Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Бодхидхарма  (Прочетена 1309 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 28, 2010, 16:54:47 »

  Бодхидхарма, един от най-редките скъпоценни камъни, съществували някога на този свят, отишъл в Китай. Императорът отишъл да го види и казал: "Понякога съм много объркан. От време на време усещам в себе си едно огромно напрежение и много страдам". Бодхидхарма го погледнал и казал: "Ела рано сутринта, в 4 часа, и донеси със себе си цялото си страдание и всичките си безпокойства и притеснения. Запомни, не идвай сам - донеси всички тях със себе си!" Императорът погледнал Бодхидхарма - този човек му изглеждал много странно - можел да изплаши всеки до смърт - и казал: "Какво искаш да кажеш? Какво имаш предвид?"

  Бодхидхарма отвърнал: "Ако не донесеш тези неща, как искаш да ти помогна? Донеси всичко със себе си и ще направя каквото трябва за теб".

  "По-добре да не идвам. Четири часа сутринта - ще бъде тъмно, а и този човек сякаш е малко луд. С тая голяма тояга в ръка може да те удари и ... И какво иска да каже с това, че ще направи каквото трябва за мен?" - помислил императорът.

  Цяла нощ не могъл да заспи, защото не можел да се отърве от мисълта за Бодхидхарма. До сутринта почувствал, че все пак ще е по-добре да отиде: "Защото, кой знае - може би пък ще успее да направи нещо?". Първото нещо, което го попитал Бодхидхарма - както си седял пред храма с тоягата си в ръка и изглеждал още по-страшен в тъмното - било: "Значи дойде! Къде са останалите неща, за които говореше?"
  Императорът казал: "Ти говориш малко странно, защото това не са неща, които мога да донеса със себе си - те са вътре в мен".

  Бодхидхарма казал: "Добре. Отвътре или отвън, нещата са си неща. Седни, затвори очи и се опитай да стигнеш до тях. Като ги улавяш, веднага ми ги разказвай и поглеждай към тоягата в ръката ми. Аз добре ще ги подредя!"
  Императорът затворил очи - нямало какво друго да направи - затворил очи, малко уплашен, поогледал тук-там вътре в себе си, наблюдавал известно време и изведнъж осъзнал, че колкото повече гледа навътре, толкова повече нищо не може да открие - никакви безпокойства, никакво страдание, никакви притеснения. Изпаднал в дълбока медитация. Минали часове, слънцето започнало да изгрява, а лицето му изразявало един изключителен покой.

  Тогава Бодхидхарма казал: "А сега отвори очи. Което е достатъчно, си е достатъчно! Къде са онези приятели? Успя ли да ги видиш?"

  Императорът се засмял, поклонил се, докоснал нозете на Бодхидхарма и казал: "Наистина, ти успя да ги сложиш на място, защото не можах да ги открия - и сега вече знам за какво става въпрос. Тях изобщо не ги е имало. Струвало ми се е, че ги има, защото никога не съм навлизал в себе си, за да ги търся. Те сякаш са били там, защото мен ме е нямало вътре. Сега всичко ми е ясно - ти извърши чудо".

  "ТАНТРА. ВИСШЕТО РАЗБИРАНЕ"
  ОШО
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright