Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Подобрители, консерванти, оцветители - т.нар. Е-та  (Прочетена 16381 пъти)
delfin
Гост
« -: Януари 28, 2010, 18:25:16 »

СИМВОЛИТЕ ОРИЕНТИРАТ ЗА НЕЖЕЛАНИТЕ ЕФЕКТИ

Д-р Атанас Михайлов

Пазарът се наводни с вносни хранителни стоки. Купуваме ги, примамени от шарените етикети и опаковки. И невинаги знаем какво купуваме. Всяка компания обаче може да произвежда три категории от един и същ продукт: за вътрешно потребление, за експорт в развитите страни и за износ в развиващите се страни. Именно към третата категория се отнасят 80 на сто от хранителните продукти и напитки, насочени за експорт от Северна Америка и Западна Европа към източния пазар. Единственото изискване към вносителя е на опаковките да са обозначени със символи различните хранителни добавки, подобряващи вида и вкуса на продуктите. И така в стил и вълкът сит, и агнето цяло - производителите са предупредили потребителите, потребителите съответно нищо не са разбрали от кодираното предупреждение.

Когато пазарувате, създайте си навика да четете написаното на опаковката на стоката. Ако откриете дори един от горепосочените символи, би трябвало да помислите дали да я консумирате.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ БУКВИТЕ

E 123- амарант - високо концентриран червен оцветител за кексове, желета и сладка. Забранен за употреба в САЩ от 1976 г. Още се използва в Австралия и някои други страни.

Е 102 - татразин - жълт оцветител в леки алкохолни и безалкохолни напитки като лимонада и други. Британската асоциация на хиперактивните деца HASCG не препоръчва консумация на храни с това обозначение.

Е 120 - червен оцветител, който е в графа на HASCG - опасни .

Е 124 - ярко червен оцветител, който може да причини алергични реакции при астматици и алергични към аспирин. HACSG препоръчва да се избягва.

Е 127 - еритрозин, червен оцветител, който се използва за бисквити и сладкиши. Той може да повиши нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертиреоидизъм.

Едни от най-популярни консерванти - бензоена киселина и нейните соли, масово се използват при домашно консервиране. Те могат да се открият в безалкохолните напитки. Някои от тях имат нежелани ефекти върху здравето.

Е 210 - бензоена киселина се добавя към безалкохолни напитки и сокове.

Е 211 - натриев бензоат се използва често у нас за приготвяне на кисело зеле и други туршии, тъй като прекъсва ферментацията. HACSG съветва да се избягват, тъй като употребата им е свързана риск от рак.

Е 212 - калиев бензоат може да отключи алергична реакция при чувствителни хора.

Е 214 - етил 4 - хидрокси бензоат е забранен за употреба в Австралия.

E 338 - фосфорната киселина може да причини разстройство на стомаха, да наруши калциевия метаболизъм, като засили извличането на селен от организма. Това предразполага към злокачествени тумори и сърдечни заболявания. Затова британците съветват употребата й да се ограничи до минимум.SOS

ОПАСНИ
 
Е-102 Е-124
Е-120 Е-127

МНОГО ОПАСНИ
 
Е-123

ЗАБРАНЕНИ

Е-103 Е-111
Е-105 Е-121
Е-125 Е-130
Е-126 Е-152

ПОДОЗРИТЕЛНИ

Е-104 Е-141
Е-122 Е-150
Е-171 Е-173
Е-180 Е-241
Е-477

РАКОВООБРАЗУВАЩИ

Е-131 Е-210
Е-142 Е-211
Е-212 Е-215
Е-213 Е-216
Е-217 Е-330
Е-240

РАЗСТРОЙСТВО НА ЧЕРВАТА

Е-221 Е-223
Е-222 Е-224
Е-226
Активен
delfin
Гост
« Отговор #1 -: Януари 28, 2010, 18:28:35 »

ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА
 
Е-230 Е-238
Е-231

ОБРИВИ

Е-311 Е-313
Е-312

ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО

Е-250 Е-251
ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ

Е-230 Е-321
Е-322

РАЗСТРОЙСТВО НА СТОМАХА

Е-338 Е-340
Е-339 Е-341
Е-407 Е-461
Е-450 Е-462
Е-463 Е-466
Е-465*

Източник:

- The American Academy of Pediatrics Committee on Drugs in Pediatrics
- Complete listing of E-Numbers from Northern Allergy Center, Australia.
- FDA Summary of Color Additives Listed for Use in the United States in Foods, Drugs, Cosmetics, and Medical Devices


Ядем вносни и наши продукти, без да четем етикетите. Какво толкова, ще кажете, след като можем да открием в продукта я умряла хлебарка, я мишка. Гнусните паразити и гризачите обаче се оказват елегантна заплаха за здравето ни, защото успяваме да ги видим, преди да ги глътнем. Понякога.

Етикетите дават информация, която не сме свикнали да четем. А когато я прочетем, невинаги разбираме какво ни казва. Преди 5-6 години списъкът на разрешени добавки, които подобряват качествата на храните, се разшири и така в него влязоха съставки, които придават по-добър вид, гарантират трайност и подходящ цвят. Видът на тези консерванти, подобрители, подсладители и оцветители е кодиран с букви и цифри, които обаче никой потребител не разбира. Повечето от тях са означени с буква Е. След нея има съответна цифра. В момента има над 1000 разновидности на Е, а подсладителите са около 900 в зависимост от химичните вещества, които съдържат.

Учените изчислили, че за една година всеки човек изяжда 10 килограма консерванти, оцветители, набухватели и подсладители. Те са в основата на някои заболявания, както и на драстичния скок на алергиите, категорични са лекарите.

Най-разпространеният у нас консервант за домашно производство на туршии, натриевият бензоат, например, се сочи от Американската агенция за контрол на храните като раковообразуващ.

От 1996 година един от популярните подсладители - цикламатът, е забранен за употреба, но само в САЩ. В останалите страни на света той е в широка употреба.

На етикетите на безалкохолни напитки, бисквити, сокове, желета, сладка, вносни кексове, сладкиши, които консумираме всеки ден, също присъства тази поредица от букви и цифри. Никой обаче не се интересува от тях, а най-многото, което проверява, е срокът на годност на продукта и евентуално калориите. Още по-малко се замисля дали те могат да бъдат потенциална заплаха за здравето. Оказва се обаче, че някои от тези букви са сигнал за евентуални алергии, други за риска от рак.

Цяла поредица от Е-та със съответните номера, са обявени за опасни и вредни. Най-подробна класация на храни, съдържащи Е-210, Е-213, Е- 330 и още много други, е направена от Британската асоциация на хиперактивните деца. Повече от 25 години тази асоциация търси  връзка между хранителните добавки и свръхактивното поведение на подрастващите, което е определено като самостоятелно заболяване. Експертите са на мнение, че за проблемите на децата е виновен начинът на хранене и консумацията на храни, които съдържат определени консерванти, подорбители, оцветители.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #2 -: Януари 28, 2010, 18:41:04 »

Едни от най-важните болести, които предизвиква АСПАРТАМЪТса диабет, артрит, склероза, психични заболявания, разрушаване на мозъчните клетки, сърдечни, припадъци и конвулсии, високо кръвно налягане, извънредно напълняване, загуба на зрението, оплешивяване и т.н.

•   Аспартама не е естествен продукт!

•   Аспартама не е за подобряване на диетата!

•   Аспартама не е безопасно за никой!

•   Аспартама не е хранителна добавка!

•   Аспартама  е неправилно одобрено и опасно лекарство – първоначално е било тествано като лекарство за язва.
 
•   Аспартама  в течности се превръща във формалдехит при размразяване!

•   Най-страшни поражения нанася на хора с ДИАБЕТ!

•   Натравянето със аспартам е постепенно!

•   Вторичните продукти на аспартама се наслагват във тлъстините на тялото.

•   Аспартама ИМИТИРА широк кръг от болести!!!

•   Обикновено симптомите от натравяне с аспартам се диагностицират неправилно от лекарите!

•   Аспартама не е подходящо за хора!

•   Абсолютно възстановяване не е възможно!

Който има някаква болест да махне всичките продукти с аспартам – коли, сладкиши, сокчета..., всички на които пише "диетично" и "ниско-калорично". Да изчака от 3 седмици до 60 дена и да види как са му симптомите. Теста започва с пълно описание на всички симптоми и аномалии, включително психични настроения и чувства. (100% от хората, които са го направили са открили, че повечето им симптоми се дължат на отравяне с аспартам!!!)   

Във Англия го има във 98% от сладкишите, всички диетични напитки, подсладители за диабетици (като им утежнява положението), детски храни..., че даже и във всички дъвки. В повече от 6000 продукти само на пазара в Америка. Има снимки направени в химически складове, които доствят химикала на хранителни компании. Аспартама е опакован със етикети “ОТРОВА”. Заводите, които го произвеждат, трябва да сменят тефлоновите си тръби всеки няколко месеца, защото аспартама го разяжда. НИЩО НЕ РАЗЯЖДА ТЕФЛОНА – само аспартама, А НАШИТЕ СТОМАСИ, И ТЯЛО, И МОЗЪК?

Преди време ББС проведе конкурс за най-добър мъж-домакин. Спечели един, който сподели най-добра рецепта за миене на ръждясали съдове, печки, плочки, бани и тоалетни – С КОКА КОЛА !?!?! Сега вече знаете защо нали?

Захарите на натуралните плодове НЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ДИАБЕТ, предизвикват го ДИАБЕТИЧНИТЕ напитки и препарати!!!!
Активен
delfin
Гост
« Отговор #3 -: Януари 28, 2010, 21:10:46 »

  Легенда - О -Опасен

                   МО - Много опасен

                   Р - Раковообразуващ

                   З - Забранен

                   ЧР - Чревни разстройства

                   ВК - Вреди на  кожата

                   СР - Стомашни разстройства

                   АР - Алергични реакции

                   Х - Холестерол

                   АН - Влияние върху кръвното - Артериалното налягане

                   П - Подозрителен
           Е 102 - О
           Е 103 - З, Р
           Е 104 - П
           Е 105 - З, Р
           Е 110 - О
           Е 111 - З
           Е 120 - О
           Е 121 - З, Р, МО
           Е 122 - П
           Е 123 - МО, З, Р
           Е 124 - О
           Е 125 - З, Р
           Е 126 - З, Р
           Е 127 - О
           Е 129 - О
           Е 130 - З, Р
           Е 131 - Р
           Е 141 - П
           Е 142 - Р
           Е 150 - П
           Е 151 - ВК
           Е 152 - З, Р
           Е 153 - Р
           Е 154 - ЧР, АН
           Е 155 - О
           Е 160 - ВК
           Е 171 - П, Черен дроб, Бъбреци
           Е 173 - П, черен дроб, Бъбреци
           Е 180 - О
           Е 201 - О
           Е 210 - Р
           Е 211 - Р
           Е 212 - Р
           Е 213 - Р
           Е 214 - Р
           Е 215 - Р
           Е 216 - Р, ВК
           Е 219 - Р
           Е 220 - О, Разрушава вит. В1
           Е 222 - О, Храносмилането и Стомашно-чревен тракт
           Е 223 - О, Астма, Храносмилане, Стомашно-чревен тракт
           Е 224 - О, Храносмилане, Стомашно-чревен тракт
           Е 228 - О
           Е 230 - Р, Алергия
           Е 231 - ВК, Алергия
           Е 232 - ВК, Алергия
           Е 233 - О, ВК
           Е 239 - ВК, Алергия
           Е 240 - Р, МО
           Е 241 - П
           Е 242 - О
           Е 249 - Р
           Е 250 - АН
           Е 251 - АН
           Е 252 - Р, АН
           Е 270 - О за деца
           Е 280 - Р
           Е 281 - Р
           Е 282 - Р
           Е 283 - Р
           Е 310 - АР
           Е 311 - АР
           Е 312 - АР
           Е 320 - Х, Черен дроб, Бъбреци, Мутация в ДНК
           Е 321 - Х
           Е 330 - Р
           Е 338 - СР
           Е 339 - СР
           Е 340 - СР
           Е 341 - СР
           Е 343 - СР
           Е 400 - О
           Е 401 - О
           Е 402 - О
           Е 403 - О
           Е 404 - О
           Е 405 - О
           Е 450 - СР, Черен дроб, Бъбреци
           Е 451 - СР
           Е 452 - СР
           Е 453 - СР
           Е 454 - СР
           Е 461 - СР
           Е 462 - СР
           Е 463 - СР
           Е 465 - СР
           Е 466 - СР
           Е 477 - П
           Е 501 - О
           Е 502 - О
           Е 503 - О
           Е 510 - МО
           Е 513 - МО
           Е 527 - О
           Е 620 - О
           Е 626 - ЧР
           Е 627 - ЧР
           Е 628 - ЧР
           Е 629 - ЧР
           Е 630 - ЧР
           Е 631 - ЧР
           Е 632 - ЧР
           Е 633 - ЧР
           Е 634 - ЧР
           Е 635 - ЧР
           Е 636 - О
           Е 637 - О
           Е 907 - АР
           Е 951 - ВК, Умствени увреждания. Това е аспартамът.
           Е 952 - З
           Е 954 - Р - Това е захаринът.
           Е 1105 - ВК


           Е 217 - Р
           Е 447 - Р
           Е 924а - Р
           Е 924в - Р
           Е 172 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 322 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 407 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 447 - Черен дроб, Бъбреци
           Е 621 - Болки в гърдите, Главоболие, Горене на лицето, Стягане на главата
           Е 221, Е 225, Е 226 - Нарушават храносмилането и водят до заболявания на стомашно-чревния тракт, Сърдечни проблеми, Затруднения в дишането, Ниско кръвно
           Е 313 - Алергия
           Е 1000 до Е 1199 - слагат се като добавки към брашното, захарта и други подобни продукти

           
Това е по данни на FAO - Международна организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция и  Изследване от специалисти в Химическия университет - София
Активен
delfin
Гост
« Отговор #4 -: Януари 28, 2010, 21:23:46 »

АСПАРТАМЪТ


Той ни залива отвсякъде – от пастата за зъби и дъвките, през всички Light напитики (да, Кока Кола Лайт и Пепси Лайт) и така, докато брояча задмине 7 – 8 000 продукта.

А, ако сте любители на диетичните храни и разтворими витамини (и сокчета) – честито.

Да, той иска да подслади живота ни, и то 200 пъти по-силно от захарта, но никога на цената на допълнителни килограми и калории.


Да – за него става въпрос – аспартама. Или иначе казано – Нутрасуит. Или не: май по-добре Е951 (закодирано, нали?).

Но той има много псевдоними – подвизава се и като Canderel, Equal, Spoonful, C14H18N2O, N-L-a-aspartyl-L-phenylalanine 1-methyl ester (това ми е любимия му ник).

Този подсладител и ревностен конкурент на захарта е одобрен от официалните власти в Щатите и ЕС (по-точно Европейската Агенция по Безопасност на Храните), като годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона.

Обаче, малко притеснителен е факта, че всички изследвания, финансирани от хранителната индустрия, показват че аспартама е безвреден, а всички независими такива сочат тъкмо обратното. Или по-точно, че е канцерогенен и че поразява нервната система. Иначе казано: множествена склероза, болест на Алцхаймер, мозъчен тумор, рак на гърдата, левкемия и т.н. и т.н. На този фон, ефекти като световъртеж, главоболие, умора и гадене звучат като невинна детска песничка.
Активен
7dc
Гост
« Отговор #5 -: Януари 29, 2010, 16:37:47 »

Оцветители (E100-E181)
Номер
Наименование
Коментар
E100Curcuminжълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphateВитамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
E102TartrazineFD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
E104Quinoline YellowFD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107Yellow 7Gжълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; типична употреба - безалкохолни напитки; забранен в Австралия, САЩ
E110Sunset Yellow FCF, Orange Yellow SFD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия
E120Cochineal, Carminic acid, Carminesчервен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG* препоръчва да се избягва
E122Azorubine, Carmoisineчервен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E123AmaranthFD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E124Ponceau 4R, Cochineal Red AFD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия
E127ErythrosineFD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия
E128Red 2GЗабранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.
E129Allura red ACFD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131Patent blue VСин. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132Indigotine, Indigo carmineFD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции.Забранен в Норвегия.
E133Brilliant blue FCFFD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140Chlorophylis, Chlorophyllinsзелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
E141Copper complexes of chloropyll and chlorophyllinsмаслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E142Green Sзелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150(a)Plain caramelтъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E150(b)Caustic sulphite caramelвиж E150(a)
E150(c)Ammonia caramelвиж E150(a)
E150(d)Sulphite ammonia caramelвиж E150(a)
E151Brilliant Black BN, Black PNчерно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E153Vegetable carbonчерен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
E154Brown FKкафяв, забранен в САЩ
E155Brown HT (Chocolate)кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)Carotene, alpha-, beta-, gamma-жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E160(b)Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixinчервен; извлича се от дървото Bixa orellana;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash)
E160(c)Paprika extract, capsanthin, capsorubinчервен, не се знаят странични ефекти.
E160(d)Lycopeneчервен, не се знаят странични ефекти.
E160(e)Beta-apo-8'-carotenal (C 30)оранжев, не се знаят странични ефекти.
E160(f)Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30)оранжев, не се знаят странични ефекти.
E161(b)Xanthophylls - Luteinжълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E161(g)Xanthophylls - Canthaxanthinжълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E162Beetroot Red, Betaninпурпурен, не се знаят странични ефекти.
E163Anthocyaninsвиолетов, не се знаят странични ефекти.
E170Calcium carbonateминерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E171Titanium dioxideбяла минерална сол.
E172Iron oxides and hydroxidesчерен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
E173Aluminium
E174Silver
E175Gold
E180Latolrubine BKда се избягва.
E181Tannic acid, tanninsпречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 04:01:29 от graveo_lens » Активен
7dc
Гост
« Отговор #6 -: Януари 29, 2010, 16:53:27 »

Консерванти (E200-E290)
Номер
Наименование
Коментар
E200Sorbic acidдали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
E201Sodium sorbateне са известни вредни ефекти
E202Potassium sorbateне са известни вредни ефекти
E203Calcium sorbateне са известни вредни ефекти
E210Benzoic acidфенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E211Sodium benzoateизползва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
E212Potassium benzoateпри хора с алергични реакции. в.ж 210
E213Calcium benzoateвиж 212
E214Ethyl p-hydroxybenzoateда се избягва, забранен в някои страни.
E215Sodium ethyl p-hydroxybenzoateда се избягва, забранен в някои страни.
E216Propyl p-hydroxybenzoateвъзможен алерген
E217Sodium propyl p-hydroxybenzoateда се избягва, забранен в някои страни.
E218Methyl p-hydroxybenzoateвъзможни алергични реакции, главно върху кожата.
E219Sodium methyl p-hydroxybenzoateда се избягва, забранен в някои страни.
E220Sulphur dioxideсерен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E221Sodium sulphiteпочистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220
E222Sodium hydrogen sulphiteвиж 220
E223Sodium metabisulphiteтретиращ агент, виж 220
E224Potassium metabisulphiteвиж 220
E225Potassium sulphiteвиж 220
E226Calcium sulphiteда се избягва, забранен в някои страни.
E227Calcium hydrogen sulphiteда се избягва, забранен в някои страни.
E228Potassium hydrogen sulphiteвиж 220
E230Biphenyl, Diphenylможе да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
E231Orthophenyl phenolможе да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E232Sodium orthophenyl phenolвиж 231
E233Thiabendazoleвиж 231
E234Nisinантибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
E235Natamycinплесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене
E236Formic acidда се избягва, забранен в някои страни.
E237Sodium formateда се избягва, забранен в някои страни.
E238Calcium formateда се избягва, забранен в някои страни.
E239Hexamethylene tetramineда се избягва, забранен в някои страни.
E249Potassium nitriteфиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E250Sodium nitriteможе да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E251Sodium nitrateвиж 250
E252Potassium nitrateвиж see 249 и 250
E260Acetic acidосновен компонент на оцета
E261Potassium acetateв сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции
E262Sodium acetate, Sodium diacetateвиж 260
E263Calcium acetateвиж 260
E264Ammonium acetateкато 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
E270Lactic acidмлечна киселина, киселинен регулатор;
E280Propionic acidизползува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E281Sodium propionateвиж 281
E282Calcium propionateвиж 281
E283Potassium propionateвиж 281
E290Carbon dioxideвъглероден двуокис
E296Malic acidябълчна киселина;
E297Fumaric acidфумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 04:02:31 от graveo_lens » Активен
7dc
Гост
« Отговор #7 -: Януари 29, 2010, 16:54:15 »

Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
Номер
Наименование
Коментар
E300Ascorbic acidаскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301Sodium ascorbateнатриева сол на Е300
E302Calcium ascorbateкалциева сол на Е300
E303Potassium ascorbateкалиева сон на vitamin C
E304Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearateестери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E306, E307, E308, E309Tocopherols, alpha-,gamma-,delta-vitamin E'; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E310Propyl gallateизползва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311Octyl gallateвиж 310
E312Dodecyl gallateвиж 310
E315Erythorbic acidполучава се от sucrose
E316Sodium erythorbateполучава се от E317
E319Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ)HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320Butylated hydroxy-anisole (BHA)забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E321Butylated hydroxy-toluene (BHT)виж E320
E322Lecithinsемулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325Sodium lactateполучава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E326Potassium lactateвиж 325
E327Calcium lactateвиж 325
E328Ammonium lactateвиж 325
E329Magnesium lactateвиж 325
E330Citric acidлимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E331Sodium citratesНатриева сол на Е300
E332Potassium citratesКалиева сол на Е300
E333Calcium citratesКалциева сол на Е300
E334Tartaric acidВинена киселина; без странични ефекти
E335Sodium tartratesвиж Е334
E336Potassium tartratesвиж Е334
E337Sodium potassium tartrateвиж Е334
E338Phosphoric acidфосфорна киселина; без странични ефекти
E339Sodium phosphatesmineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus equilibrium
E340Potassium phosphatesвиж 339
E341Calcium phosphatesминерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E343Magnesium phosphatesосновен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E350Sodium malatesбез странични ефекти
E351Potassium malateбез странични ефекти
E352Calcium malatesбез странични ефекти
E353Metatartaric acidбез странични ефекти
E354Calcium tartrateбез странични ефекти
E355Adipic acidкиселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E357Potassium adipateбез странични ефекти
E363Succinic acidзабранена в някои държави
E365Sodium fumarateсол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
E366Potassium fumarateбез странични ефекти
E367Calcium fumarateбез странични ефекти
E3701,4-Heptonolactoneзабранена в някои държави
E375Niacinvitamin B3;
E380Tri-ammonium citrateможе да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E381Ammonium ferric citratesсол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
E385Calcium disodium EDTAзабранен в някои страни
E297Fumaric acidфумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 04:03:39 от graveo_lens » Активен
7dc
Гост
« Отговор #8 -: Януари 29, 2010, 16:54:53 »

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Номер
Наименование
Коментар
E400Alginic acidизвлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401Sodium alginateвиж 400
E402Potassium alginateвиж 400
E403Ammonium alginateвиж 400
E404Calcium alginateвиж 400
E405Propylene glycol alginateняма данни за странични ефекти
E406Agarполучава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
E407Carrageenanизвича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410Locust bean gumизвлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412Guar gumизвлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
E413Tragacanthгума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката
E414Acaciaизвлича се от Acacia Sengal;
E415Xanthan gumизползва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416Karaya gumизвлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417Tara gumизвлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420Sorbitolизкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421Mannitolизкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни
E422Glycerolподсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни
E431Polyoxyethylene stearateПолиоксиэтилен( 8 )стеарат
E432Polysorbate 20Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E433Polysorbate 80Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E434Polysorbate 40Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E435Polysorbate 60Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E436Polysorbate 65Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E440(a)PectinПектини: пектин ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E440(b)Amidated pectinамидопектин
E441Gelatineжелатин - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E442Ammonium phosphatidesбез странични ефекти
E450Diphosphatesдифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви
E451Triphosphatesтрифосфати : натриев и калиев
Е452Polyphosphatesполифосфати: натриев калиев и калциев
E460Celluloseцелулоза - без странични ефекти
E461Methyl celluloseметил целулоза; може да причини чревни проблеми
E463Hydroxypropyl celluloseходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
E464Hydroxypropyl methyl celluloseхидрокси пропил метил целулоза
E465Ethyl methyl celluloseетил метил целулоза
E466Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl celluloseбез странични ефекти
E469Sodium caseinateбез странични ефекти
E470Fatty acids saltsсоли на мастни киселини; забранени в някои страни
E471Mono & di glycerides of fatty acidsбез странични ефекти
E472Fatty acid esters of glyceridesбез странични ефекти
E473Sucrose esters of fatty acidsестери на захароза и мастни киселини
E474Sucroglyceridesзахароглицериди
E475Polyglycerol esters of fatty acidsбез странични ефекти
E476Polyglycerol polyricinoleateбез странични ефекти
E477Propylene glycol esters of fatty acidsбез странични ефекти
E478Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycolняма данни
E479(b)Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acidsТермически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни
E480Dioctyl sodium sulphosuccinateнатриев диоктилсулфосукцинат
E481Sodium stearoyl-2-lactylateбез странични ефекти
E482Calcium stearoyl-2-lactylateбез странични ефекти
E483Stearyl tartrateзабранен в някои страни
E491Sorbitan monos tearateбез странични ефекти
E492Sorbitan tristearateможе да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
E493Sorbitan monolaurateзабранен в някои страни
E494Sorbitan mono-oleateзабранен в някои страни
E495Sorbitan monopalmitateзабранен в някои страни
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 04:04:44 от graveo_lens » Активен
7dc
Гост
« Отговор #9 -: Януари 29, 2010, 16:56:56 »

Минерални соли (Е500-Е585)
Номер
Наименование
Коментар
E500Sodium carbonatesНатриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
E501Potassium carbonatesбез странични ефекти
E503Ammonium carbonatesамониев карбонат - пнякога дразни лигавицата
E504Magnesium carbonateизползва се като лаксатив и антиацид
E507Hydrochloric acidбезопасно в малки количества
E508Potassium chlorideпо големи количества могат да причинят язва
E509Calcium chlorideкалциев хлорид
E510Ammonium chlorideда се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511Magnesium chlorideмагнезиев хлорид (основен минерал)
E513Sulphuric acidсярна киселина; забранена в някои държави
E514Sodium sulphatesнатриев сулфат - може да наруши водния баланс
E515Potassium sulphatesбез странични ефекти
E516Calcium sulphateкалциев сулфат, получава се от варовик
E518Magnesium sulphateима лаксативен ефект
E519Copper sulphateмеден сулфат - използува се рядко
E524Sodium hydroxideнатриева осноова
E525Potassium hydroxideкалиева основа
E526Calcium hydroxideбез странични ефекти
E527Ammonium hydroxideамониев хидроксид
E528Magnesium hydroxideмагнезиев хидроксид
E529Calcium oxideкалциев оксид, безопасен в малки количества
E530Magnesium oxideмагнезиев оксид
E535Sodium ferrocyanideбез странични ефекти
E536Potassium ferrocyanideбез странични ефекти
E540Dicalcium diphosphateдикалциев дифосфат
E541Sodium aluminium phosphateнатриево алуминиев фосфат
E542Bone phosphateкостен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
E544Calcium polyphosphatesзабранен в някои страни
E545Ammonium polyphosphatesзабранен в някои страни
E551Silicon dioxideсилициев двуокис - без странични ефекти
E552Calcium silicateполучава се от варовик и диатомит - антиацид
E553(a)Magnesium silicatesмагнезиев силикат
E553(b)Talcсвързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554Sodium aluminium silicateизползва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
E556Calcium aluminium silicateизползува се в млечни прахове; виж Е554
E558Bentoniteбез странични ефекти
E559Aluminium silicate (Kaolin)без странични ефекти
E570Stearic acidбез странични ефекти
E572Magnesium stearateбез странични ефекти
E575Glucono delta-lactoneбез странични ефекти
E576Sodium gluconateзабранен в някои страни
E577Potassium gluconateбез странични ефекти
E578Calcium gluconateбез странични ефекти
E579Ferrous gluconateцвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден
E585Ferrous lactateняма данни
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 04:05:27 от graveo_lens » Активен
7dc
Гост
« Отговор #10 -: Януари 29, 2010, 16:57:28 »

Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)
Номер
Наименование
Коментар
E620Glutamic acidаминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
E621Monosodium glutamate (MSG)мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622Monopotassium glutamateмонокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623Calcium diglutamateв заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624Monoammonium glutamateв заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625Magnesium diglutamateв заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626Guanylic acidв подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра
E627Disodium guanylateнатриев гуанилат; виж 626
E629Calcium guanylateкалциев гуанилат; виж 626
E631Disodium inosinateвиж 626
E633Calcium inosinateвиж 631
E635Disodium 5'-ribonucleotideкакто 626
E636Maltolизползва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
E637Ethyl maltolвиж Е636
E640Glycine & its sodium saltглицин и негова натриева сол


Други
Номер
Наименование
Коментар
E900Dimethyl polysiloxaneбазирано на силикон
E901Beeswaxesпчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903Carnauba waxизвлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904Shellacизвлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905Paraffins, Microcrystalline waxпарафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907Refined microcrystalline waxзабранен в някои страни
E913Lanolinдобива се от овча вълна
E920L-Cysteinза третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921L-Cystinвж E920
E924Potassium bromateв обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925Chlorineв обработка на брашната
E926Chlorine dioxideвиж 925
E927Azodicarbonamideзабранен в някои страни
E928Benzoyl peroxideпри избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210
E931Nitrogenазот, при пакетиране и замразяване
E932Nitrous oxideбезвреден в малки количества
E950Acesulphane potassium
E951Aspartameизкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952Cyclamic acidизкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954Saccharinesизкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957Thaumatinизкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965Maltitol, Hydrogenated glucose syrupовлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967Xylitolовлажнител
E999Quillaia extractемулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
E1100Amylaseизвлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200Polydextroseбезопасен в малки дози
E1201Polyvinylpyrrolidoneдиспергиращ агент; при изкуствените подсладители
E1202Polyvinylpolypyrrolidoneколоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400-E1450StarchesСкорбяла - няма странични ефекти
E1505Triethyl acetateчаст от него се превръща в алкохол в тялото
E1510Ethanolалкохол
E1517, E1518Glycerol acetatesразтворител, получен от глицерол
E1520Propylene glycolомокрящ и диспергиращ агент
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 04:06:27 от graveo_lens » Активен
delfin
Гост
« Отговор #11 -: Януари 29, 2010, 17:34:44 »

Гравео, много благодаря! 
Активен
7dc
Гост
« Отговор #12 -: Януари 29, 2010, 17:52:36 »

Няма защо!  Сърце
Активен
pluton
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #13 -: Януари 29, 2010, 19:27:37 »

  Ех, от кога търся такава информация?! И от мен едно огромно БЛАГОДАРЯ! 
  Активен

  pufi
  Hide from the Sun
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 355


 • Град: извън реалността
 • Севернячка

  « Отговор #14 -: Януари 29, 2010, 19:29:50 »

  И от мен благодаря Целувчица
  Активен

  Аз съм си аз,независимо какво си мислите за
  мен : )
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright