 1/3 или 1/4 бренди (ябълков оцет) и го допълнете с изворна вода. За 20 ml-рово шише капнете по 4 капки от избраните есенции (за 30 ml - по 6 капки от есенция). За Рискю капките се удвояват.
  Пие се по 4 капки 4 пъти на ден: сутрин след ставане, преди обяда, преди вечерята и вечер преди лягане.
  Съхранение: на хладно и защитено от пряка слънчева светлина място, далече от GSM, РС, телевизор и други електроуреди
  Трайност: 2 месеца за приготвена с бренди комбинация; 1 месец за тази с ябълков оцет

  3. Само с вода:
  Приготвя се като в предишния метод, но без бренди или оцет
  Съхранение: в хладилника
  Трайност: максимум една седмица


  1. AGRIMONY / КАМШИЧЕ - проблеми, скрити зад безгрижието

  Това е лекарството “Продължавай да се усмихваш” : то е за хора, които крият своите страхове, мъки и тревоги под маската на доброто настроение, приятелско отношение и хумор. Те не говорят за своите проблеми и мразят кавгите. Те търсят облекчение от вътрешната си болки в компанията на други, в пушене, пиене и други пристрастявания. Нощем обикновено не спят заради своите тревоги.

   
  2. ASPEN / ТРЕПЕТЛИКА - страх и безпокойство от непознати неща

  ASPEN помага при чувства на страх и безпокойство без определена причина, например идеята, че нещо ужасно ще се случи, или страхът от тъмното. Добро лекарство е за чувството на страх, което остава след кошмар. Трепетликата е необходима в случай на страх от непознатото и необяснимото, който изведнъж ви обхваща, причинявайки нервни оплаквания и дори паника.
   

  3. BEECH / БУК - нетърпимост

  BEECH е необходим при нетолерантни хора над критичната норма, които не могат да приемат, че някой следва различен път и живее живота си по собствен начин. Буковите личности са много преценяващи, предубедени и арогантни. Те считат собственото си виждане за най-правилно и не могат да признаят собствените си грешки и недостатъци.

   
  4. CENTAURY / ЧЕРВЕН КАНТАРИОН - слаба воля, отстъпчивост

  Това лекарство е за меки характери, които не могат да кажат “НЕ”. Те са много мили, услужливи хора, които често жертват собствените си желания или дори години от своя живот, за да служат и задоволяват нуждите на други. Тяхната доброта често се използва от консумативни личности със силно собственическо чувство.
   

  5. CERATO / ЗЪБНА ТРЕВА - отричане на собствената интуиция, съмнение в себе си

  CERATO е за хора, които не вярват в собствените си решения и преценки. Те всъщност знаят, че е добро за тях, но не слушат своята вътрешна мъдрост и интуиция. Вместо това те постоянно молят за съвети другите и ги следват; търсят одобрение за своите действия от други хора.
   

  6. CHERRY PLUM / ДИВА ДЖАНКА - страх от загуба на съзнание или контрол

  Вземете CHERRY PLUM в случай, че се страхувате да загубите своя разсъдък или самоконтрол. Тя е лекарство за много напрегнати хора на ръба на нервно разстройство. Те могат да са тежко депресирани, при което да обмислят самоубийство. Лекарството помага и при много емоционални изблици на агресия, истерия и пристъпи на невъздържаност, където хората се страхуват да не изгубят контрол и да наранят или убият себе си или други. CHERRY PLUM решава и страха от полудяване.
   

  7 CHESTNUT BUD / КЕСТЕНОВA ПЪПКA - който не се учи от опит или грешки

  Това лекарство е за хора, които правят едни и същи грешки отново и отново, които не се учат от повтарящите се грешки или трудности. CHESTNUT BUD помага на деца, които заучават трудно, както и на възрастни, които поддържат същото поведение и действия, въпреки че те им причиняват проблеми или физически оплаквания. За тези хора е трудно да разберат връзката между своите действия и резултатите.


  8. CHICORY / ЦИКОРИЯ - емоционално собственическо чувство

  Лекарство, необходимо в случай на собсвеническа, консумативна, манипулативна и условна любов. “Ще те обичам, ако…” Тези хора се опитват да те обвържат със собствените си грижи, внимание и – както те казват – добросъвестна критика, за да спечелят твоята симпатия, благодарност и компания. Те имат нужда да се чувстват необходими и лесно се засягат и изпълват със самосъжаление в случай, че не ги слушаш. Тя и добро лекарство за деца, нуждаещи се от безпричинно голямо внимание.
  Активен

  Админ
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #3 -: Януари 29, 2010, 13:10:07 »

  9. CLEMATIS / КЛЕМАТИС ( ПОВЕТ) - мечтателност, разсеяност

  CLEMATIS-хората се отдръпват в своя собствен свят от мечти и фантазии. Те показват малък интерес към ежедневния живот. Те са разсеяни, липсва им съсредоточеност и имат лоша памет. Предпочитат да са сами със своите мечти, вместо на практика да подобрят настоящето си положение. Имат нужда от много сън и са сънени през деня. CLEMATIS може да се използва в случаи на припадъци или кома ( В тези случаи: напръскай лекарството около устните на пациента). Полезно е и ако чувстваш лекота в главата си, когато не се чувстваш напълно тук-и-сега.
   

  10. CRAB APPLE / КИСЕЛИЦА / ДИВА ЯБЪЛКА - чувстваш се мръсен, самоненавист

  За хора, които имат чувството, че са нечисти или мръсни; това може да е физическо усещане, например заради екзема, но и чувство или мислена идея за нечистота, като да мразиш себе си за “мръсните” си мисли или желания. Тези хора прекаляват в чистенето на себе си или на своите домове. Те обръщат прекомерно внимание на малки подробности, които могат да направят цялото несъвършено. Характерите “CRAB APPLE” ще направят всичко, за да се освободят от това, което смятат за нечисто.
   

  11. ELM / БРЯСТ - внезапни чувства на неспособност

  ELM е добро лекарство за чувството, че не можеш да се справиш със задачите и да управляваш своите отговорности. Това е временна фаза в живота на способни и отговорни личности, чиито работен товар е твърде голям. Те отделят твърде малко време на себе си, губят своето вътрешно доверие и самоувереност.

   
  12. GENTIAN / ТИНТЯВА / ГОРЧИВКА - лесно обезкуражаване и песимизъм

  Тези хора чувстват много силно съмнение във всичко и всеки. Те са много скептични и песимистични. Те лесно се депресират и обезкуражават в дадена ситуация.

   
  13. GORSE / ПРИЩЕП /ЕВРОПЕЙСКИ ФАСУЛ / УЛЕКС - безнадеждност, отчаяние

  Вземате GORSE в случай на крайна безнадеждност и отчаяние. За хора, които всъщност са се отказали. За да ви направят услуга, те могат да опитат някаква терапия, но всъщност не вярват, че нещо вече може да им помогне, само “чудо” може да им помогне, мислят те.

   
  14. HEATHER / КАЛУНА / ПИРЕН - егоцентризъм

  "Говоря, следователно съществувам". Хора, прилепващи се към всеки, които желае да слуша, за да привлекат внимание. Много добри говорители, но много лоши слушатели. Тези хора са неспособни да бъдат сами и постоянно търсят компания. Те считат себе си за много важни и преувеличават своите проблеми. Егоисти.

   
  15. HOLLY / ДЖЕЛ / - ненавист, ревност, подозрителност

  Лекът за мисли на завист, ревност, ненавист, силен гняв, отмъщение и подозрителност. Често тези хора са познали малко от любовта и затова са затворили сърцата си за външния свят. Те вътрешно страдат.

   
  16. HONEYSUCKLE / НОКЪТ - живеене в миналото, тъгуване за миналото

  За хора, които предпочитат да живеят в миналото или държат на миналото, например след загуба на партньор или приятна работа. Те считат за трудно да "преработят" това минало и да го пуснат; те не очакват добри неща от настоящето и бъдещето. Това е и добро лекарство за носталгия.
   

  17. HORNBEAM / ОБИКНОВЕН ГАБЪР - умствена умора

  За умствено изтощение и същевременно физическа неактивност, например: месеци учене, завършили със смущение на енергийните потоци. Тези хора имат “тежка глава” и се чувстват умствено бавни. Те мислят, че им липсва сила да преодолеят деня, но веднъж да почнат, и могат да го направят. Веднъж тези хора да се освободят от ежедневната рутина (те често са отегчени от нея) и направят нещо напълно различно, техните оплаквания изчезват.

   
  18. IMPATIENS / СЛАБОНОГА / недопирка / циганче - нетърпеливост, избухливост, психическо напрежение

  От името на растението става ясно, че това е лекарство за нетърпеливи хора. Те са забързани и искат всичко да бъде направено бързо и, ако не стане, те се дразнят и нервират. Те мразят губенето на време и предпочитат да работят сами – в тяхното собствено пространство.

   
  19. LARCH / ЛИСТВЕНИЦА - липса на самоувереност, страх от грешки

  Хората тип LARCH са убедени, че са неспособни на нещо, и дори не го опитват. Те изпитват много дълбок страх от грешка, прерастващ в липса на самоувереност или комплекс за малоценност.
   

  20. MIMULUS / МИМУЛУС - всякакъв страх от известни причинители

  MIMULUS помага срещу специфични страхове или фобии от известни причинители, като страх от доктор или зъболекар, страх от болка или болест, някои животни, говорене пред публика, човешки същества, и т.н. Тези хора не говорят лесно за своите страхове.
   

  21. MUSTARD / ДИВ СИНАП - дълбоки чувства на депресия без особена причина

  MUSTARD е за внезапни тежки чувства на депресия и безнадеждна меланхолия, която те обхваща без никаква причина. Внезапно човекът е хванат в плътен черен облак от тежка депресия и е невъзможно да избяга от него или да намери разумно обяснение за него. Всичко, което може да направи, е да чака, докато тези тежки чувства изчезнат спонтанно. Страх го е от тези неконтролируемо внезапно появяващи се и изчезващи тъмни емоционални състояния.
   

  22. OAK / ДЪБ - изморен, но продължаващ да се бори

  OAK е за силни, смели, предани и отговорни характери, притежаващи голямо упорство и сила на волята, които винаги се борят да направят нещо с живота си или да преодолеят болест. Въпреки че са изтощени, те никога няма да се предадат; те винаги запазват надеждите и идеалите си, и ще направят всичко възможно, за да успеят. Те се радват да помагат на другите. Ненавиждат, ако не са способни да постигнат своите очаквания или да изпълнят дълга си.

   
  23. OLIVE / МАСЛИНА - пълно изтощение, вътрешна празнота

  Лекарството е за пълно изтощение - както физическо, така и духовно; не са останали резерви. Това лекарство е за хора, които страдат дълго време от болест или които губят цялата си енергия при тежки или враждебни обстоятелства. Това е пълна загуба на жизненост и интерес. Те имат нужда от много сън.

   
  24. PINE / БЯЛ БОР - тежко чувство на вина

  За всяко упорито чувство на вина: защото сте направили грешка, защото считате себе си за неспособни, поради съществуването ви в този свят (моля те, Боже, прости ми, задето съм роден!), поради чужди действия, за които се считате отговорни, защото ви харесва секса и т.н. Тези хора често се извиняват. Те се чувстват лесно обвинени и често се само-обвиняват. Те приемат, че не заслужават доброта.


  25. RED SCHESTNUT / ЧЕРВЕН КЕСТЕН - силно безпокойство за другите

  Прекомерното безпокойство и грижи за сигурността и благосъстоянието на любимия плаче за червен кестен. Тези хора винаги се страхуват, че нещо може да се обърка с тези, за които са загрижени. Те се притесняват за чуждите проблеми.
   

  26. ROCK ROSE / ОБИКНОВЕН ЖEЛТАК / ХЕЛИАНТУМ - дълбок ужас и паника

  За внезапно повишаващ се дълбок ужас и паника като резултат от силно застрашаващи обстоятелства, например ураган, вулканично изригване, внезапна живото-застрашаваща болест, катастрофа, покушение. Това е дълбокият страх, който кара сърцето ти да спре и кръвта да замръзне във вените ти. Паниката те обхваща, правейки те неспособен да мислиш ясно или да действаш адекватно. Това състояние може да се получи от продължителна употреба на наркотици или тежки ужасяващи кошмари.

   
  27. ROCK WATER / СКАЛНА ВОДА - строг към себе си , твърдост

  ROCK WATER помага на тези, които са твърде строги към себе си като резултат от техните високи морални и етични стандарти в техния стремеж към съвършенство. Само по себе си е много добре, ако обръщаш внимание на своите идеали и здраво тяло, но: ако станеш фанатик, отричайки се от удоволствията на живота или ако идеалите ти станат твърди, тогава си стигнал твърде далеч. Освен това ще се разочароваш, ако твоите житейски принципи са твърде високи или изискващи много време.
  Активен

  Админ
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #4 -: Януари 29, 2010, 13:11:25 »

  28. SCLERANTUS / ЕДНОГОДИШНА ХРУЩЯЛКА - разкъсван между две възможности, две противоположни настроения или емоции

  Ако не можеш да избереш между две възможности или мнения: днес А изглежда благодатно, утре Б, на следващия ден се връщаш към възможност А, и тази колебливост продължава и продължава, тогава е време да вземеш SCLERANTUS. Също така и при постоянно променящото се настроение от тъжен към щастлив може да се отбележи нуждата от SCLERANTUS. Или променящи се психически симптоми или честа смяна на енергичност и апатичност. Вътрешната нестабилност може да се прояви и като “пътна болест”.
   

  29. STAR of Bethlehem/Витлеемска звезда/гарвански лук - за всички реакции на шок или травма

  Много здравословно лекарство за всички резултати от шок - умствен или физически. Няма значение кога е бил шокът: преди години (или дори при раждането ти) или вчера. Когато не е преодолян психологически шок, не е разрешен енергетично, той може да се прояви в някакъв вид вътрешно вцепенение/притъпяване или във физически оплаквания, например истерични симптоми като невъзможност да вървиш-виждаш-чуваш след травмираща случка или лоши новини. Но всъщност шок може да се получи при всички видове физически болести. Често случаите на съпротивляване на терапията изискват Вителеемска звезда, понеже забравена травма/шок блокира процеса на оздравяване.

   
  30. SWEET CHESTNUT / СЛАДЪК КЕСТЕН - голяма умствена депресия, не можа да понесе повече, всичко е опитано и няма надежда

  SWEET CHESTNUT е за пълна депресия на хора, които мислят, че не могат да понесат повече. Границите на психологическия товар, който могат да поемат, са достигнати. Те са се борили много силно, но всичко се е провалило и сега се чувстват сякаш са притиснати до стената. Няма минало и бъдеще, само тъмно и безнадеждно настояще. Има само непоносима скръб и страдание и чувство, че всеки – дори Бог, ги е изоставил.
   

  31. VERVAIN / ВЪРБИНКА - твърде много ентусиазъм

  VERVAIN е за прекален ентусиазъм и отдаденост на някоя задача при хора със голяма сила на духа и строги принципи. Те са убедени, че са прави, дават всичко за реализирането на тяхната цел, искат да се борят за нея, те чувстват, че имат мисия за изпълнение. Като мисионери те се опитват да те обърнат към своята гледна точка. Те са напрегнати хора, не могат да си почиват, пренатоварват се за добрата кауза. Те са чувствителни към несправедливостта.
   

  32. VINE / ЛОЗА - доминиране, тирания

  Строги, изградени характери, които настояват за и имат нужда от пълно подчинение на тези около тях. Обикновено много способни, амбициозни хора с остра нужда да доминират и управляват. Те приемат тяхната гледна точка за правилна и не приемат никакво противоречие или опозиция. Строгите характери тип “VINE” могат да бъдат твърди, безсърдечни, агресивни и тиранични.

   
  33. WALNUT / ОРЕХ - защита срещу външно влияние, помага са скъсване на стари връзки

  Енергията на ореха ви помага да останете на своя Път по време на важни промени в живота ви. В началото на нова жизнена фаза ние сме много чувствителни и по-малко балансирани от обикновено, което ни прави по-податливи на нежелани влияния от миналото, като стари навици – начини на поведение – традиции – компании – преживени връзки – остарели мнения – мненията на други. WALNUT помага да се освободим от старите връзки и да вървим напред безпрепятствено към новото начало. Примери за такива радикални промени, които може да изискват WALNUT: промяна на професия, развод, преместване, емиграция, пубертет, бременност, спиране на пристрастяване или промяна на религия.
   

  34. WATER VIOLET / ПЛАВЕШ - резервираност, поддържане на дистанция

  Спокойни, независими хора, които се оттеглят в почивка и самота. Те предпочитат да решават собствените си проблеми и искат да бъдат оставени на мира. Те са толерантни хора със спокойна, елегантна характерност; те са тихите мъдри съветници зад кулисите. Ако се погрижат да загубят контакта с техния колега и имат нужда да се оттеглят напълно, то тогава е време да вземат WATER VIOLET. Те могат да се почувстват превъзходно поради своите възможности, вътрешно спокойствие и мъдрост.

   
  35. WHITE CHESTNUT / ДИВ КЕСТЕН - повтарящи се неспиращи мисли

  Това е добро лекарство при непрестанни разговори в главата ви, за повтарящи се отрицателни мисли, които не могат да бъдат спрени, за нежелано нахлуване на мисли и идеи, които се въртят из мозъка ви. Това е чувството да бъдеш управляван от, и затворен в своите мисли.
   

  36. WILD OAT / КОЩРАВА / ОВСИГА - несигурност за жизнения път, безцелност

  Това лекарство е за хора, които не могат да изберат от всички възможности, които живота им предлага. Те не знаят какво да правят, кое ги кара да се откажат, прави ги несигурни и незадоволени. Те са амбициозни, способни и искат да направят нещо важно и смислено с техния живот, но какво? Това е големият проблем. Те се местят от дейност на дейност, от работа на работа, без да намерят задоволителна задача или цел в живота си. WILD OAT е и правилното лекарство за хора, които неадекватно се опитват да се справят с твърде много неща едновременно.

   
  37. WILD ROSE / ШИПКА - апатия

  Пасивното примиряване в някоя ситуация изисква WILD ROSE. “Трябва да го преживееш”. ”Късно е да…” …Ако вярвате в този вид сентенции, ако апатично се отказвате, вземете WILD ROSE. Обикновено ситуацията с тези хора не е толкова безнадеждна, колкото те мислят, но те не правят опити да променят живота си към по-добро. Те се чувстват изморени и безразлични.
   

  38. WILLOW / ВЪРБА - горчивина, самосъжаление

  За хора, които изпитват мъка и омраза към живота, които мислят, че съдбата се отнася зле с тях, които мислят, че не заслужават това, което им се случва. Те са измъчени. Тези хора не поемат отговорност за своя живот, а приемат, че нещо лошо отвън ги наказва, тяхното положение трябва да е вина на някой друг. Характерите тип “WILLOW” чувстват горчивина, депресия и омраза. Те не могат да приемат успеха и щастието на другите.
   

  Rescue Remedie СПАСИТЕЛНО ЛЕКАРСТВО - лекарство за първа помощ

  Спасителното лекарство е фантастично при спешни случаи, кризи, стресови и трудни ситуации във вашия живот като смърт, катастрофа, внезапни лоши новини, час при зъболекаря, вземане на изпит. Спасителното лекарство работи против страх, шок, стрес, паника или припадъци, които придружават тези ситуации и стимулира естествения оздравителен процес. Това лекарство е комбинирано от 18. Impatiens (слабонога), 29. Star of Bethlehem (витлеемска звезда), 6. Cherry Plum (дива джанка), 26. Rock Rose (обикновен желтак) и 9. Clematis (повет). Вземете го веднага след стресова ситуация или очакване на такава, например кандидатстване.
  Активен

  Админ
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #5 -: Януари 29, 2010, 13:15:53 »

  ПСИХОЕМОЦИОНАЛНИ АРХЕТИПОВЕ ПРИ БАХОВОТО ЦВЕТОЛЕЧЕНИЕ

  "Цветните есенции не лекуват поради факта, че въздействат директно върху болестта, а защото
  обливат нашия организъм с позитивните вибрации на Висшето Аз, пред което болестта се разтопява
  като сняг на слънце. Не съществува истинско излекуване без промяна на начина на живот, без мир в душата
  и без усещане за вътрешна радост”
  Едуард Бах


  Страх

  2. Aspen / Трепетлика
  Въздейства върху ужаса от неизвестното - това е дифузното и неясно безпокойство. Сънят на такива хора е неспокоен (бълнуват), понякога се разтреперват под въздействие на собствените си мисли, страхуват се от невидими сили, от тъмнина, насилие и смърт. Фаталисти са. Могат да съобщят и за „халюцинации", въпреки че това обикновено са проекции на твърде яркото, плашещо въображение. По духовния път лекът е важен при дисхармония между степента на „отваряне" и способността тя да се реинтегрира в стабилно (центрирано) равновесие. Физически „Трепетликите" могат да страдат от отслабен имунитет с трески, кашлици, цистити, нарушено храносмилане с подуване на корема от газове и др. Това е едно от най-често предписваните Бахови средства, често се комбинира с Гарвански лук.

  25. Red Chestnut / Червен конски кестен
  Въздейства върху прекомерния страх за благополучието на другите, който се проявява с патологично изострено чувство за отговорност, трескава услужливост и мерки за свръхзастраховане. Фройд би го препоръчал при Едипов комплекс. Лекарството се прилага и при носталгия (заедно с Нокът), както и за отстраняване на проблеми с отбиването на детето след продължително кърмене (в съчетание с Орех).

  6. Cherry plum / Джанка
  Основен симптом е страхът от загуба на контрол над ситуацията. Натрапливи мисли за полудяване, за телесни болести, душевен застой или дори самоубийство. Средството е много важно както при острите състояния на паника с двигателна възбуда, така и при хроничните умствени и физически проблеми, свързани с отчайващи мисли: емоционална свръхчувствителност и склонност към неадекватни поведенчески импулси при неврози и психози, паркинсонизъм, затруднения в дишането, менструални кръвоизливи, влечение към наркотици и т.н. По духовния път подобни проблеми възникват, когато човек не съумява да се приспособи към разкриващи се пред него нови измерения и реагира със страх и отдръпване.

  26. Rock Rose / Жeлтак ( „скална роза")
  Средство за бързо въздействие върху стреса и объркването, паниката и ступора при злополуки и остри заболявания. Намалява прекалената фиксираност в собственото си състояние. Насърчава смелостта и себеотрицанието. Може да е от полза при вегетативни дистонии със сърцебиене, обилно потене и напрежение в слънчевия сплит, както и при кошмарни сънища. Често в цветотерапевтичната практика се заменя със Спасителна смес, в която то е първата съставка.

  20. Mimulus / Мимулус
  Въздейства основно върху страха. За разлика от Трепетликата, тук обект на опасения са познати обекти - животни, хора, болести, тъмнина, високи или открити места и т.н.). За пиене на цветни капки с Мимулус са кандидати и стеснителните, лесно изчервяващи се деца и възрастни; също и тези с говорни дефекти, дължащи се на недостатъчно упование в себе си. Лекарството насърчава вярата, а с нея и волята, доверието, смелостта, приемането на живота с търпение. Прилага се често, както в състава на Спешните капки, така и в различни други съчетания и самостоятелно.

   
  Несигурност

  13. Gorse / Улекс / „европейски фасул" или „прещип".
  Основните му показания са неувереност, отчаяние и скептицизъм. Често те се наблюдават при дълготрайни заболявания или след тежки преживявания, които се отразяват и на външния вид на пациента: той е с преждевременно състарен вид, с бледа или жълтеникава кожа, има подкръжени очи и колебливи движения. Лекарството трансформира усещането за безнадеждност в позитивни целеви импулси.

  17. Hornbeam / Габър
  Въздейства върху умората, която се дължи на съмнение в себе си или на безинтересен, консуматорски ориентиран живот. Капките повишават интелектуалната работоспособност, помагат за подобряване качеството на съня, регулират цикъла у жените и намаляват склонността към употреба на наркотични и стимулиращи дроги. Препоръчват се и при треска с болки или тежест в главата и очните ябълки, включително външно (като компрес, напоен с малко от капките).

  36. Wild Oat / Овсига (На някои места е превеждана неправилно като „див овес")
  Прилага се при липса на заинтересованост, амбиция и целеустременост, което блокира творческия потенциал. Такива хора страдат от скука, обърканост, колебливост и недоволство, повърхностно и разпокъсано мислене. Често състоянието им е резултат от подтискащо или неградивно възпитание, което води до страх от промени, до подражателство или фатализъм, склонност към преяждане, проблеми с щитовидната жлеза и др.

  5. Cerato / Цератостигма ( „зъбна трева" или „церато")
  Въздейства върху неверието в себе си и склонността да се търсят съвети от другите - често резултат от подтискащо или прекалено рационално възпитание. Лекарството насърчава самоувереността, интуитивността и лидерските качества. Ценно е и по духовната пътека, по-специално за усилване на същностното упование, а не на сляпото доверие в компетентността на учителя или автора на предпочитаната литература.

  28. Sclerantus / Хрущялка
  Тези индивиди са патологично нерешителни. Не се доверяват на себе си, нито на другите (не търсят съвет). Това води до усамотяване, но без действителен самоотчет. Чести са скачащите болки от едно място на друго, резките промени в настроението и кръвното налягане, нередовното храносмилане, ушните проблеми, световъртежа и влошаването по време на пътуване (при кризи от транспортна болест, да се съчетават с Рескю!). Лекът насърчава стабилността и решителността, премахва умственото раздвояване и колебанието между алтернативни възможности („Буриданов синдром"). Други показания са тиковете и паразитните движения. Освен това, според някои при раждането в съвременни условия се получава стрес от сблъскването с прекалено много впечатления и това може да породи състояние на Хрущялка още в първите часове на живота.

  12. Gentian / Тинтява („горчивка").
  Въздейства върху тъгата, обезсърчението и разочарованието, водещи до реактивна депресия. „Подгрява" оптимизма и упорството. Често е полезна в пубертетната възраст - при неуспехи в училище. Психосоматично: при трески, нарушения в апетита и храносмилането, жлъчночернодробни проблеми.

   
  Липса на интерес към настоящето

  9. Clematis / Повет
  Ключовите симптоми са: мечтателност, самовглъбеност, склонност към отлагане на необходимите дейности, към бягство от действителността и силна разсеяност, чувство на празнота в главата. Чести са заниманията единствено с изкуство или религия. Лекът насърчава будното внимание, приземеността и балансира присъщите на този тип интуитивност и творческо вдъхновение. Голям брой физически заболявания могат да се повлияят индиректно: кожни обриви, проблеми с вените, намалено зрение и слух, затруднено и болезнено уриниране и даже безплодие. При този индивид те обикновено са хронични и упорити, а и стремежът към излекуване е недостатъчно изявен.

  16. Honeysuckle / Нокът
  Въздейства върху носталгията и страданието от загубата на любим човек или вещ. Мисленето единствено за миналото, което се съпровожда със самовглъбеност и болезнена привързаност, разсеяност, отчаяние и натрапливи мисли, е характерно главно за старческата възраст, при която средството е по-често предписвано. Но то е полезно и за децата, които „не искат да пораснат". Във фитотерапията се прилага при инфекции на дихателната система.

  37. Wild Rose / Шипка
  Използва се за лекуване на примирението, апатията и скуката. Отчаяние и безразличие, фатализъм и умора от живота, слаба воля и чувство за душевен застой са възловите проблеми на личността. Може да е налице анемия, безапетитие или пък изтощение след умствена или сексуална преумора. Обикновено такива хора имат депресивен израз на лицето, тихо говорене и бавни движения. Възможно е да страдат от някакъв вид ендокринна недостатъчност (шипката във фитотерапията подобрява хормоналната продукция). В духовен аспект средството стимулира обновяването на светоусещането (може да се съчетае, особено във втория случай, с Орех, Нокът и Маслина)

  23. Olive / Маслина
  Въздейства върху последиците от физическия и умствения стрес. Лесна уморяемост до пълно изтощение и денонощна сънливост, безразличие и отчаяние или склонност към отлагане са определящите симптоми. Често е налице и физическа патология: желязодефицитна анемия, бъбречна недостатъчност или нарушение на нормалната чревна бактериална флора. Когато се дава за преодоляване на трудности, може да се комбинира с Тинтява.

  35. White Chestnut / Бял конски кестен
  Цветът на дивия кестен коригира прекаленото отдаване внимание на упорити, нежелани, всяващи безпокойство натрапливи мисли (фикс идеи). Те са резултат от нервна преумора, прекалено развита („развинтена") фантазия, неверие в интуицията си или неовладяна бързина на ума. А всичко това може да доведе до безсъние или скърцане със зъби по време на сън, главоболие или тежест в главата, тикове и други невротични прояви. Ако състоянието е резултат на сериозна психотравма, добре е това средство да се съчетае с Гарвански лук или Рескю.

  7. Chestnut Bud / Кестенови пъпки
  Въздействат върху склонността към повтаряне на грешките и бавното усвояване на поуките от опита (с или без действителен умствен дефицит). Страх от нови начинания, проблеми с преминаването към нови занятия в училище или на работното място. На физическо ниво е възможно да има забавена циркулация (ниско кръвно налягане, разширени вени или хемороиди). В духовен смисъл средството е интересно като катализатор на преминаването през различни трудни преходи в състоянията на съзнанието (да се дава заедно с Орех).

   
  Самота

  34. Water Violet / Хотония ( „блатна перушина", „плавеш" или „водна теменуга")
  Въздейства върху прекомерната самодостатъчност. В негативната си разновидност типът "Хотония" е горд, надменен и резервиран, страда от самоналожено емоционално подтискане. Всъщност той не мрази, по-скоро съчувства, ала не е съпричастен на дело, пък и самият не търси помощ от другите. Често е с духовни интереси и перфекционист, но не разбира игривостта и хумора. Той води еднообразен живот, който го предразполага към депресии, ставно-мускулни болки и схващания, астма и някои тумори. Важен лек за преждевременно развити в умствено отношение деца.

  14. Heather / Калуна
  Усмирява прекалената загриженост за себе си (но с нежелание да се работи съсредоточено в усамотение). „Намалява оборотите" на бъбривостта и склонността към обсебване на разговора. Едно от най-употребяваните средства за деца, които ежечасно досаждат на възрастните и на приятелчетата си. Нуждаят се от любов, но предизвикват отдръпване. Физически са възможни проблеми с двигателната и отделителната системи. По духовния път типажът се среща у хора, които искат да споделят всичко ново, което преживяват; а ако не могат да говорят поради средата си, започват да „циклят" в мислите и представите си, което им пречи да медитират (т.нар. „тиха Калуна").

  18. Impatiens / Слабонога („недопирка")
  Въздейства върху нетърпеливостта, нестабилността и склонността към злополуки. Такива хора много жестикулират, бъбриви са и непрекъснато желаят промени. Това води до безсъние, раздразнителност, заекване, стомашно-чревни разстройства, сърбежи по кожата, склонност към спазми и непонасяне дори и на слаби болки. Лекарството е полезно и при трудности в медитацията.
  Активен

  Админ
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #6 -: Януари 29, 2010, 13:18:43 »

  Свръхчувствителност (към чужди идеи и въздействия)

  33. Walnut / Орех
  Често прилагано срадство. Коригира повишената податливост към външно влияние, помага при големите промени в живота (например пубертета и менопауза, отбиване на детето, смяна на професия, жилище или партньор в живота, на духовната пътека и т.н.). Също и при външни пречки (консерватизъм на близките или служебните ръководители). Допълнително средство при лечението на гръбначни изкривявания и сърбящи кожни обриви. Съдейства за по-бърза адаптация при критичните фази на биоритмите. Подсилва аурата и пречи на проникването на нежелателни енергии.

  15. Holly / Джел
  Въздейства върху гнева или омразата - обикновено когато са насочени срещу другите, но и навътре (подтиснат яд, който чака удобен случай, за да „изригне"; понякога вместо него изригването е под формата на обрив или цирей); завист, ревност, ненавист, силен гняв, отмъщение и подозрителност. Тези хора могат да са много дейни, но с материалистични разбирания, тесногръди и саможиви, могат да страдат от ранни сърдечни и склеротични оплаквания.. В хомеопатията средството се прилага при треска с очни симптоми.

  1. Agrimony / Камшик
  При пациенти, които крият безпокойствието или душевните си терзания под маската на видимо щастие, общителност, отстъпчивост и шегаджийство. Често не търсят помощ, когато са зле. Могат да се пристрастят към алкохол, тютюн или наркотици. Или да заболеят от чернодробни или бъбречно-мехурни увреждания, бронхити и кожни проблеми (фитотерапевтични съответствия). Други възможни изрази на подтиснатите емоции са скърцането със зъби по време на сън и гризенето на ноктите. Цветно лекарство №1 също подпомага различните видове физиологични, емоционални и житейски преходи (в съчетание с Орех). Когато целта е разблокиране на подтиснатия гняв, уместно е да се добави Джел.

  4. Centaury / Червен кантарион
  Ключов симптом тук е неспособността да казваме "не" и прекомерното желание да се харесаме на другите. Хората, които се нуждаят от лекарството, са емоционално свръхчувствителни и със слаба воля, склонни са да крият гнева в себе си (както при Джела, това може да доведе до жлъчно-чернодробни проблеми и трескави състояния - обичайните фитотерапевтични паралели за тази билка). По затварянето си в депресия прилича и на Тинтявата. Немалко страдащи от рак имат нужда от тези 3 лека (в по-материални дози е доказана способността им да активизират имунните функции на белите кръвни клетки, това вероятно важи и спрямо разредените дози за по-фините нива - полезни са за „душевния имунитет". (Могат да се приемат и продължително - с цел профилактика).

  Депресия и тревога

  21. Mustard / Синап
  Въздейства върху внезапната тежка, периодично повтаряща се депресия без видима причина. Пациентът е със забавени реакции, неинициативен, мълчалив и безразличен на вид; но вътрешно се страхува за психичното си здраве. Може да страда от нарушения на съня, да усеща в гърлото си „бучка", която не може да се преглътне, или да страда от астма. Цветият лек тук е предназначен да катализира усещането, че радостта е позволена!

  19. Larch / Лиственица
  Въздейства върху липсата на самоувереност, колебанието и страха от неуспех. "Разчупва" прекалената скромност и стеснителност, прекъсва омагьосания кръг на самопрограмираните провали. Помага също да се смекчат последствията от едно подтискащо или разглезващо възпитание. Нови данни сочат към имуностимулираща активност на това растение. Често се добавя към различни смеси от цветни капки, с оглед усилване на действието им.

  24. Pine / Бор
  Прилага се при чувство за вина (реална или въображаема) и склонност към ненужни извинения. Индивидът има силно чувство за отговорност, стигащо до жертвоготовност, но е наивен. Отстъпчив е и когато не трябва. Дълбоко в подсъзнанието му е залегнал страх от наказание, който често е причина и за сексуално подтискане. Смущенията в дихателната и отделителната функция, главоболието, безсънието и ставните болки са възможни направления за материализиране на психопроблема. Препоръчва се да се пие от цялото семейство, ако обстановката в него е тази на постояннни обвинения.

  11. Elm / Бряст
  Въздейства върху усещането за непоносимо голяма отговорност, загриженост за бъдещето и неувереност, че може да се справи с всичките грижи и изпитания. Прилага се спомагателно при кожни и костни проблеми и при нарушения във функцията на надбъбречните жлези. Важно климактерично лекарство; в случая, както и за адаптиране към други форми на преход, следва да се прибави и Орех.

  30. Sweet Chestnut / Ядлив кестен
  Влияе върху силната тревожност и усещането за непоносима скръб, при което душата подсъзнателно отказва да приеме настъпващите промени. Налице е отчаяние, обърканост и безпокойство за бъдещето, а често и религиозни страхове („тъмната нощ на душата"). "Резервно средство" за трудно повлияващи се симптоми и за смекчаване на страданията при умиращи и безнадеждно болни.

  29. Star of Beethlehem / Гарвански лук / „витлеемска звезда"
  Облекчава последиците от всякакъв вид шок - след физически травми, операция, стрес, тежко раждане или изнасилване, екстремни енергийни промени при медитативни и дихателни техники, с които човек за момента не може да се справи и др. „Баховата Арника". Често се прилага за лекуване на депресивните състояния, проявяващи се с бавни движения, тихо говорене, нерешителност и страх от промени. Редица психосоматични състояния могат да бъдат свързани с тези нагласи: язви на стомаха (както при хомеопатичната употреба на растението!), проблеми с мензиса, надбъбречна недостатъчност и др. Средството помага и по време на критичните физически и емоционални фази на биоритмите. Често прилагано средство, което често се замества от Спасителната смес, която има по-комплексно въздействие при спешни ситуации и дълготрайните им последствия.

  38. Willow / Върба
  Смекчава негодуванието и горчивината. Тези хора са преди всичко черногледи. Проявяват самосъжаление и завист към другите, склонност да ги обвиняват за своето състояние и да се радват на лошото, което им се случва, злопаметни са. Могат да бъдат подозрителни или неприятно взискателни и към сексуалния си партньор. Често използват болестта си, за да покажат колко са нещастни. Ставните и простудни заболявания и различните болкови синдроми, с лечението на които върбата се е прочула като билка, явно са свързани и с определени психологични модели.

  22. Oak / Дъб
  Въздейства върху склонността към непреклонни усилия (работохолизъм), загриженост за бизнеса и перфекционизъм към всичко, с изключение на собствените потребности. Тази хронична нагласа води до психически или физически срив и особено до проблеми с гърба. Може да се има предвид употребата на средсвото във фитотерапията и хомеопатията при пристрастяване към алкохол и наркотици, както и при болести на венците.

  10. Crab Apple / Киселица
  Облекчава усещането за нечистота и отвращение, страховете за здравето, прекомерната привързаност към реда, постоянната загриженост и преувеличаването на проблемите. В религиозния живот - за хора, които странят от другите поради страх от „нечисти вибрации". Такива хора страдат често и физически: от кожни обриви (особено от типа на акнето) или брадавици, алергии, обилно изпотяване, затлъстяване, жлъчни камъни, хреми или кашлици с обилни секреции и т.н. Средство е полезно и след отравяния, включително с лекарства, както и за намаляване на повишената чувствителност към болки и миризми. Влиза също в състава на цветотерапевтични тоалетни води или мехлеми за изчистване на кожата, обикновено в съчетание с Rescue remedie.
  Активен

  Админ
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #7 -: Януари 29, 2010, 13:18:57 »

  Свръхзагриженост (за себе си или за другите) и неуместна напористост

  8. Chicory / Цикория / синя жлъчка
  Разхлабва болезнената привързаност и загриженост за другите, склонността да "владеем" хора и ситуации, като използваме и индиректни подходи (ласкателство, изнудване и симулация). Когато са в негативна фаза, такива хора са „емоционални вампири" - властни, придирчиви, лъжливи или преувеличаващи, упорити и лесно обидчиви. Много полезно лекарство за майките и децата от преходните възрасти, както и при психотерапевтични и духовни мероприятия - с цел подпомагане разгръщането на безусловна любов. Физически се отразява добре върху черния дроб и жлъчката и при състояния, свързани със задръжка на течности.

  31. Vervain / Върбинка
  Успокоява прекаленото напрежение и ентусиазъм, съчетавани често с тесногръдие, фанатизъм и опити за изнудване на събеседника. Ключов маркер тук е склонността прекалено да се мисионерства и агитира за какви ли не каузи - благородни досадници! Бедата е в това, че често добрите им идеи се лансират по начин, който не вдъхва доверие - това ги води до поредица от разочарования. Освен това е пренебрегната истинската грижа за себе си. Лекарството се предписва също при безсъние, нетърпение, преяждане или безразборно хранене, двигателна възбуда, преумора и гърчове.

  32. Vine / Лоза
  Поправя склонността към прекомерен контрол - над себе си и околните. Хармонизира силната, но деформирана, тиранизираща воля (свързвана от някои с хормонални свръхпродукции). Тези индивиди се отличават със силна памет, но повърхностно мислене. Имат високо мнение за себе си, а са недоволни от другите. Не ги уважават, служат си със заплахи и сурови форми на физическа принуда. Нерядко амбициите им винаги да надделяват избиват в хипертонични кризи, кръвоизливи или гърчове. В детска възраст това са „малките диктатори", често поощрявани от прекаленото им угаждане. В народната медицина лозата се прилага при перде на очите (катаракта) - физически еквивалент на „духовната слепота".

  3. Beech / Бук
  Тази личност системно проявява нетърпимост и безпощадна критичност към другите. Смята, че винаги е прав и се ядосва, когато му се разкрие, че това очевидно не е така. Нахален, егоцентричен, надменен, Букът говори на висок глас. Често страда от запек (психосоматично задържане в телесната система - добре е да прибавим също Лоза и Цикория). Интересно е и наблюдението, че някои такива хора още от детството си страдат от артритни проблеми или имат изкривявания на костите. Есенцията подпомага конструктивното направление за присъщите на този типаж проницателност и организираност.

  27. Rock Water / Скална вода
  Проблемът тук е прекаленото внимание към себе си в светлината на определени теоретични модели на усъвършенстване, а това води до умствена скованост, страх от общуване и ненужно строг аскетизъм. Към другите се проявява неразбиране, морализаторско отношение. Възможно е тази нагласа да е резултат от прекалено ограничаващо религиозно възпитание. Средството води до „закръгляне" на праволинейните умствени схеми и осъзнаване на действителното място, на което човек се намира в своята еволюция.

  1. Rescue Remedie / Спасителна смес
  „Спешните капки на д-р Бах"! Първата и най-важна комбинация, препоръчва се и в неразредено състояние, както и за външна употреба. Съдържа 18. Impatiens (слабонога), 29. Star of Bethlehem (Гарвански лук), 6. Cherry Plum (дива джанка), 26. Rock Rose (обикновен жълтак) и 9. Clematis (повет) Много е ефикасна при съчетание на шок и паника, или на слабост и хистерия. Например, след катастрофа или друга травма, както и преди свързано със стрес събитие като тежък изпит или операция. Нека лекарството ви бъде подръка и го вземайте според нуждата - ако трябва, през няколко минути, докато се почувствате спокойни и контролиращи положението. При малки бебета може да е полезно да се дава на майката.

  2. Смес при радиация
  Полезна комбинация, създадена от д-р Обри Уестлейк за хора, изложени на радиация, включително след рентгеново въздействие с диагностични цели. Състои се от Овсига, Тинтява, Джанка, Гарвански лук, Жълтак и Лоза.

  3. Смес при скръб
  Това е комбинация от Гарвански лук, Тинтява, Нокът и Ядлив кестен. Можете да добавите според нуждата по 2 капки Бор, Джел, Бял конски кестен, Върба и/или друго средство, подходящо за личностните особености.

  4. Смес за детоксикация от наркотици
  Смесете Орех, Киселица, Лиственица и Габър и вземайте на половин час, докато състоянието се подобри, а после на два часа в продължение на 48 часа. Може да се взема и профилактично.

  5. Изпитна смес
  Това е алтернатива на "Спасителната смес" за преодоляване на паниката при изпити. Състои се от Лиственица, Повет и Тинтява. Може да добавите и 2 капки Мимулус, Бряст, Камшик, Желтак или Бял конски кестен, според моментната си нагласа.

  6. Смес при важни промени в живота
  Смесете Орех, Нокът, Мимулус и Маслина. В зависимост от естеството на промяната, могат да се добавят и други подходящи средства.
  Активен

  Amaranth
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 349


 • Град: Варна
 • Love is the Аnswer !

  WWW
  « Отговор #8 -: Април 01, 2011, 10:19:04 »

                                             Терапията  на Д-р Бах

  Терапията на д-р Бах -лечението се случва чрез приема на капки от екстракти на определени диворастящи цветя, които действат не чрез химическия си състав, а чрез информацията и вибрацията, която съдържат в себе си… толкова нежно, че ако не са правилните цветя за нас, няма да имат никакъв ефект върху нас,… и ако не сме готови за промяната, няма насила да ни накарат да я направим, дори тя да е за наше добро … Те приличат на приятелска ръка, която ни води или ни подкрепя, докато сами си проправяме пътя напред…толкова ненатрапливо, че можем и да не забележим, че е била с нас, докато сме се лутали по пътя.

  Ето как самия д-р Бах описва как действат есенциите от цветята, които той е открил като носители на лечебна енергия:

      „Определени диворастящи висши растения могат чрез своите по-висши трептения да повлияват човешките трептения и да откриват достъпа до нашата духовна същност. Те отмиват недостатъците на характера, които причиняват нашите страдания. Като хубавата музика или другите възвисяващи неща те са в състояние да ни дарят мир и да ни освободят от нашите страдания. Те не лекуват пряко болестта, а чрез висшите трептения проникват в нашето Висше Аз, в което болестта се стапя като сняг на слънце. Няма истинско излекуване без нагласа към душевен мир и вътрешно чувство на щастие.“

  Терапията чрез цветята на д-р Бах дава възможност за още един начин за лечение на нашите емоционални болки, отваря още един канал за получаване на помощ отвън, подпомага и подсилва оздравителните процеси, които протичат в психотерапевтичната работа.

  * че съществува тясна връзка между физически болести и психични проблеми и ако искаме да лекуваме физическото си тяло трябва да започнем с лечение на нивото, на което се пораждат болестите, а именно емоционалното и менталното ни тяло;

  * че неблагополучията в живота ни са резултат от блокирана  енергия, която в естественото си състояние е носител на положителен душевен потенциал с различно качество – представен в различните хора с различен интензитет, според уникалните им характеристики;

  * че това качество на душевния потенциал, с който всички сме родени, когато се трансформира от блокираното състояние в положителния си потенциал, ни дава възможност да осъществим себе си в най-високата си степен на самореализация, вътрешна хармония и щастие;

  * и, най-накрая, но най-важното – че основното лечение се случва, когато се възстанови връзката с висшия ни Аз – този аспект от нас, който е свързан с душевните измерения на живота ни и знае най-добре кое е правилното за нас от гледна точка на еволюционното развитие на душата ни. Цветята на д-р Бах са този мост, който позволява да се възстанови връзката между личността и висшето ни Аз, така че отново да можем да сме в синхрон с нуждите и гласа на душата ни.

  Терапията на д-р Бах има и още едно, изключително ценно предимство – тя е широко достъпна – както като възможности за самолечение и самодиагностика, така и като цени на билковите екстракти, които са много по-ниски от фармацефтичните медикаменти. Като принцип на лечение тя изключително много прилича на хомеопатията, но именно тази широка достъпност и възможност за употреба и от непрофесионалисти е това, което я отличава от нея. За разлика от хомеопатията, при нея няма опасност от предозиране; няма опасност от погрешна диагноза (защото тогава капките няма да помогнат, но няма и да навредят); а също така е съвместима с всички традиционни лекарствени средства.
  Активен

  Всичко е Любов!И Любов е всичко!
  Amaranth
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 349


 • Град: Варна
 • Love is the Аnswer !

  WWW
  « Отговор #9 -: Април 01, 2011, 10:49:43 »

  Само-диагностика

  „За прилагането на есенциите от цветове не са необходими научни  познания. Ползата от тях произлиза от първичната чистота – без сложни теории, защото всичко в природата е чисто.“          Д-р Едуард Бах

   „Успокоително е да се знае, че при погрешна самодиагноза не може да се получи нищо лошо. Ако честотата на цвета не е подходяща, то тя се разпознава от Висшето Аз и се отхвърля от него, понеже не резонира с вътрешната енергийна система.“                              Метхилд Шефер
   
  Как да определя коя е моята комбинация от Цветята на д-р Бах ?

  По-долу ви предлагам възможност сами да определите коя е най-правилната комбинация от Цветята на д-р Бах.

  Първо, необходимо е да се знае, че тъй като Цветята на д-р Бах представляват основни душевни принципи (архетипи) представени в душата на всеки човек, при първоначалното запознаване с тях можете да се объркате, тъй може да разпознаете себе си в почти всяко едно от тях ! Затова е полезно да се знае, че това не е необичайно, ако ви се случи, но все пак трябва да се ограничите с най-важните за вас Цветя като преценявате тяхната важност според актуалността на дадения проблем в настоящия период от живота си. Затова, първия принцип за избор на вашата комбинация от Цветя е: „Избери тези цветя, които са важни за теб точно в този момент от живота ти“.

  Второто важно правило при определянето на правилната за вас комбинация е да ограничите броя на приеманите от вас есенции до максимално 6-7 Цветя. Знам по собствен опит, че особено в началото това е трудно, но ако знаете, че ефективността от цветолечението намалява от твърде големия брой Цветя, ще ви е по-лесно да решите. Ето какво пише М.Шефер по тази тема „Тук не важи принципът „колкото повече, толкова по-добре“, а „по-малко, но по-качествено“. Малко, но точно и верно подбрани цветове в зависимост от проблема, обикновено упражняват най-добър ефект и отстраняват също и някои странични, съпровождащи симптоми.“

  Третото важно правило е, че правилната комбинация за този момент (период от живота ви) може да не е най-добрата комбинация за вас по-късно, в следващ момент от живота ви. С други думи, вие се променяте и правилните цветя за вас се променят също! Важен ориентир по отношение на времето за забелязване на очакваните промени е, че те силно варират от вида на проблемите, от възрастта и характера на лекувания и т.н. Обикновено първите трайни промени се започват да се виждат след 3-4 седмици редовен прием на Цветята. Ето какво, по-конкретно,  пише М. Шефер по този въпрос: „При острите състояния, например шок поради загуба на близък човек или пред страх от някаква коренна промяна в живота, цветовете на д-р Бах помагат в няколко часа или един-два дни, особено при млади хора. Колкото по-отдавна датира душевното смущение, т.е. колкото по-хронично е състоянието, толкова повече време е необходимо, за да се получи подобрение. Времето необходимо за овладяването на подобни хронифицирани смущения се простира от 1 до 20 месеца. Хората, които използват цветните есенции за разгръщане на личността си, приемат капките години наред, с почивки, понеже в развитието на личността постоянно се натрупва нов опит и непрекъснато възникват нови кризи.“

  Ето един от многото тестове за самодиагностика :


  С помощта на следващите въпроси можете да потърсите и да откриете подходящите за вас на този етап Бахови есенции, които да ви помогнат да хармонизирате своето мисловно и емоционално състояние, да възстановите своето цялостно равновесие. Стремете се да отговаряте спонтанно. Отбележете есенциите (номерата им са в скобите след всеки въпрос), на чийто въпроси сте отговорили утвърдително най-много пъти. Сведете броя им до шест или максимум седем. Ако в края на теста се колебаете между есенции с еднакъв брой утвърдителни отговори, предпочетете онези, които показват състояние, актуално за вас в настоящия момент, както и тези, които се свързват с проблеми, които искате да разрешите най-напред, тъй като ви създават най-силен дискомфорт.
  Имайте предвид, че настоящият въпросник не може да представи цялостно и изчерпателно есенциите, че понякога трудно можем да се разпознаем зад черно-белите описани състояния, както и че често ни е трудно да бъдем обективни към себе си и да се видим цялостно. Затова, след като отговорите на всички въпроси, особено ако имате колебания, можете да потърсите помощ от ваш близък, който да даде отговор през една странична, по-обективна гледна точка кое от описаните състояния е типично и присъщо за вас.

  - Съмнявате ли се в себе си, имате ли ниска самооценка? (19)

  - Привлечен ли сте от свръхестественото, имате ли плашещо ви “шесто чувство”? (2)

  - Изпитвате ли често чувство за вина? (24)

  - Трудно ли ви е да отказвате, да отстоявате себе си? (4)

  - Имате ли усещането, че се въртите в кръг, че тъпчете на едно място? (7)

  - Имате ли повтарящи се тревожни мисли, от които не можете да се освободите? (35)

  - Предпочитате ли да работите сам, за да се ръководите от собственото си темпо? (18)

  - Съмнявате ли се в интуицията си, в правилността на собствените си решения? (5)

  - Обичате ли да сте в центъра на вниманието? (14)

  - Имате ли усещането, че отговорността е твърде голяма за плещите ви? (11)

  - Обичате ли да сте лидер, да ръководите другите? (32)

  - Страхувате ли се да не навредите на себе си или на другите? (6)

  - Страхувате ли се понякога да не загубите контрол над себе си, да не полудеете? (6)

  - Криете ли често истинските си чувствата зад маска на привидна веселост? (1)

  - Имате ли честа смяна на мненията и на настроенията? (28)

  - Чувствате ли се на прага на силите си, проявявате ли слабост и несигурност, нетипични за вас в друга подобна ситуация?(11)

  - Прекарвате ли много от времето си пред телевизора, компютъра, в четене/учене? (17)

  - Пазите ли дистанция спрямо другите хора, споделяте ли трудно? (34)

  - Стремите ли се да бъдете пример за околните? (27)

  - Повтаряте ли свои стари грешки, защото не сте си извлекли поука от тях? (7)

  - Изпитвате ли постоянни притеснения за близките си? (25)

  - Претърпели ли сте болезнена загуба, събитие, травма, които още не сте преодолели? (29)

  - Спазвате ли обещанията си “на всяка цена”? (22)

  - Връщате ли се често в мислите си назад в миналото, склонен ли сте да го идеализирате? (16)

  - Изпитвате ли носталгия? (16)

  - Ставате ли жертва на безпричинна депресия, която внезапно идва и си отива? (21)

  - Бихте ли определили условията, в които се намирате, като тежки и непоносими за вас? (30)

  - Събуждате ли се трудно сутрин, чувствате ли психическа умора? (17)

  - Обграждате ли с много внимание и грижи околните? ( 8 )

  - Дразнят ли ви чуждите недостатъци, обичате ли да критикувате другите? (3)

  - Изпитвате ли в определени ситуации ужасен, влудяващ страх? (26)

  - Търсите ли себе си, своето житейско и професионално призвание? (36)

  - Склонен ли сте да се отказвате, когато трябва да преодолявате трудности, имате ли предварителни негативни очаквания? (12)

  - Тревожите ли се за другите повече, отколкото за себе си? (25)

  - Бихте ли се определили като идеалист и мечтател, който витае в облаците? (9)

  - Обвинявате ли се, че не сте направили всичко необходимо? (24)

  - Трудно ли ви е да изслушвате другите, многословен ли сте? (14)

  - Има ли нещо (може и хронично заболяване), за което сте загубили надежда? (13)

  - Свръхчувствителен ли сте към различни дразнители (шумове, миризми, светлини и др.)? (20)

  - Убеждавате ли настоятелно другите в правотата на своето мнение, опитвате ли се да им предадете собствения си ентусиазъм? (31)

  - Носите ли се по течението, без да правите никакви усилия за промяна? (37)

  - Намирате ли се в период на възстановяване след изтощителна работа или продължително боледуване? (23)

  - Склонен ли сте да виждате “треската в чуждото око”, а да пропускате “гредата в своето”? (3)

  - Ставате ли нервен и раздразнителен, когато някой или нещо ви забавя? (18)

  - Чувствителен ли сте на тема ред и чистота (външна и вътрешна)? (10)

  - Намирате ли се във важен преходен период в живота си (пубертет, критическа възраст, бременност, сватба, развод, обучение, преместване, нова работа…)? (33)

  - Страхувате ли се от негативни въздействия (магия)? (2)

  - Работите ли (действате ли) често на прага на собствената си издръжливост? (22)

  - Срамежлив, плах и притеснителен ли сте? (20)

  - Имате ли проблеми с физическата близост, гнуслив ли сте? (10)

  - Стремите ли се да избягвате конфликтите “на всяка цена”? (1)

  - Изглеждат ли ви нещата около вас неясно защо празни и безсмислени? (21)

  - Имате ли усещането, че не получавате вниманието, което отдавате и което заслужавате? ( 8 )

  - Притеснявате ли се, че работата ви е твърде много и няма да можете да се справите? (11)

  - Захващате ли едновременно няколко неща, без да ги довършвате (например да зачитате няколко книги)? (28)

  - Чувствате ли се без конкретна причина отделен от другите и от света, неспособен да откривате удоволствие в каквото и да е и неспособен да прикривате това свое състояние? (21)

  - Правите ли твърде много компромиси за своя сметка? (4)

  - Изпитвате ли чувство на гняв, завист, ревност, злорадство? (15)

  - Отговорен и изпълнителен ли сте? (22)

  - Имате ли дарби и амбиции (понякога разнопосочни), които не знаете как да реализирате? (36)

  - Страдате ли от загуба – на вещи, на внимание, на наблюдателност, особено към себе си? (7)

  - Чувствате ли се депресивен поради някаква конкретна причина? (12)

  - Имате ли нужда от компания, алкохол, цигари, лекарства, храна, за да потискате своите тревоги и притеснения? (1)

  - Опитвате ли се да ускорите събитията и хората около себе си? (18)

  - Имате ли изострено чувство за истина и справедливост? (31)

  - Усещате ли силно вътрешно напрежение (като в “тенджера под налягане”), избухвате ли? (6)

  - Бихте ли се определили като самостоятелен, горд, сдържан и спокоен човек? (34)

  - Търсите ли компания, в която говорите предимно за себе си? (14)

  - Често ли сте апатичен и унесен, имате ли нужда от много сън? (9)

  - Имате ли фиксирани представи за това кое е полезно и кое – вредно, кое е добро и кое- лошо, на които се стремите да не изневерявате? (27)

  - Имате ли усещането, че на другите несправедливо им върви повече, отколкото на вас? (38)

  - Имате ли силна нужда от потвърждение и одобрение отвън? (5)

  - Променяте ли лесно намеренията си под външно влияние и въздействие, дори когато сте убеден в правотата си? (33)

  - Ставате ли твърде раздразнителен и агресивен, понякога без причина? (15)

  - Таите ли разочарование, обида и огорчение в себе си? (38)

  - Бихте ли се определили като знаеща, силна, справяща се и доминираща другите личност? (32)

  - Чувствате ли се неудовлетворен от сегашното си положение (лично и професионално), имате ли усещането ,че си “губите времето”? (36)

  - Ставате ли често педантичен, дребнав или напротив – свръх толерантен? (3)

  - Отказвате ли да бъдете утешени в/въпреки своето нещастие? (29)

  - Приемате ли трудно новото, тъй като сте силно привързан към старото? (16)

  - Склонен ли сте да подражавате, да търсите и следвате чужди съвети и така да се заблуждавате? (5)

  - Чувствате ли се безразличен, апатичен, примирен със съществуващото положение? (37)

  - Склонен ли сте да отделяте твърде много време и внимание на дреболии за сметка на нещо по-важно и съществено? (10)

  - Обичате ли да влияете върху другите, склонен ли сте да ги манипулирате? ( 8 )

  - Считате ли, че ще се справите по-зле от друг на ваше място? (19)

  - Чувствате ли силна, болезнена привързаност към друг обект? (25)

  - Песимист ли сте? (13)

  - Страдате ли от безсъние и/или липса на концентрация поради вътрешен “умствен тормоз”? (35)

  - Имате ли конкретни страхове (от високо, от тясно, от много хора, от говорене пред публика, от болести и др.)? (20)

  - Лесно ли се обезверявате от временни пречки и забавяне по пътя към целта? (12)

  - Чувствате ли голяма физическа и психическа умора ? (23)

  - Подозрителен ли сте? (15)

  - Отдавате ли с въодушевление голяма част от времето и енергията си на някаква идея или кауза? (31)

  - Ставате ли понякога твърде услужлив и сервилен? (4)

  - Пренасяте ли се често в мислите си напред в бъдещето? (9)

  - Имате ли към себе си по-високи изисквания, отколкото към другите? (24)

  - Имате ли силни неопределени страхове – да не се случи “нещо лошо”? (2)

  - Приемате ли трудно своите успехи? (19)

  - Чувствате ли се изчерпан и на прага на своите възможности? (30)

  - Чувствате ли пълна безпомощност в напрегнати моменти? (26)

  - Склонен ли сте да отлагате обичайните си задължения – поради изтощение, отегчение, несигурност? (17)

  - Правите ли "заради другите" усилия за подобряване на ситуацията, въпреки че предварително сте убеден в неуспеха на начинанието? (13)

  - Чувствате ли се устремен към новото, но все още привързан към старото, което искате да оставите зад гърба си? (33)

  - Усещате ли се отчаян и в пълна безизходица, без да показвате и да споделяте това с никого? (30)

  - Имате ли пристъпи на паника (телесните й признаци могат да бъдат сърцебиене, задух, изпотяване, напрежение в слънчевия сплит и др.)? (26)

  - Склонен ли сте да се налагате на другите, защото сте убеден в правотата си и “за тяхно добро”? (32)

  - Чувствате ли се безсилен да изпълнявате и обичайните си ежедневни задължения? (23)

  - Избирате ли трудно между две или повече неща – от страх да не сбъркате? (28)

  - Водите ли мислени спорове и диалози? (35)

  - Считате ли проблемите за предопределени, а усилията за изначално безсмислени? (37)

  - Взискателен ли сте към себе си, самодисциплиниран ли сте? (27)

  - Считате ли се за жертва на несправедливост, склонен ли сте да обвинявате някого или нещо за проблемите си? (38)

  - Имате ли незараснала душевна или телесна рана? (29)

  - Водите ли уединен начин на живот? (34)

  Имената и номерата на есенциите са съответно:

   1. Agrimony – Агримония, Камшик
   2. Aspen – Трепетлика
   3. Beech - Бук
   4. Centaury – Червен кантарион
   5. Cerato – Зъбна трева, Цератостигма
   6. Cherry Plum – Джанка
   7. Chestnut Bud – Кестенови пъпки
   8. Chicory - Цикория
   9. Clematis - Повет
  10. Crap Apple - Киселица
  11. Elm - Бряст
  12. Gentian - Тинтява
  13. Gorse – Прищеп, Улекс
  14. Heather - Калуна
  15. Holly - Джел
  16. Honeysuckle – Нокът
  17. Hornbeam - Габър
  18. Impatiens – Недопирка, Слабонога
  19. Larch - Лиственица
  20. Mimulus – Мимулус
  21. Mustard - Синап
  22. Oak - Дъб
  23.Olive - Маслина
  24. Pine - Бор
  25. Red Chestnut – Червен кестен
  26. Rock Rose – Желтак, Скална роза
  27. Rock Water – Скална вода
  28. Scleranthus – Хрущялка
  29. Star of Bethlehem – Гарванов лук, Витлеемска звезда
  30. Sweet Chestnut – Сладък (ядлив) кестен
  31. Vervain - Върбинка
  32. Vine - Лоза
  33. Walnut - Орех
  34. Water Violet – Хотония, Водна теменуга
  35. White Chestnut – Бял конски кестен
  36. Wild Oat – Овсига
  37. Wild Rose - Шипка
  38. Willow - Върба
  39. Rescue Remedy – Спешно (спасително) лекарство, съставено от есенции с номера 6, 9, 18, 26 и 29.
  Активен

  Всичко е Любов!И Любов е всичко!
  Amaranth
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 349


 • Град: Варна
 • Love is the Аnswer !

  WWW
  « Отговор #10 -: Април 01, 2011, 12:32:27 »

  1. Agrimony (камшик) - Цветето на честността

  От измамна хармония… до вътрешен мир

   „Приветливи, общителни, радостни, весели хора, обичат спокойствието и се измъчват от спорове или караници. За да ги избегнат, ще се съгласят с всички и ще се откажат от много неща. Вътрешно те са неспокойни, имат грижи и се измъчват, но крият тревогите си зад хумора и закачливостта си. Считани за добри приятели. Те често обаче използват прекалено много алкохол и наркотици, за да се стимулират и за да прикриват грижите си под маската на веселостта“  Едуард Бах

   Принцип: Камшикът е свързан с душевните потенциали на способността за конфронтация и на радостта. В отрицателното му състояние човек се опитва да се изолира от тъмната страна на живота и не може да интегрира жизнения опит в личността.

   Когато например питаме някого, който току-що е загубил важно дело в съда, как се чувства, можем да очакваме реакция на потиснатост. Човекът от този тип обаче отговаря „благодаря, отлично“ и трябва да го познаваме много добре, за да разберем разочарованието му. Хората, които се нуждаят от камшик, показват пред околния свят само безгрижие и задоволство. Затова в практиката не е много лесно да открием отрицателното му състояние.

   Човекът, който се нуждае от този цвят, е измъчван вътрешно от страхове и опасения. Това често са материални грижи, свързани с болест, загуба на пари, трудности в професията. Но този човек по-скоро би си прехапал езика, отколкото да разкаже за това. Човекът от този тип е като артист, който показва спокойно лице, докато зад кулисите се разиграва трагедия.

   Характерите от типа на камшика силно се нуждаят от хармония и същевременно са много чувствителни. Те страдат от сблъсъците и дисхармонията в тяхната околна среда и често предпочитат в интерес на мира да останат на заден план или да се пожертват. Те са изключително внимателни към околните, с надеждата да им се отвърне със същото. Поради ведрото настроение, което излъчват, те са обичани от всички. Те са ценени дори като болни, понеже преодоляват оплакванията си и с духа си повдигат настроението и на болничния персонал.

   Когато този тип остане сам с мислите си, в съзнанието му изплуват проблеми, които той обикновено потиска. Понеже не желае това, той се стреми да не остава сам и се впуска в дейности и инициативи – от дискотеката до благотворителността. Твърде много от тях удавят грижите си в алкохола или потискат лошите настроения с транквилани или дроги, за да постигнат еуфория. Отрицателното състояние на този тип е подобна на алкохолното опиянение – освободено навън и вътрешно напрегнато.
  Поради своята висока възприемчивост и силна разсеяност, личностите от типа на камшика рядко са последователни. В отрицателното състояние личностите се измъчват и за дребни всекидневни пропуски, като забравени телефонни обаждания, неизпратени писма, сексуални „неуспехи“. Много характери от този тип имат малки скрити пороци.

   Развитието на склонността към това състояние практиците виждат в възпитание от обществено-ориентиран тип, където децата от най-ранна възраст се обучават да бъдат винаги усмихнати и учтиви. Но безспорно по-голямо значение имат заложбите.

   Хората с характер от типа на камшика по-често, в сравнение с другите, са ориентирани предимно към външните изяви на личността и нито искат да мислят за вътрешните си проблеми, нито са склонни да ги излагат на показ. Външно всичко трябва да изглежда добре, дори ако вътрешно цари хаос. Казано с други думи: енергийният обмен между нивата на мисленето и на чувствата е нарушен. Често двете нива са в хронично състояние на война.

   В отрицателно състояние личността попада в двойно заблуждение. Потискайки част от себе си, тя губи отчасти контакт със своето Висше Аз и не следва програмата на душата си. Вместо това действа по правила, които са предимно материални. Търсейки идеалното състояние, към което се стреми всяко живо същество, личността го търси навън, след като не може да го намери вътре в себе.си. Алкохолът и дрогите изглеждат най-подходящи, но в действителност не помагат, защото вместо просветление водят до замъгляване.

   След като личността се стабилизира и се подчини на своето Висше Аз, в нея се вливат укрепващите сили на нейната собствена душа. Тя получава вътрешни сили и достатъчно устойчивост срещу конфликтите на всекидневието. Тя вече не трябва да потиска отрицателните въздействия и успява да ги интегрира в съзнанието си.

   В положителното състояние на камшик човек осъзнава относителността на всички проблеми и намира вътре в себе си ведрото и уравновесено състояние, което преди това е търсил навън. Той е изпълнен с истинска радост и проявява изключителните качества на характера си, като аналитичност, вътрешно равновесие, разум и дипломатически способности – за свое собствено задоволство и за радост на околните.

   Цветовете на камшика често са необходими в детската практика. Децата от този тип са обикновено весели, общителни и сълзите им бързо преминават. Ако имат периоди, както всички деца, на самотност и тъга, цветовете им помагат в приобщаването към околните. Добро въздействие имат цветовете на камшика и през пубертета и юношеството, когато личността трябва да се справя с разнопосочни мисли и чувства. 

  При човека от този тип не се препоръчва прекалено задълбочаване в диагнозата. По-добре е да се търси свободния и проникновен разговор.

   Вътрешното неспокойствие на състоянието камшик може да се изразява физически и външно – чрез гризане на ноктите, подръпване на косите, леко треперене, пощипване или нервни раздразнения на кожата. Често е скърцането със зъби нощем. Този цвят подпомага основното лечение на наркоманите и алкохолиците, когато при тях се разпознават чертите на състоянието камшик.

   Цветовете на камшика, заедно с цветовете на едногодишната хрущялка действат стабилизиращо при приспособяването към външни фактори, например когато работим на смени и ритъмът на съня трябва да се променя често или когато екипажът на самолета трябва често да сменя географските зони.

  Подпомагащи препоръки в състояние камшик :
  Да се свалят розовите очила и действителността да се възприема обективно. Конфликтите да се анализират, евентуално и в писмена форма и да се извличат от тях основните принципи. Да се разпознават вътрешните противоречия и да се търси връзката помежду им. Да се живее повече в дълбочина, отколкото в ширина. Да не се взимат стимулатори, животът да протича по-продуктивно, а не консуматорски. Упражненията йога хармонизират енергийната система.

  Поощряващи положителното начало мисли: „Няма светлина без сянка“, „фактите трябва да се приемат обективно“, „намирам мир вътре в себе си“, „възползвам се и от тъмните страници на живота си“, „установявам връзка между различните нива на моята личност“.

  _______________________________________________

  2. Aspen (трепетлика) - Цветето на психичните сили
    От тъмно предчувствие… до осъзната чувствителност

      „Изпитват неясни, смътни страхове, за които нямат обяснение или причина. Ужасяват се, че нещо страшно може да се случи, без сами да знаят какво. Тези необясними смътни стррахове могат да ги преследват ден и нощ, но често се страхуват да разкажат на околните за страховете си.“ Е.Бах

  Принцип: Трепетликата е свързана с душевните потенциали на безстрашието, превъзмогването и възкресението. В отрицателното състояние на трепетлика човек е обладан от неосъзнати страхове.

  Ключови симптоми: Неопределени, необясними страхове, предчувствия, таен страх от някакво предстоящо нещастие.

  Симптоми в блокирано състояние: Необосновани чувства за страх и опасност. Внезапен страх при оставане сам или в общество. Чувство на неуютност, развихрена фантазия. Склонност към занимания с окултни явления, суеверие. Страх от преследване, от наказание, от невидима сила. Кошмарни сънища, събуждане със страх, паника; страх да заспи отново. Страх от мисли и сънища на религиозни теми, тъмнина и смърт. „Страх от страха“, но това не се споделя с никого. Колективни страхове, като страх от физическо насилие, от изнасилване, малтретиране, страх от змии, от духове и други подобни. При деца: не искат да остават сами, нито да спят на тъмно, от страх пред „черния човек“ или други подобни представи.

   
  Потенциал в трансформирано състояние: Способност да се пренася в по-фини нива на съзнанието. По този начин е в състояние да се задълбочава в религиозните и езотерични явления. Вникване в по-висши светове на духа. Духът е поощрен от тях и започва безстрашно да ги изследва, без да се грижки за трудностите.

  По-подробно: Хората, които се нуждаят от трепетлика, „имат една обвивка по-малко от другите“. Разграничаването на тяхното физическо съзнание от останалите нива и особено спрямо емоционалната и астралната сфера е много фино. Освен с лични преживявания, тези нива са наситени и с множество общи образи и представи от приказки и предания, от легенди и суеверия, от ада и рая и още много други. Нивото на емоционалното и астралното се изминава на сън всяка нощ, за да се стигне до личното трансперсонално ниво, защото там се установява контактът с нашето Висше Аз, от което се черпят градивни и лечебни сили. Хората от този тип повече от другите са изпълнени денем и нощем с мисли и представи от астралното или емоционалното ниво. Те получават неосъзнати импулси, които не могат да се подредят в тяхното будно съзнание, защото източникът не е известен. Това поражда страх. „Страх от нещо. неизвестно, от нещо ужасно, което може да се случи.“ Това са типичните изрази. При силно изразените форми човекът изпитва адски мъки и цялото тяло участва в страданието: треперене, изпотяване, пулсации в стомашната област. Този страх не може да се преодолее и поражда още повече страх.

  Пациентите от типа трепетлика са блокирали в такива моменти в обхванатото от страх астрално ниво и не могат да установят контакт със своето Висше Аз, което би им подало живителни сили. Това състояние често се проявява със сомнамбулизъм, говорене на сън или „сънуване на кошмари”. Пациентът се събужда в паника и се страхува да заспи отново. Децата от този тип са по-податливи и често искат вратата към стаята им да стои нощем отворена или в стаята да свети лампа. Те се страхуват подсъзнателно, че в противен случай представите им за „лошия дух“ или за „черния човек“ ще се появят в реален образ.
  Много пациенти от типа трепетлика изпитват панически страх от тъмнината. И хората, които изпитват суеверен страх от окултни и магически представи, често се нуждаят от трепетлика, защото могат да станат жертва на своите магически илюзии.

   
  Външната форма на трепетликата е добър символ за изключителната чувствителност на описания тип. Едно подухване е достатъчно, за да затрепери личността под знака на трепетликата. Този тип има необикновен усет за зараждащи се конфликти и за психически смущения у другите. Те просто регистрират всичко и при  това изразходват много сили: конфликтите в службата и работата, утринната суматоха, изтощението от препълнения транспорт, страхът от хиперинфлация или от война. Но за разлика от състоянието мимулус, където страховете са точно определени и могат да се обсъждат с други хора, страховете при трепетликовия тип са неясни и неопределени. Затова е трудно да се говори за тях.

   
  Който взима трепетлика, усеща намалението на страховете и засилването на вътрешната увереност, че зад страха има нещо по-силно и смислено, в което в крайна сметка човек намира убежище. Постепенно става ясно, че над всичко е Божият закон и божествената сила на любовта, които са по-силни от страха. Чрез тази увереност става възможно съзнателното използване на положителната енергия на трепетликата. Придобива се способност за вникване в по-фини, нематериални нива на съзнанието и да се използват за доброто на ближния. Тази способност е характерна за добрите възпитатели, психо терапевти и психиатри.
  Някои лечители препоръчват трепетликата и за допълнително лечение на алкохолици, които страдат от натрапчиви представи; също и за жени, които са претърпели изнасилване, както и за деца, подлагани на тормоз. От трепетлика се нуждаят и хора, които участват в групови медитации, както и бивши наркомани.

   М.Шефер

  ____________________________________________

   
  3. Beech(бук) - Цветето на толерантността
   


  От знам всичко… до разбирам повече
  
      „Имат нужда да усещат повече доброта и красота в заобикалящия ги свят. Въпреки че много неща не изглеждат правилни, могат да видят доброто в тях. Могат да бъдат по-толерантни и милостиви. Разбират, че различния подход към всеки човек и към вяко нещо може да доведе нещата до съвършенство.“  Е.Бах

  Принцип: Букът е свързан с душевните качества на съчувствието и търпимостта. В отрицателното на бука състояние човек реагира тесногръдо, неотстъпчиво, нетолерантно.

  Ключови симптоми: Пристрастеност към критика, арогантност, нетолерантност. Съди другите,  без да се опитва да ги разбере.

   
  Симптоми в блокирано състояние: Грешките на другите се виждат веднага. Не се проявява разбиране или снизходителност към чуждите недостатъци. Не може да се отнесе с разбиране към другите, защото собсвlените чувства са блокирани. Вечно се осъждат грешките на другите. Откриват се само отрицателните страни и слабостите, но не се, разпознава положителното. Реакциите са понякога дребнави, педантични и неподатливи. Размерът на раздразнението не съответства на причината. Вътрешна напрегнатост и твърдост. Поради критичното поведение се изпада  изолация.

  Потенциал в трансформирано състояние: Точна духовна преценка. Разбиране за човешкото поведение и начините на развитие на индивида. Добри диагностични способности. Толерантност в живота, разпознава се единството в многообразието.

  По-подробно: Всеки човек изпада понякога в отрицателното състояние на бука. Кой не е осъждал строго другите и после не е установявал, че не е бил прав? В отрицателното на бука състояние човек е склонен към критични оценки,  често от субективна гледна точка. Другите се оценяват строго, без да се вникне в положението или в чувствата им. Действа се с предубеждения и рядко човек е толкова арогантен, както в отрицателното състояние на бук.

  Друга проява на отрицателното състояние е образът на строгост и педантичност, който се стреми към ред, точност и дисциплина, без да разбира, че не всички имат еднакви способности и еднакво социално положение при стартирането си в живота. В сила е правилото: „вижда сламката в окото на другите, но не гредата в своето“. Изживяването е насочено навън и е много трудно да се осмисля преживяното. Това често се проявява със смущения в храносмилателния тракт.

  Отрицателното състояние на бука често се среща при хора, които принадлежат към дискриминирани малцинствени групи и тяхното самочувствие се накърнява от омраза, унижения, разочарования и оскърбления. Тези хора намират вътрешна компенсация, като съзнателно се изолират от другите и си изграждат собствена система от ценности, с която се поставят над останалите. Чувствата на унижение ги засягат по-малко, защото се отразяват към външния свят под формата на критика и арогантност. За защита срещу болезнените изживявания собствените чувства се потискат, а с това се ограничава и възможността за възприемане на чувствата на другите. Чрез изградените защитни механизми личността отхвърля гласа на своето Висше Аз. В нашия случай тя става критична и арогантна и по този начин проектира нежеланите чувства към околния свят.

  Тези отрицателни отражения вредят не само на самата личност, но и на обществото. Оттам те отново рефлектират върху личността и могат да се проявят в редица физически симптоми на раздразнение. Личността все повече загрубява, защото не може да обменя енергия както със своето Висше Аз, така и с околната среда. Ако личността успее да излезе от ограничените си ценностни представи и да се отвори за своето Висше Аз, душевната й енергия се насочва към познание и самопознание. Критичността се превръща в разбиране, непоносимостта към другите – в участие, арогантността — в истинска обич и толерантност; тази толерантност, за която д-р Бах припомня молитвата на Исус на кръста: „Господи, прости им, те не знаят какво правят.“

  Когато човек е предразположен към отрицателното състояние на бука, има много основни идеи, които той може да използва: увереността, че е колелце от голямата машина, или че е малка клетка от висш организъм и само по този начин може да просъществува – само ако трепти в съзвучие със закономерностите на по-висшето същество. Като малка единица той трудно може да вникне в смисъла на общото и затова неговите категорични оценки не могат да бъдат верни.

  Човекът с тези заложби трябва да разбере, че във всеки от нас се фокусират различни отражения. Затова не трябва да препращаме към другите своите опасения и защитни механизми, а по-скоро да опитаме да осъзнаем положителните влияния от околната среда. Така, вместо отчужда8ане, се установява чувство на единство, сродяване на душите и хармония, което всъщност е желано дори от човека в отрицателно състояние на бук, въпреки пристрастеността му към критика. Намерим ли това чувство на единство в себе си, тогава околната среда става по-хармонична, дребнавостите вече не ни дразнят и ние все повече разпознаваме единството в многообразието.

  Цветовете на бука помагат да се възстанови вътрешната връзка и връзката с общото единство. Те разхлабват вътрешната твърдост и внасят в енергийната система радост, ведрост и багри. В положително състояние на бук личността става „толерантен диагностик“, Своята силна проницателност и точна преценка тя поставя в услуга на себе си и на обществото.
  Активен

  Всичко е Любов!И Любов е всичко!
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #11 -: Декември 23, 2011, 23:14:32 »

  Основният лечебен ефект от цветотерапията на д-р Бах се изразява във възстановяване на вътрешното равновесие на организма, което отстранява дисбаланса, предизвикващ заболяването. Есенциите, използвани в цветотерапията на д-р Бах не съдържат в себе си материални елементи, а са носители само на информация и послания от растителния свят. Когато вратата към невидимия свят е затворена, те ни помагат да я отворим отново. Това е един хубав свят, в който човек пътува нощем, търсейки непознатото, новото, мира и спокойствието. Всички ние живеем и в другия свят. От него получаваме „важна лична информация”. Когато имаме проблеми или не знаем какво да правим по-нататък, питаме вътрешния си глас. Не винаги обаче го чуваме и точно в такъв момент ни помага цвeтотерапията на д-р Бах. Есенциите от цветове могат да ни свържат с другия свят, могат да ни накарат да „чуем” вътрешния си глас. Тогава настъпва хармонията и спокойствието в нашия живот
   
  Най-доброто, което можем да направим за децата си е да ги даряваме всеки ден с Безусловна любов и разбиране. Замисляли ли сте се колко са различни децата ни? Не сте ли ги оприличавали понякога на цветята? Едни от тях приличат на белия, нежен пролетен нарцис. Той не се набива на очи, но ако се вгледаш в него - ще ахнеш от ненатрапчива красота, да не говорим за уханието му! А гордата красива роза, величествена и уханна може да ви убоде доста зле.


  Децата са различно красиви. Всяко дете е прекрасно и уникално. Не можем и не бива да ги сравняваме. Ако възрастните видим тази уникалност и помогнем на децата си с любов да я изявят, сме се справили добре като родители.

  Ето как д-р Бах описва истинската връзка между родители и деца:

  „Правилно разбрана, привилегията да бъдем родители е една от най-великите божествени привилегии. Да бъдем родители означава да дадем на една млада душа възможността да дойде във физическото си тяло на тази планета, за да може да се развие. Също така означава да бъдем, колкото се може, повече духовни, умствени и физически водачи на душата в първите и години, както и да се грижим за нея.”


  През първите седем години след раждането могат да възникнат тежки психологически проблеми, които да ни съпътстват през целия живот. Затова, ако използваме цветотерапията на д-р Бах при децата в първите години от живота им, тя може да помогне за навременно преодоляването на трудностите.


  Ще се спра отделно на типажите деца и тяхното специфично поведение. Ако някой от вас „види” своето дете и пожелае да му помогнем заедно, аз ви очаквам на:
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #12 -: Декември 23, 2011, 23:21:54 »

  1. Камшик ( Agrimony)


  Това дете е много добро, усмихнато, чувствително. Иска да се хареса на всички. Дава играчките си, лишава се от собствените си удоволствия, за да бъдат доволни другите. Но в Библията е казано: „Обичай другите, колкото себе си.” Равновесието при това дете е нарушено. То дава, дава и започва да усеща „крещяща” нужда и да получава. Ето защо може да си гризе ноктите, да се „тъпчи” със закуски, шоколади, сладкиши; да си върти косите на кичури; да се чеше непрекъснато. Понякога дори се прави на палячо, за да се хареса на другите. Безпокои го мисълта, че може да бъде изоставено, да остане само...Не може да понесе липсата на любов и затова е готово на саможертви.

  Ето защо трябва да го обичаме БЕЗУСЛОВНО, за да се научи и то самото да се обича.

  Агримонията е за този тип дете, което винаги се стреми да скрие вътрешното си напрежение с красива усмивка на лице.

  2. Трепетлика (Aspen)


  Страхува ли се вашето дете от тъмното, от призраци, от чудовища и затова не иска да си ляга? Има ли нощни кошмари? А дали е твърде чувствително? Боли ли го от притеснение корем? Изпотява ли се, бълнува ли, вика ли на сън? Често ли се появяват стомашни проблеми?

  Замислете се колко време детето прекарва пред телевизионния екран или компютъра? Не подхранвайте страховете му с вещици и чудовища. Насочете вниманието му към вълшебства. Например нека знае, че и на тъмно и на светло винаги над него бди Ангелче, което го закриля. Опитайте и с кристали. Например ако вечер детето ви вземе с лявата ръка розов кварц или планински кристал, сънищата ще бъдат може би по-спокойни. Опитайте.

  Aspen е едно от цветята на д-р Бах, които със сигурност ще помагне на детето ви.

  3. Бук ( Beech)


  Това дете е все недоволно. Може да ви „опъни” нервите докрай с непрекъснатото си мърморене и критикуване. Нищо не харесва. Намира недостатъци навсякъде. Непременно иска да наложи своята гледна точка, винаги поправя останалите. Често се изявава като тиранин и нахалник. Винаги търси хубавото и позитивното , но по свой собствен начин. Тъй като е много „твърдо” в убежденията си, може още от ранна възраст да се появят симтоми от ревматичен и артритен тип или изкривявания на врата. Подтиквайте го със собственото си поведение да бъде по-толеранто към другите. Не забравяйте, че детето е ваш огледален образ и ви имитира доста успешно. Вместо да го упреквате, че е „непоносимо” давайте му ежедневно уроци по толерантност. Възможно е, да са полезни и за самите вас.

  4. Червен кантарион (Centaury)


  Това дете е много послушно, чак мекушаво. Винаги се съгласява с другите деца, казва „Да”, въпреки че вътрешно не е съгласно. Никога не се противопоставя, нито в дома, нито пред децата. Има голяма нужда от признание и поощрения, много е чувстително както към похвали, така и към упреци, винаги се чувства зависимо от околните. Няма желание да бъде лидер, като че е настроено да бъде „слуга”. Може да „слугува” на по-малкото братче, на приятел, на мама.

  Ето защо мама и татко е необходимо да му помогнат да се самоуважава, като му възлагат по-отговорни задачи и му дават положителни оценки. Така ще се стимулират способностите на детето, ще се почувства по-сигурно в себе си.


  5. Зъбна трева (Cerato)


  Несигурното дете има нужда най-много от Cerato. Пита ли ви често вашето дете, дали това което е направило е добро? Чувствате ли колко е несигурно в себе си, в преценките си? Това дете е зависимо от мнението на околните. Много пъти може да отговори на зададен въпрос, но не смее, защото му се струва невероятно да знае. Поради несигурността си имитира останалите, защото се страхува да бъде различно.

  В същото време е „гладно” за информация. Иска да знае всичко и търси съвети от всички. Умело прехвърля собствения си избор върху другите. За да му помогнете в игрите и приказките му обръщайте внимание на човешката уникалност. Използвайте примери, за да го накарате да приеме ценното в индивидуалността.Помогнете му да се довери на интуицията си, на онзи тих вътрешен глас, който нежно нашепва кое е най-доброто за него, в този момент. Казвайте му често колко важно е вас негово мнение, защото го цените и обичате.

  6. Дива джанка (Cherry Plum)


  Нощното напикаване е почти сигурно за това дете. За съжаление от малко то иска да държи под контрол всичко през деня, но през нощта се „изпуска”. Мания за ред и подреждане са присъщи за него. Околните имат усещането, че детето е седнало върху експлозив-затова се опитва да контролира всяко движение, за да не се „взриви”. Случва се детето един ден да бъде самото Съвършенство, а на следващия да захапе до кръв нечия, случайно блъснала го ръка. Не показва собствените си страхове, не ги споделя, защото се страхува най-вече от собствените си мисли. ”Отпускането” за него е непознато. Затова е добре родителите често да прилагат принципа „Карай да върви”. Контролирайте агресията с определени игри- бой с възглавници, танци, песни, викове, вместо да чакате проявлението на кризите.

  Cherry Plum в подходяща комбинация би помогнала на деца аутисти, психотични, заекващи, крещящи истерично.

  7. Пъпка от бял конски кестен (Chestnut Bud)


  Това дете повтаря непрекъснато едни и същи грешки, без да си дава сметка, че греши. Често е разсеяно, повтаря едни и същи изрази, анекдоти, с което е безинтересно на останалите деца. Учи трудно, не умее да се състредоточава, не проявява интерес към училището. Често чува възрастните да му казват ”Мисли, преди да говориш”. Липсва му координацията между вътрешното усещане и реалността.

  Chestnut Bud ще помогне на дете, което страда от синдромът на Даун, дете аутист или на дете със забавено развитие. Препоръчва се и при периодично повтарящи се болести, защото принципът при тях е „Урокът не е разбран”.

  А вие родители можете да провокирате любопитството му, възможността да направи оценка, да реши загадка. Подготвяйте му приятни изненади, от които да се удивлява.

  И най-вече давайте любов в изобилие! Това е вашето Дете!

  8. Цикория (Chicory)


  Детето (Chicory) е с изявено чувство за собственост. „Всичко е мое!” излъчва цялото му поведение. Иска всички да са на негово разположение, дори с цената на едно заболяване. Не отстъпва играчките си. Дава, но при едно условие.... Но дали пък примерът не е от мама или баба? Вгледайте се и в себе си. Това е вашето дете! Трудностите във взаимоотношенията с другите се раждат в резултат на чувството за собственост и ревност, от претенциите му за нещо в замяна. От малко се подготвя за една досадна, потискаща мама или подобен татко.

  Родители, дали вие нямате погрешна представа за любовта? Обичате ли Безусловно детето си или му поставяте ежедневно условия? Бъдете честни пред себе си и когато си отговорите на въпроса, опитайте се заедно с дете си да се докоснете до универсалната любов. Тя е навсякъде: в цветята, в растенията, в камъните, в слънцето, във въздуха който дишаме, но най-много е в сърцата ни.Отворете ги заедно с малкото дете за Безусловната любов. Тя е във вас!

  9. Повет (Clematis)


  Детето с богат, фантастичен вътрешен свят. Как да е състредоточен в училище, когато „лети в облаците”? На всичкото отгоре обича и да мързелува, и да си поспива повече. Очарован е от бъдещето: машина на времето, космически кораби, извънземни... Не разрушавайте въздушните кули, а насърчавайте пренасянето на фантастичния му свят в действителността. За детето е подходяща всяка дейност, която го свързва със земята. Може да помага в градината или да се грижи за собствените си цветя. Възможно е зрението и слухът му да не са съвсем наред, защото е откъснато от действителността. Слабият интерес към настоящето води до липса на апетит. Обикновено е слабичко със студени крайници, а когато е болно бавно и трудно оздравява.

  10. Киселица (Crab Apple)


  Чистоплътно до маниакалност- непрекъснато е в банята, дрехите му са безупречно изгладени и чисти, ухае на парфюм от разстояние, преоблича се по няколко пъти на ден, това дете е Crab Apple.

  Понякога може да изпитва срам от тялото си, защото не всякога то ухае. Тъй като желанието му е да изглежда перфектно е болезнено силно може да се появат кожни обриви, петна, пъпки, алергии.

  Но за щастие със Crab Apple може да се изчистят младежки пъпки, кожни проблеми от различно естество, проблеми с червата, алергии, дори натрупаните токсини.

  11. Бряст (Elm)


  Ако вашето преуморено от много задължения дете ви каже: ”Уморено съм, не мога да свърша всички задачи през седмицата, прекалено много са.”, замислете се... детето ви има нужда от Elm. А дали уроците по пиано, английски език, балет, рисуване са необходими за него. Вгледайте се по-добре в детето си, за да видите, не какво искате то да стане, заради вас, а какъв талант е скрит в него. Не прехвърляйте собствените си амбиции върху детето. Помогнете му да изяви по най-добрия начин себе си. Детето не е длъжно да бъде перфектно във всичко. Нека ви каже със сърцето си, че иска да отиде на поредния урок, а не защото трябва или защото вие го искате. Не го лишавайте от най-прекрасната част на живота – детството. Кой от нас с усмивка не се връща в онези вълшебни мигове, присъщи само за деца!

  12. Тинтява (Gentian)


  Детето се притеснява дори за маловажни неща, затова е затворено, мълчаливо. Лесно се обезкуражава и в училище, и в дома си. Тъй като е много чувствително и хуманно, преживява като истинска трагедия дори смъртта на канарчето си. Почти винаги е тъжно, затова често боледува . Страда от алергии като типичен песимист, който привлича болестта.

  Gentian се препоръчва на дете след преживяна скръб или траур. Помогнете на притесненото си дете като внесете повече радост и веселие в дома си. Има толкова много възможности. Изберете вашата.

  13. Прещип (Gorse)


  За огромно съжаление на всички ни, има и деца, които страдат от нелечими болести, от хронични тежки заболявания, от предстоящи ампутации, от тежки злополуки.

  Пожелавам ви от сърце вашето дете да няма нужда от Gorse, но ако все пак нещо подобно се случи, освен цялата си родителска любов и грижа, дайте му и подходящата комбинация от капките. Детето ви има нужда и от смях, и от слънце, и от хубава храна, и от ярки цветове, и от весела музика.

  И моля ви, не подценявайте скритите сили, които вашето дете притежава и може да изяви, благодарение на любовта ви!

  14. Калуна (Heather)


  Детето, което се „храни” с любов; търси нежност, търси ласки непрекъснато. Понякога може дори да се разболее, за да накара близките му да го „забележат”. Но не го съдете, детето не капризничи, а има потребност от любов. Цялото му същество „крещи” –Дайте ми любов! Не мислете, че като го отрупате със скъпи играчки сте му дали нужното. То има нужда от милувките ви, от нежното докосване, от духовна близост и изслушване.

  А нима и на вас няма да ви е приятно?!

  15. Джел (Holly)


  Ядосано дете, което таи в себе си ревност, завист, омраза, злоба. Звучи ужасно, нали? И все пак не си мислете, че черно като нощта. Дълбоко, дълбоко в себе си вашето дете има огромна нужда от обич. Търси я, но не я намира и затова побеснява. Не го упреквайте непрекъснато (не, че няма за какво) но...Опитайте се тихичко да „влезете” в сърцето му и му прошепнете, че го обичате, колкото малкото му братче, дори и малко повече.

  Хранете го повече с вегетарианска храна, ограничавайки месото, защото то води до повишаване на агресията. И не забравяйте за Holly. Ще му помогне.

  16. Орлов нокът (Honeysuckle)


  Това е детето, което се чувства добре като малко и отказва да „порасне”. Прави всичко възможно, за да живее в миналото. Изпитва носталгия към дома, не само в училище, но дори и през ваканцията, далеч от родителите си не може да се наслади на игрите и новите емоции.

  Вгледайте се в себе си, помислете „Искате ли детето ви наистина да порасне?” Не се ли страхувате от самотата? Време е да го осъзнаете и да му помогнете „да полети”. Спомените са хубави и важни, но може да се живее единствено тук и сега. Потопете се в живота заедно с любимото си дете.

  Живейте СЕГА!

  17. Обикновен габър (Hornbeam)


  Детето не притежава енергията, която му е нужна. Чувства се безсилно, уморено, става сутрин трудно от леглото-недоспало. Оплаква се от главоболие причинено от умора, настъпила след прекалена възбуда. Но, моля ви, не давайте обезболяващи! Вашето дете все пак има черен дроб, който му е за цял живот. Давайте му Rescue + Hornbeam, ако трябва дори през пет минути, докато се успокои детето.

  А сега, запитайте се в колко часа си ляга детето ви? Колко време е гледало телевизия или е седяло пред компютъра, каква „хард” музика е слушало и какви предавания е гледало? Време е да вземете нужните мерки, но с уважение към личността на детето и много любов!

  18. Слабонога (Impatiens)


  Неспокойно, превъзбудено, нервно дете, което прави всичко много, много бързо и естествено бързо се уморява. Задъханият ритъм на детето го отдалечава от останалите, защото не приема „бавните”.

  Някои деца страдат от нервни тикове, заекване, стомашни проблеми, заради бързото хранене, защото никога не сдъвкват добре храната, проблеми със съня.

  Опитайте се да „снемете” напрежението от детето, чрез спокойствието и тишината на природата. Чистият въздух, планинският ручей, букетът горски цветя набрани за мама, ще са прекрасен начин детето да се освободи от напрежението.

  А в къщи му помогнете, включвайки го в игри и дейности с по-бавен ритъм.

  Не забравяйте и Impatiens, която ще помогне за по-голямо търпение и спокойствие.

  19. Лиственица (Larch)


  Детето, което смята, че никога няма да се справи, затова избягва всички състезания, защото се страхува от провал. Страхът от неуспеха, като че е „заложен” в детето.

  Дали и вие не сте допринесли малко с огромните си изисквания? Но ако свикне с тази мисъл ще върши всичко все по-зле и по-зле. Не му се подигравайте никога при неуспех, не го сравнявайте с други деца. Всяко дете е уникално и специално. Разговаряйте с детето си, уверете го, че не крайната цел е важна, а пътя. Играта и състезанията могат и да го забавляват. Какво значение има дали е на първо или на пето място.

  Важна е усмивката!

  20. Мимулус (Mimulus)


  Mimulus ще помогне на дете, което изживява страхове от определен произход: кучета, птици, пътуване по вода, зъболекар, учител. Ужас! Детето е стеснително и несигурно. Притеснява се от чужди хора, изчервява се, крие се. Тъй като страхът и притеснението отприщват безброй болести, вашето дете може да заеква и да получава психосоматични разстройства: при изпитване- болки в корема, настинка от урока по плуване, при семейни недоразумения- астматични пристъпи, алергии, кашлица. Чрез болестта детето „бяга”, за да не се изправи срещу страха, който има толкова лица.

  Mimulus е прекрасно средство за предотвратяване на алергични кризи и страхове.

  А вие, родители можете да „отнемете” страха на детето си напр. от кучета, като му помогнете да обикне някое малко пухкаво кутре.

  Бъдете гъвкави и помогнете на детето си да преодолее ненужния никому страх.

  21. Полски синап (Mustard)


  C Mustard може да победите необяснимото лошо настроение на детето си. Възможно е да е провокирано от повече вълнения, от труден период за цялото семейство, от неправилно хранене. Детето е тъжно, неутешимо и е възможно да изпадне в депресия. Привидно не му липсва нищо, но усмивката е дълбоко заспала на детското лице.

  Затова не чакайте повече, потърсете смеха, подарете любовта си, отделете от времето си за общуване с детето си.

  22. Дъб (Oak)


  Детето ви е малък „работохолик”. Толкова е трудолюбиво, че забравя за почивката.Отдавайки се изцяло на заниманията си в един момент „рухва” така, че дори може и да не заспи дълго време от превъзбуда и преумора. Никога няма да избяга от час, дори няма да се разболее в делничен ден, а ще „чака” неделята. Нагърбва се с много задължения, дори поема и чужди.

  Защо не се опитате да повлияете на малкия „работохолик”, като му покажете какво удоволствие е да мързелуваш отвреме навреме под някой вековен дъб, съзерцавайки небето и полюляващите се листа.
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #13 -: Декември 23, 2011, 23:28:14 »

  23.Масилна (Olive)

  Olive е необходим за уморено, тъжно, слабо дете, което не очаква нищо хубаво в живота си. Физическите симптоми при това дете могат да бъдат: бледа кожа, задух, сънливост, проблеми с обмяната.

  Olive ще помогне и след възстановяване от болест или преумора. Ще влее нужната енергия, за да помогне на детето да излезе от тези състояния.

  А вие, се погрижете за по-пълноценното му хранене и почивка. Прекарвайте заедно повече време на слънце и чист въздух, създавайки си забавления.

  24. Бял бор (Pine)


  Детето, което живее с чувство за вина. Самообвинява се за всичко, чувства се виновно пред всички, извинява се често. Все още не знае, че да направиш грешка, не значи че си „грешен”. Не знае, че чрез грешките си научаваме важни и полезни за цял живот уроци. Но за всичко това мама и татко могат да разговарят с детето. И забравете за изразите от типа:” Видя ли какво направи? Ти си виновен!” Чрез чувството за вина се провокира неразположение, безсъние, чувство за малоценност, главоболие, презрение към себе си. Не позволявайте вашето дете да носи този тежък кръст през годините.

  25. Червен кестен (Red Chestnut)


  Детето, което „забравя” за себе си, защото живее живота на хората, които обича. Страхува се, че мама закъснява от работа и може да и се е случило нещо лошо. Страхува се, че татко е с автомобила на път и може да катастрофира. Страхува се за приятели и роднини. „Вижда” проблеми, които не съществуват. Обикновено се държи покровителствено като възрастен. Всичко това може да доведе до проблеми със стомаха, сърцето, съня. Вдъхвайте му ежедневно повече позитивност и доверие в живота.

  26. Скална роза (Rock Rose)


  Това дете лесно може да бъде обхванато от дълбок ужас и паника, от страх, който кара сърцето ти да „спре” и кръвта да „замръзне” във вените ти. Детето е неспособно да мисли ясно и адекватно. Ето защо за него са присъщи нощните кошмари, страх от тъмното, сърцебиене, стомашни спазми, гадене.

  Родители, внимавайте какви филми гледа детето ви, с какви игри играе на компютъра.

  А вие вечер поседнете до леглото му, разказвайки приказка или весела случка от вашето детство. Не излизайте от стаята преди да е огряла усмивката на личицето му.

  27. Скална вода (Rock Water)


  Детето е склонно към перфекционизъм. Изисква всички да са като него. Всичко до което се докосне е пипнато със старание и прецизност. Прави живота си труден със стандартите, които само си създава, отричайки се от удоволствията на живота.

  Твърдостта на характера води до проблеми със ставите, болести на сърцето и проблеми с черния дроб.

  Затова родители, запитайте се дали нямате нещо общо с този труден характер? Нямате ли и вие нужда от повече гъвкавост и вътрешна свобода?

  Ако отговорът е „Да”, опитайте и вие заедно с детето от Rock Water. Възможно е да усетите колко удоволствия има „скрити” в живота!

  28. Едногодишна хрущялка (Sclerantus)


  Детето е много нерешително и никога не знае какво да избере. Непрекъснато се съмнява между две възможности. Настроението му е променливо: от тъга към щастие и обратно. Тази вътрешна нестабилност провокира и проблеми при пътуването- Гадене, повръщане, морска болест, виене на свят, болки в ушите. Sclerantus е подходящ и при всякакви променливи смущения: разстройство и запек, плач и неестествена веселост, липса на апетит и „вълчи” глад.

  Родители, не разчитайте само на Sclerantus, помогнете на детето си да се доверява на собствените си решения.

  29. Витлеемска звезда (Star of Bethlehem)


  Star of Bethlehem е подходящ за всеки вид физически или емоционален шок, без значение дали травмата е сполетяла детето в деня на раждането му или вчера. Дете, което не се е отърсило от определено негативно силно преживяване обикновено е наплашено, апатично с недостатъчно енергия. Често „блокира” от притеснение. В резултат на това може да получава сърдечни болки, треперене, стомашни болки, безсъние.


  30. Сладък кестен (Sweet Chestnut)


  Дете, което се чувства отчаяно, което страда много силно. Дете с увреждания или тежки болести.

  То вижда не бъдещето, а само непоносима скръб и болка. Смята, че е изоставено от всички, дори от Бог! Изпаднало е в депресия.

  Sweet Chestnut ще помогне на детето да преодолее възможно най- бързо негативното състояние, в което е изпаднало. Но вашата подкрепа и любов са незаменими, родители.

  31. Върбинка (Vervain)


  Едно неуморимо, активно, ентусиазирано дете, което иска да сподели с всички своите опитности. Занимава се с хиляди неща и естествено бързо се уморява. Това дете рано е осъзнало, че идва с мисия и бърза да я реализира. Чувствително е към несправедливостта и е силно състрадателно. Влага всичко от себе си, в това което прави.

  Но неуморимият му ритъм може да доведе до безсъние, стрес, сърдечни проблеми.

  32. Лоза (Vine)


  Дете тиранин. Издава заповеди на всички и изисква абсолютно подчинение без уговорки. Малкият диктатор почти няма приятели. Досещате се защо?! Това дете може да бъде и жестоко, когато не се изпълни негово желание може да използва и физическата си сила.

  Запитайте се защо вашето дете е такова? Дали не сте го разглезели от много малко като му поднасяте всичко наготово? Може би е дошъл момент за промяна. Помогнете му, не само с Vine.

  33. Орех (Walnut)


  Винаги, когато детето ви е пред ново начало, което провокира неговите силни емоции и чувствителност можете да му дадете Walnut.

  Дали това ще е първи ден на ясли или училище, или смяна на жилището, или промени в семейното положение свръхчувствителното дете преживява промените.

  Освен това Walnut има способността да действа като защита, която подсилва аурата и пречи на преминаването на „нежелани” енергии.

  34. Водна теменуга (Water Violet)


  Детето, което е доста по-зряло за възрастта си. Крайно е в преценките си по отношение на децата и ги гледа високомерно. Може да отговори на всички зададени въпроси с лекота, и иска да бъде оставено „на мира” след това от децата. Няма желание да контактува с другите, защото се усеща „над тях”.

  Има проблем с дихателните органи, защото „не желае да дели въздуха” с другите. Има и двигателни проблеми, поради липсата на гъвкавост. Това дете е прекалено сериозно, затова опитайте се да го накарате по-често да се смее. Все пак е дете!

  35. Бял конски кестен (White Chestnut)


  Дете, което се измъчва от едни и същи повтарящи и неспиращи мисли. Затова и не успява да се отпусне, като че се „върти в кръг”, води въображаеми спорове, няма покой на ума. Ето защо не рядко е съпроводено от главоболие, нервност, безсъние, проблеми с концентрацията.

  Родители, върнете се назад във времето, за да разберете дали и вие не сте му създали неудобни ситуации с вашите разбирания, дали не „тлее” отдавнашна травма, която го измъчва.
   
  36. Див овес (Wild Oat)


  Неориентирано дете, което е способно, амбициозно, но пасивно, поради неспособността да намери „пътя” си. Тъй като е объркано и не знае какво да прави, предпочита да не върши нищо. Може отстрани да изглежда незаинтересовано, но всъщност е неориентирано.

  Това дете може да има проблеми с щитовидната жлеза, липса на апетит, депресии. ТТук е ролята на вас родители, да „прозрете” какво най-много доставя радост на вашето дете. Там е неговото място. Помогнете му да се изяви!

  37. Шипка (Wild Rose)


  Дете, което изглежда уморено, апатично, тъжно. Дете, което не се дразни от нищо, но и нищо не го привлича. Може с часове да стои пред компютъра или телевизора. (А къде сте вие, родители?!) Дете, което не живее живота си, а вегетира безразлично към всичко и всички. Тази апатия и отрицателна нагласа обикновено водят след себе си проблеми с кръвообръщението, липса на апетит, студени крайници.

  Wild Rose е цветето, което заедно с вас, родители ще освободи желанието на вашето дете да прави нещо и преди всичко да се почуства живо.

  38. Върба (Willow)


  Хленчещо, оплакващо се винаги недоволно дете. Таи скрита злоба към околните, завижда им, хленчи „Защо все на мен? Аз не го заслужавам!” Щастливо е, когато някой не се справя „Да види какво е!”. Играе ролята на беззащитна жертва, не поема отговорност, а отдава всичко на лошия си късмет. Понякога предпочита болестта, за да покаже на близките си колко е зле.

  Попитайте се, защо вашето дете винаги се смята за жертва? Това ще му доведе гастрит, колит и депресия.

  Забавлявайте се заедно! Мислете хубави и весели неща заедно. Животът може да бъде и прекрасен, зависи с какви очи ще го погледнем!
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  milesOfSmiles
  Галин Петров
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1


 • Град: Варна
 • « Отговор #14 -: Януари 07, 2013, 21:49:17 »

  Здравейте Усмивчица

  Много полезна информация,за което Благодаря.
  Мога ли да си поръчам или купя от някаде есенций,считам че консултация не ми е нужна правил съм си много,със себе си Веселяк ...та аз съм от Варна ако знаете нещо помагайте.

  чиързз Усмивчица)))))
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Упражнения и лечение с цветовете
  Ароматерапия и цветотерапия
  giti 7 6154 Последна<br />публикация Август 15, 2010, 18:04:14
  от giti
  Как ни влияят цветовете?
  Ароматерапия и цветотерапия
  Админ 11 3388 Последна<br />публикация Юли 01, 2012, 09:58:23
  от Щуродино
  Как бихте описали цветовете на един незрящ човек?
  Въпроси и отговори
  ... 4 1401 Последна<br />публикация Октомври 12, 2011, 14:48:56
  от ИВЕВЕ
  Вече си съвършен и цялостен точно сега
  Духовни учения
  The One 9 1263 Последна<br />публикация Август 27, 2011, 11:06:30
  от Sobercho
  ЦВЕТОВЕТЕ НА НЕБЕТО - Aurora
  Снимки
  dayana 4 1968 Последна<br />публикация Януари 26, 2012, 19:02:23
  от dayana

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright