Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Храни, хранителни добавки - някои неблагоприятни страни  (Прочетена 2637 пъти)
delfin
Гост
« -: Януари 28, 2010, 18:47:35 »

За една година човек изяжда 10 кг. консерванти и оцветители

Има какви ли не класации на здравословните храни. Групират ги по богатство на витамини и минерали, оценяват антиоксидантите в тях, търсят редки багрила, ензими и съставки, които ги правят уникални и полезни. Няма обаче класация на вредните храни, които бавно съсипват здравето и ни убиват. Питали ли сте се защо? Едва ли, защото негативният им ефект е очевиден и до болка познат на всеки. По-скоро, защото тези храни са всеки ден на масата и влизат в топ 5 на любимите вкусотии, които всеки е склонен да поглъща без задръжка. Подсладени газирани напитки

Има ги в изобилие и с какъв ли не вкус и цвят. Рекламират ги с най-съвременни трикове. Затова неудържимо привличат младите. Не остават равнодушни и чревоугодниците. Освен, че те имат "скрити" калории, заради многото захар, въобще не утоляват жаждата. Британски учени алармираха, че безалкохолните газирани напитки съдържат вещество, което атакува сърцевината на клетките в организма. Действието му се натрупва с годините и може да се сравни с пораженията, които нанася редовната злоупотреба с алкохол. Става дума за натриевия бензоат Е211, който масово се използва като консервант и в хранителната промишленост. При съединяването му с витамин С от безалкохолните, се образува бензол. Силно канцерогенно вещество. Затова количеството на Е211трябва да е минимално и да не превишава нормата. Въпросът е дали това изискване се спазва.

Друга вредна съставка в безалкохолните е жълтото багрило татразин, което присъства освен в газираните напитки и в сладкишите. И още една отровна "екстра". Това са фосфатите, които откриваме в безалкохолни, готови супи, сосове, салами и шунки.

Сладкиши, десертни блокчета и шоколад

Всички знаят, че захарта директно се трансформира в мазнини и е предпоставка за неконтролируемо дебелеене. Това, което повечето не знаят обаче е, че сладките изненади действат като "енергийна бомба".

В 100 грама шоколад има 550 ккал., 4,5 г. белтъчини, 30 г. мазнини и 57,8 г. захари. Рафинираната захар дава бърз и краткотраен прилив на енергия и също толкова бързо "разрежда". Затова я наричат "бялата отрова". И няколко часа след сладката закуска, децата стават раздразнителни, хиперактивни и агресивни. Отклоненията в поведението доказано се дължат на захарта. Затова лекарите определят редовните прегрешения в храненето като вид увреждане. Според тях, неправилната ферментация на храната нарушава нормалната чревна флора. И ако детето има генетично предразположение, това може да доведе освен до свръх активност и до хранителни алергии. Салами, наденици, луканки... и всичко консервирано от мляно месо.

В най-добрия случай колбасите съдържат сланина, малко месо и много овкусители, подобрители, оцветители и консерванти. 40 процента са мазнините. Две трети от сурово пушените колбаси, например, независимо какво пише на етикета, се правят главно от сланина, дълбоко замразено говеждо и най-различни субпродукти. Добавя се колаген, кожна емулсия, пуешки шийки, соев гранулат. Ако това не ви тласка към пълно вегетарианство, добър апетит. Преди 5-6 години списъкът на разрешени хранителни добавки, които подобряват качествата на храните, се разшири. Така в него влязоха съставки, които "козметично" пооправят вида, трайността и цвета им. Повечето от тях са означени с буква Е. След нея има съответна цифра. В момента има над 1000 разновидности на Е-тата, голяма част от които са вредни и опасни за здравето.


Чипс и пуканки

Предлагат се все повече видове така американската мода, пред телевизора и в киното всеки да хрупа нещо много мазно, солено и вредно, постепенно влезе и у нас. Всеки американец годишно изяжда по около 3,5 кг. хрупкави пържени картофки. В целия свят годишно продажбите на чипс възлизат на 14 млрд. долара.

В 100 грама чипс или пуканки има 30-35% мазнини, 60 процента въглехидрати, които ни зареждат със 550 ккал.

Тези храни съдържат и огромно количество консерванти, подсладители и оцветители. Учените са изчислили, че за една година човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели, подсладители. Те са в основата на някои заболявания и допринасят активно за скока на алергиите.


Как да изчистим организма

Има храни-чистачи. Попаднали в организма, те като сюнгер попиват вредните вещества и извличат отровите, които се трупат от обмяната на веществата.

Шлаката и "химията" влиза в междуклетъчното пространство. Оттам попада в лимфните и в кръвоносните съдове. Лимфата работи активно действа подобно на природен филтър лови болестотворните бактерии, гъбички и вируси, които влизат в нашия организъм с храна, въздух и вода. Затова лекарите препоръчват да се пият много течности. Поне 2 литра на ден минерална вода, чай и пресни сокове.

Включете в действие и храните-чистачи. Повечето от тях са богати на растителни влакнини. В червата целулозата набъбва, улавя токсините и като четка мие отвътре храносмилателната система. На помощ идват ензими и пектин, които съдържат плодовете и зеленчуците. Поне 3 от тях трябва да влязат в ежедневното меню. Не е важно да се изяде голямо количество, а да са различни.


ЯБЪЛКИ

По-добре е да се ядат с кората. Пектинът в тях е в разтворима форма, лесно се свързва с токсините и помага за изхвърлянето на всички съединения, образувани при гниенето на храната в червата.

ГРОЗДЕ

Кехлибарените зърна са богати на минерали, ензими, плодови киселини и витамини. Затова се използват в лечебни програми, разтоварителни режими и диети за прочистване. Ципата съдържа полифеноли, които "обезвреждат" отровите, отделени от клетките в процеса на работата им.


ЛИМОН

Богат е на витамини С, Р, В и каротин. Лимоновият сок е убиец на нитратите. Той влиза в силна биохимична реакция с нитратите и унищожава токсините. Сокът алкализира кръвта, която заради прекомерната консумация на животински храни, е с по-висока киселинност. А това е предпоставка за много заболявания


МОРКОВ

Целулозата му е полезна за черния дроб.

Той съдържа много витамини от група В, каротин и специфичен набор от микроелементи и витамини. Салата от стъргани моркови със зехтин е особено полезна, защото мазнината помага за усвояването на мастноразтворимия витамин бетакаротен от моркова.


СПАНАК, КОПРИВА, САЛАТА

Американски учени установиха, че дневната порция зеленина помага на черния дроб да се пребори с пораженията на алкохола. Киви и аспержи също могат да се включат в "спасителната" акция.


ТИКВА

Полезна е при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци. Тя стимулира отделянето на урина, тя облекчава бъбреците, пикочния мехур и сърцето.

Голямото количество пектин помага при възпаление на дебелото черво. А понеже пектинът активизира изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата осигурява профилактика на атеросклерозата. Ценната съставка неутрализира солите на тежките метали и подобрява перисталтиката на червата.


http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-10-11_08.html
« Последна редакция: Март 06, 2010, 21:57:53 от delfin » Активен
Еруин
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 427


  • Град: Варна
  • « Отговор #1 -: Януари 28, 2010, 20:26:16 »

    ЯБЪЛКИ

    По-добре е да се ядат с кората. Пектинът в тях е в разтворима форма, лесно се свързва с токсините и помага за изхвърлянето на всички съединения, образувани при гниенето на храната в червата.

    Ако си гледал сам в градината ябълките е така. Купешките ябълки обаче ги пръскат с всякакви химии и по-добре ги белете.
    « Последна редакция: Март 06, 2010, 21:59:51 от delfin » Активен

    I told you
    That we could fly
    'Cause we all have wings
    But some of us don't know why
    Icko
    Гост
    « Отговор #2 -: Февруари 05, 2010, 22:55:16 »

     Дори и най-полезната храна може да се окаже вредна, ако я наречете убиец!
    А тя е тази, която ни позволява да живеем...
    « Последна редакция: Март 06, 2010, 22:00:19 от delfin » Активен
    delfin
    Гост
    « Отговор #3 -: Февруари 05, 2010, 23:03:44 »

    Ябълките, които се продават по пазарите ги мажат с восък, за да се запазват по-дълго и затова е добре да се бели кората.
    « Последна редакция: Март 06, 2010, 22:00:40 от delfin » Активен
    The One
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1636


    Винаги на точното място в точното време

    WWW
    « Отговор #4 -: Февруари 06, 2010, 00:12:00 »

    Дори и най-полезната храна може да се окаже вредна, ако я наречете убиец!
    А тя е тази, която ни позволява да живеем...
    Много добре казано. Усмивчица
    Водата приема мисловната енергия и си сменя структурата а запазва химичния състав.
    Което моментално се отразява на храната,ще е по добре да внимаваме малко повече докато пием вода или се храним.Интересни филмчета бяха ВОДА И ВОДА 2,назнам защо сега не може да се влезне в колибка.ком извинявайте че малко отклоних.
    « Последна редакция: Март 06, 2010, 22:00:57 от delfin » Активен

    Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
    Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

    Всичко перфектно е точно такова,
    течащ в безкрая свещен резултат!
    Бъди сега причината нова,
    за твоя бленуван в мечтите ти свят.
    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #5 -: Февруари 06, 2010, 00:21:12 »

    Дори и най-полезната храна може да се окаже вредна, ако я наречете убиец!
    А тя е тази, която ни позволява да живеем...
    Много добре казано. Усмивчица
    Водата приема мисловната енергия и си сменя структурата а запазва химичния състав.
    Което моментално се отразява на храната,ще е по добре да внимаваме малко повече докато пием вода или се храним.Интересни филмчета бяха ВОДА И ВОДА 2,назнам защо сега не може да се влезне в колибка.ком извинявайте че малко отклоних.

    Великата Тайна на Водата
    « Последна редакция: Март 06, 2010, 22:01:15 от delfin » Активен

    delfin
    Гост
    « Отговор #6 -: Февруари 10, 2010, 16:33:04 »

    Барбекюто увеличава риска от рак на стомаха


    Печенето на директен огън (грил) на различни меса и зеленчуци увеличава риска от рак на стомаха, съобщи проф. Стефка Петрова, Национален консултант по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването. Канцерогените, които причиняват онкозаболявания, се получат при изгарянето на храни, богати на белтъци (месо и риба) и на въглехидрати (картофи).

    Начинът на хранене влияе на всички стадии на онкологичните заболявания, като според Световния фонд за изследвания на рака над 30% от всички видове рак в Европа и САЩ са свързани с хранителни фактори, твърдят специалистите.  В същото време рискът от онкозаболяване може да бъде намален с промяна в хранителния режим, категорична е проф. Петрова. Счита се, че средно 32-35% от случаите на рак могат да бъдат предотвратени по този начин, като специално за рака на стомаха и на дебелото черво заболеваемостта може да бъде намалена със 75%.  

    Другите рискови фактори са химичните вещества, включени в храните, като добавки за подобряване на вкуса или трайността им. Според експертите те предизвикват от 70 до 90% от раковите заболявания.

    Най-често срещаните са нитритът, който се използва като консервант в пушени меса. Установено е, че витамин С и витамин Е, както и флавоноидите (биоактивните субстанции, които се намират в растителните храни) намаляват тази опасност.

    Заплаха се крие и в начина на съхранение на фъстъци и други ядки, зърнени храни (главно царевица), бобови храни, някои плодове и др. Когато се държат при висока влажност и температура, в тях се развиват плесени, които образуват микотоксини - доказана канцерогенна активност за рак на черния дроб. Риск крият и остатъците от пестициди, азотни торове, ветеринални лекарства и тежки метали в храните. Затова съдържанието им би трябвало строго да се контролира.

    Неблагоприятно влияние предизвикват и радиацията, стресът, травмите и инфекциите. Доказано е също, че високоенергийните храни - захар, мазнини и др., както затлъстяването и свръхтеглото също увеличават риска от появата на тумори.

    За да се премахне заплахата, най-добре е хората да похапват предимно плодове и зеленчуци (най-малко 400 г дневно), за да приемат достатъчно витамини. Полезни са рибата, пълнозърнест хляб, бобовите растения.
    « Последна редакция: Март 06, 2010, 22:01:32 от delfin » Активен
    delfin
    Гост
    « Отговор #7 -: Март 06, 2010, 22:04:30 »

    И най-полезните храни могат да се окажат отровни. Кога? Щом ги смесим с лекарства. Това обяснява проф. Надка Бояджиева, шеф на Катедрата по фармакология и токсикология в Медицинския университет в София. Вместо приятел хапчетата стават враг - когато ги комбинираме с неподходящата диета. А че сме си забъркали смъртоносен коктейл, не ни предупреждават нито в поликлиниката, нито в аптеката. В "мелницата на организма", както наричат черния дроб, медикаментите и обядът се срещат. Там се случва чудото на лекарствения метаболизъм. За жалост често вкуснотиите влияят на ензимите на черния дроб - потискат ги или пък ги активират. Резултатът - времето на полуживот на лекарствата се променя, обяснява фармакологът. А с него и ефектът на илачите. Медикаментите могат да спрат да ни действат, да не могат да се резорбират и дори - да ни убият. Кои храни и лекарства са смъртни врагове? Проф. Бояджиева повдига завесата.


    Внимание, грейпфрут!

    Плодът на плодовете - пълен с антиоксиданти, известен с подмладяващия си ефект, върл противник на рака. За грейпфрута в интернет ще прочетете само суперлативи. Дали са истина обаче? "Грейпфрутът е сред най-коварните храни в комбинация с лекарства", предупреждава проф. Бояджиева. Откритието е истински шок - и идва след смъртта на британец, който комбинирал цитрусовия фреш с антикоагуланти - медикаменти за разреждане на кръвта, които се вземат при тромбоза. Фенът на грейпфрута умира в адски мъки от вътрешни кръвоизливи. Тогава фармаколозите предупреждават - не го смесвайте с лекарства. "Доказа се, че потиска чернодробните ензими и нарушава лекарствения метаболизъм. Медикаментите не могат да се биотрансформират, остават в организма и можеш да предозираш, без да подозираш", предупреждава проф. Бояджиева. Фармакологът не препоръчва да хапвате грейпфрут, щом пиете лекарства за високо кръвно, атеросклероза, тромбоза, аритмия или сте на имуносупресори след трансплантация. Освен него е добре да избягвате и мармаладите и ликьорите с цитрусови плодове - например битер оранж, допълва проф. Бояджиева.


    Чаят - нож с две остриета

    Митът, че чаят е най-полезната напитка също се сгромолясва - поне когато го смесваме с лекарства. "В зеления и черния се съдържат големи количества теофилин", обяснява проф. Бояджиева. Алкалоидът разхлабва меките мускули и също се намесва в биотрансформацията на лекарствата. Най-коварен е за хората, които гълтат цяла шепа лекарства. "Черният и зеленият чай потискат едни чернодробни ензими и стимулират други.

    Така настъпва пълен хаос и разнобой", предупреждава фармакологът. Най-големи са рисковете за сърдечноболните пациенти. "Пийте не повече от чаша-две, литър на ден е много", смята проф. Бояджиева. Чаят за отслабване пък е още по-коварен. "Обикновено съдържа разхлабващата билка сена, която нарушава усвояването на повечето лекарства още в чревния тракт", не крие специалистът по фармакология.


    Врагът в чесъна

    Българският универсален лек - чесънът, крие други рискове. Най-опасен е за диабетиците. "Много от тях го вземат даже на таблетки, защото са чували, че сваля кръвната захар", обяснява проф. Бояджиева. Екстрактът от чесън или конската доза скилидки обаче могат да докарат диабетиците, които вземат орални медикаменти, до хипогликемия, алармира специалистът. Промишлените количества "миризлив лек" понякога причиняват и натравяне - с парацетамол. Защото активните съставки в чесъна потискат ензимите, които разграждат препарата срещу висока температура.
    "Миризливецът" саботира и противовирусните препарати. Същото правят и лютите чушки - особено червените. "Вярно е, че имат противотуморно действие, но, ако пиете хапчета всеки ден, внимавайте с тях", предупреждава проф. Бояджиева.


    Чудодейните билки

    Гинко билоба, женшен и жълт кантарион - има ли нещо, което да не лекуват? Това обаче са най-опасните хранителни добавки, предупреждават фармаколозите. Ако пиете лекарства за разреждане на кръвта, високо кръвно, аритмия, сърдечна недостатъчност, епилепсия или депресия - забравете за тях! "Гинко билоба например предизвиква кървене при пациентите на антикоагуланти. А при хипертониците, които пият тиазидни диуретици, рязко сваля кръвното и може да доведе до кома", предупреждава проф. Бояджиева. Хранителните добавки са нож с две остриета и преди операция. Валерианът, ехинацеята, гинко билобата и жълтият кантарион влияят на силата и продължителността на анестезията, доказват тестове на учени от Охайо. Дамите пък трябва да ги избягват, ако пият контрацептиви - защото има опасност билките да променят времето на полуживот на хапчетата, предупреждава проф. Бояджиева. Жените да са нащрек и с хапчетата, които пият при менопауза.


    Антибиотикът мрази мляко

    Антибиотиците пък са във "война" с млечните продукти, алармира фармакологът. Особено - широкоспектърните. Причината - тетрациклините се свързват с калциевите и магнезиевите йони в сиренето и кашкавала. Резултатът - хапчетата просто не действат. "Избягвайте млякото поне 2-3 часа преди и след приема на антибиотика", препоръчва проф. Бояджиева. Само така лечението ще е ефективно.

    Когато се лекувате с антибиотик, трябва да внимавате още с червеното вино. Особено - ако е от "подправеното", което се прави от гроздов екстракт и струва 1,50 лв. Колбасите менте и евтини вафли с много соев протеин също са опасни - ако сте на антидепресанти. Психотропните не се спогаждат и с рибеното масло. Добавката е полезна, защото има много омега 3-мастни киселини. "Но не бива да се комбинира с антибиотици или лекарства за сърце", напомня проф. Надка Бояджиева.

    Лора Симеонова

    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-04&article=315752
    Активен
    delfin
    Гост
    « Отговор #8 -: Март 06, 2010, 22:13:35 »

    Д-р Камен Данов
    Клиника по гастроентерология
    Александровска болница


    - Д-р Данов, според международни проучвания едновременното пиене на кафе и кола има негативно влияние върху панкреаса и може дори да причини рак. Каква е причината за това?

    - Тонизиращата безалкохолна напитка съдържа консерванти като например натриев цикламат, които имат доказан канцерогенен ефект. Ако двете напитки се поемат заедно, агресията върху организма е много голяма. Навикът да се пие горчиво кафе на гладно също е много вреден. Причината е, че неподсладеното кафе предизвиква бързо изчерпване на гликогена в черния дроб и води до покачване на кръвната захар.

    - Какво да правят тогава кафеджиите, които обичат черната напитка, но искат да запазят стройната си фигура?

    - Спокойно могат да си подсладят кафето с малко захар или мед. Доказано е, че сутрин процесите на изгаряне на калории в организма са най-силни. Ако се хапне малко шоколад например, нищо няма да се лепне по тялото. Причината е, че захарта се изгаря бързо и повлича със себе си горене и на мазнини.

    - Бивша балерина от Националната опера ми разказа, че от "Болшой театър" разрешавали да хапват по малко шоколад или торта, но най-късно до 10 ч сутринта...

    - И аз съм чувал за това. Много важно е кога се приема храната и в какво количество. Във всеки случай закуската не бива да се пропуска. Освен че дава необходимата енергия за функционирането на отделните органи, тя "отключва" и метаболизма.

    - Всички знаем, че е полезно да се хапва често и по малко, но не спазваме това златно правило.

    - Не е трудно да се направи дневен режим, основан на 5 хранения. Малките количества вкусни неща, които поемаме, се усвояват по-добре, а приетите енергийни стойности се изгарят. Ако същото количество храна се приеме наведнъж, неминуемо ще затормози обменните процеси. Обикновено хора, които често се подлагат на диета, постигат обратния ефект - напълняват повече, именно защото в стремежа си да се защити организмът започва да трупа мазни депа. Освен това храната е и лекарство. Тя трябва да е чиста и да се приема в умерени количества. В противен случай разболява. Приемът дори на съвсем малко количество нитрити, които се използват като оцветители за кайма и колбаси, е опасно Причината е, че отровните вещества се натрупват в организма. Нитратите, които се съдържат в пролетните зеленчуци, в организма на човека се превръщат в нитрити. Необходимо е да се предприемат промени в Закона за храните, които да регламентират що е то качествена и безопасна храна.

    Румяна Милева

    http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-04&article=315759
    Активен
    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  



    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright