Духовно развитие

          

Страници:  1 ... 8 9 [10]
 91 
 -: Август 29, 2016, 15:13:16  
Започната от Малкия_Принц - Последна публикация от infinity
Youssou N'Dour & Neneh Cherry - 7 Seconds
https://www.youtube.com/watch?v=txpkLAao_kE
песен-състояние
https://otkrovenia.com/bg/prevodi/youssou-n-dour-neneh-cherry-7-seconds

 92 
 -: Август 11, 2016, 23:57:46  
Започната от Турист - Последна публикация от Странник
Ние човеците разграничаваме събитията и обектите като позитивни и негативни според това дали могат да ни навредят или помогнат за нещо хубаво и приятно.
За Вселената не съществуват такива понятия.
Тя работи с необходимости които следват нейните Закони.
А дали нещо ще бъде негативно или позитивно зависи от нашата оценка и отношение към събититето и обекта.
Пример:
Развързва ти се обувката докато вървиш - Каква досада и то точно когато бързам толкова! - си мислиш ти.
Спираш се за 5 секунди да я завържеш и продължаваш пътя си веднага бързайки.
На следващото кръстовище става катастрофа в която има ранени и пострадали.
Осъзнаваш че тези 5 секунди забавяне са ти спасили здравето и живота.
Изниква веднага въпроса - Кое всъщност е негативното ?
Разбира се примера е травиален , но действащия Принцип е вездесъщ.
Накрая излиза че Някой знае много по добре от теб къде трябва да бъдеш и какво трябва да бъдеш.
Остава да осъзнаеш с Какво и Кой си имаш работа...и да действаш с Него , а не против Създателя ни.

 93 
 -: Август 11, 2016, 10:23:26  
Започната от Турист - Последна публикация от infinity
"Умът (както и металите и елементите) може да бъде променян от състояние в състояние, от степен в степен, от положение в положение, от полюс в полюс, от вибрация във вибрация. Истинската Херметична трансмутация представлява Ментално изкуство."
Кибалион

Да, това възможно, по лично наблюдение. Естествено е добре да не се прекалява, преувеличава или да се пристрастяваме. С пристрастяването идва бедствието. Има тежки отрови, които оставят следи в тялото и някои неща по-добре да не се пробват изобщо.

 94 
 -: Август 11, 2016, 00:01:01  
Започната от Турист - Последна публикация от Ich
Цитирам нещо по памет "Вдишвам отрова, издишвам любов"...Т.е. ако ме черпят с някаква "вредна храна", ако я приема и я изям с благодарност, няма да ми навреди или нарани. Но ако я отровя с нечисти мисли от сорта на "сега ще се натрупа нещо в тялото ми и после може да се разболея", тогава може и да стане това.
 


Искаш да кажеш, че нещо негативно, което ни се случва в някаква форма, можем вътрешно да трансформираме в позитивно и то ще стане положителна реалност?

 95 
 -: Август 08, 2016, 14:34:40  
Започната от infinity - Последна публикация от infinity
Теория за айсберга

Топографска теория


Структурният айсберг на ума: Conscious: съзнавано, Preconscious: предсъзнавано, Unconscious: несъзнавано
Структури: Ego: азът,
                Superego: свръх азът,
                ID: то
Според тази теория човешката психика се дели на три дяла: Id — То (принцип на удоволствието), Ego — Аз (принцип на реалността) и Superego — Свръхаз

Топографската теория за първи път е описана от Фройд в „Тълкуване на сънищата“ (1900). Теорията постулира, че психичният апарат може да бъде разделен на три системи: съзнателно, предсъзнателно и несъзнателно. Тези системи не са анатомични структури на мозъка, а по-скоро душевни процеси. Макар Фройд да поддържа тази теория през целия си живот, той на широка основа я заменя със структурната теория. Топографската теория е една от метапсихологическите гледни точки за описване на функциите на психиката в класическата психоаналитична теория.

Структурна теория

"Ид", То, или Подсъзнанието

То обхваща неорганизираната, неосъзнатата част от личностната структура, която съдържа основните инстинкти. „То“ е несъзнателно по определение. То стои в директна противоположност на Свръх аза. По формулировка на Фройд:

„То е тъмна, недостъпна част от нашата личност, малкото, което знаем за него, имаме от нашето изследване на работата на съня и конструкцията на невротичните сипмтоми, и повечето от това е с негативен характер и може да бъде описано само в контраст на Егото. Ние се доближаваме към Ид с аналогии: ние го наричаме хаос, котел пълен с много възбуда… Пълно с енергия простираща се от инстинктите, но няма организация, не показва никакво колективно желание, а само борба да си докара удовлетворение на инстинктивните нужди, уважавайки спазването на принципа на удоволствието.“

(Фройд, Нови Уводни лекции по Психоанализа (1933))

Еволюционно, „То“ е предшественик на „Аз“-а; тоест психичният апарат започва при раждането, като недиференцирано „То“, част от което после се развива в структуриран „Аз“. По такъв начин „То“:

„съдържа всичко което е унаследено, което е представено при раждането, което се установява в конституцията — над всичко, следователно инстинктите, които произлизат от соматичната организация и които намират първо физически израз тук (в То) във форми непознати за нас“.(Фройд, „Отвъд принципа на удоволствието“)

„То“ е отговорно за нашите основни инстинкти като храна и вода, секс и агресивни импулси. То е неморално и егоцентрично, управлявано на принципа на болката и удоволствието; то е без чувство за време, напълно нелогично, първоначално сексуално, инфантилно в своето емоционално развитие и не приема „не“ за отговор. Разглежда се като резервоар на либидото или „любовната енергия“.

Аз или още Его.


Егото или азът обхваща тази организирана част от личностната структура, която включва защитни, перцептивни, оценъчни, интелектуално-когнитивни и изпълнителни функции. Осъзнатите чувства пребивават в егото, макар не всички от операциите на егото да са съзнателни. Според Фройд:

„Егото е тази част от Ид-а, която е била изменена от директното влияние на външния свят… Егото изобразява това, което може да бъде наречен разсъдък и разум, в противоположност на Ид, което съдържа страсти… в своята връзка с Ид то е като ездач на седло, който се стреми да удържи превъзхождащата сила на коня; с тази разлика, че ездачът се опитва да го направи със своята собствена сила, докато егото използва взети назаем сили.“ [Фройд, Аз и То(1923)]"

В теорията на Фройд, егото има посредническа роля между „То“, Свръх аз-а и външния свят. Неговата задача е да намери баланса между примитивните нагони и реалността докато задоволи „То“ и „Свръх аз“-а. Неговата главна загриженост е с индивидуалната безопасност да позволи на някои от желанията на „То“ да бъдат изразени, но само последствията от тези дейности са маргинални.

Свръх Аз


„Свръх азът“ обхваща тази организирана част от личностната структура, основно, но не изцяло несъзнателна, която включва индивидуалните его идеали, духовни цели и друго психично представяне(най-общо наричано „съвест“), което критикува и забранява неговите или нейните инстинкти, фантазии, чувства или действия.

Теорията на Фройд заключава, че „Свръх аз“-ът е символична интернализация на фигурата на бащата и културните правила. Свръх аз-ът се грижи да стои в опозиция на желанията на Ид-а и неговата агресивност по посока на егото, защото техните цели са противоположни. „Свръх аз“-азът действа като „съвест“, поддържаща нашето чувство за морал и забрана на табутата. Неговото формиране става по време на края на Едиповия комплекс и се формира от идентификацията с интернализираната бащина фигура след като малкото момче не може успешно да задържи майка си като любовен обект без страх от кастрация.

Източник: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Structural-Iceberg.svg/2000px-Structural-Iceberg.svg.png
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0

 96 
 -: Август 08, 2016, 14:27:38  
Започната от infinity - Последна публикация от infinity
Не открих конкретна тема, специално за подсъзнанието, затова пускам тук.От край време това е болна и потискана тема.. подсъзнанието. Присъства и в сънищата ни... То част от Егото ли е?  Нямам такова усещане.... То ни подсказва,че не що ни липсва? Че понякога имаме подсъзнателно изявени желания, които смятаме за срамни и непасващи на стереотипите на обществото и ги хвърляме като боклук в кошчето за боклук "подсъзнанието".Ето няколко цитата от Фройд:
"Всеки човек има желания, които не споделя с другите, и желания, които дори не признава пред себе си."

"Въпреки моите 30-годишни изследвания на женската душа, не бях способен да отговоря на въпроса, на който никой още не е отговорил: "Какво иска една жена?"

"Ние не се избираме случайно един друг. Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание."

 97 
 -: Август 08, 2016, 13:02:39  
Започната от Турист - Последна публикация от infinity
Цитирам нещо по памет "Вдишвам отрова, издишвам любов"...Т.е. ако ме черпят с някаква "вредна храна", ако я приема и я изям с благодарност, няма да ми навреди или нарани. Но ако я отровя с нечисти мисли от сорта на "сега ще се натрупа нещо в тялото ми и после може да се разболея", тогава може и да стане това.
 

 98 
 -: Август 05, 2016, 20:06:45  
Започната от Турист - Последна публикация от Странник
Никога не съм се ограничавал какво ще ям... храня се с това което ми харесва и винаги ставам мъничко гладен от масата.
Пушач съм.
Пия алкохол с мярка и предимно като естет...
Всичко това не ми пречи да имам изострени сетива и да виждам много неща...
На практика (в моите очи поне ) явно изброените ''вредни'' навици не са ми никаква пречка,нито пък проблем.
Дори бих споменал че алкохола ми помага по лесно да отхвърлям несъщественото пред мен.

Проф. Джон Лили е първия който е правил научни изследвания на човешкото съзнание чрез психоделици...
Повече Инфо за интересната му дейност:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8

На практика след неговите научни публикации обявяват извън закона ЛСД ,кетамин и други психоделици...сами се досещате защо.
Всъщност чрез тези забранени вещества човек може да разбере за момент  какво има в него и какъв може да бъде.
По един или друг начин проблемите започват когато наркотика,алкохола,никотина ,страховете и разните притеснения се окажат по силни от съзнанието и неговия непроявен потенциал.
Тогава съзнанието става роб ,изпада в зависимост.
 

 99 
 -: Август 05, 2016, 18:25:50  
Започната от Турист - Последна публикация от infinity
С чисто съзнание човек сам ще се усети и сам в последствие индивидуално кое е добре за тялото му и кое не. Като не е чисто съзнанието ипълно е със страхове, злоба,завист и тем подобни, идват и последствие всичко останало, дори и здравословните проблеми. Здрав Дух в здраво тяло.

Да, добре е да сме в златната среда нито повече, нито по/малко, но ще дам пример, който показва как дори и малко може да те пристрасти към повече. От край време не ям бял хляб, както и колбаси, преди като се сещам като огладнеех, си вземахсамо една филийка бял хляб и шунка и в последствие често ми се прияждаше още една, просто защото самата преработка и аромати те карат да ядеш повече и трябва да се пребориш с желанието си да ядеш. А за сметка на това ако хапна малко овесени ядки с няколко лешника, спира да ми се яде, чувствам се сита.
Или преди години съм обичала да ям пържени картофи и свинско, след което ми се наложи да видя следствието да ядеш пържени картофи дори и една порция и какво се случва с тялото ти след това. Оказва се, че дори и за крехките ми години заради това че преди време съм яла пържени картофи, има още останали плаки от холестерина, който съм погълнала... ,които със здравословно хранене и спорт могат и да не навредят все още, стига да продължавам в същия Дух. Да, и това е наука, да, и наука си има граници... но имат смисъл някои неща. Не бива да робуваме на Тялото си, но бива ли и да не се грижим за него?

Когато тялото ми и усета ми почувстват лично в моя случай, че ми е тежко на червата като ям месо повече пъти в седмица. Не го правя, защото робувам на мода и се смятам за вегетарианка, а защото усещам, че ми влияе добре на храносмилането.
Същото се отнася и за пушенето, нямам нищо против пушещите, нито пък и тези с наргиле, наистина, направила съм своя избор още от малка и не изпитвам желание да пробвам.
Факт, диети, трендове, мода и прочее са неща които идват и си отиват, а идеите остават.
Чувам вече от няколко места,че благодарение на психотропни вещества хора са достигали до Душата си и Вселенски знаци, нямам намерение въпреки това да пробвам и това. Както беше казал един приятел, за какво са ни наркотици, като в тялото ни си има естествени ... серотонин, допамин... И нямам нищо против хората, които дори пробват. Нека всеки избере Пътя си. Всеки решава какво да прави с живота си.

 100 
 -: Август 04, 2016, 20:26:46  
Започната от Турист - Последна публикация от Странник
Ако се вгледа човек в историята на пушенето с удивление ще открие че северноамериканските индианци са пушили лулата на мира като ритуал при среща с близки или непознати.
В този ритуал са влагали съкровеното си разбиране към Вселената и всичко което им е поднасяла тя.
Самия тютюн като самоцел не е бил интересен за тях... за разлика от днес за тези които пушат.
Цигарите,наркотиците,алкохола,месото не са в състояние да причинят това което отровата на страховете, негативните емоции причиняват.
Всички знаете силата на мисълта и колко е важна менталната нагласа.
Вегетарианец който по силата на здравословното хранене е избрал да бъде такъв ако продължава да живее в заблудите на егоцентризма и илюзорните '' добродетели'' на съвременната ни цивилизация - все едно нищо не е променил в живота си.
Безспорен факт е че ако се прекалява с каквото и да е това винаги води до проблеми...нито една крайност не е на добре.
Но да се върна на темата - ниските вибрации или с други думи отровеното съзнание на  ментално ниво в своята същност облсужват не първопричината ,а следствието най вече.
Какво имам предвид?
Коя е първопричината да ни има на този свят, да сме живи въобще?
Кое е това нещо което като си тръгне от тялото ни ще остане купчина тор?
Нима да слугуваш на тялото си само (преди всичко и на всяка цена)  е най съкровената ни цел в живота, смисъла да съществуваме?
Кога ще осъзнаем че всичко което наричаме АЗ е всъщност изява на една по висша сила която преминава през Вечността ?
От гледна точка на тялото ни и нашето съществуване е нормално да изпитваме страхове,притеснения и др.
Но в крайна сметка нима това е всичко? До там ли ще спрем ?
Ако си роб на своите нужди ще бъдеш подвластен на тях...и до там ще бъде всичко.
Ако живееш над тях (но не ги пренебрегваш ) и имаш по високи цели в които да бъдеш и твориш... такива ще бъдат и твоите ''вибрации'' .
Всичко е много просто и е буквално пред очите ни .

P.S.
Дайте си сметка какво представляват новините, филмите и дори и модата ... де факто тези внушения отвън ви създават менталната нагласа за негативност , дърпат ''ниско тоналните струни'' в нас.
Наблюдавайте се и сами ще се убедите.

Страници:  1 ... 8 9 [10]

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright