Духовно развитие

          

Страници:  1 ... 8 9 [10]
 91 
 -: Август 08, 2016, 14:27:38  
Започната от infinity - Последна публикация от infinity
Не открих конкретна тема, специално за подсъзнанието, затова пускам тук.От край време това е болна и потискана тема.. подсъзнанието. Присъства и в сънищата ни... То част от Егото ли е?  Нямам такова усещане.... То ни подсказва,че не що ни липсва? Че понякога имаме подсъзнателно изявени желания, които смятаме за срамни и непасващи на стереотипите на обществото и ги хвърляме като боклук в кошчето за боклук "подсъзнанието".Ето няколко цитата от Фройд:
"Всеки човек има желания, които не споделя с другите, и желания, които дори не признава пред себе си."

"Въпреки моите 30-годишни изследвания на женската душа, не бях способен да отговоря на въпроса, на който никой още не е отговорил: "Какво иска една жена?"

"Ние не се избираме случайно един друг. Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание."

 92 
 -: Август 08, 2016, 13:02:39  
Започната от Турист - Последна публикация от infinity
Цитирам нещо по памет "Вдишвам отрова, издишвам любов"...Т.е. ако ме черпят с някаква "вредна храна", ако я приема и я изям с благодарност, няма да ми навреди или нарани. Но ако я отровя с нечисти мисли от сорта на "сега ще се натрупа нещо в тялото ми и после може да се разболея", тогава може и да стане това.
 

 93 
 -: Август 05, 2016, 20:06:45  
Започната от Турист - Последна публикация от Странник
Никога не съм се ограничавал какво ще ям... храня се с това което ми харесва и винаги ставам мъничко гладен от масата.
Пушач съм.
Пия алкохол с мярка и предимно като естет...
Всичко това не ми пречи да имам изострени сетива и да виждам много неща...
На практика (в моите очи поне ) явно изброените ''вредни'' навици не са ми никаква пречка,нито пък проблем.
Дори бих споменал че алкохола ми помага по лесно да отхвърлям несъщественото пред мен.

Проф. Джон Лили е първия който е правил научни изследвания на човешкото съзнание чрез психоделици...
Повече Инфо за интересната му дейност:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8

На практика след неговите научни публикации обявяват извън закона ЛСД ,кетамин и други психоделици...сами се досещате защо.
Всъщност чрез тези забранени вещества човек може да разбере за момент  какво има в него и какъв може да бъде.
По един или друг начин проблемите започват когато наркотика,алкохола,никотина ,страховете и разните притеснения се окажат по силни от съзнанието и неговия непроявен потенциал.
Тогава съзнанието става роб ,изпада в зависимост.
 

 94 
 -: Август 05, 2016, 18:25:50  
Започната от Турист - Последна публикация от infinity
С чисто съзнание човек сам ще се усети и сам в последствие индивидуално кое е добре за тялото му и кое не. Като не е чисто съзнанието ипълно е със страхове, злоба,завист и тем подобни, идват и последствие всичко останало, дори и здравословните проблеми. Здрав Дух в здраво тяло.

Да, добре е да сме в златната среда нито повече, нито по/малко, но ще дам пример, който показва как дори и малко може да те пристрасти към повече. От край време не ям бял хляб, както и колбаси, преди като се сещам като огладнеех, си вземахсамо една филийка бял хляб и шунка и в последствие често ми се прияждаше още една, просто защото самата преработка и аромати те карат да ядеш повече и трябва да се пребориш с желанието си да ядеш. А за сметка на това ако хапна малко овесени ядки с няколко лешника, спира да ми се яде, чувствам се сита.
Или преди години съм обичала да ям пържени картофи и свинско, след което ми се наложи да видя следствието да ядеш пържени картофи дори и една порция и какво се случва с тялото ти след това. Оказва се, че дори и за крехките ми години заради това че преди време съм яла пържени картофи, има още останали плаки от холестерина, който съм погълнала... ,които със здравословно хранене и спорт могат и да не навредят все още, стига да продължавам в същия Дух. Да, и това е наука, да, и наука си има граници... но имат смисъл някои неща. Не бива да робуваме на Тялото си, но бива ли и да не се грижим за него?

Когато тялото ми и усета ми почувстват лично в моя случай, че ми е тежко на червата като ям месо повече пъти в седмица. Не го правя, защото робувам на мода и се смятам за вегетарианка, а защото усещам, че ми влияе добре на храносмилането.
Същото се отнася и за пушенето, нямам нищо против пушещите, нито пък и тези с наргиле, наистина, направила съм своя избор още от малка и не изпитвам желание да пробвам.
Факт, диети, трендове, мода и прочее са неща които идват и си отиват, а идеите остават.
Чувам вече от няколко места,че благодарение на психотропни вещества хора са достигали до Душата си и Вселенски знаци, нямам намерение въпреки това да пробвам и това. Както беше казал един приятел, за какво са ни наркотици, като в тялото ни си има естествени ... серотонин, допамин... И нямам нищо против хората, които дори пробват. Нека всеки избере Пътя си. Всеки решава какво да прави с живота си.

 95 
 -: Август 04, 2016, 20:26:46  
Започната от Турист - Последна публикация от Странник
Ако се вгледа човек в историята на пушенето с удивление ще открие че северноамериканските индианци са пушили лулата на мира като ритуал при среща с близки или непознати.
В този ритуал са влагали съкровеното си разбиране към Вселената и всичко което им е поднасяла тя.
Самия тютюн като самоцел не е бил интересен за тях... за разлика от днес за тези които пушат.
Цигарите,наркотиците,алкохола,месото не са в състояние да причинят това което отровата на страховете, негативните емоции причиняват.
Всички знаете силата на мисълта и колко е важна менталната нагласа.
Вегетарианец който по силата на здравословното хранене е избрал да бъде такъв ако продължава да живее в заблудите на егоцентризма и илюзорните '' добродетели'' на съвременната ни цивилизация - все едно нищо не е променил в живота си.
Безспорен факт е че ако се прекалява с каквото и да е това винаги води до проблеми...нито една крайност не е на добре.
Но да се върна на темата - ниските вибрации или с други думи отровеното съзнание на  ментално ниво в своята същност облсужват не първопричината ,а следствието най вече.
Какво имам предвид?
Коя е първопричината да ни има на този свят, да сме живи въобще?
Кое е това нещо което като си тръгне от тялото ни ще остане купчина тор?
Нима да слугуваш на тялото си само (преди всичко и на всяка цена)  е най съкровената ни цел в живота, смисъла да съществуваме?
Кога ще осъзнаем че всичко което наричаме АЗ е всъщност изява на една по висша сила която преминава през Вечността ?
От гледна точка на тялото ни и нашето съществуване е нормално да изпитваме страхове,притеснения и др.
Но в крайна сметка нима това е всичко? До там ли ще спрем ?
Ако си роб на своите нужди ще бъдеш подвластен на тях...и до там ще бъде всичко.
Ако живееш над тях (но не ги пренебрегваш ) и имаш по високи цели в които да бъдеш и твориш... такива ще бъдат и твоите ''вибрации'' .
Всичко е много просто и е буквално пред очите ни .

P.S.
Дайте си сметка какво представляват новините, филмите и дори и модата ... де факто тези внушения отвън ви създават менталната нагласа за негативност , дърпат ''ниско тоналните струни'' в нас.
Наблюдавайте се и сами ще се убедите.

 96 
 -: Август 03, 2016, 01:49:20  
Започната от Турист - Последна публикация от infinity
Привързвания, обсебвания и зависимости могат много вероятно да ни замъглят Пътя, отколкото да ни помогнат. Могат да се дадат много примери.
Ще споделя личното си усещане. Никога не съм пушила, пия рядко и най-много веднъж в седмицата ям месо (за месото, това е личен избор,  на мен ми влияе така по-добре на дебелото черво)... и откакто съм така, се чувствам страхотно и по-близо до Духа си,наред с движение и връзка с Душата. Енергията не идва само от кафе, цигари и шоколад. Усмивчица  Идва с чисто съзнание.
Дали вибрациите са най-точното понятие,важно за Духовния Път, не е ли по-скоро Информационният поток...

 97 
 -: Август 03, 2016, 00:30:13  
Започната от Турист - Последна публикация от Турист
Добър ден!

С една индиго чатърка се разговорихме на тая тема. Та въпроса е

Смятате и че употребата на
- алкохол, тютюневи изделия и месо водят до занижаване на вибрациите на тялото.
Пък нали за еволюционния преход тря сме с по-високи вибрации, тъй да се каже...

 98 
 -: Юли 26, 2016, 02:45:48  
Започната от Странник - Последна публикация от Престолски
   Седи си той на терасата и отпива от чашата бира, все едно ще е за последно. Дърпа от цигарата от която само преди месец му се повръщаше. Кофти да, пропуши пак, уж контролирано тоя път. Идиот, ако ме питате мен.
Гледа звездите и си мисли неговите си неща. Той ги обича чувства любов, разбиране, реализация, в същия момент чувства липса, но така и не идва отговора, какво му е залипсвало така много. Искаше да се прибере замалко но така и не му се получи уравнението, нищо ново, винаги е бил слаб в по-сложната математика.

   В мислите си се не пропуна да се сети за Света, за положението му спрямо него самия. Поглежда на запад и се сеща за народите там, за несполуката и мъката им... Защо е нужно това? Мислеше за последните новини от там.-Защо стана така? Тутакси и отговора идва, смразяващ и откровен, прост, труден за изричане и още по-труден за признаване.
  Замисля се и за северняците и за тях отговора беше същия, почти идентичен. Ми и за родината си се замисли  и там същото!!! Нима така здраво заспахме!? Толкова ли сме смотани(липса на по-обиден термин)!?
   Добре че си беше пуснал и телевизора, че да заглушава наглите слаби гласчета в главата си, там пък пускат песен на Висотски, -ах какъв човек е бил само! Отнесе се за малко и в песента,- и тоя много мъка е затрил от Света. Спомни си и за източните народи и те са му на сърцето, и още незапитал се за тяхното отношение, отговора идва толкова бързо, че няма време да го осмисли. Мъчно му стана за всички тия хора и за едните и за другите. Тогава видях  сълзичка в очите му, жалка картинка ако питате мен.
Важни отговори получи оная вечер, почувства се доволен въпреки че знаеше, че на сутринта няма да помни детайлите, а само важните моменти.
   Преди да се отправи към леглото затвори за малко очи, прие мъката си, проля накоя друга сълза заради чуждите страдания(май му беше станало навик в последно време),като че ли разбра и произхода на неразбирането си, и въпреки това зададе един последен въпрос: Къде е моето място тука, попита? "като малко дете което пита Татко си за бонбон". Чакаше ли чакаше, а отговор така и не дойде, и след цяла вечност нямаше да дойде, защото за него самия провидението мълчеше, той бе роден свободен от страха към баща си, а собствените му мъки, го научиха да испитва състрадание към мъката на другите и да уваженва страданията им.

 99 
 -: Юли 22, 2016, 22:15:28  
Започната от Странник - Последна публикация от infinity
ЯСНОТА
- Не търсете бога, - казал учителят. - Просто гледайте и ще видите.
- А как да гледаме?
- Когато гледате нещо, старайте се да виждате само това и нищо друго.
Отговорът озадачил учениците, затова се наложило учителят да опрости обяснението.
- Например, ако гледате луната, да виждате само нея.
- А какво друго бихме могли да видим, гледайки луната?
- Гладният може да види пита кашкавал, а влюбеният - лицето на любимата

 100 
 -: Юли 22, 2016, 22:14:38  
Започната от Странник - Последна публикация от infinity
СЪЩНОСТТА НА ДЗЕН

Дзен - това е творческо състояние, възникващо, когато „жадният пие от извора на битието".
То не може да се изрази с думи, но майсторите се стремят да го изразят, като дават за пример своя
живот, като че ли казват: „За какво са ми думи, прави като мен."
Умът - това са постоянни въпроси и отговори. Любознателният човек трябва да има въпроси,
но ако той приеме даден отговор, то въпросът ще умре. Въпросите трябва да останат. Един вечен
въпрос към битието и един вечен непрекъснат отговор на битието.
Един учен отишъл при Буда и задал много въпроси наведнъж. Буда го попитал: „Да търсите
ли дойдохте или да задавате въпроси?" Ученият отговорил: „Има ли разлика? Въпросът е
търсене." Буда казал: „Разликата е същата като при сравняването на Земята и Небето. Търсенето е
жажда, а въпросът е игра на ума."


УПОРСТВО
Един човек изучавал дзен под ръководството на Бокуджо, на когото бил много предан. Всеки
път, когато се доближавал до него, Бокуджо махвал с ръка и казвал: „Не сега, не сега." Една вечер
ученикът съвсем се отчаял:
- Какъв е начинът? Нямам напътствия, които да следвам, за да се реализирам. Учителят
просто ме гони, като казва: „Не сега." Какво бих могъл да направя? И какво да мисля за всичко
това?
Той продължавал в същия дух, мислейки, размишлявайки, медитирайки, отчаяно, но упорито
придържайки се към обекта на своето изследване и разглеждайки го от всички възможни гледни
точки. Внезапно нещо го осенило и той на мига осъзнал какво иска от него учителят. На
следващото утро го посетил. Щом го видял, учителят възкликнал:
- Най-сетне го разбра! Най-сетне!...

Страници:  1 ... 8 9 [10]

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright